Борис Ячев: Българската прокуратура трябва да бъде сезирана по случая с ОМО Илинден - Пирин


15 септември 2006 | 20:59 | радио "Фокус" - Пирин

Делегация от Европейския свободен алианс, водена от евродепутата Бернад Джоан и от директора на Европейския свободен алианс Гюнтер Дауен, бе на посещение в Сандански. По програма те се срещнаха с кметското ръководство на общината, с ръководството на ОМО Илинден- Пирин и с представители на правозащитни организации. Преди да посетят нашата страна евродепутатите са били в Гърция.
Целта на посещенията в двете страни е била запознаване с проблемите, с които се сблъскват македонските малцинства в тези държави. На срещата днес присъства и депутатът от БНС и областен лидер на ВМРО Борис Ячев. Той отговори на няколко въпроса на радио Фокус Пирин
.

Фокус: Г-н Ячев, с какво впечатление останахте след приключилата среща на представителите на Европейския свободен алианс с местната власт в Сандански?
Борис Ячев: За съжаление срещата започна с опит да бъде упрекната местната власт в лицето на кмета, председателя на Общинския съвет и общинските съветници в някакво нарушаване на правата на представителите на т.нар македонско малцинство.
Кметът на Сандански Андон Тотев и председателят на Общинския съвет бяха много категорични, че всичко онова, което е зависело от тях, като представители на местната власт е да не ограничават никакви индивидуални, личностни и граждански права и свободи, на който и да било жител на община Сандански. Това, което ми направи впечатление на първо място, е желанието да се критикува българската законодателна система, без тя да се познава в детайли. За съжаление това демонстрираха представителите на Европейския парламент, които бяха дошли предварително подготвени с една настройка, че българската Конституция се нуждае от ремонт. Много време се отдели да се прави коментар на това как българската Конституция не е в синхрон с европейската в онази си част, която не е давала повече права и свободи на малцинствата и не е давала възможност на всеки един, който би желал да регистрира свободно политическа партия, дори и със само един човек или трима, които да може да сторят това.
Конституцията на България не е многонационална, напротив, в нея е посочено, че България е еднонационална държава и наред с основното население, съществуват и национални малцинства. Под натиска на Европа, българският парламент през тази година направи три промени, предстои четвърта . Никъде в препоръките на ЕК не става дума, че Конституцията трябва да бъде променяна по отношение на правата на малцинствата или по демократичен режим за регистрация на политически партии. Припомних на евронаблюдателите нещо, което те много услужливо се опитаха да се направят, че са забравили - че България е една от първите държави, ратифицирала в 38-то Народно събрание Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и то тази Рамкова конвенция, подписана безрезервно от страна на българската държава, нещо, което не може да се каже за редица стари и европейски демокрации. 6 или 7 европейски държави или въобще не подписаха тази рамкова конвенция, или я подписаха с условности. Дебатът се случи около отказа на българското правосъдие преди няколко години да регистрира партия ОМО Илинден предвид допуснати процесуални нарушения в онова, което те бяха представили като документи и най-вече заради неща от устава, които внушаваха настроение на сепаратизъм, т.е откъсване на територия от българската държава. Нито един европейски съд не би поощрил една такава подобна практика, а аз останах с впечатлението, че европейските наблюдатели просто не са запознати, не са чели онези документи, с които ОМО Илинден кандидатства преди няколко години за регистрация и тя им беше отказана.
Фокус: Какви, според Вас, трябва да са основните стъпки, които държавата трябва да предприема в тази насока?
Борис Ячев: Българската прокуратура трябва да бъде сезирана. Аз, ако имам, разбира се, подобен сигнал ще бъда един от първите, който ще сезира прокуратурата да направи проверка. Евронаблюдателите се опитаха да внушат, че някой в лицето на българската полиция в община Сандански, е попречил на някой от събирачите на подписи, изгубена му била тетрадката или открадната, или конфискувана от органите на полицията, не се разбра. Кметът и председателят на Общинския съвет категорично отрекоха, няма подобни жалби в полицията, което още веднъж ни говори за това, че ОМО Илинден се опитва да си създаде ореол на борци и мъченици в съзнанието и вижданията на евронаблюдателите. Интересно беше тяхното признание, че ОМО ще получи трудно, да не кажа невъзможно признание в съседна Гърция, защото доколкото разбрах, те са били на обиколка из съседна Гърция, за да видят какво е отношението към тази организация и признаха, че гръцките власти не са склонни да разрешат регистрацията на още една такава, защото там вече има една регистрирана, която е с по-друг устав. Накрая аз попитах представителите на ЕС, след като в България по последно преброяване от 2001 година, около 5 000 души са се записали македонци на фона на 7,5 млн. българи, това не е много, а в една близо двумилионна Македония около 15 000 души са вече с български паспорти и това е доказано - там от няколко години се опитват да регистрират партия и дори сдружение на българска основа и категорично им се отказва - те дали биха направили стъпка в посока да подкрепят по някакъв начин и да подпомогнат желанието на тези хора за реализирането на подобна партия в Македония. Останах с впечатлението, че това не е сред приоритетите на тези евронаблюдатели и подобна услуга от тях не би могла да бъде искана.


 

 


Copyright 1998-2019  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно