Симеон: Убеден съм, че България ще бъде приета в ЕС на 1 януари 2007г.
  28 Април 2006 |www.express.bg/story/5458


Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски изнесе в Барселона доклад на тема „България в изграждането на европейско пространство на свобода и сигурност”. Форумът се състоя в Международния университет на Каталуния, съобщиха от пресцентъра на НДСВ.
В словото си Симеон Сакскобургготски е изразил своята увереност, че на 1 януари 2007г. България ще бъде приета в Европейския съюз. Според него европейските ценности отдавна са част от българската идентичност. Гарантирането на индивидуалната свобода и защитата на човешките права не са някаква проява на политическа мода в България. Напротив, те имат дълбоки корени в нейната история и са присъщи на българския манталитет е казал още Сакскобурготски. Имам пред вид преди всичко етническата и религиозната толерантност, култивирана у българския народ в продължение на столетия. Въпреки превратностите на съдбата, дори през вековете, когато България е била под османско владичество, дори през десетилетията на комунистическата диктатура, у българите са били живи уважението към чуждата вяра, безконфликтното съжителство с други етноси и зачитането на чуждата културна традиция. Казано с една дума, онова, което днес се нарича “Европа на другостта” и е крайъгълен камък на либералната философия, в моята страна може да бъде проследено от дълбините на историята до ден днешен, е заявил Симеон Сакскобургготски.
Говорейки за изграждането на европейската система на мир и сигурност, лидерът на НДСВ е казал, че трябва да бъдем много бдителни. Ретроградни националистически движения, които се възползват от разочарованието на хората и от отхвърлянето на европейски проект, който може да изплаши повечето хора и да бъде схванат като загуба на идентичността, могат да породят конфликтни положения  със съседни страни, каза Симеон Сакскобургготски.
В своето експозе  той цитира думите на Апостола на свободата Васил Левски „ Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност. В нашата България всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони – и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, еднакво ще е.”  Тези думи, е заявил Сакскобургготски, не само съдържат аксиомата на българския етнически модел, с който основателно се гордеем днес, но  в тях откриваме формулирани главните принципи на либерализма – върховенството на правото и равенството пред закона. Според лидера на НДСВ не е трудно човек да извлече от тези думи водещото начало както на днешната национална политика на България, така и идеята за доброто взаимодействие със съседите. Нещо повече, България се стреми да разпростре своя пример и да оказва благотворно влияние далеч извън пределите на Балканите.
Симеон Сакскобургготски е подчертал още, че икономическото развитие е съществен двигател за развитието на нашите общества, за благосъстоянието на нашите народи и за борбата с бедността. Изграждането на общ пазар, след това и на единна валута, бележат в това отношение значителен напредък. Това, което силно ме впечатли при последователните разширявания на Европейския съюз, е че подготовката за членство, а след това и самото разширяване, са източници на напредък и на модернизация за новите държави членки. Тези страни се развиха с изключителна скорост и осъществиха реформи, чийто обхват е трудно да си представим, заяви председателят на НДСВ.
В рамките на работното си посещение в Барселона той се е срещнал с президента на Автономната  област Каталуния Паскуал Марагал. Симеон Сакскобургготски е  участва и в икономическа кръгла маса, посветена на възможностите за инвестиции в България. Пред деловите среди на Каталуния той представи актуалните макроикономически показатели на страната и ги покани да инвестират у нас.Лидерът на НДСВ проведе работна среща и с Европейската лига за икономическо сътрудничество.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "България в ЕС"