http://www.novinar.org/main.php?act=news&act1=det&sql=MTg3MjsxMA==&mater=MTg3MjsyNA==

Христо Калчев: Ако ме убиете, ставам светец    

[ 2006-03-23 ]
   - Казахте по бТВ интересни неща за бизнесмена г-н Васил Божков.
    - Нищо не съм казал за Божков. Просто казах кой е тоя, който визира ББС.
    - Вие откъде сте сигурен, че е той?
    - Вие не сте ли сигурни? Кой е тоя бизнесмен, който си е направил капиталите от комар и минава за най-богатия човек в България, както пише в информацията на ББС буквално? На когото не смеят да му произнесат името. Още повече и прякора.
    - Вие как си обяснявате това нещо? Защо се получава така?
    - Самият факт, че Първанов може да му се превърне в конферансие на телевизионно предаване, можете да си представите за какво става дума.
    - Какво визирате в този случай?
    - Преди няколко дена, преди два дена може би, гледам "Спортист на годината" - предаване, финансирано от "Нове Холдинг", т.е. от Васил Божков. Някаква си гимнастичка, не й помня името, е формалното конферансие. Фактическото е самият президент Първанов, който раздава наградите, които "Нове Холдинг" е определил за шампионите на годината. Разбира се, шампионът беше, и с пълно право, Топалов. Но това е спорт. Това няма нищо общо нито с Черепа, нито с президента на Републиката. Президентът на Републиката не може да се превръща в конферансие на някакъв си бизнесмен, пък който и да е той.
    - Вие не се ли страхувате, че по този начин той може да заведе иск срещу вас, защото това е клевета?
    - Защо да е клевета?
    - Защото вие нямате доказателства, че ББС са мислили за този човек.
    - А той има ли доказателства, че не е той?
    - Аз не знам. Питам ви вас.
    - Тогава в съда ще ги уредим тези въпроси. Ако заведат дело, ще е десетото.
    - Вие готов ли сте да се явите с него в съда?
    - Ако случайно се стигне до дело, това ще бъде десетото наказателно дело срещу мене за 12 години.
    - Досега осъждан ли сте?
    - Както виждате, тук сме си и си говорим.
    - Може да има условна присъда.
    - Не съм дълбоко под ключ. Кой ли не ме е съдил - нарекох навремето Нешка Робева фашистка, под съд ме даде, на Васил Илиев има дела в началото още. Кой ли не. Последното ми дело беше с Алексей Петров. Така че не ми пука въобще. Мене на смърт ме осъдиха мутрите и съм жив, както виждате, та някакво си дело за клевета. Глупости.
    - Вие как си обяснявате последните показни убийства в България? Например на Емил Кюлев.
    - Аз не само че си ги обяснявам, но съм ги и описал.
    - Вие сте ги описали, но вие ги описвате и те стават факт. Това вече е доста по-сериозно нещо.
    - Ама съм ги описал, преди да станат факт, нали?
    - Да.
    - Разбира се, няма да се подвеждате по тая глупост - шесто чувство, Нострадамус и глупости. Всичко е внимателно наблюдаване на социалната обстановка в държавата.
    - Вие поддържате ли контакти с някакви хора, които биха могли...
    - Поддържам контакти и с мутри, и с ченгета. Това е известно на всички. Включително мутрите идват да ме питат идва ли им редът или не - до такава степен.
    - Значи, като получавате дадена информация, я схематизирате и преценявате.
    - Не става със схематизиране, а от схематични обществено-социални постановки трябва да се направи някакъв извод, който по нещо да намирисва на истина.
    - Емил Кюлев е уважаван бизнесмен.
    - Кой го уважава? Вие ли?
    - Така се говори в обществото. Аз не съм пристрастен фактор в случая.
    - Кюлев не беше уличен стрелец, обаче откъде си получи парите? Как някакво си ченге от Държавна сигурност как се събуди милионер и банкер за една нощ? Как си обяснявате тези работи? Защо не стане с вас това? Като влезеш във връзка с руската мафия...
    - Като стана въпрос за руската мафия, мислите ли, че руската мафия все още поддържа някакви контакти с българската страна?
    - Има ли интерес някъде, трябва да знаете, че схемата е много проста. Има ли конфликт - от едната страна са руснаци, от другата страна - американци, в средата еврейски пари. А има ли гангстерско напрежение, задължително от едната страна са трафикантите на наркотици, това са обикновено или от Далечния изток или от Латинска Америка, и непременно с посредници и с атамани от руската мафия. Включително те скриха шапката на сицилианците да се занимават с някакви наши мърлячи. 50 на сто от нашите гангстери с руски куршум загинаха.
    - А евентуално за някакъв атентат в България говорехте?
    - Какво? Предстоящ?
    - Да.
    - Всички са поръчани. И Божков е поръчан. И Маджо е поръчан. И Златко-Баретата е поръчан. Маргините са поръчани, но са в затвора. Ако излязат, и те ще си дойдат по реда. Всичко си върви по реда.
    - Политици?
    - Като съм ги подкарал, превърнах се в погребално бюро. Като съм ги подкарал от 1993 година досега - това са 12 години, се занимавам само с преброяване на мъртъвци.
    - И все пак политици фигурират ли като мъртъвци?
