| МНЕНИЕ
 
Иван Костов, председател на ДСБ: Бай Миле осигуряваше контрабандни канали

http://www.focus-news.net/
 8 август 2004 | 22:49
 в. "Труд"


Иван Костов е роден на 23 декември 1949 г. в гр. София. Завършил е икономика и математика в УНСС. Владее английски и руски. Женен, с две дъщери. Народен представител в 7-ото велико народно събрание, както и в 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание. В сегашния парламент е депутат от ОДС. Министър на финансите в правителствата на Димитър Попов и на Филип Димитров. Премиер на България от 1997 до 2001 г. Председател на партия "Демократи за силна България".

Въпрос:
Г-н Костов, защо твърдите, че МВР не работи и се е превърнало в "Министерство на пропагандата"?
Иван Костов: МВР не работи, защото допуска пред очите на хората да се води война между структурите на организираната престъпност. Нещо по-лошо. Наблюдаваме процес на
криминализиране на държавата и одържавяване на престъпността.
Оживялата бивша Държавна сигурност и най-тясно свързаната с нея организирана престъпност започнаха да унищожават други части от престъпността. Т.е. престъпниците унищожават престъпници, но зад всичко това се крие процес на разчистване на терена на престъпността. Държавата се криминализира, защото това не може да стане без висши протекции в сектора на сигурността и без защита на високите нива на МВР, специалните служби, следствието и прокуратурата.
От друга страна, престъпните бизнеси се одържавяват. Това се вижда, ако се направи преглед на убитите с един почерк, а такива са няколко души. Унищожават се хора, които бяха босовете на контрабандата. Контрабандата, включително и на наркотици, е основният престъпен бизнес.
Въпрос: Много пъти сте протестирали срещу недоказаните обвинения в корупция срещу вас и семейството ви. Сега обвинявате властта, че закриля престъпни групировки, без да назовавате имена. Къде е разликата?
Иван Костов: Разликата е, че сега има факти. Първият е, че се убиват предимно хора, които контролираха контрабандните канали. Не е вярно например, че Милчо Бонев е човекът за мокри поръчки на СИК, както писаха. Не е вярно, че е висш бос в СИК и човек, който води след себе си армия от мутри. Бай Миле е човек, който винаги се е занимавал с осигуряване на контрабандни канали. Неговата специфична "компетентност" е да осигурява тези канали чрез връзките си в органите на реда и Министерството на финансите.
Това е Миле. Този човек беше убит, а беше представено, че е имал връзка със сърби, че е взел някакви пари и едва ли не е най-страшният убиец от СИК. Тези легенди, които бяха създадени и пуснати в медиите, са вторият факт, на който се позовавам. Защото не само че се убива човек, който контролира част от контрабандата, а и се пуска завеса пред неговото убийство. Създава се дезинформация сред обществото от министерството на пропагандата.
Следващият факт е, че от всички големи поръчкови убийства, не е разкрит нито един извършител
и нито едно не е влязло в съда. Има разкрити дребни убийства, но аз тях въобще не ги включвам в поръчковите. Как така за последните 3 г. никой не е разкрит? Нека да припомня, че единственото разкрито голямо поръчково убийство стана по наше време - това на Андрей Луканов.
Въпрос: Единият от ранените гардове на Бай Миле обаче е бил ваш шофьор. Помните ли го?
Иван Костов: Аз съм особено чувствителен по този случай, именно защото там беше прострелян човек, с който съм работил 3 г. Това е Александър Ананиев, който водеше пилотната кола. Всички го познаваме и моето семейство знае, че това е един чудесен човек, който беше пенсиониран с 200 лв. Ясно е, че е търсел препитание и е намерил най-лошия източник.
Въпрос: Хората обаче се питат как е възможно едни и същи лица да работят за сигурността на премиер и на престъпник.
