Новият играч

03 декември 2006

Агенция "Фокус"


Повече от 4000 души се очакват днес в Зала 1 на НДК, където сдружението ГЕРБ, с неформален лидер Бойко Борисов и официален - Душана Здравкова, ще стане партия. Очакванията на анализаторите са ГЕРБ да се опита да заеме център-дясното пространство.
“Залагаме на активното участие в гражданското общество”, заяви Душана Здравкова. По думите й гражданският заряд, който съществува в работата на сдружението, ще отличава ГЕРБ като партия от съществуващите вече политически формации на българския политически хоризонт.


Агенция "Фокус"
Учредителното събрание на партията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), което ще се състои в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) утре, ще бъде предавано online на интернет адрес www.gerb-bg.com. Това съобщи за Агенция "Фокус” председателят на сдружение ГЕРБ Душана Здравкова.
Учредителното събрание на ГЕРБ започва утре в 11,30 часа и се очаква да приключи около 16 часа.
 

***Агенция "Фокус"
50 делегати от Видин ще участват в учредителното събрание на ГЕРБ, което ще се проведе на 3 декември в НДК, каза за радио “Фокус” - Видин Мариета Георгиева, директор на Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” – Видин и председател на регионалната структура на ГЕРБ. Сред учредителите от видинската група са представители на различни социални и възрастови групи, професии, сфери на дейност. Намерението на местното ръководство на ГЕРБ е към идеите на Сдружението да бъдат привлечени всички положително настроени хора, които искат да променят живота на града.
“Преди да се влезе в политиката, е важно човек да има ясна гражданска позиция. Затова задължително условие за членство в партията е предварителното членство в Сдружението", уточни още Мариета Георгиева.


Агенция "Фокус"
Интересът към учредяването на партия ГЕРБ в Сливен е голям, коментира за радио "Фокус" - Сливен Нина Митева от сдружението. Според нея за това говори големият брой желаещи от града и областта, които искат да станат учредители на новата партия. 150 симпатизанти и членове на ГЕРБ от Сливен и областта ще участват в учредяване на едноименната партия в столицата. Само от община Сливен учредителите са 94.
Митева коментира, че въпреки желанието на много хора да присъстват и вземат участие в учредителното събрание, за Сливен има определена квота и тя не бива да се надвишава. Тя припомни, че не е задължително всеки член на гражданското сдружение да премине автоматично в новата партия. За позициите и програмата на партията, както и за предстоящи партньори може да се говори едва след като партия ГЕРБ стане факт, заяви Митева.


Агенция "Фокус"
“Залагаме на активното участие в гражданското общество и на успешното пренасочване на деветмесечната ни работа към работа с участие във властта”. Това заяви за радио “Фокус” - Варна Душана Здравкова, председател на Управителния съвет на сдружение ГЕРБ по повод предстоящото утре учредяване на партия ГЕРБ. По думите й гражданският заряд, който съществува в работата на сдружението ще отличава ГЕРБ като партия от съществуващите вече политически формации на българския политически хоризонт. “Ние не разчитаме само на работа с партийни организации. Разчитаме на партньорства и на активна работа с всички оргазизации и сдружения, както и на активността на отделния човек”, допълни Душана Здравкова.


Агенция "Фокус"
Идеята в учредяването на ГЕРБ е да се създаде нещо добро, нещо което да удовлетвори очакванията на хората за по-добър живот от една страна, и от друга, очакванията на местните власти за по-големи правомощия. Това заяви за радио “Фокус” – Пирин кметът на Струмяни Валентин Чиликов, който е един от представителите на Югозападна България, които ще участват в учредителното събрание на ГЕРБ. Той допълни, че трудно може да се каже на този етап какво точно ще отличава ГЕРБ от останалите партии, тъй като все още не са приети програмните документи на новата партия.

“Не могат да се измислят кой знае какви нови идеи за управлението и за политическия живот като цяло”, заяви Чиликов и допълни, че въпросът не е в новите идеи, а в начина на реализиране на това, което трябва да стане и подходите при решаване на проблемите. “Надявам се всички партии да имат възможността и желанието да си сътрудничат с ГЕРБ, защото когато една политика е от общонационален интерес, няма значение коя и от кой спектър е политическата партия”, каза още Чиликов. Той подчерта, че когато една партия е национално отговорна, тя трябва да си партнира с всички други национално отговорни партии за доброто на хората.
 

