| СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 http://www.focus-news.net/
Разделена ли е Македония?
 
 27 юли 2004 | 03:22


Голяма демонстрация пред македонския парламент в знак на протест срещу пакета закони за териториалното делене на страната беше организирана от опозицията. Полицията засили мерките за сигурност и отцепи центъра на столицата, за да предотврати евентуални инциденти. Те протестират срещу обсъждането на противоречиви закони, които отварят пътя за самоуправление на етническите албанци в общините, където те са мнозинство.
Проектът трябва да увеличи присъствието на албанците в органите на управление, включително в столицата. С новата териториална подялба в някои общини албанците ще се окажат мнозинство и ще могат да контролират общината.
Скопие и Струга са двата най-големи града, които ще бъдат засегнати от закона. Той преначертава границите на някои общини като включва в тях някои села, в които живеят албанци. За Скопие се предлага присъединяването на две села. Така се създават условия за признаването на албанския език като втори официален. Опозицията смята, че плановете за децентрализация ще разделят страната на етнически линии.БНТ - По света и у нас
Хиляди привърженици на опозицията се събират в Скопие за протестно шествие заради новото административно делене на страната

Хиляди привърженици на опозицията се събират в Скопие за протестно шествие заради новото административно делене на страната. Това става пред сградата на парламента, в който се обсъжда проекта за деленето.
Според опозицията тук пред сградата в момента има няколко стотин македонци. Очаква се да дойдат над 5 хиляди. Митингът е наречен “Цяла Македония”. Опозицията настоява правителството да оттегли предложението за децентрализация и да бъде проведен референдум по въпроса.
Броя на дошлите да протестират ще определи това какъв процент от хората не е съгласен с правителствения проект. Дебатите в парламента вървят бавно, защото има още много предложения за децентрализация.


БНТ - По света и у нас
ЕС за децентрализацията на Македония

Външните министри на ЕС обсъдиха на свое заседание в Брюксел обстановката в Македония и приеха заключение от срещата си. Те призовават към прилагане на пакета от закони за децентрализация на страната, като мярка за сближаване на Македония с ЕС. Късно снощи македонският президент Бранко Цървенковски е имал работна вечеря с върховния представител на ЕС за сигурността и външната политика Хавиер Солана. От Брюксел предава Албена Воденичарова.Македонският президент Бранко Цървенковски и външният министър Илинка Митрева са посетили европейската столица почти инкогнито, далеч от камери и фотообективи. Това посещение беше на два пъти отменяно, заради предстоящите промени в Македония. На работната вечеря Цървенковски е информирал Солана, че децентрализацията създава трудности в страната. Според Хавиер Солана, споразумението за децентрализация от 15 юли е голяма стъпка към Европа и крайпътен камък в междуетническите отношения. "Високо оценявам ангажимента на президента Цървенковски и решителността му за прилагане на Охридското споразумение", е декларирал Солана. Той е уверил македонския президент в пълната подкрепа от страна на ЕС за усилията на македонското правителство за прилагане на пакета закони, през следващите седмици. Още веднъж призовавам всички политически партии да приемат новите правила, се казва в съобщение на кабинета на върховния представител на ЕС. В заключенията си от днешната среща външните министри на Евросъюза изразяват увереност, че македонският парламент ще приеме законите за децентрализация. Според тях, новото териториално деление на страната ще я направи "по-добра, по-силна и по-обединена".


ТВ Канал “България” - По света и у нас
В този час започва митингът на македонската опозиция в центъра на Скопие срещу правителственото решение за ново административно деление на страната

В този час започва митингът на македонската опозиция в центъра на Скопие срещу правителственото решение за ново административно деление на страната.
Протестният митинг ще започне с малко закъснение заради дъжда и силния вятър. Според един от полицаите в момента на площада има 5-6 хиляди души.
Започналият дебат днес в парламента вероятно ще продължи дълго, тъй като има над 200 предложения за децентрализацията на Македония.


БТВ – Новините – 22.00
Преди около час пред парламента в Скопие започна голяма демонстрация на опозицията

Преди около час пред парламента в Скопие започна голяма демонстрация на опозицията в знак на протест срещу пакета закони за териториалното делене на Македония. Организаторите очакват да се съберат около 50 хиляди души и това да е най-масовият протест в Македония. Полицията засили мерките за сигурност и отцепи центъра на столицата, за да предотврати евентуални инциденти. Те протестират срещу обсъждането на противоречиви закони, които отварят пътя за самоуправление на етническите албанци в общините, където те са мнозинство.
Проектът трябва да увеличи присъствието на албанците в органите на управление, включително в столицата. С новата териториална подялба в някои общини албанците ще се окажат мнозинство и ще могат да контролират общината. Скопие и Струга са двата най-големи града, които ще бъдат засегнати от закона. Той преначертава границите на някои общини като включва в тях някои села, в които живеят албанци. За Скопие се предлага присъединяването на две села. Така се създават условия за признаването на албанския език като втори официален. Днешното заседание на парламента започна в напрегната атмосфера заради организираната тази вечер и размириците в Струга миналата седмица. Опозицията смята, че плановете за децентрализация ще разделят страната на етнически линии.


