Десетки показни убийства за последните 10 години

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=107542&srcpos=2

В последните десет години в София и в страната са извършени десетки показни убийства с цел разчистване на сметки или ликвидиране на конкуренти в криминалния бизнес. Повечето от убийствата са извършени на публични места, като е бил застрашен животът на невинни граждани.

Във войната на криминалните групировки паднаха главите на емблематични фигури на подземния свят и на легалния бизнес, за които обаче се знаеше, че не са натрупали с честен труд първия си милион.

В мнозинството от случаите не бяха открити нито физическите извършители на убийствата, които на свой ред нерядко намираха смъртта си, нито поръчителите, част от които също станаха жертва във войната за надмощие.

Всичко се разиграваше пред равнодушния поглед на държавата и органите й, нарочени да пазят реда и да охраняват законността, и служеше за високопарни политически риторики.

След поредното съобщение за извършено убийство, от полицията съобщаваха, че лицето е “криминално проявено”, че срещу него има висящи дела, че органите на реда “знаели” с какво се занимава, че са очаквали подобна развръзка, че колкото повече се изтребват “тия”, толкова по-малко престъпници ще останат в страната ни и т. н. И нито дума какво значи терминът “криминално проявено” лице и колко криминално трябва да  е проявено дадено лице, за да получи съответното наказание от правораздавателните органи.

1995 г.

На 25 април в София е застрелян Васил Илиев, президент на застрахователна фирма "ВИС-2".

На 7 юли Ламбо Кючюков, бивш заместник-министър на образованието, получава куршум в главата в местността Бялата вода на Витоша.

1996 г.

На 16 януари Васил Митев, управител на пристанищен комплекс в Русе, е намерен застрелян в гаража си. Името му се свързва с фериботните спорове - Русе - Гюргево през 1995 г.

На 2 октомври пред дома му на ул. "Латинка" 15 в София е бившият премиер на България Андрей Карлов Луканов.

На 23 ноември Иван Иванов, собственик на стокова борса в Добрич, е прострелян  с четири куршума в апартамента на жилищен блок на площад "Свобода".

1998 г.

На 24 януари Велин Тодоров Христов, собственик на транспортна фирма от София, е застрелян във великотърновския хотел "Янтра".

На 14 май Венцислав Танчев, изпълнителен директор на застрахователно дружество "Енергия", получава три куршума в главата пред дома си на бул. "Симеоновско шосе" 85.

На 20 декември Иво Карамански, бизнесмен,съдружник на дружество "Корона  -  И.Г.", застрахователен бос, е застрелян с два куршума. Този път убиецът му, който дори не се укрива, е осъден до живот и дори е в затвора.

1999 г.

На 28 август в София е убит Любомир Георгиев Пенев, бизнесмен, собственик на 80% от капитала на Нова телевизия и на пицария "Джъмбо".                             

2000 г.

На 9 февруари в  Плевен е убит пред дома му с изстрел в гърба Величко Тодоров, председател на Народната партия в Плевен.

На 29 февруари  34-годишният Роман Пузанов, основен прокурорски свидетел по дело за убийство от 1995 г., е застрелян със 7 куршума в Ямбол в гръб.

На 9 март в къщата му в тополовградското село Мрамор е намерен убит с пистолет Желязко Колев - Императора, един от най-известните в страната иманяри.

На 21 април в София пред дома му на бул. "Цар Борис III" е застрелян 40-годишният Кристиян Маслев, собственик на агенция "Натурела груп".

На 19 декември общинският съветник от СДС в гр. Елена Славчо Христов Славов е застрелян на стотина метра от дома си. Той е собственик на мандрата "Млекимекс" в града, която е част от българо-австрийския холдинг "ББС - Хандел". 

На 28 декември  44-годишният Динко Добрев, шеф на "Родопа" ЕООД в Нова Загора, е убит в двора на фирмата.

2001 г.

