Писателят Христо Калчев: Всичко е борба за преразпределение на пазара


02 март 2006 | 15:47 | Агенция "Фокус"

Писателят Христо Калчев пред Агенция “Фокус” за Иван Тодоров – Доктора, за Маргините, Маджо, за новия главен прокурор, за Ахмед Доган и българската политика...
С Христо Калчев разговаря Степан Хиндлиян.

Фокус: Погребаха Иван Тодоров - Доктора. Защо бе убит?
Христо Калчев: Защото нямаше нито една причина да е жив! По-трудно ми е да отговоря на въпроса - би ли могъл да докара до дълбока старост, дотам изкарват много малко изключения и не на тези географски ширини. Той самият стана известен отскоро и по глупави и кокошкарски причини, заради разни глупави провинциални конфликти - отвличания, идиотщини, макар че истинската му дейност, която е свързана с Фатик - със стария Фатик и с истинската контрабанда, е много стара и истинските играчи го знаеха много отдавна.
Фокус: Убийството му свързано ли е с наследството на Поли Пантев?
Христо Калчев: Той държеше парите на Поли Пантев.
Фокус: Това може ли да бъде причина?
Христо Калчев: Парите на Поли Пантев изчезнаха. Поли Пантев го погребаха на държавни разноски. Как стана така, че шефът на корпорацията на убийците в България - Поли Пантев - се оказва едно бедно момче? Как става това?
Фокус: Парите му минаваха през финансовата къща на Доктора...
Христо Калчев: И на Амигоса, така че в дъното на тунела има едни 500 кг кокаин, откраднати. Къде отиде този грабеж, известен? Сретен Йосич дойде да си търси кокаина, защото той беше посредник между Поли и кубинците. Нашите го предадоха на Интерпол. Йосич лежи в холандски затвор. Тука започнаха да идват хора да си търсят кокаина... 500 кг. кокаин са много пари, така че всичко е свързано помежду си и всичко е икономическо.
Фокус: Казвате, всичко е свързано. Как са свързани Доктора, Любен Гоцев и Никола Дамянов?
Христо Калчев: За да се задействат тези канали и да започнат разни младоци по на 30 години да ги командват, като Самоковеца, Амигоса, Доктора и прочие, те са и още, и още има такива, някой трябва да разработва тези стари канали и да им ги е предал. Знаете кой е генерал Любен Гоцев?! Знаят всички. Знаят и че Държавна сигурност чрез разни предприятия, дали се казват “Кинтекс”, “Кореком” или другояче, са всъщност тези, които правят така наречената сива или необмитена търговия. Някой трябва да предаде тези канали от Изток на Запад и обратно. В едната посока върви наркозата, в другата - оръжието. Така че сянката на Любен Гоцев е надвиснала над всичките тези момчетии. И не само той. Защо си отиде Луканов? И много други?
Фокус: Какъв беше политическият чадър над Доктора?
Христо Калчев: Само червен. Той беше продукт на “Кинтекс”. Старият Фатик беше човекът, който го пусна на тези канали.
Фокус: Как тогава се обясняват снимките от яхтата?
Христо Калчев: Това е сложна работа... Така той има зайче в цилиндъра. Да има с какво да се защити. Тези снимки на мъртвец не трябват, но на жив човек могат да му свършат много работа - на яхта в Монте Карло снимки с министри.
Фокус: Един бивш главен секретар на МВР твърди, че “сериозно поръчково убийство без сътрудничеството на полицията е невъзможно”. Споделяте ли това мнение?
Христо Калчев: Това е изхвърляне, защо да не е възможно? Въпросът е, че намаляват по биологически причини тези, които създадоха кредитните милионери, тези, които легнаха със 100 лв. в джоба и се събудиха със 100 милиона марки. Тези, които ги създадоха, започнаха да измират. Малко от тях останаха живи, а тези, които не се отчетоха - Доктора и компания, се поразяват страшно. Въобще да не ви заблуждава това, че отдолу не напират нови вълци, които се готвят да заемат тези ниши.