    - Е, Луканов фигурираше. Гоцев фигурираше, още е жив. За да станеш политик обаче... Първо, какво значи политик? Политик не е този, на когото са му спуснали някакъв временен пост - министър, депутат за определено време, и после го забряваш завинаги. Винаги човек като се занимава с държавните дела, т.е. държавник - има два типа хора, които се занимават с политика. Едните влизат със социалния си престиж в политиката, за да променят нещо в държавата. Другите тръгват към политиката, за да направят пари и социален престиж. В България засега се наблюдават предимно втората част от кандидатите за власт и слава. Когато минат поколения - две, три, вашите внуци, не моите, а вашите внуци, когато започнат да създават политическа обстановка в държавата, тогава вече ще може да се говори за война на политическа основа. Сега всичко е чиста проба борба за пари. Кюлев го обявиха за политическо убийство - по-голяма глупост от тая няма да измисли никой. Всичко си е гангстерска война и това е.
    - Чух, че говорите за бъдещите атентати - това е интересна тема. В България какво очаквате да се случи?
    - Около всяка тежка приватизация предстои солидно прегрупиране на финансови масиви. Те отиват на едно място и някой се пресяга да ги вземе. Винаги такава обстановка дава предпоставка за гангстерски войни. В България това не е спряло и няма да спре в близките 15 години.
    - А някакви данни да имате?
    - Е, ако ги съобщавах предварително тези работи, нямаше смисъл да правя този комикс от книги, които произвеждам вече в продължение на 12-13 години.
    - Но все пак, ако знаете нещо.
    - Питате ме в петък кой ще бъде убит ли?
    - Ако знаете?
    - Това нямам право да кажа. Дори и да знам със сигурност.
    - Това е доста абсурдно само по себе си - да кажете точен ден и час.
    - Това ще е крайно инфантилно от моя страна, ако имам такава информация и успея да я лансирам предварително. Тогава вече наистина влизам под отговорност, защото не съм предотвратил предстоящото престъпление. Схващате ли каква е разликата?
    - Много добре схващам. А вие схващате ли?
    - Щом съм се запазил свободен и жив, сигурно имам някакви средства за самозащита. Инстинктът ми за самозащита работи. Уверявам ви.
    - Вие сте от малкото хора и може би единственият човек, който си позволява прямо да говори за тези неща.
    - Затова се искат няколко неща. Първо трябва да се прежалиш.
    - Вие сте се прежалили?
    - Не съм се прежалил, както виждате. Но представяте ли си какви страхове бере жена ми примерно от цялата тази работа? Колко пъти съм ги крил - и нея, и сина ми.
    - Заплашвали ли са ви?
    - Не заплашвали. Те са ми пращали убийци. Навремето покойният Николай Добрев ми отърва кожата от разстрел.
    - Вие мислите ли, че ако са искали да ви убият, е нямало да успеят?
    - Няма човек, който, ако искат да го убият, няма да го убият. Те убиха Кенеди, та мене ли ще ме пожалят, ако решат. Никой не е застрахован от тази работа. И вие включително не сте. Колко души измряха при случайни обстоятелства.
    - Да, но в случая не говорим за случайни неща, а за поръчани.
    - Аз им го казах навремето в очите - нямат аванта да ме правят светец. Защото тогава не само нашата репресивна машина ще се надигне срещу тях. Гангстери убили писател в една държава, защото той им пречи и им бърка в супата - ще ги подгонят всички възможни служби до Интерпол.
    - Мислите, че те се страхуват от това?
    - Знаят, че е по-добре да ме оставят на мира. И съм им го казал. Предупреждавал съм ги какво ще стане, ако еди-какво си ми се случи.
    - Вие познавате ли се лично с г-н Божков?
    - С всички до един се познавам. Няма нито една мутра в България, която да не познавам, включително и съм автор на понятието "мутра". То е лично мой патент, мое слово.
    - Откъде го измислихте?
    - Случайно. Чрез едно обръщение стана случайно.
    - ББС разказа, че в МВР, като чуят името на бизнесмена, се страхуват. Какви са връзките между политиците и него?
    - Солидни. Г-н Божков е председател на основния футболен отбор в държавата.
    - Защо се страхуват от него?
    - Това не е страхът на детето от тъмно или на котето от кучето. Това е по-скоро, като се спомене страх в такъв контекст, става дума за респект, за взаимни отношения, преплетени интереси.
    - Какви са преплетените интереси между политиците и г-н Божков?
    - Много подробности искате. Стига ви толкова.
    - Интересно е.
    - Интересно е, но нямате никаква аванта да знаете повече, отколкото трябва. По-спокойно ще живеете. Сериозно ви казвам - никаква полза нямате от излишна информация. Ама никаква.
    - Чух нещо за някакъв предстоящ атентат в НДК.
    - Защо точно там? Срещу кого? Става дума за Бареков ли? Това е в книгата, това е фабулата на книгата. То няма нищо общо с истината.
    - Вие пишете следващия си роман. Как ще се казва той?
    - Този още е топъл. Няма и един месец на пазара. Време ми е и аз да си почина малко.
    - За какво ще се разказва в него?
    - И да искам да се занимавам с нещо друго, ситуацията на улицата не ми го позволява. Сега да се хвана да направя някое любовно романче.
    - То ще стане хит на пазара.
    - Ще ме бият с камъни.

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Христо Калчев"