На 26 януари във Варна е убит първият ни европейски шампион по киокушин карате Георги Вълков Георгиев пред дома му на ул. "Подвис".

На 26 февруари в София е убита 30-годишната ямболска адвокатка Надя Георгиева.

На 1 март търговецът на алкохол Розалин Костов,  съсобственик в "Роник" ООД , е показно разстрелян пред дома му на ул. "6 септември" в Русе.

На 9 март на карибския остров Аруба, в хотел "Сонеста" е застрелян Пантю Колев Пантев  (Поли Пантев).

2002 г.

На 31 май в Загреб, Хърватия 35-годишният българин Веселин Маринов е застрелян пред заведение от собственик на фирма за охрана - Винко Жулевич.

На 22 юли  на пътя между с. Добринище и манастира "Свети Панталеймон" е убит 66-годишният  свещеник от Банско Стефан Камберов.

На 4 ноември в Хасково е извършено показно убийство на хасковския бизнесмен Валентин Подмолов - Подмола.

На 28 декември в  София, близо до дома му е застрелян Николай Колев, прокурор от Върховна  касационна прокуратура.                        

2003 г.

На 3 януари в София е убит  45-годишният Румен Яневски, криминално проявен, занимаващ се с незаконен хазарт. По него е  стреляно с автомат от движеща се кола. Яневски е прострелян смъртоносно в джипа си - "Нисан Патрол" на ул. "Гоце Делчев" и ул. "Костенски водопад".

На 30 януари международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян  при престрелка в Студентския град в столицата. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов той е убит по погрешка вместо бизнесмена Димитър Джамов.

На 8 февруари  е застрелян Тихомир Иванов Трифонов  на алея "Пейо Яворов" в София. Той е криминално проявен, осъждан за грабежи през 1996 г.

На 7 март е убит президентът на "MG корпорация" Илия Павлов. Час и половина след убийството му в кв. "Белите брези" от засада е прострелян Цветан Василев – Хафти, който обаче отървава кожата.

На 4 април показно е застрелян  в Плевен, в хотелския комплекс "Интер Ростов" 34-годишният плевенски сутеньор Марио Иванов, известен с връзките си с нелегалния бизнес и сводничество.

На 18 април  на бул. "Цариградско шосе" в движение е взривен бронираният "Мерцедес" на криминално проявения Иван Тодоров - Доктора, който оцелява.

На  19 август  след стрелба на кръстовището на бул. "България" и "Гоце Делчев" в столицата е убит 40-годишният Филип Павлов Найденов - Фатик, свързан с наркотрафика. Той е син на покойния оръжеен търговец Шабан Фатик.

На 5 ноември е  убит Евгени Стефанов - Женята. Той е застрелян пред фитнесцентър "Ситняково".

На 13 ноември е прострелян Николай Зарев - Данкина в градинката до блок 123 в квартал "Надежда" в София. Зарев е криминално проявен с множество кражби.

На 27  ноември в столичния квартал "Хладилника" е  намерен труп на 40-годишен мъж. Установява се, че това е  Румен Маринов Маринов - Нарциса, приближен на групировката ВИС.

На 29 ноември в столицата е убит 24-годишният  Борис Кирилов Арсов. Тялото му  е намерено в квартал "Бояна".  Арсов е един от обвиняемите за отвличането на бизнесмена Стефко Колев преди около две години, но делото все още не е влязло в съда.

На 6 декември в Амстердам в 15,30 часа  е убит Константин Димитров - Самоковеца. Холандската полиция задържа 37-годишен холандец, който получи 15 години за убийството.

2004 г.

На 12 януари дупнишкият бандит Ангел Емилов Стефанов - Гяволето е прострелян в шията, дясната ръка, гръдния кош пред дома му в жк "Бистрица" в Дупница. Свидетел на убийството става съпругата му Вероника, която пътувала с него в джипа.

