БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРСКИ ЕВРЕИ

 

  ЮЛИЙ ПИНКАС, известен по света под името Жул Паскен, е художник, акварелист, гравьор, виден представител на т.нар. Парижка школа от началото на века. 
  Роден във Видин през 1885 г., натурализиран американец, той завършва живота си със самоубийство през 1930 г. във френската столица. Работи в Германия, Франция, Англия, САЩ, пътува по Европа, Централна Америка, Северна Африка, Палестина. 
  Творбите му представят в свежи, ефирни, нежни по тоналност картини хора от низините - улични продавачи, танцьорки, проститутки и т.н. Картини на Паскен се пазят в Музея на изкуствата в Париж, в Гренобъл, в много частни колекции по света. 
 Жул Паскен, автопортрет
 
ЕЛИАС КАНЕТИ е роден през 1905 в българския град Русе, но семейството му се преселва още в детските му години в Австрия. За живота си в България този немскоезичен писател разказва в автобиографията си "Спасение и език". 
В своите романи, пиеси, а също така множество есета и миниатюри, големият експериментатор и изследвач на езика разкрива с остри и притчообразни похвати масовата психология. 
Духовен сродник на Брох и Кафка, Елиас Канети е отличен с Нобелова награда за литература през 1981 г. 
  Математикът д-р СОЛОМОН ПАСИ е син на проф. Исак Паси. Той е роден през 1956 г. в София. 
  Традиционната проевропейска семейна ориентация вероятно има връзка с факта, че г-н Паси-младши е основател и президент на Атлантическия клуб в България (от 1991 г.). 
  В българския печат той стана пословичен със заслужилото си трабантче, в което се е возил дори Манфред Вьорнер, предишният генерален секретар на НАТО. 
  Соломон Паси е свързан с дисидентското движение при тоталитаризма и бе депутат от демократичната опозиция във Великото народно събрание (1990-1991).

Композитор, пианист, интерпретатор, педагог - МИЛЧО ЛЕВИЕВ е едно от големите имена в съвременния световен джаз. Той е роден през 1937 г. в Пловдив и е завършил консерваторията в София.
След 1976 г., когато става американски гражданин, Левиев е композитор и инструменталист в оркестъра на Дон Елис, в Бевърли хилс и в Хюстън, участник в множество елитни фестивали и турнета в САЩ и Европа.
Той е носител на американската награда за рапсодия "Орфей", а през 1982 г. е обявен за най-добър композитор на САЩ.
Левиев често използва в творчеството си български фолклорни мотиви.
 

  ВАЛЕРИ ПЕТРОВ е роден през 1920 г. в София, където и завършва медицина. 
  След като през есента на 1944 г. България обявява война на Германия той е военен кореспондент на фронта. После е журналист и редактор в радиото и в популярния сатиричен вестник "Стършел", както и дипломат в Италия. 
  Поет, киносценарист, драматург и преводач, Валери Петров е човек, чийто авторитет далеч надхвърля "рамките" на културния живот. Автор е на прекрасни филмови сценарии, на нежна любовна лирика, елегантни сатирични поеми със силен граждански заряд и стихове за деца. 
  Той е и преводач на английска, руска и италианска литература. 
  На Валери Петров България дължи такова капитално дело като пълния превод на Шекспировите драми. 
 
Живописецът ГРЕДИ АССА е роден през 1954 г. в Плевен, а е завършил в Търново. Сега е преподавател в Художествената академия в София. 
Има самостоятелни изложби в Хамбург, Будапеща, Виена, Швеция, Швейцария, Германия и др. Някои критици го наричат не съвсем точно "неоекспресионист", макар той да е твърде чужд на "бруталността на изразните средства". 
Автор на изящни фигурални композиции и портрети, Греди Асса обича закодираната образност, алегоричността, а в някои от творбите му се чувства полъхът на зодиакалността и космическото начало. Освен това той е автор на интересни рисунки с туш. 
Негови картини има в българските галерии, в Тел Авив, Аахен и др.
  ИЦХАК ФИНЦИ е роден през 1933 г. в София, където и завършва висшето си театрално образование. Играе в редица театри в столицата и провинцията, както и в много филми. 
  Носител е на наградата за най-добър артист на фестивала за ТВ филми "Златна Прага" (1982). 
  Неговото любимо сценично превъплъщение е големият Малък човек - онова вечно мачкано от Живота и от силните на деня същество, което често предизвиква смеха, но още по-често симпатията и съучастието на зрителя -  заради благородството, достойнството, скромността и всеотдайността, с които успява да се справи със своите перипетии. 
  Необикновената популярност на Ицхак Финци, наричан от приятели и публика с интимното Ицко, се дължи несъмнено и на това, че мнозина българи се отъждествяват, съзнателно или не, с неговите герои. 

КИРИЛ МАРИЧКОВ. Композитор, аранжор, автор на текстове, бас китарист, певец.

Роден на 30 октомври 1944 г. в София.

Основател на групите "Бъндараците" /1962/ и "Щурците" /1966/.

През 1990 г. е избран за депутат във Великото народно събрание с листата на СДС.

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени