Агенция “Фокус” припомня:

Съюзът на демократичните сили /СДС/ се създава на 7 декември 1989 г. от следните организации: Клуб за гласност и демокрация, "Екогласност", Конфедерация на труда "Подкрепа", Независимо дружество за защита правата на човека, Комитет за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Клуб на незаконно репресираните след 1945 г., Независимо студентско дружество, Движение "Гражданска инициатива", БРСДП/о/, БЗНС "Никола Петков". По-късно се присъединяват Радикалдемократическата партия, Зелената партия и Демократическата партия. В своя статут СДС се определя като национално движение на партии, организации и граждани, чиято организация и дейност се определя от споразумения. За първи председател на Координационния съвет е избран Желю Желев. През януари - март 1990 г. СДС участвува в "кръглата маса" като противник на БКП. За изборите за Велико народно събрание СДС подписва предизборно политическо споразумение на 14 май 1990 г. между съставните партии и организации. На изборите на 10 юни 1990 г. получава 16% по-малко от БСП и губи изборите. Отказва да участвува в коалиционно правителство. Желю Желев е избран за президент на страната. До декември 1990 г. СДС се ръководи от Петър Берон, а след неговата оставка, председателството се поема от Филип Димитров. На 15 май 1991 г. 39 депутати от СДС напускат парламента и обявяват гладна стачка в знак на несъгласие с проекта за новата конституция. Във връзка с отношението към новата конституция настъпва разрив в СДС. Създават се новите коалиции СДС - център от Българска социалдемократическа партия и Политически клуб "Екогласност" и СДС-либерали от Зелена партия и Федерация на клубовете за демокрация. Започва процес на разцепване и "отлюспване" в отделните партии и организации в СДС.
На изборите за 36-о Обикновено Народно събрание на 13 октомври 1991 г. СДС печели с 1 % пред БСП и в парламента се представя от 110 депутати. През ноември 1991 г. съставя самостоятелно правителство с министър-председател Филип Димитров, което подава оставка на 28 ноември 1992 г.
На 6 септември 1994 г. се подписва ново предизборно споразумение между 16 партии - редовни членове на СДС и 3 организации-наблюдатели. Това споразумение замества споразумението от септември 1991 г. На изборите на 18 декември 1994 г. за 37-о Народно събрание, СДС получава 1260374 гласа, което е 24,23% и 69 мандата в парламента, а БСП спечелва 125 мандата.
На предсрочните парламентарни избори от 19 април 1997 г. за 38-о Народно събрание СДС получава в рамките на коалицията Обединени демократични сили /ОДС/ 52,26% от общия брой на гласовете и 137 мандата в парламента. Съставя самостоятелно правителство, начело с лидера на коалицията ОДС и на СДС Иван Костов.
Акцентите в платформата на СДС са: реална декомунизация на страната; реституция и приватизация на държавната собственост; финансова и икономическа стабилизация; окончателно връщане на земята на нейните собственици в реални граници; развитие на дребния и средния бизнес; реални мерки срещу обедняването; борба с корупцията и престъпността; приемане на нова концепция за национална сигурност; независима външна политика с приобщаване към ЕС и НАТО; запазване на етническия мир; подпомагане на обединението на Българската православна църква; развитие на образованието, науката и културата; незабавна отмяна на всички рекомунизационни и антидемократични закони.
От 5 март 1998 г. СДС вече е пълноправен член на Европейската народна партия /ЕНП/. Решението е взето на тази дата на заседание на политическото бюро на ЕНП в Брюксел.
През март 1997 г., преди предсрочните избори от април, лидерът на СДС Иван Костов открито поставя въпроса за превръщането на СДС в партия. Привържениците на тази идея в "синята" коалиция непрекъснато се увеличават. В началото на 1998 г. ръководството на СДС разработва специална програма за превръщането на коалицията в партия. Взето е решение до октомври 1998 г. членовете на всички партии, съюзи и организации в СДС да се пререгистрират и като членове на СДС. През октомври 1998 г. е предвидено да се проведе Национална конференция, която да отчете развитието на този процес и да набележи стратегията и тактиката на СДС за местните избори през 1999 г. Решава се СДС да се организира като партия от западноевропейски християндемократически тип, която няма да има масов характер. В бъдеще е предвидено членовете на партията да се приемат само с подписана препоръка от двама гаранти. Така се гарантира за чистото минало и човешките и професионални достойнства на кандидата. От 1998 г. СДС вече е член на трите организации на европейските центристки и десноцентристки партии - Европейския демократичен съюз, Европейската народна партия и Европейския християндемократичен съюз. Представител на СДС в комисията по външна политика на ЕДС е Асен Агов, а в комисията по икономическа и социална политика - депутатката от София Мария Спасова.
На парламентарните избори през 2001 г. СДС участва в коалиция Обединени демократични сили съвместно с Народен съюз: БЗНС – НС и ДП, БСДП, Национално ДПС. ОДС печели 18,18% от избирателните гласове.
След загубата на ОДС на парламентарните избори през юни 2001 г., Иван Костов се оттегля от ръководството на СДС, като за лидер на СДС е избрана Надежда Михайлова.
На 9 и 10 март 2002 г. се провежда 13-ата национална конференция на СДС .Надежда Михайлова печели битката за председателския пост.
От 3751 гласували делегати, за Михайлова получава 2374 гласа, Екатерина Михайлова – 1365.
На заседание на Националния съвет на СДС на 20 януари 2004г. е решено да се проведе четиринадесета извънредна национална отчетно-изборна конференция на партията. Предложението на НИС на СДС е прието със 105 гласа "за", 4 "против" и двама "въздържали се".
На 21 и 22 февруари 2004 се провежда 14-та национална конференция на Съюза на демократичните сили. Надежда Михайлова отново получава доверието на делегатите и запазва поста си – Председател на СДС.
С решение от 16 август 2005 година на Националния съвет на СДС свиква предсрочна Национална конференция, която да се проведе в зала №1 на НДК на 01 октомври 2005 г.
На 15-та Национална конференция на СДС се предвижда да се проведе избор на Председател на СДС, членове на НИС на СДС и 40 пряко избрани членове на Националния съвет на СДС. Кандидати за лидерския пост са Надежда Михайлова, Петър Стоянов и Йордан Бакалов.
 

 

СДС няма да изключва по политически причини

Вера Александрова
СДС няма да изключва членовете си по политически причини, се разбра от подготвените поправки в устава на синята партия. Те ще бъдат одобрени от Националния съвет днес, а в събота - и от Националната партийна конференция.
В основния документ на сините ще пише, че изключванията ще стават през териториалните контролни съвети, а не, както досега, по решение на областните съвети. "Това означава, че ще се следи единствено дали се спазват устава и закона и ще се избегне политическият фокус", каза шефът на Контролния съвет Младен Влашки. Според него новата поправка има за цел да свие политическия чадър над изключванията, както и отлюспването по политически причини.
Сред другите поправки, които ще бъдат направени в синия устав, са въвеждането на статута на симпатизант на СДС. "Новият субект ще има право на глас при издигането на кандидати за президентски, парламентарни и местни избори", обясниха от синьото ръководство. Сините ще премахнат от основния си документ областните конференции.
2040 ще се делегатите на Националната конференция на СДС в събота.

 

назад


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Партии и организации"