Дарик радио – “Денят”
Проблемът в Македония не е само Струга и не е за спасяването на Кичево, каза Красимир Узунов

Проблемът в Македония не е само Струга и не е за спасяването на Кичево, каза Красимир Узунов, президент на Информационна агенция “Фокус”, за предаването “Денят” по Дарик радио. По новия закон за териториално административно и селищно устройство, известен като Закон за децентрализация, в 23 македонски общини трябва да се въведе втори официален език албански и в една трябва да се въведен сръбски. От общо 120 македонски общини по новото райониране трябва да останат 80, поясни Узунов. Въпреки че в Струга македонското население е повече, там ще има за кмет албанец, тъй като ще се включи населението от селските общини, допълни той.


Дарик радио – “Денят”
Основната тема на изборите в Македония ще бъде национализмът, каза Красимир Узунов

Основната тема на изборите в Македония ще бъде национализмът, каза Красимир Узунов, президент на агенция “Фокус” в предаването “Денят” по Дарик радио. В тази посока са и коментарите в македонските вестници. Етническият проблем поставя от една страна македонските партии, без значение дали са комунисти или ВМРО, срещу албанците, каза Красимир Узунов.Дарик радио – “Денят”
До 25 години Западните покрайнини ще бъдат заселени с албанско население, според Красимир Узунов

Трябва да започнем да коментираме албанската експанзия и решаването на албанския въпрос на Балканите. Центърът на албанското влияние вече не е Тирана, а е Косово. Това каза Красимир Узунов, президент на Информационна агенция “Фокус”, в предаването “Денят” по Дарик радио. Ако има някой, който се страхува от решаване на албанския въпрос на Балканите, това е Тирана, каза още той.
В Македония може да се стигне до една териториална експанзия стъпка по стъпка от страна на албанското население, смята Красимир Узунов. Той цитира бившия министър на отбраната на Македония Владо Поповски, според когото през следващите 5 години може да се стигне до федерализация или кантониране.
Средната възраст на албанското население е 28 – 30 години. Въпреки че раждаемостта спада, албанското население все още се характеризира със свръхпроизводство. Красимир Узунов каза още, че е скептик относно Западните покрайнини. Той прогнозира, че до 25 години те ще бъдат заселени предимно с албанско население.


Македонски интелектуалци призоваха в писмо, прочетено пред митинга в Скопие, за запазване цялостта на страната
Агенция "Фокус"

Професор Георги Мариянович прочете пред митинга на опозицията в Скопие писмо от името на македонски интелектуалци, с което те призовават за запазване цялостта на страната, съобщиха източници на “Фокус” от столицата на Македония. В момента на площада пред македонския парламент има около 15 – 20 000 души и продължават да пристигат още. Сред хората се носят слухове, че властите ще изключат електричеството, захранващо микрофоните на трибуната. В началото на митинга той е бил охраняван от три кордона полицаи, сега те са шест.


В Скопие започна протестния митинг на опозицията
Агенция "Фокус"

Току що в Скопие започна митингът на опозиционния блок в Македония срещу правителственото предложение за децентрализацията, съобщиха източници на “Фокус” от македонската столица. Той се провежда на площада пред Народното събрание. Големи групи хора все още продължават да пристигат. Според заместник-председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Ганка Самуиловска-Цветановска от цялата страна към Скопие са тръгнали около 200 автобуса, 400 микробуса и хиляди автомобили. По нейни данни, очаква се в митинга да дойдат над 100 000 души. От организаторите и полицията обявиха, че до момента обстановката е нормална и хората се държат коректно към служителите на реда. Привърженици на бившия премиер Любчо Георгиевски скандират името му и настояват да говори пред множеството. Не е ясно обаче дали той ще се появи на митинга, на който е предвидено да говорят само официалните водачи на обединената опозиция.