Фокус: Знае ли се кои са вълците?
Христо Калчев: Знае се, разбира се! Макар че ще се появят и изненадващи персони. Това е свят без фантазия, свят, който не търпи клюки и мълви. В крайна сметка всичко се оказва истина. За разлика от много други сфери в живота, където всичко е 90% фантазия.
Фокус: Политическото ръководство на МВР - конкретно министър Румен Петков - твърди, че зад убийствата на Кюлев и Доктора стоят среди, които са против приемането на България в Европейския съюз. Доколко подобно твърдение е реално и доколко се базира на чисто случайно времево съвпадение на убийствата с проверки и доклади на европейските партньори?
Христо Калчев: Този, който прави паралел между убийствата на Кюлев и Доктора и ги слага в един кюп, дали се казва Румен Петков или Бойко Борисов, дали ще е професионално или политическо ръководство на МВР, трябва да знае, че веднага следва един въпрос: ако едното убийство е политическо, а другото криминално - какво общо имат те? Защото Кюлевото убийство го обявиха за политическо, ако помните.
Фокус: Да, помня. Те след това се отметнаха от тази теза.
Христо Калчев: Те ще се отметнат и от тази теза. Защото в крайна сметка всичко е свързано и всичко е едно и също. Всичко е борба за преразпределение на пазара. Нашите мафиотски структури нямат никаква аванта в България да се намесват по-мощни конфигурации от техните. Навремето, приживе на Васил Илиев, започна войната с руснаците. Ако помните първите жертви, особено по морето и планинските курорти, паднаха поради тази причина. Тогава въведоха чупенето на ръце, крака, наказателните отряди. Общо взето имитираха Холивуд отвсякъде.
Фокус: Официално в България няма мафия...
Христо Калчев: Е, то и в Италия официално няма.
Фокус: Има. Има институция, която се казва Прокуратура “Антимафия”.
Христо Калчев: Мафия е едно понятие, което се е зародило като съпротивително движение. Означава “смърт на всички французи”. Това е абревиатурата мафия.
Фокус: Задавам Ви този въпрос, защото в едно Ваше интервю казвате, че Ахмед Доган се разпорежда с парите на “Мултигруп”. Защо именно той?
Фокус: В едно общо интервю с Вежди Рашидов на въпроса “Къде отидоха парите на “Мултигруп”?” отговорихме двамата по същия начин - че една голяма част ги присвои той. Но когато говорим за него, трябва да се знае, че не е само това. Той акумулира много по-страшни пари. Уахабитските пари на Саудитска Арабия минават през него. До 1989 година в България е имало двеста и няколко джамии. Сега са над три хиляди.
Фокус: Добре, защо именно той?
Христо Калчев: Разполагаше със структури, предполагам. Трябва да гадая, нямам конкретен отговор.
Фокус: Доколко ДПС е необходима за България партия и гарантира ли тази необходимост сигурността на лидера й ...
Христо Калчев: Тя е крайно вредна партия. Антиконституционна, тя трябваше да бъде забранена. Това, че въобще беше допусната, е лична грешка на Луканов. Това, че беше допусната, въобще е едно престъпление срещу държавата. А големият мерак на турците, които имитират етнически и социален мир, е косовизация на България. Ако някой ни мрази истински, това са именно те.
Фокус: Значи над България е надвиснала опасността на т. нар. косовски вариант?
Христо Калчев: Надявам се, че е избегната тази пряка опасност, защото сянката на Европейския съюз е достатъчно мощна и дебела засега. Доган е поръчан като много други, просто си чака реда. Ще му припишат политически окраски, а то ще е чиста икономика.
Фокус: Ще перифразирам една Ваша теза, а именно, че реалният шеф в изпълнителната власт е Румен Петков, а не Сергей Станишев. Какви са Ви аргументите в подкрепа на това твърдение?