***Агенция "Фокус"
Проектите в политиката се реализират от лидери, заяви Димитър Абаджиев
Хората, които учредяват ГЕРБ, проявяват политическа смелост, защото през последните години партиите бяха много изхабени като форма за реализиране на интересите на хората – не заради самите партии, а заради политиката, която се водеше. Това коментира пред Агенция "Фокус" председателят на гражданско сдружение “Европейски демократичен път” и независим депутат Димитър Абаджиев, който ще присъства утре на учредяването на ГЕРБ.
Абаджиев посочи, че харизмата на Бойко Борисов в случая има огромно значение, тъй като “проектите в политиката се реализират от лидери, в което няма нищо лошо”. За да има обаче по-дългосрочна перспектива една партия, тя трябва да има силен идеен проект и ако ГЕРБ иска да се развие като такава партия, трябва да създаде стабилна прогнозируема система от идеи.
“Има огромни надежди сред много хора, които не гласуваха през последните години. Моите пожелания са ГЕРБ да се развие като една центристка и дясноцентристка партия, която да мотивира широки обществени слоеве и да създава перспективи за управленска перспектива на тройната коалиция”, заяви Абаджиев.
Той припомни, че “Европейски демократичен път” е подписал споразумение за сътрудничество с гражданското сдружение ГЕРБ, защото имат общи цели и общи идеи.

***
Агенция "Фокус"
Николай Камов: Има основа за взаимодействие между социалдемократите и ГЕРБ
В България има много политически партии, но всички заедно събират много малко доверие на обществото. Това е големият проблем и той е проблем на политическо представителство, каза пред Агенция “Фокус” Николай Камов, лидер на ПД “Социалдемократи”. “Въпросът не опира до това – има ли място за още една партия, а до това – ще се намери ли формация, която за разлика от всички останали, да може да бъде истински представител на тази част от обществото, на която е такъв. Това е предизвикателството пред ГЕРБ. Моментът е много подходящ, той наистина е исторически”, бе категоричен Камов.
По думите му - не същите, но подобни шансове, има социалдемокрацията у нас. “Това е една неизхабена политическа възможност за нас, не само в годините на прехода, но и по принцип, тъй като след своето създаване от Освобождението досега тя никога не е била на власт. Европейският съюз дава обективни шансове за всичко това, плюс разочарованието от това, което се случи. Това е основата за взаимодействие, която аз лично виждам между социалдемократите и бъдещата партия ГЕРБ”, каза още Камов.
На въпрос – с кого може да се очаква да си партнира партия ГЕРБ и дали социалдемократите ще търсят партньорство, Камов каза: “Партньорството в политиката е сериозна дума. Този въпрос ще изясняваме с ръководството на партията, но във всички случаи виждам възможност за взаимодействие”.
Социалдемократите ще вземат важни решения за своето бъдеще на свой форум на 16 декември 2006 г. “За нас 2007 година е година на голямото предизвикателство: има ли социалдемокрация в България и що е социалдемокрация през 21 век”, каза още Николай Камов.
 

***Агенция "Фокус"
Очаквам ГЕРБ да се развие и да се наложи като една от водещите партии в дясното пространство. Това каза за Агенция “Фокус” шефът на социологическата агенция “Сова харис” Васил Тончев. Според него партията ще бъде разположена в дясното политическо пространство. Причина за това е фактът, че се очертава ГЕРБ да поддържа тесни връзки с Европейската народна партия. Друга причина е политическата ниша, която партията си е поставила за цел да заеме.
В началото се очаквала доста сериозна война за надмощие между партиите, които ще искат да си партнират с ГЕРБ. Най-големият партньор на новата партия според социолога ще бъде СДС и след това ВМРО, “Гергьовден”, ССД и БЗНС.
“Определено се отвори ниша за още една партия в България. От последните няколко избори може да се съди, че дясното пространство е в доста разбито състояние. Там са нужни нови идеи и нови хора. Точно това са го разбрали лидерите на ГЕРБ и се стремят да заемат точно тази ниша”, коментира Васил Тончев. Партия ГЕРБ ще спечели около 10-150% от имащите право на глас в страната, което пък щяло да я очертае като един от основните играчи на политическата сцена.
“Мисля, че ГЕРБ ще предложи нещо ново. Десните лидери - или политическата върхушка от дясно отказа да се реформира от 2001 година насам и не беше в синхрон с очакванията на електората, след което се получиха всички тези негативни резултати на изборите”, каза социологът.
“Бойко Борисов е открил точно това, което е тяхната слабост или това, което им липсваше и така до момента доста успешно се вписва в това пространство”, коментира още Тончев.

