Като премиер влезе в "Гинес", сега е трън в петата на Скопие

Войвода в две държави

Георгиевски е единственият Любчо в Македония

Красимира Темелкова

/www.standartnews.com


 
Той е македонец, но не съвсем. Има българско гражданство, но е депутат в Скопие. И е единственият Любчо в Македония, който изписва името си с "б". Когато през 90-те местна телевизия изписа на екран името му с "п", той помоли грешката да бъде коригирана. "Името ми идва от любов, а не от "люпя семки", отсече тогава Любчо Георгиевски. По неповторим начин умее да взривява общественото мнение както в Македония, така и във втората си родина. Истинска буря предизвика изявлението на бившия премиер за подялба на Македония. Само етнически чистите държави ще гарантират мира на Балканите, смята Любчо. При представянето на поетичната си книга "Град" и публицистичната "С лице към истината" на Аполония в Созопол Георгиевски каза, че, ако Косово стане независимо, албанците ще поискат Велика Албания. "Ако бъде разделено, ще избухнат конфликти в Македония пак с албанците. В момента Македония е де факто федеративна държава, макар и не де юре", каза той. "Македония трябва да бъде разделена, като от нея бъдат отделени Тетово, Дебър и Гостивар, които са абсолютно албански. Половината от Струга и Скопие вече са албански", каза още Георгиевски. Той си навлече яростни критики в Скопие. Чуха се и заплахи, че може да бъде осъден. Според юристи изявленията му могат да бъдат наказателно преследвани по три члена от Наказателния кодекс.
Планът на бившия министър-председател се приема от обикновените македонци по най-различен начин. Според някои това е опит страната да се подели между Албания и България от българина Любчо Георгиевски, според други - всичко, което е прогнозирал анализаторът Георгиевски, се е сбъднало, според трети, това е начин македонизмът да се съхрани от разпад. В Македония следят изказванията му отблизо. Преди време местни медии твърдяха, "цитирайки" самия Георгиевски, че през септември той ще бъде назначен за посланик на България в Македония. Междувременно името на Любчо не излизаше от фокуса на медиите и в България. И няма как другояче да е, след като стана ясно, че бившият македонски премиер подкрепя кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Благоевград Кирил Пендев. Георгиевски има постоянно местожителство в Благоевград. Миналата година получи заедно със съпругата си Снежана българско гражданство, след като доказа български произход и подписа нотариално заверена декларация за българско самосъзнание.
"Защо се срамуваме и бягаме от факта, че всичко това, което е позитивна македонска революционна традиция, произлиза тъкмо от екзархийския дял на македонския народ. Няма да кажем някаква нова истина, ако споменем факта, че и Гоце Делчев, и Даме Груев, и Гьорче Петров, и Пере Тошев - трябва ли да редя и броя всички - са били учители на Българската екзархия в Македония", пише роденият в Щип Георгиевски в своята книга "С лице към истината". "Приехме почти изцяло сръбската азбука и голямо количество сръбски думи, отричайки се от своята хилядолетна традиция", допълва Любчо, който е завършил сравнително литературознание.
Георгиевски отстоява традициите, но нерядко обича и да ги нарушава. Влиза в Книгата на рекордите на Гинес през 1999 г. като най-младия премиер. Роденият през 1966 г. Любчо е едва на 32 г., когато поема високия пост. Георгиевски бе един от учредителите на ВМРО-ДПМНЕ. Той остана неин лидер до 2003 г., когато отстъпи поста на Никола Груевски. През 1998 г. ВМРО-ДПМНЕ спечели парламентарните избори и управлява страната до 2002 г. Тогава Георгиевски изгуби изборите, след което бе обвинен в национализъм, отстъпи лидерския пост и напусна ВМРО-ДПМНЕ, за да създаде ВМРО-Народна партия. Малко след като загуби изборите, се появиха обвинения срещу него в корупция. Най-тежкото изпитание за Георгиевски бе през 2001 г., когато като премиер трябваше да се справя с военната криза, предизвикана от албански бунтовници. Конфликтът завърши с подписването на Охридското споразумение.

 

Обратно към "Македония"