Христо Калчев: Силният човек в това правителство е той. Петков е много отдавна в тази игра. Познава обстановката, играл е и с мутрите, и срещу мутрите. Докато Станишев е от т. нар. “червени барони”, кабинетно момче, добре образовано и възпитано, но общо взето кабинетно. Човекът, който може да дърпа конци - това е само Петков. В този кабинет, разбира се, със сериозното съдействие на Червеняков, който не бива да се подценява и да се забравя за секунда. Това са двамата силни мъже на БСП.
Фокус: Не пренасяте ли впечатлението, създадено от тандема Първанов-Добрев?
Христо Калчев: Доста приличаха като политически тандем на Станишев - Петков. Във всички случаи силният човек беше Добрев. Има нещо друго, Петков много добре знае, че освен сивите структури, които се създават, от Запад на Изток влизат и много мощни структури като ДЕА, Интерпол, Европол и прочие, с които също трябва да се играе коректно, а той е от тези, които в никакъв случай няма да допуснат да падне лоша сянка върху тях самите. И един от най-добрите им ходове е изборът на нов главен прокурор.
Фокус: Вашите прогнози са формулирани така, че обикновено се сбъдват. Защо не познахте името на новия главния прокурор?
Христо Калчев: А, да! Просто не се бях сетил, че имат и такъв човек на склад. На Младен Червеняков не му трябва да се бута на аванс сцената, в момента. Това, че измъкнаха този “червен барон” от нафталина, едва ли не. Сега във властта са Станишев, Велчев, Живкова и т. н. Деветдесет на сто от старите имена отново са във властта, но вече влизат по друг начин, с друга физиономия, с друга култивация. Много повече приличат на западняци, от Христо Калчев, примерно.
Фокус: Нарекохте Първанов “конферансие”. Ако не беше конкретният повод за това определение, щяхте ли да го назовете по този начин?
Христо Калчев: Не се възхищавам от тази персона. Да се държиш като него в онзи конкретен случай, ако помните случая?
Фокус: Става въпрос за наградите “спортист на годината”, организирани от “Нове Холдинг”.
Христо Калчев: От името на Черепа държавният глава да раздава награди - как става това? Коя държава би го допуснала?
Фокус: България...
Христо Калчев: Тогава какъв е Първанов ако не “конферансие”?
Фокус: Да се върнем към убийствата. Чужди сметки ли се плащат с кръвта на нашенските мутри при убийствата в последната година?
Христо Калчев: За някои със сигурност. Хора като Бай Миле, Телето - Стоил Славов, които бяха забъркани със сърбите. Имаха тежки връзки с югоембаргото. Много пари не отчетоха. Много пари на Аркан завлякоха. Много от тях си отидоха по тази причина.
Фокус: Имам предвид борба за влияние на чужди мафии, служби...
Христо Калчев: Дали ще ги наречете корпоративни интереси или мафиотски структури е само въпрос на определение.
Фокус: Като казахте Бай Миле, аз се сещам за Евгени Стефанов-Женята. Те са известни като организатори на поръчкови убийства. Кои са техните наследници?
Христо Калчев: Има разни - Демби, Къро - останаха няколко от тяхното обкръжение.
Фокус: Маргините скрити ли са, от някои, в ареста?
Христо Калчев: Да сте чули името Маджо напоследък?!
Фокус: Преди няколко месеца имаше едно активно мероприятие, мисля организирано от него. В софийския ъндърграунд за няколко часа се заговори, че той е убит.
Христо Калчев: Този слух го пуснах аз, че е застрелян в едно градче до Лозана.
Фокус: Казвате Маджо. Маргините от него ли са скрити?
Христо Калчев: Нито Маджо ще им прости Стоил Славов - нито те на него Димата-Руснака.

Степан ХИНДЛИЯН


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Христо Калчев"