***


Агенция "Фокус"
Възможно е плановете и действията на ГЕРБ да бъдат силно повлияни от закона за досиетата. Този закон ще засегне всички партии, освен БСП. Това коментира пред Агенция "Фокус" политологът от Центъра за изследване на демокрацията Александър Стоянов, по повод предстоящото учредяване на партията.
“БСП са били тези, които са създали тази система – т. е. да се покаже, че някой има досие, е по-скоро достойнство за тях, отколкото негатив – поне за техния електорат, в този смисъл досиетата няма да повлияят на БСП”, каза още Стоянов и поясни, че при останалите формации наличието на досие ще се отрази на имиджа на лидерите им.
Амбицията на ГЕРБ е да бъдат един от факторите за преструктуриране на политическото пространство – отдавна има нужда от това, но то не се случва, заяви политологът.


Агенция "Фокус"
Има опасност партия ГЕРБ, която се учредява утре, да бъде свързана предимно с името на Бойко Борисов, което от плюс може да се превърне в минус, тъй като формацията може да се превърне в партия от лидерски тип. Така проблемите на лидера стават проблеми на партията – това е потенциалната опасност пред една подобна формация. Това коментира пред Агенция "Фокус" политологът от Центъра за изследване на демокрацията Александър Стоянов.
Според него в момента рейтингът на Борисов помага, но въпросът е какво би станало с формированието след няколко години, тъй като е възможно да се повтори пътят на партиите, създадени последните 15 години.
“Примерно БСП не е партия от лидерски тип, т. е. това е устойчива структура, в която битките за власт не водят до разпадане на партията. Докато в другите партии битките за власт обикновено водят до разцепление. Където не се е оформила битка за власт, там не са се разцепили”, обясни Стоянов.
В момента имиджът на Бойко Борисов е жизнено важен за самата партия.
“ГЕРБ очевидно се прицелват в центъра, като дали ще бъдат център – ляво или център – дясно зависи от поведението на всички останали. Едва ли ще е техен избор. Начинът, пой който мислят, показват, че са по-скоро ориентирани надясно. Но ако никой вдясно не подаде ръка, ще търсят тази част от левия спектър, която е склонна на сътрудничество с тях”, прогнозира политологът.


Агенция "Фокус"
На учредяването на ГЕРБ ще се отдели голямо внимание, а формацията ще добие и политическа, и обществена популярност, като ще има интерес от страна на други партии – и да си сътрудничат с новата партия, и да й противостоят. Това прогнозира пред Агенция "Фокус" политологът от Центъра за изследване на демокрацията Александър Стоянов, по повод предстоящото учредяване на партия ГЕРБ.
И от ляво и от дясно оценяват, че това е потенциално силен играч на политическата сцена. Всичко е проект и затова много зависи какво ще се направи от страна на самата формация, каза още политологът.
Няма големи шансове ГЕРБ да си сътрудничи с ДСБ, засега СДС остават неутрални. Всички в дясно изчакват да видят каква обществена и институционална подкрепа ще получи новата формация.
 

***


Проф. Калин Янакиев: Наличието на фенклуб на Бойко Борисов е много различно от наличието на електорат

Проф. Калин Янакиев, преподавател по история на средновековната култура и християнство в Софийския университет “Свети Климент Охридски” пред Агенция “Фокус” .

Фокус: Проф. Янакиев, какви са Вашите очаквания за новата политическа партия ГЕРБ?

