Конфедерация на труда "Подкрепа" (КТ "Подкрепа")

 

Учредена е като Независима федерация на труда "Подкрепа" на 8 февруари 1989 година по едни твърдения в Пловдив, по други - в Стара Загора. Идеята е повлияна от профсъюза "Солидарност" в Полша. Имената на четирима се свързват с инициативата - Константин Тренчев, Бойко Пройчев, Николай Колев-Босия, Петър Манолов. В обсъжданията по създаването участват освен четиримата и - Цветан Златанов, Диана и Димитър Бояджиеви, Димитър Тренчев (бащата на Константин Тренчев), Христо Генев, Огнян Велчев, Кояна Иванова (Тренчева). За председател е избран Константин Тренчев. (Виж Учредителния протокол.)

По радио Свободна Европа се съобщава за Подкрепа. Записват се хора от Велико Търново (Зоя и Стефан Комитови), Кърджали (Пламен Даракчиев), Стара Загора (Тодор Гагалов), Казанлък (Петко Владимиров)...

Години по-късно Георги Спасов казваше: дойде 10 ноември  и изведнъж се оказа, че се броим на пръсти.

На 17 март 1989 Николай Колев-Босия е осъден на година и половина затвор, защото не упражнява "обществено полезен труд". На 26 май 1989 са арестувани Константин Тренчев и Антон Запрянов... Активистите на Подкрепа са подложени на непрекъснати репресии.

На 28 октомври 1989 година, по времето на Екофорума,  Подкрепа огласява в Южния парк своята първа Програмна декларация. През есента на 1989 издава самиздатското списание "Промяна" с редактор Георги Спасов. Списанието е за "алтернативни идеи", излиза в 40 броя и е с право на ръкопис.

След падането на Живков, Подкрепа започна бурното си организационно развитие. Тя се оказа най-бързо масовизиращата се структура в СДС.

Писането на Устава на Подкрепа започна в края на 1989 година от Филип Димитров. (Най-малкото Филип е един от хората, които са го писали.) Този Устав е публично огласен след 10 юни 1990 в бюлетина на БТА “Куриер” (бр. 118, 119, 120, 121).

Как са се виждали от "Подкрепа" през 1991 г., прочетете тук.