ГЕРБ, Надин и “Котараците” - 30 август 2011 г.
http://scrap-bg.com/1552/
 

ГЕРБ има повече бизнес кръгове, отколкото мнозина предполагат. Най-облагодетелствани продължават да бъдат т. нар. „Котараци“, чиито членове получават през последните години изключително изгодни бизнесусловия.

За почитателите на нощния живот е известно приятелството между Иво Кръстев от „Котараците“ със собствениците на близката до Бойко Борисов и Цветан Цветанов фирма „Надин“, която е реалният купувач на „Кремиковци“.

„Галерия“ оповести неотдавна списък с коли на холдинга, които не бива да бъдат спирани по пътищата.

Фирмата "Надин"  - Дружеството, което се занимава с преработка на вторични суровини, създава впечатлението, че се ползва със силни протекции на властта.
Сегашните управители  – Владимир Тодоров, Огнян Шопов и Радослав Босилков, успяват да си осигурят всяка поръчка, която пожелаят.
От друга страна, Кръстев държи всички елитни заведения в София и е изключително близък до Александър Сталийски, а също и до собствениците на „Надин“.
Историята на фирма „Надин“ не е съвсем ясна, но подобно на останалите фирми, свързани с премиера Бойко Борисов, сменя собствеността си през няколко години.
През 2009 г. дружеството е основна собственост на Георги Домусчиев, който пък е бил изключително близък с Христо Ковачки. Домусчиев е заемал ръководна длъжност в предприятието на Ковачки „Атоменергоремонт“. Друга версия свързва Георги Домусчиев с Първа инвестиционна банка. Институцията е отпускала редица спорни кредити на фирми на Домусчиев.
По-късно собствеността на „Надин“ се сменя и начело застава Радослав Босилков.
Той е изпълнителен директор и държи 40% от фирмата. Владимир Тодоров и Огнян Шопов притежават по 30%. Радослав Босилков е собственик на завода за рециклиране на електрическо и електронно оборудване в Нови Искър. Инвестицията бе
оценена на стойност 40 милиона лева
Заводът бе открит лично от премиера Бойко Борисов и кмета на София Йорданка Фандъкова. Още тогава много хора се запитаха защо двама от най-високопоставените политици са на откриването на завод, в който държавата няма участие. Съмненията бяха подсилени и от хилядите комплименти, които Борисов изсипа по адрес на „изключително значимата инвестиция“.
Друго скандално име, свързано с управителния съвет на „Надин“, е Любомир Тодоров. Той беше консултант по скандалната сделка с „Кремиковци“. В нея 26-годишен младеж, който бе регистрирал фирмата си едва преди месец, се сдоби с предприятие с активи за 316 млн. лева. Стана ясно, че Любомир Тодоров е собственик на фирма „Автоекобул“. Компанията работи в тясно сътрудничество и има общи активи с „Надин“ и друга близка до Борисов и Цветанов фирма – „Екобултех“.

Веднага след сделката излезе наяве още един факт – фирмата на 26-го-дишния Лъчезар Варна-джиев е регистрирана на един и същи адрес с фирма „Надин“. Дори министърът на енергетиката Трайчо Трайков призна, че зад Варнаджиев най-вероятно стои фирмата на близките до премиера бизнесмени. / б. р. - още за сделката: През април тази година регистрираната месец по-рано компания "Елтрейд къмпани" се яви на търга за комбината "Кремиковци" с оферта от 316 млн. лв. и го спечели без наддаване, тъй като нямаше други кандидати. Освен кратката си фирмена история "Елтрейд къмпани", собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев, има капитал от 20 хил. лв. Впоследствие Първа инвестиционна банка съобщи, че е отпуснала кредити на дружеството за сделката, които са обезпечени с вземанията по подписаните договори за продажбата на активите на комбината с чуждестранни контрагенти. В изявление на банката тогава беше съобщено, че е предоставено "мостово финансиране до пълния размер на сделката на стратегическите партньори на "Елтрейд къмпани" - "Надин металс трейд" и "Велпет консулт". Тогава проверка във фирмения регистър ДАКСИ показа, че "Надин металс трейд" също е създадена  през тази година. Тя е собственост на Симеон Стоянов, който участва още в управлението на свързваната с ПИБ "София ленд". Стоянов бе на търга на "Кремиковци" заедно с Любомир Тодоров, като двамата са в борда на директорите на компанията за рециклиране на автомобили "Автоекобул", която е част от групата "Надин". Самата "Елтрейд къмпани" е регистрирана на ул. "Перник" №120 в София, където е адресът и на "Надин-Н" - компанията, краен собственик на една от най-големите групи за търговия със скрап и метали - "Надин". Там живее и един от управляващите завода за рециклиране "Надин" - Радослав Босилков. /в. Дневник - www.dnevnik.bg/biznes/2011/07/21/1127289_ofshorna_kompaniia_kupi_sobstvenika_na_kremikovci/

Любомир Тодоров е и един от най-близките приятели на Иво Кръстев и Сашо Сталийски. Цялата сделка около „Кремиковци“ и заводите за преработка на вторични суровини предизвиква въпроса дали приятелите на Борисов от кръга „Котараците“ не се опитват да превземат целия регион в покрайнините на София. Още повече че от години вървят подозрения, че старият комбинат ще бъде бутнат и там ще бъде построен нов елитен квартал, където ще се настанят Сашо Сталийски и приближените му бизнесмени от „Надин“.
 

Мария ПАПАЗОВА
в.“Галерия“


----------------------------------

Досие на фирма Надин - официална информация  /nadin.bg/
НАДИН започва дейността си през 1991 г. със седалище София, Нови Искър с основна дейност събиране, оползотворяване и търговия на скрап от цветни и черни метали.

Хронология на дейностите:
1991 изкупуване, временно съхранение и сортиране на цветни метали; 
1992 търговия с черни метали; 
2004 третиране и търговия с хартия;
2005 събиране, обработка и търговия с пластмаса. 

През 2005 г. подписва договор с АВТОЕКОБУЛ АД, която извършва дейност като организация по оползотворяване, съгласно Закона за управление на отпадъците и за изпълнение на задълженията по Наредбата за изискванията за третиране на отпадъците от моторни превозни средства (ПМС № 311 от 17.11.2004 г.). Създава ефективна система за изкупуване с диспечерски център и товарни автомобили /паяци/.
През 2006г. става основен партньор на ЕКОБУЛТЕХ АД, която извършва дейност като организация по оползотворяване, съгласно Закона за управление на отпадъците и за изпълнение на задълженията съгласно Наредбата за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ПМС № 82 от 10 април 2006 г.).

Вече 19 години компанията развива, разширява и усъвършенства дейността си с ускорени темпове. НАДИН разполага със 7 собствени, съвременни бази с обща площ приблизително 200 дка, изградени при спазване на всички екологични и европейски стандарти. Гордост за компанията е изграждането на завод за рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване ADELMANN Recycling тип RP-EEE, което е най-модерното и най-голямото съоръжение в Източна Европа.
 

Обратно към Гише "Справки"