Проф. Янакиев: Струва ми се, че около създаването на ГЕРБ имаше една много голяма шумотевица. Имам усещане, че ГЕРБ вече е едно “прегряно ястие”, което омръзна на българските избиратели, преди да бъде създадено. Съдя за това от твърде непоследователното поведение на Бойко Борисов в последните месеци. Той от една страна се обявява срещу настоящото правителство, от друга декларира, че намира Ахмед Доган за един от най-добрите политици в България, най-успешните и силни. От трета страна повтаря и твърди, че иска да заеме място в дясно, от четвърта - демонстрира добро отношение към настоящия президент Георги Първанов. Към всичко това трябва да прибавим невероятно непочтеното му поведение по време на президентските избори. Той открито заяви, че ще подкрепи със собствения си глас кандидата на десницата, но в последния момент не отиде да гласува.
Мисля, че тази негова непоследователност по някакъв начин му изигра лоша шега.
Според мен той би следвало, ако е малко от малко разумен човек, да се разсърди на медиите, които толкова упорито и настойчиво рекламираха създаването на неговата партия, че очакванията за нея “прегоряха”.

Фокус:ГЕРБ партия само на Бойко Борисов ли ще бъде?

Проф. Янакиев: Аз поначало съм силно скептичен по отношение на това що за партия ще бъде ГЕРБ. Моето становище е, че Бойко Борисов безспорно има един фенклуб в България. Употребявам това понятие и смятам, че то е напълно точно. Борисов има свои персонални привърженици, хора, които персонално го харесват и нямат особена политическа визия. Това са представители на нисшия обслужващ персонал, провинциалисти, идващи в София да изживеят един бурен хедонистичен живот и да се включат в структурите на сивата икономика. Това са средни и може би едри босове от сивата икономика, които не успяха да станат клиентела на НДСВ и ДПС. От друга страна това са млади хора, за които политиката се превърна в шоу и поради тази причина харесват Бойко Борисов като успешно лице от тази шоу-атмосфера в България. Това обаче още не е достатъчно, за да говорим за наличието на партия. Наличието на фенклуб е много различно от наличието на електорат. Какъв би могъл да бъде електоратът на Бойко Борисов? Той сам твърди, че това е една партия, която би следвало да заеме място в дясно. Но неоспорим факт, който винаги трябва да бъде припомнян, е че три четвърти от хората, които декларират, че подкрепят Бойко Борисов, на последните избори гласуваха за Георги Първанов. Дори само този формален факт говори, че ГЕРБ едва ли би могла да заеме позиция в дясно. Бих призовал всички журналисти да отправят въпроси към ГЕРБ и нейния формален или неформален лидер Бойко Борисов, това ще видим утре (бел. ред. днес), какви са неговите визии за бъдещето на България. От тези негови визии ще стане ясно дали той е ляв или десен. Аз лично подозирам, че Борисов няма каквито и да било позитивни визии за развитието на обществото. Неговата програма е
ясна. Тя спокойно би могла да бъде наречена с пълно основание “популистка”. При това популистка в един много немощен смисъл. Бойко Борисов е против партийната система и настоящото партийно състояние на страната. Той няма дори този антиевропейски, националистично-фобиен проект, който е в основата на другата популистка формация - “Атака”. В този смисъл намирам “Атака” даже за по-опасно политическо формирование, защото нейният популизъм все пак почива на някакъв макар фалшив, измислен, митологичен проект. При Бойко Борисов няма дори това. Ето защо ми се струва, че да се нарече партия формированието, което ще учреди Бойко Борисов, е прибързано.

Фокус: Има ли място в България за още една политическа сила?

Проф. Янакиев: След като в България успешно със старанието на мнозина бе разбит така обругаваният двуполюсен модел, който бе един модел на честно състезание между чистите визии на ляво и дясно, в България се отвори едно широко популистко блато. Това блато, като всяко друго има склонност да поглъща и да ражда отровна растителност. Не мога да се учудя, че при неговото наличие, се създава партия след партия. Разбира се, че партията на Бойко Борисов е в повече. По-същественото обаче е не, че тя е още една измежду партиите, а че е може би единствената, която практически по всички правила не би следвало да се нарече така. Тя няма визия, няма проект за бъдещето на обществото. Не е ясно вляво, в дясно или в центъра е. Няма позитивна визия за страната, няма електорат, няма същински структури на обществено ангажирани хора. Има от една страна своя малобройна клиентела преди всичко от хора, свързани със структурите на сивата икономика и един широк фенклуб. Това не може да бъде наречено партия, според мен.