Голям брой македонски граждани се завръщат през България за днешния митинг в Скопие
Агенция "Фокус"

Стотици коли на македонски граждани са се струпали по граничните пунктове между Гърция и Македония и България и Македония. На някои ГКПП опашките са дълги около километър, съобщи кореспондент на Агенция “Фокус”.
Те пътуват за предстоящия митинг на опозицията в Скопие срещу предложенията на правителството за децентрализацията.
Очаква се от градовете във вътрешността на Македония да пристигнат около 50 000 граждани. Специални автобуси от Охрид, Битоля, Струга, Кичево и Струмица вече са пристигнали в македонската столица. Митингът ще започне в 20 часа местно време. Предвидено е лидерите на опозиционните партии – Никола Груевски, Стоян Андов, Васил Тупурковски и Павле Траянов да произнесат реч пред присъстващите.


Реформите са единственият път към интеграцията на Македония в НАТО и ЕС
Агенция "Фокус"

Европа оценява реформите, които се извършват в Македония, стана ясно по време на посещението на президента Бранко Цървенковски в Брюксел. Информацията е на македонската агенция “Макфакс”. Посланието на ЕС и НАТО е, че реформите в Македония са единственият, макар и нелек път към интеграцията в евроатлантическите структури. Това е генералната оценка на президента Цървенковски от двудневното му посещение в Брюксел, което приключи днес. По време на визитата си той се срещна с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана и с генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер. Освен реформите бе обсъдена актуалната обстановка в Македония, както и процесът на прилагане на Рамковия договор в контекста на децентрализацията на властта в страната.
При срещата си македонския държавен глава Схефер е изразил надежда, че парламентът в Скопие ще подкрепи пакета закони за децентрализацията, подчертавайки, че това ще бъде важна крачка за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, допълва агенцията.


Очаква се протестният митинг в Скопие да бъде най-многолюдният в историята на Македония
Агенция "Фокус"

Тази вечер в 20 часа ще започне големият митинг на опозицията в Македония срещу правителственото предложение за децентрализацията.
Очаква се в Скопие да пристигнат около 50 000 души от вътрешността на страната. Смята се, че това ще бъде най-многолюдният митинг в историята на Македония.
40 автобуса от Битоля са спрени по пътя за Скопие след Прилеп, съобщи кореспондент на Агенция “Фокус”. Автобусите са пътували, за да се присъединят към големия протестен митинг срещу проектозаконите за децентрализацията.
На митинга ще говорят лидерите на опозиционните партии – Никола Груевски, Павле Траянов, Васил Тупурковски и Стоян Андов. От Канада е пристигнал специално за митинга председателят на Световния македонски конгрес Тодор Петров. Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски призова днес поддръжниците си да се присъединят към митинга. Той ще участва в него, но няма да произнесе реч, тъй като е предвидено да говорят само председателите на политическите партии.
Управляващите СДСМ, ЛДП и ДСИ имат необходимия брой гласове в парламента, за да гласуват пакета закони за децентрализацията и, според македонски анализатори, те ще ги приемат, въпреки протестите на гражданите.


В Скопие се провежда митинг на опозицията под надслов “Цяла Македония за единна Македония”
Агенция "Фокус"

Митингът на опозиционния блок в Македония срещу правителственото предложение за децентрализацията под надслов “Цяла Македония за единна Македония” започна с националния химн, съобщиха източници на “Фокус” от македонската столица. Той се провежда на площада пред Народното събрание, където до момента има над 15 000 души, много още продължават да пристигат. Пръв пред множеството говори академик Никола Клюсев. Той приветства множеството и заяви, че няма нужда от толкова полиция на събитието, тъй като “хората, което са тук не се против Македония, а против териториална подялба на страната”. Според него в момента в управлението на страната има хора, които работят против нейните интереси. Митинга се охранява от около 6000 полицаи – 4000 униформени и 2000 цивилни. Все още не се знае дали на митинга ще дойде бившия премиер на страната Любчо Георгиевски. Негови привърженици скандират името му и настояват той да говори. Предвидено е пред митинга да говорят председателят на Социалистическата партия Любисав Иванов-Дзинго, на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и на Демократическия съюз Павле Траянов.


