През 2004 г. бившият кмет на София Стефан Софиянски е обвинен за престъпление по служба.

В началото на юли Софийска градска прокуратура образува трето следствено дело срещу отстранения от длъжност столичен кмет Стефан Софиянски. То е във връзка с водената проверка за строежа и продажбата на акции, за 1 милион лева по-малко от стойността им, на новопостроения Гранд хотел "София" на мястото на старата столична библиотека. Делото е и срещу други длъжностни лица от Столична община за сделката за бизнесцентър на ул. "Гурко" 1.

На 14 юли 2004 г. Софийската градска прокуратура внася искане за отстраняване на Стефан Софиянски от длъжността кмет на София заради сделката за бизнесцентър на ул. “Гурко” 1. Делото е насрочено за 21 юли 2004 г.

На 21 юли 2004 г. 21-ва наказателна колегия на Софийски градски съд отхвърля искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на Стефан Софиянски заради сделката за бизнесцентър на улица „Гурко” 1 с факта, че няма достатъчно основателни мотиви и доказателства за това. На 29 юли прокуратурата протестира срещу решението, с което Софийски градски съд отхвърля искането й за отстраняване на столичния кмет във връзка с разследването на сделката за бизнесцентър на улица “Гурко” 1. Столичният апелативен съд отказва да отстрани Стефан Софиянски от длъжност и по това дело.

На 11 октомври 2004 г. прокуратурата внася в съда втори обвинителен акт срещу столичния кмет Стефан Софиянски. Актът е свързан със сделката за бизнесцентъра на ул. „Гурко", където понастоящем се намира гранд хотел „София". Ден по-късно сдружения, обединени в инициативата „Граждани за зелена София", предоставят на главния прокурор Никола Филчев материали с примери за унищожение на зелената система в столицата. Исканията на сдруженията са Софиянски, главният архитект на София Стоян Янев и шефът на дирекция „Зелена Система" към СО Елена Любенова да бъдат отстранени от длъжност, докато се установят причините за намаляването на зелените площи в София с 9000 дка. Описани са нарушения в Южния парк, Борисовата градина и парковете в "Гео Милев" и "Овча купел".

На 15 февруари 2005 г. делото за “Гранд-хотел София” на Гурко 1 е отложено за 30 март 2005 г. поради неявяване на другия обвинен по делото заедно със Стефан Софиянски - Венцислав Николов.

На 8 март 2005 година Софийски градски съд разглежда делото за “Милениум център”. В хода на делото защитата отправя искане делото да бъде прекратено и да се върне за доразследване заради процесуални нарушения, накърняващи правата на подсъдимия. Мотивите са, че прокуратурата не се е произнесла във връзка с молбата на защитата от юни 2004 година да се обединят делата срещу Стефан Софиянски за "Халите", "Гурко 1" и "Милениум център". Друго искане на защитата е делото за “Милениум център” да се върне в досъдебна фаза и да бъде обединено със следствието за местността "Погребите", за което Софиянски също е привлечен за обвиняем, но не е внесен обвинителен акт. Решението на съда е, че няма съществени процесуални нарушения. И трите дела, по които столичния кмет е подсъдим: за Централните Хали, за Гурко 1 и за Милениум център, са преценени като престъпления по служба и връщането на настоящото дело за доразследване е безпредметно.

На 30 март 2005 г. от името на Столична община прокуратурата предявява граждански иск срещу столичния кмет Стефан Софиянски за над 5 млн. лв. за имуществени вреди причинени на общината при сделката за бизнесцентъра на ул. “Гурко”. “Това са вредите по обвинителния акт. Тъй като общината не е предявила граждански иск, прокуратурата го прави”, заявява Божидар Джамбазов - прокурор по делото. “Обвинението е за вреди, които са причинени от неговите действия, поради това гражданският иск се насочва към него”, казва от своя страна и Ваня Несторова - също прокурор по делото.

На 19 април 2005 година Софийски градски съд разглежда делото срещу Стефан Софиянски за сделката с бизнесцентър “Гурко”1. Делото е отложено за 19 май, тъй като защитникът на Софиянски адвокат Даниела Доковска е ангажирана по друго дело в Пловдив. От залата отсъства и адвокат Ина Лулчева.

На 19 май Софийският градски съд (СГС) отлага делото срещу Стефан Софиянски и бившия му заместник Венцислав Николов за бизнесцентър "Гурко" 1. Причина за отлагането е неявяване на адвокатите Доковска и Лулчева.
На 5 юли 2005 г. състав на Софийския градски съд с председател Георги Колев дава ход на делото срещу, вече бившия кмет на столицата и настоящ депутат от БНС, Стефан Софиянски за сделката с бизнесцентъра на ул. “Гурко” 1. От своя страна защитата на Софиянски в лицето на адвокат Даниела Доковска иска отвод на съдебния състав. Според нея магистратите системно са постановявали актове, които нарушават правата на подсъдимия. “Вие отказахте да спрете наказателното производство по време на предизборната кампания, когато Софиянски имаше имунитет. Вие отказвате да го спрете и сега, когато той е депутат и има имунитет”, казва Доковска, като допълва, че това е грубо погазване на законите. Според Прокуратурата, обаче, Софиянски няма имунитет, тъй като има срок от 14 дни, в който могат да бъдат оспорвани резултатите от изборите. Обвинението твърди, че Софиянски ще се ползва с имунитет след изтичането на този срок и след полагането на клетва в НС. Магистратите оставят без уважение искането за отвод. Делото е отложено за 21 септември 2005 г.

* * *

На 27 септември 2005 г. Главният прокурор Никола Филчев внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от БНС Стефан Софиянски и даване на разрешение да продължи наказателното преследване на Софийския градски съд срещу него заради сделка, сключена докато е бил кмет на София. Обвинението е, че като градоначалник Софиянски не е изпълнил задълженията си по сделката за Централните хали и това е довело до облаги за израелската фирма "Ащром Груп" - собственик на 75% от акциите на "Централни хали" АД, и вреди за Столична община. Основното обвинение срещу бишвия столичен кмет е за продажба на сградата и терена на Централните хали на “Ащром” за 400 пъти по- ниска цена. На 28 септември Председателският съвет на Народното събрание взима решение, че всички парламентарни групи в Народното събрание трябва да изготвят до 29 септември проект за Временна анкетна комисия във връзка с искането на главния прокурор Никола Филчев за възбуждане на наказателно преследване срещу бившия столичен кмет и депутат от Български народен съюз Стефан Софиянски.
 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Кой кой е"