Иван Костов: Ами ето го отговора, нека го кажем на хората - сержант от НСО излиза в пенсия на 43 г. с 200 лв. Има синове, трябва да ги ожени и да им помогне в живота. Затова се е съгласил. Искам ясно да кажа, че Сашо не е мутра. И не може министерството на пропагандата да твърди, че мутрите се избиват помежду си. Сашо не е мутра и такива като него умират много. Има неща, които просто преминаха границата на позволеното. Толкова много дезинформация, лъжливи следи и обвинения, хвърлени срещу честни хора, ми идват в повече. Ето ви аргументи. Вие искате имена да кажа. Аз казвам съвсем ясно - щурмоваците, които извършиха няколкото убийства, са обучени в България. Много добре знаят разследващите в МВР почерка на убийците
на Фатик, Стоил и другите. Много е лесно да бъдат открити, след като толкова широк кръг експерти знаят къде се намират в момента тези хора и на кого служат. А те служат на трима души. Никак не е трудно да се стигне до извършителите. Ако този, който трябва да си свърши работата в МВР обаче, ги прикрива, никой няма да бъде разкрит.
Въпрос: По каква схема са свързани престъпници и управляващи?
Иван Костов: Управлението на България се латиноамериканизира. Маски дефилират като на карнавал. Уж управляващи, а на практика декоративни фигури, чиято основна работа е да си създават имидж в медиите, а не да работят за България.
Единият носи маска на Батман, другият на хрисим премиер, третият, който е оцелял от ДС, се преструва на шеф на Национална служба "Сигурност". Сред тях и около тях се нарежда елитът на организираната престъпност. Междувременно всички партии на прехода ги хвана мъртвото вълнение. Естествените за демокрацията противоречия бяха подменени с лош покой.
Слаба България е опакована във фалшив мир
От хора, които се реабилитират за миналото или монетаризират за себе си. Това е най-кратката дефиниция на случващото се у нас.
Въпрос: Бойко Борисов обаче не е съгласен с вас и обяви, че е готов да ви докладва лично колко убийства е разкрило МВР.
Иван Костов: Това е несериозно. Висшето професионално ръководство на МВР трябва да разкрие лицата, които са чадър върху престъпниците вътре в самото министерство. Трябва да разработи нова концепция за национална сигурност, като за враг номер едно бъде обявена организираната престъпност. Целият престъпен контингент знае, че в тези убийства по неизвестни причини не пострадва нито един от престъпните кланове, тясно свързани с бившата ДС. Те си го говорят помежду си и тук-там дават израз на този страх. Знаят, че ги е подгонил някой, който има зад гърба си държавата
Професионалното ръководство на МВР има много сериозни задачи и не бива да докладва на опозиционните политици.
Въпрос: Рейтингът на полицията обаче се покачва.
Иван Костов: Не е моя работа да отговарям. Има си социолози, те да коментират. Аз помня едно единодушие на българското обществено мнение отпреди 1989 г. Поразително взе да ми прилича на него сегашната ситуация.При едно добре работещо министерство на пропагандата винаги всички са зад него.
Въпрос: Обвинявате МВР, че не разработва определени лица от сенчестите групировки, но и за вас имаше обвинения, че закриляте групировката на Славчо Христов например?
Иван Костов: 3 години са извършвани всевъзможни проверки, включително на сделки, в които е участвало въпросното лице. Те не показват нищо. Не смесвайте истински организираната престъпност с другите хора.
Въпрос: Докато МВР се оплаква непрекъснато от съда, защото пуска бандитите, вие защитавате магистратите.
Иван Костов: Това е мит. Нашите опити да реформираме съдебната система се сблъскаха с
тежки дефекти в конституцията, и ние не можахме да прокараме поправките в основния закон. Когато започна гледането на Закона за съдебната власт, ние честно предупредихме: "Не тръгвайте по този път, той е грешен." Дефектите в съдебната власт идват от лошото й сглобяване в самата конституция. Излязохме с радикални идеи за поправки в основния закон, от които е видно, че не защитаваме магистратите. Защото се обявихме за премахване на имунитета и въвеждане на мандатност на магистратите, както и прокуратурата и следствието да бъдат извадени от съдебната власт. Кой друг го говори това? Митовете имат свойството да се разнасят през определено време, но някои са толкова дълбоко вкоренени, че се разнасят трудно. Не е вярно обаче, че не сме опитали.
 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Кой кой е"