| МНЕНИЕ
 
Андрю Дженингс, журналист: Хуан Антонио Самаранч привлече Иван Славков в МОК

 
 9 август 2004 | 10:17
 Би Би Си


До началото на Олимпиадата в Атина остават само 4 дни, но на нея няма да присъства членът на Международния олимпийски комитет и председател на БОК Иван Славков. В събота на свое заседание МОК го отстрани временно и му отне акредитацията за Олимпийските игри, заради подозренията, че той е участвал в опит за купуване на гласове, изобличен в предаването "Панорама" на ББС. Свързахме се с консултанта на "Панорама" журналиста Андрю Дженингс, който е автор на 3 книги за корупцията в МОК и го запитахме, какво означава формулировката "временно отстранен"?

Андрю Дженингс: Ние наистина не знаем, какво точно означава това. Това се е случвало само веднъж досега, доколкото зная, и това е много тъжна история. Точно преди последната Олимпиада в Сидни, новото правителство в Индонезия арестува един от най-близките приятели на бившия диктатор Сухарто - Боб Хасан, който беше член на МОК и го осъди за корупция. Най-напред в МОК побесняха и се опитаха да спрат процеса, след това го отстраниха временно. И той е все още "временно отстранен". През това време моят син порастна и проговори, а той е все още "временно отстранен".
ББС: Запитах Андрю Дженингс означава ли това, че Славков може да остане "временно отстранен" в продължение на години?
Андрю Дженингс: Този път мисля, че няма да стане така. Това беше при стария режим на Хуан Антонио Самаранч, който нека да си припомним беше човек от времето на фашисткия режим на Франко, високопоставен член на това фашистко правителство. Той превърна МОК от чиста организация в организация, която по негово време беше обвинена в корупция, заради скандала около Солт Лейк Сити. Той привлече Славков в комитета. Сега Славков е толкова неудобен за Международния олимпийски комитет, че те ще се отърват от него възможно най-бързо. Но това според мен ще отнеме 1 година.
ББС: Много хора в България задават въпроса, защо точно Славков, защо той попадна в камерите на "Панорама"?
Андрю Дженингс: Мисля, че хората в Източна Европа знаят много добре, че много мошеници и престъпници от предишния режим смениха цвета си, за да останат на власт. Всеки българин над определена възраст знае много добре, че така стана със Славков - човек със странна репутация, който е заобиколен от хора, подобни на него. Те са, които казват, че "Това е удар срещу България", "Това е атака срещу България". Не, България не е подложена на атака. Истината е такава: аз говоря с много български журналисти и като цяло българите са притеснени от поведението на Славков. Единственото старата олигархия и нейните издънки в спортното министерство, в Българския олимпийски комитет, във Футболната федерация в правителството, твърдят, че той е невинен.
ББС: Тоест, Вие казвате, че това не е удар срещу авторитета на България?
Андрю Дженингс: Разбира се, че не. Аз бях консултант и съветник на програмата. ББС не е расистка или сектантска организация. Тя единствено обвини един човек от целия български народ.
ББС: Българският олимпийски комитет протестира остро срещу отстраняването на Славков като несправедливо. Какво мисли за това Андрю Дженингс?
Андрю Дженингс: Мисля, че президентът на МОК Жак Рох трябва да се вслуша в този протест и след това да суспендира целия Български олимпийски комитет, да скъса акредитациите им и да ги прати обратно в България. Защото всеки възрастен човек в България знае, какво представлява Славков и, какво е представлявал винаги. Ако те казват, че "това не е справедливо", значи те не заслужават да участват в Олимпийски игри.
ББС: Получават ли членовете на МОК заплата, тъй като прочетох в един вестник, че тяхното заплащане е 18 хиляди евро на месец?
Андрю Дженингс: Не, няма заплата за член на МОК, но разходите и начинът им на живот е великолепен. Те летят в големи кожени кресла най-отпред в самолета, докато спортистите, разбира се, са отзад. Където и да отидат, те не трябва да харчат дори един цент, тъй като градовете-кандидати за домакинство и правителствата искат от тях гласове, така, че те водят прекрасен живот. Много подаръци, много пари, безплатни обеди и вечери, първокласни хотели. Всъщност, някой някога правил ли е независим одит на Българския олимпийски комитет?
ББС: Знаем, каква беше реакцията в България, но е любопитно каква беше реакцията във Великобритания на разкритията, направени от "Панорама" на ББС?
Андрю Дженингс: Срамувам се да кажа, че реакцията в моята собствена страна, Великобритания, беше също лоша. Ние имаме двама члена на МОК - принцеса Ана, която не разбира нищо от това, което става, но така или иначе никога не коментира. Другият член на МОК е шотландец - Крейг Рийди, който след филма на ББС каза, че не вижда нищо лошо. Мисля, че това беше ужасно. Британската олимпийска асоциация не реагира изобщо. Те не смеят, защото ако кажат нещо, реакцията на британците ще бъде страшна. Просто, британците не знаят, че техният олимпийски комитет не е реагирал изобщо. Те твърдят, че са моралисти, но когато се стигне до морален проблем, те мълчат. Така е и с МОК, макар, че Жак Рох не е корумпиран, но там има толкова много корумпирани личности, че този комитет трябва да бъде просто затворен.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Иван Славков"