На 19 януари взрив избухва в асансьора на  осеметажна сграда на бул. "Джеймс Баучър" 87. Вследствие на взрива загиват Стоил Славов, съдружник в "Интерпетролеум енд партнърс", и охранителите му  Петър Петров, Илиян Казаков и Петър Харизанов, както и друг пътуващ в асансьора гражданин.

На 10 февруари 30-годишният Костадин Иванов Костадинов е убит в София в близост  до "Макдоналдс"  в района на НДК. Той е бил управител на благоевградското бинго "Елит".

На 9 март в София Борис Бакърджиев е застрелян с пет куршума в главата и тялото. Той е роден в Плевен и има двойно гражданство - руско и българско.

На 27 април във Варна е прострелян, докато слизал от колата си, 26-годишният бивш национален шампион по кикбокс Мартин Елънджиев.

На 4 юни трима души са убити в кафенето на търговския комплекс "Арт Декор" на бул. "Симеоновско шосе" в София. Това са  Димитър Христов /35г./, Калоян Светославов /24г./, двамата от София, и Живко Иванов /39г./ от Хасково. Убийците са били облечени като свещеници.

На 14 юни пред хипермаркет "Билла" в ж.к. "Лагера" в София е убит Петър Илиев от Бургас /36г./.

На 22 юни в Плевен пред дома му е убит 40-годишният плевенски бизнесмен д-р Людмил Конов, съсобственик на централния плевенски хотел "Ростов".   

На 30 юли в София шестима са загинали, а двама са тежко ранени при стрелба в ресторант-градина "Славия" на ул. "Коломан" 1. Единият от убитите е Милчо Бонев по прякор Бай Миле.

На 24 октомври пред заведение на бул. "Витоша" 18 между улиците "Кърниградска" и "Солунска" е застрелян Дмитрий Минев - Руснака, съсобственик  до 1999 г. заедно със Стоил Славов, Милчо Бонев - Бай Миле, Красимир Маринов - Големия Маргин и Румен Николов - Пашата в "Интергруп енд партнърс" АД.

2005 г.

На 20 януари в  Благоевград, в нощния бар на хотел "Ален мак", е прострелян в главата с огнестрелно оръжие от дистанция  45-годишният Васил Горчев Върбанов, известен с прякора Кьоравия.

На 5 февруари в София, на ул. "Цар Самуил" 11 е намерен застрелян с два куршума в главата в колата си "Ауди А6" Георги Стоянов Василев, собственик на фирма "Паркиране и гаражи мениджмънт" АД. Георги Василев е бил три мандата общински съветник от групата на СДС.

На 16 февруари в София,  в кв. "Люлин", в заведение "Бъфало" е убит 46-годишният Димитър Тодоров - Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

На 5 април в Равда е застрелян  трийсетгодишният Мариян Георгиев (Марата). По жертвата е стреляно шест пъти през стъклото на прозореца в офиса на фирмата му, която се занимава с недвижими имоти. Георгиев е основен свидетел на прокуратурата по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, станало на 21 ноември 2002 г.

На 15 април в с.Душинки, Брезник, е намерен мъртъв шофьорът на Фатик Румен Желязков.Трупът е открит в къща на негов приятел.  42-годишният Желязков се прострелял в слепоочието с пистолет "Парабел".

На 11 май в София, пред блок 984 в ж.к. "Люлин" е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният  е работил с Сергей Георгиев - Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири.

На 14 май в София, на ул. "11 август" е убит 28-годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян близо 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от заведение и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

Списъкът не е пълен. В него не фигурира взривена в колата пред столично училище жена, простреляна пред очите на дъщеря й други бизнесдама, няма ги взривовете от последния месец - по пътя от Долна Малина за София и в Обзор, когато загинаха още хора, включително двегодишно дете. Няма ги и “изчезналите” бизнесмени като Мето Илиянски и други.

Хрониката остава отворена и готова за попълване.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Разни"