Фокус: С кои политически партии би могла ГЕРБ да си партнира?

Проф. Янакиев: Не бих се наел да прогнозирам кои партии от сега съществуващите биха се излъгали да си партнират с формированието на Бойко Борисов след демонстрацията на неговата политическа непоследователност и непочтеност. Бих могъл да кажа коя партия със сигурност не би си партнирала с него и мисля, че това е Демократи за силна България.

Фокус: Какви са новите предизвикателства пред българските политически партии след 1 януари 2007 година?

Проф. Янакиев: Ние влизаме в Европа много слаби. Влизаме със за жалост осъществен ляв проект и изоставен десен. Според данните ръстът на официалната икономика е около 5,5% и 4-5 пъти по-висок ръста на сивата. Влизаме в Европа с капацитет да усвоим по признанията на самия премиер Сергей Станишев само около 20% дори от това, което Европа ни подарява. Ние влизаме в Европа със състояние на заможните в България такова, че те почти до един са представители на икономическата олигархия. Ако не кръвни, то политико-криминални потомци, на които Андрей Луканов е раздавал куфарчета. Влизаме в Европа с висока и откровено безнаказана престъпност, което вече затваря вратите за българските работници в много страни от Европейското пространство. Ако някой до този момент не е разбирал съдържанието на девиза на ДСБ “За силна България в Обединена Европа”, мисля, че след 2007 година ще трябва да му стане ясно неговото конкретно съдържание. Това, че влизаме слаби в Европа ще ни направи в общото пространство на европейската цивилизация да ни направи не такива каквито са останалите там. Основна вина за това носи управляващото в момента мнозинство, в което влиза и партията, управлявала предишния мандат. Именно тези политически сили осъществиха за България левия проект. Ние влизаме с осъществен ляв проект в Европа и това ще ни се отрази за в бъдеще.

Фокус: Ще трябва ли българските партии да преминат през период на адаптация към европейските норми”?

Проф. Янакиев: Не знам дали лявата партия, която ни управлява и либерално-центристките, които са в коалицията, ще се опитат действително да се адаптират към европейските условия. Отдавна е известно, че тези партии искат европейските пари, но не искат европейските правила. Те всячески ще се опитат и след 1 януари 2007 г. да запазят това положение - да получават европейските пари и да не ги усвояват според европейските правила.
Що се отнася до десните партии и по специално за ДСБ, аз смятам че тази партия отдавна живее и се бори според европейските стандарти.


***


Димитър Аврамов: Трябва да бъдем добронамерени към ГЕРБ, без да им възлагаме кой знае какви очаквания

Политологът Димитър Аврамов пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Аврамов, на 3 декември предстои учредяването на политическата партия ГЕРБ. Къде виждате мястото на новата партия – в дясно, в центъра или..?

Димитър Аврамов: Мястото на една партия и един човек се определя от собствената му заявка. Глупаво би било да казвам къде е мястото на ГЕРБ преди те сами да са го определили. Имам известни съмнения, че и те самите не са наясно и се колебаят до последния момент. Поне това ми показват политическите им позиции последната една година.
Основната характеристика е рязка промяна на мненията през няколко дни.

Фокус: Каква според вас ще е идейната основа на ГЕРБ?

Димитър Аврамов: Претенция за прагматизъм, за хора, които могат да взимат решения - “Ние можем, ние се доказваме. Другите са виновни, имаше много правителства, които не решиха проблемите. Ние сме модерни, десни, центристи, можем”. Това е класически популистки модел, няма какво да се лъжем. Това не е обидно, тенденция е в цяла Европа.

Фокус: Може ли да се направи паралел с някоя друга политическа партия от България или Европа?