Никола Груевски: Македония не ви е бащиния
Агенция "Фокус"

С реч на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски приключи митинга на опозицията в Македония, срещу плановете на правителството за децентрализация на страната, съобщи източник на “Фокус” от македонската столица. Той призова властите да не предприемат стъпки, водещи до етническа подялба на страната. “Македония не ви е бащиния, тя е на всички македонци”, заяви пред събралите се около 30 - 40 хиляди души на площада пред парламента. Преди него бившият председател на македонското събрание Стоян Андов заяви, че президентът Бранко Цървенковски е говорил срещу народа си, уверявайки европейските институции, че македонците са съгласни с плановете за децентрализация. “Подялбата на Македония няма да ни отведе в Европа”, категоричен бе той. “Териториална подялба на Македония не е възможна”, заяви и председателят на Демократична алтернатива Васил Топурковски. Ръководителят на Македонският общонароден конгрес Тодор Петров съобщи, че до момента опозицията е събрала 100 от необходимите 150 хиляди подписа с искане за провеждането на референдум срещу териториалната подялба на страната. Митингът е протекъл мирно, в момента хората се разотиват. Утре президентът Цървенковски се връща от Брюксел, където бе на официална визита.


Специални автобуси ще отпътуват от Охрид, Струга, Кичево и Битоля за митинга в Скопие
Агенция "Фокус"

Гражданите на Кичево ще участват в митинга на опозицията в Скопие срещу правителственото предложение за децентрализацията в Македония. Това заяви специално за Агенция “Фокус” кметът на Кичево Владо Коруновски.
“10 автобуси ще отпътуват днес от Кичево за столицата, а очаква се гражданите да пътуват и със собствени автомобили”, каза още Коруновски.
Според кмета на Кичево специални автобуси с граждани ще отпътуват и от Охрид, Струга, Битоля, Струмица и др. градове на страната, за да участват в големия митинг срещу децентрализацията.
Днес парламентът в Скопие обсъжда проектозаконите за новото териториално деление. Опозицията отхвърли предложенията на правителството и призова македонските граждани да изкажат недоволството си на големия митинг в Скопие.


Гражданите на Струга ще участват масово на митинга в Скопие
Агенция "Фокус"

Гражданите на Струга ще участват масово в предстоящия митинг на опозицията в Скопие. Това заяви специално за Агенция “Фокус” кметът на Струга Ромео Деребан.
Кризисният щаб на Струга осигури 10 автобуса и 15 микробуса за гражданите, които тази вечер ще отпътуват за Скопие. Според Деребан очаква се за македонската столица да отпътуват и 100-200 автомобила.
“Гражданите на Струга ще тръгнат за Скопие в 16 часа. Митингът започва в 20 часа и на него ще говорят само лидерите на политическите партии”, каза още Деребан.
Бившият македонски премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски ще участва в митинга, но не е известно дали ще държи реч пред присъстващите.
Днес парламентът в Скопие обсъжда проектозаконите за децентрализацията. Опозицията отхвърли предложенията на властите за новото териториално деление на Македония и призова македонските граждани да изкажат недоволството си на големия митинг в Скопие.


Любчо Георгиевски най-вероятно няма да участва в митинга на опозицията в Македония
Агенция "Фокус"

Привържениците на бившия македонски премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски няма да участват в големия митинг на опозицията в Скопие, ако не получат официална покана от организаторите на митинга. Това заяви специално за Агенция “Фокус” координаторът на любчовистите Георги Трендафилов.
Той каза, че до този момент Георгиевски не е получил официална покана за участие в митинга и възможно е неговите привърженици да не участвуват в мероприятието.
Тази вечер в 20 часа ще започне големия митинг на опозицията в Македония срещу правителствените предложения за децентрализацията. Проектозаконите за новото териториално деление предвиждат Струга да стане албанска община с присъединяването на селски общини към града. Към Скопие ще се присъединят Сарай и Кондово и албанският ще бъде въведен като втори официален език в македонската столица. Опозицията не приема предложенията за децентрализацията и насрочи масов митинг, на който гражданите ще могат да изкажат недоволството си от решението на правителството в Скопие.


Ганка Самоиловска: Днес гражданите на Македония ще изкажат недоволството си от новото териториално деление
Агенция "Фокус"

Днешният митинг на опозицията е възможност гражданите да изкажат недоволството си от предложенията на правителството в Скопие за децентрализацията в Македония. Това заяви специално за Агенция “Фокус” заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Ганка Самоилова –Цветановска преди началото на парламентарното заседание, на което ще се обсъждат проектозаконите за новото териториално деление.
“ВМРО-ДПМНЕ разполага с информация, че властите подготвят провокации, за да предизвикат инциденти, подобни на тези в Струга. Опозицията призовава македонските граждани да не се подадат на тези провокации с цел митингът да протече мирно и без инциденти”, каза Цветановска.
Според Цветановска македонското МВР предприема засилени мерки за сигурност в столицата във връзка с предстоящия митинг, каквито не са били предприемани дори по време на въоръжения конфликт в Македония през 2001 година.
“Македонските граждани трябва да разберат, че правителството работи срещу националните интереси на Македония”, изтъкна заместник-председателят на най-голямата опозиционна партия в Македония, като каза, че ВМРО-ДПМНЕ призовава гражданите да участват масово на предстоящия митинг, за да изкажат недоволството си от проектозаконите за териториалното деление.
Митингът на опозиционния блок ще започне тази вечер в 20 часа.


