Македонският парламент прие оспорвания закон за децентрализацията
12 август 2004

http://www.mediapool.bg/site/balkans/2004/08/12/01_120804ba.shtml

Македонският парламент прие тази нощ важния и много оспорван закон за децентрализацията на страната, който засилва местната власт и на практика дава още права на албанското малцинство, съобщиха агенциите.

Приемането на закона е сред ключовите елементи на Охридското мирно споразумение, подписано през август 2001 г. под егидата на международната общност. Споразумението сложи край на конфликта между македонските правителствени сили и албанските бунтовници, продължил повече от седем месеца.

61 депутати от общо 120 в македонския парламент гласуваха за приемане на закона, предложен от управляващата партия СДСМ. Седем гласуваха против. Депутатите от опозиционните партии - македонски и албански, не присъстваха на гласуването.

Съгласно закона, броят на общините се намалява от 123 на 80. В резултат в много общини албанците, които са около 25 % от малко над двумилионното население на страната, ще станат мнозинство, например в Струга.

В Скопие албанците ще представляват 20 % от населението, което задължава властите да въведат втори официален език - албанския. Освен това новият закон дава повече права на местните власти.

Дебатите по този противоречив закон започнаха на 26 юли и трябваше да продължат до 7 септември.

Македонските славянски опозиционни партии силно се противопоставиха на закона, тъй като смятат, че той представлява изкуствено преначертаване на общинските граници с цел да бъдат дадени македонски територии на албанците.

Македонците в страната се страхуват, че процесът на хомогенизиране на албанците в общините може да доведе до сблъсъци на етническа основа, както това страна в Косово. Според лондонския "Икономист" етническите албанци в Македония и в Косово използват различни методи за постигането на една и съща цел: в Македония те подкрепят реформата за децентрализация, а в Косово се противопоставят на независимостта на сръбското малцинство.

Най-голямата опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ подкрепи акцията за събиране на 150 000 подписа, с които може да се предизвика референдум сред македонското население против новото териториално деление на страната.

Ако организаторите успеят да съберат необходимите им подписи до 23 август, до месец след това парламентът трябва да утвърди срок за гласуване. Референдумът ще се смята за валиден, ако от 1.7 милиона избиратели гласуват близо 850 000 граждани, а над половината от тях, тоест 425 000, отхвърлят приетия тази нощ закон.

През последните дни македонците в Струга остро протестираха срещу приемането на закона. На 9 август бе приета Харта на жителите на община Струга, която подписаха всички политически партии от македонския блок на местно равнище, както и 50-ина сдружения на граждани, неправителствени организации и спортни клубове. В Хартата се изразява желание община Струга да получи самостоятелен статут и да функционира като общини от типа на Монако, Сан Марино и Андора.

Гражданите предупреждават в документа, че ако не бъде зачетена тяхната воля и се приеме правителственият проект за новото териториално устройство на страната, ще пристъпят към гражданско неподчинение и ще провъзгласят независимост на общината в рамките на държавата.

Вчера Кичево също обяви, че е готово да се провъзгласи за независима община, ако парламентът приеме закона, според който през 2008 г. към общината ще се присъединят и общините Заяс, Осломей, Другово и Вранещица, пише в. Дневник.

Кметът Владо Коруновски каза, че зад решението да се обяви независимост стоят политическите партии от македонския блок, много граждански сдружения и неправителствени организации. Единствено против е общинската организация на управляващия Социалдемократически съюз на Македония.

По този повод министърът на отбраната Владо Бучковски, който е един от авторите на новия закон, предупреди нацията за нарастваща опасност от екстремизъм и от радикализация на политиката. Според някои агенции, на 10 август офисите на две известни политически партии в Струга са били подпалени, а десетки демонстранти и полицаи са били ранени по време на сблъсъци.

 

Обратно към "Македония"