Димитър Аврамов: В България не бих искал да правя паралели. Не е коректно да се дава дефиниция на хора или структура преди да са се създали. В Европа има много примери. Не трябва да мислим, че България е самотен остров. В този смисъл това, което е необходимо е качество. Ако някой предложи качество - печели. Ако не предложи качество, обаче всичко е само фойерверки и шум.

Фокус: Мислите ли, че създаването на още една партия ще има положителен ефект в цялостната политическа картина на страната?

Димитър Аврамов: В една демокрация всички идеи са положителни. Аз не мога да кажа тези идеи каква подкрепа ще срещнат от обществото. Ако се вярва на социолозите, ГЕРБ ще бъде популярна партия. В същото време обаче социологията не решава проблемите на обществото. Социологията обаче не асфалтира улици в София, не подобрява околната среда, не прави градската среда по-добра. Тя само регистрира едно изследване, моментни нагласи, тенденции. Въпрос на желание е какво искат да постигнат ГЕРБ. Ако това ще бъде партията на Бойко Борисов, това не е добре за тях.
На 3 декември се основава една партия от един популярен и харесван човек. Преди няколко години така Турция прие за месия един бивш свой финансов министър, много харесван от МВФ, добър експерт. Той трябваше да проведе финансови реформи. В крайна сметка обаче го направи с полуспех, да не кажа неуспешно. Трябва да бъдем добронамерени към ГЕРБ, без да им възлагаме кой знае какви очаквания. Иначе има сериозен риск да ги провалим на старта и да не се справят.

Фокус: Бойко Борисов без съмнение притежава огромна харизма. Напоследък в публичното пространство се появяват алюзии между него и бившия премиер Симеон Сакскобурготски. Може ли да се прави подобно сравнение?

Димитър Аврамов: Не мисля. Сакскобутготски беше алтернативен авторитет на цялата наша Конституционна система – той е бивш цар. Човек, който е с ореол, който ние не може да мерим със социологически изследвания. Той е от друг вид общество. Монархията е съвсем различна форма на възприемане на държавното устройство. Симеон не е човек, който се
избира. Това далеч не са неща, които могат да бъдат казани за Бойко Борисов. В същото време Борисов е харесван от хората и очевидно има защо. Всички положителни или отрицателни коментари за него обаче не трябва да бъдат правени ей така просто, а да се базират на работата му като кмет на София. Ако той иска да е политик, трябва да бъде
оценяван като политик.

Фокус: Десните партии ще успеят ли да се съхранят след появата на новата партия? Предполага се, че ГЕРБ ще привлече много техни симпатизанти.

Димитър Аврамов: По социологически изследвания виждам само една партия, която ако изборите се проведат днес, влиза в Народното събрание – СДС. Мисля, че всичко е въпрос на честност, на подход и на това какво предлагаш да направиш като политик. Варианти за големи възходи или падения не са сериозни. И не би трябвало да се лансират. СДС си има
своето място в политическата система и оттук нататък доверието в СДС малко по-малко ще расте. СДС ще се превърне в една традиционна партия в рамките на нов тип България в Европейския съюз. 1996-97 г. всички говориха, че БСП си отива, което се оказа неправилно.
В абсолютно същата позиция ще се окажат след 3-4 години тези, които говорят за край на десницата, за това как Бойко Борисов или някой друг ще я замени.

Фокус: Моделът на политика, който демонстрира Бойко Борисов, може ли да бъде приложен и в изпълнителната власт?

Димитър Аврамов: Трябва да се посвети цял семинар на това какво е модел на политика от гледна точка на столичния кмет. Аз мисля, че когато се говори за кмет на София, става въпрос за конкретни решения в полза на града, а не за политически тези. На мен ми се струва, че г-н Борисов през последните 5-6 месеца повече се занимава с политика и с това да казва, колко е лошо правителството. Това не е добре за града и за него самия. За да не бъде зложелателен, веднага казвам, че му пожелавам успех като кмет. Ако трябва да избирам кой Борисов, предпочитам да го харесам като успешен кмет на София, защото в града живеят 2 млн. души и решенията за града са много важни.


Никола ЛАЛОВ

 


Copyright 1998-2014 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Back Обратно към партия ГЕРБ