Ганка Самоиловска: Подобни мерки за сигурност в Македония не са предприемани дори по време на кризата през 2001 г.
Агенция "Фокус"

Македонското МВР предприема засилени мерки за сигурност, каквито не са предприемани дори по време на въоръжения конфликт в страната през 2001 година. Това заяви специално за Агенция “Фокус” заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Ганка Самоилова – Цветановска.
Тя каза, че тази вечер македонските граждани ще могат да изкажат недоволството си от предложенията за новото териториално деление.
По-рано говорителят на македонското МВР Горан Павловски заяви за “Фокус”, че пред сградата на Народното събрание в Скопие има засилена полицейска охрана и, че полицията предприема засилени мерки за сигурност в столицата. В Скопие е въведен специален режим за движение по пътищата, а движението пред сградата на парламента е забранено.
Тази вечер в 20 часа ще започне големия митинг на опозиционния блок в Македония срещу децентрализацията. В него участват опозиционните партии, редица неправителствени организации и граждански сдружения.


“Време”, Македония: Опозицията няма да блокира входовете на сградата на парламента в Скопие
Агенция "Фокус"

Опозицията няма да блокира входовете на сградата на парламента в Скопие, пише македонският вестник ”Време”. Очаква се на днешното заседание да бъдат обсъдени проектозаконите за териториалното деление, за град а Скопие и за финансирането на общините. Представителите на опозицията заявиха, че няма да позволят тези закони да бъдат приети лесно. “Ще внесем повече от сто поправки само за закона за териториалната организация на общините”, заяви Ганка Самоиловска-Цветанова, зам.-председател на най-влиятелната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ. Представителите на обединения опозиционен блок очакват гражданите да се съберат пред парламент самоинициативно, за да припомнят на депутатите да не гласуват за предложението за ново териториално деление на общинните, допълва вестникът.


Македонското МВР засилва мерките за сигурност в цялата страна
Агенция "Фокус"

В момента ситуацията в Македония е стабилна. Пред сградата на Народното събрание в Скопие има засилена полицейска охрана и очаква се всеки момент да започне заседанието, на което парламентът трябва да обсъжда проектозаконите за новото териториално деление на Македония. Това заяви специално за Агенция “Фокус” говорителят на македонското МВР Горан Павловски.
"Полицията предприема засилени мерки за сигурност в цялата страна във връзка с предстоящия митинг на опозицията в Скопие. В македонската столица е въведен специален режим за движение по пътищата”, каза Павловски.
Движението по улиците около сградата на Народното събрание е забранено.
“МВР осигури специални паркинги за гражданите от вътрешността на Македония, които ще пристигнат тази вечер в Скопие. Всичките тези мерки се предприемат с цел да се осигури мирно протичане на предстоящия митинг на опозицията”, каза още говорителят на македонското МВР.


“Нова Македония”: Хари Костов: Гражданите са недобре информирани за децентрализацията
Агенция "Фокус"

Отпорът към правителственото предложение за децентрализацията на Македония вероятно се дължи на недостатъчната информираност на гражданите за този процес. Това е заявил македонският премиер Хари Костов в интервю за Deutsche Welle пише македонският вестник ”Нова Македония”. Според Костов, причината за недоволството на гражданите на Струга е в техния неразумен страх от “някакви планове за така наречената Велика Албания”. По думите на македонския премиер, подобно нещо не може да се случи, тъй като тази идея не доминира нито във влиятелните албански партии в Македония, нито в официална Тирана, нито у международната общност.


“Дневник”, Македония: Представителите на властта в Македония не са добре дошли в Кичево
Агенция "Фокус"

След събитията в Струга гражданите на Кичево предупредиха, че представителите на властта не са добре дошли в техния град, пише македонският вестник “Дневник”. Гражданското сдружение “Кичевчани за Кичево” оцени, че в Струга е извършен удар върху демокрацията и върху Конституционното право на гражданите да изразят неодобрението си чрез протест. Според сдружението, причината за размириците в Струга е идването на министъра на отбраната Владо Бучковски в твърде деликатен и напрегнат момент, допълва вестникът.
 

Обратно към "Македония"