http://www.obshtestvo.net/?p=36

 

Румен Петков е действащият премиер

 Христо Калчев: ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЩЕ Е МЛАДЕН ЧЕРВЕНЯКОВ

Първанов ще е пак президент, ако десните не си направят харакири и не признаят, че не стават за нищо

 

Христо Калчев е роден на 11 август 1944 г. Автор е на 26 книги.Той е може би най-касовият български писател. Сред по-известните му творби са “Нерон Вълкът”, “Калигула Бесният”, “Цикълът на Месалина”, „Синдромът на глутницата”, „Спрете полета на сокола“, „В очакване на шейха“, “Изстрелът на амнистията”. Силно отричан и възхваляван, едно обаче не може да се каже за писателя Христо Калчев, че не е интересен. Женен, с един син.

С писателя Христо Калчев разговаря Александра Дерон

 

- Г-н Калчев, носи ви се славата на човека, чиито прогнози се сбъдват. Какво чака българската политика през тази година?

- Това са легенди. Гадател, прогнозист и прочие, това е истинска пушилка. Аз просто познавам ситуацията в държавата и нищо не прогнозирам, а зная, че ще се случи. Знаят го и много други хора, но въпросът е кой го казва и кой не. Аз съм от тези, които го казват.

Тази година предстоят два избора – на главен прокуор и на президент. И мога да ви кажа кой ще е главният прокурор например.

•  Кой ще е?

•  Младен Червеняков. Това име още не е споменавано. Чували ли сте го?

•  Завъртя се сред предположенията…

- Много скоро не само ще се завърти, но ще стане и следващият главен прокурор на републиката. Не коментирам личността, но самото предрешаване на уж изборната длъжност, ми намирисва на нещо нездраво.

Оттук нанатък ще започне пазарлъкът за президент и ще трябва някой да излезе срещу Първанов. Между десните играчи го няма, там е прикипяло вино. Като се започне от Филип Димитров, през Петър Стоянов, Иван Костов и всички други, които са добре познати мераклии за власт. Пълно е с такива мераклии за слава, но нито един от тях не става за нищо. Както казват тарикатите – “Не стават и за чеп за зеле”.

Десните или трябва да се съберат и да изберат някоя абсолютно непозната в политиката фигура или да се скрият и да потънат в нафталина. Дясното, към което и аз принадлежа, е в много, много тежка криза. Така че или Първанов отново ще е президент, или десните трябва да си направят харакири и да признаят, че никой от тях не става за нищо. Това е много трудна самоконстатация, защото всеки от тах е убеден, че е месия. Ако не го направят, това предстои да се случи през 2006 г. – Младен Червеняков – главен прокурор, Първанов - отново президент. Червена България отвсякъде.

•  Къде е ролята на НДСВ и на Симеон Сакскобургготски в цялата тази перспектива?

•  Симеон си изигра картите. Негово Величество дойде като величество и се превърна в най-обикновен човек. Не ми е приятно да го кажа това, но политическото му поведение показва точно това.Той беше роден цар, можеше да си остане цар или да се превъплати в краен случай в президент. Но това че беше премиер, а сега коалиционен партньор на комунисти и турци, просто го превърна в обикновен човек.

•  И не смятате, че той ще се кандидатира за президент?

•  Най-вероятно НДСВ ще го вдигне за президент, но НДСВ вече не е политическата сила, която беше. Тя е е една компромисна и лакейска формация от царедворци, която няма нито политическа тежест, нито е направила какъвто и да е самостоятелен политически ход.

•  Ще се обедини ли десницата и това ще е гаранция ли за президентския успех?

•  Десните трябва тотално да сменят имената. Всеки, за когото има и най-малко съмнение за корупция, за сделки или за нещо нечисто, трябва да бъде изхвърлен от политиката. Трябва да се появят нови хора и те да са от новата генерация. Поколенчески новата генерация. Нито един от десните, а аз ги познавам повечето, няма да събере куража да си го признае. А иначе разделението на десницата е фалшиво и е личностно. СДС не се е разделил по фракционерски или по принципни причини. СДС се раздели заради различните претенции и капризи на отделните му лидери. Защото няма нищо лидерско в това да разцепиш една партия, която някога си оглавявал. Всички са такива, като започнеш от Филип Димитров, минеш през Костов и всички останали. Те са убийци на вярата и идеите. И хора, които провалиха надеждата. Казвам го с много горчивина. Аз съм човек на дясното, организатор на всички някогашни протести. И сега с много горчивина виждам как съсипаха всичко, което се опитвахме да правим. Успяха да опропастят и в. “Демокрация”, началото на демократичната преса. За него хората се биеха.

•  Изглеждат ли по-силни Станишев и правителството на този фон?

•  Станишев е формалният премиер в това правителство. Премиерът не е той. Той е формалната фигура, човекът от плаката.

•  Кой му дърпа конците?

•  Истинският премиер, човекът, който управлява държавата, се казва Румен Петков.

•  А зад Румен Петков стои ли още някой или той е единственият идеолог на властта?

•  Това е дълъг разговор и анализ, няма да ни стигне времето.

•  Първанов срещу кого ще се окаже на балотажа?

•  Обстановката в държавата е такава, че ако на десните не им уври акъла да се скрият и да изтласкат наистина сериозни хора напред, тогава срещу Първанов ще излязат националистите на Волен Сидеров и тогава жална им майка на всички нещастници, които имитират политическа класа. Никак не ми се иска да стане така, но ако така наречените десни лидери, всички до един, не се отдръпнат и не пуснат напред млади, некорумпирани, образовани и добронамерени хора, такъв балотаж ни очаква.

•  Каква ще е ролята на ДПС и Доган през тази година?

•  Знаете ли какво мисля за Доган и за цялата шайка около него? 1989 г. в България имаше околo 200 джамии. Сега знаете ли колко са? Близо три хиляди. Как мислите, че се прави това? Какво стана с огромните капитали на Илия Павлов след убийството му? С тях се разпорежда Доган. Как стана това? Тези въпроси трбва да намерят отговор и някой ден и това ще стане. Засега само аз бия барабана, но няма кой да го чуе.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Досиета"

Обратно към "Кой кой е"