http://www.focus-news.net/
 

Богомил Бонев: Държавата има механизми да направи мутрите бедни, това е стратегията за справяне с тях

 

 4 ноември 2005 | 08:11
 Нова тв, "Здравей, България"


Ген. Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи

Водещ: Предлагам ние да потърсим сега един анализ от Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи, на когото казваме добро утро.

Ген.Богомил Бонев: Добро утро.

Водещ: Г-н Бонев, можем ли да говорим за нещо като фабрична борба с престъпността тъкмо заради тази....

Ген.Богомил Бонев: Допусната в началото на преход към демокрацията. Беше променена Конституцията и зъбите, и ноктите на..., и Луканов.
Водещ: Да, разследването как беше?

Ген.Богомил Бонев: Тогава още нямаше такива демократични завоевания като независима прокуратура, независимо следствие. Следствието беше към изпълнителната власт. Вярно е, че има демократични постижения в тази насока, но за съжаление, резултатите са по едно убийство на седмица.

Водеща: Г-н Бонев, кулминацията на този фабричен дефект ли наблюдаваме в момента? Как ще коментирате обвиненията срещу братята Маргини и може ли едно дело да се гради върху показанията само на един анонимен свидетел, който между другото вече не е и анонимен, защото днес излиза вестник “168 часа” с информация кой е той?

Ген.Богомил Бонев: Дори да не беше излязъл “168 часа”, това рано или късно щеше да стане ясно, най-малко чрез многобройните адвокати на обвиняемите и това е една от грешките на разследващата ни система, но според мен фабричният дефект не е само в това, че не вкарваме престъпниците в арестите и след това в затвора.

Водещ: А къде още?

Ген.Богомил Бонев: Фабричен дефект е, че държавата не се изправя срещу тях.

Водещ: А защо?

Ген.Богомил Бонев: Защото държавата не може да осъзнае метастазите на организираната престъпност, а те са, ще кажа нещо, което, надявам се, че няма да ми се обидите, те са навсякъде, но включително и в медиите. Ако държавата реши да стигне докрай, а ние имахме точно този разговор с вътрешния министър преди една седмица, тя трябва да се изправи лице в лице с проблема, да посегне на кметовете, които помагат на организирани престъпни групировки да получават лицензи за хотели и да получават общински терени на евтини цени, да посегне на застрахователни фирми, да спосегне на банките, които спечелиха тези..., да посегне на някои медии, защото мутрите имат медии вече, имат и платени журналисти, това е очевидно.

Водещ: Имате ли пример?

Ген.Богомил Бонев:Имам, разбира се, но поради законови съображения няма да ги съобщя сега.

Водещ: Добре. Мого се говори за това, че организираната престъпност вече е достигнала във връзките си вече до висшите етажи на политиката. Какво конкретно си има предвид?

Ген.Богомил Бонев: Имат се предвид персонални контакти, разбира се, имат се предвид обаче и партийни контакти. Мутрите отдавна участват в изборните кампании.

Водещ: Как?

Ген.Богомил Бонев: Мутрите контролират конкретни региони, конкретни села.

Водещ: С финансиране на партии занимават ли се мутрите?

Ген.Богомил Бонев: Занимават се с финансиране на партии, в момента участват и в изборите в София много активно.

Водещ: По какъв начин?

Ген.Богомил Бонев: Ами, в крайните квартали на София. Днес, ако не се лъжа, сме в ден за размисъл.

Водещ: Да, но говорим за мутри. Ние мислим за кметове, не за мутри.

Ген.Богомил Бонев: Да, говорим за мутри, пък който се припознае, си е за негова сметка. В крайните квартали, в районите, където и в София властта е безкрайно далеч, мутрите просто контролират живота. Те контролират изборните секции, избирателния процес. Те знаят колко гласа могат да дадат, те водят тези разговори с политически партии.

Водещ: Г-н Бонев, от чие име организираната престъпност функционира като политически инструмент, от свой собствени интереси или от интереси на някакви други структури?

Ген.Богомил Бонев: Само от свой собствени интереси и от свое име. Те нямат прикритие, те не са агенти под прикритие. Те действат директно.

Водеща: Вие казахте, че сте говорил с вътрешния министър Румен Петков, той също ли смята така като Вас, какво друго си казахте?

Ген.Богомил Бонев: Казахме си, че да чака държавата, магистратите изведнъж да станат честни, неподкупни, независими от бандитите и много мотивирани е като да чака от умрял писмо и че държавата има достатъчно механизми, ако иска, просто да направи мутрите бедни, защото това е стратегията, която може да помогне. Нищо друго.

Водещ: Да, обаче, г-н Бонев, в тази плетеница от проблеми, това е нещо като опит да се обезвреди много сложно взривно устройство в борбата с организираната престъпност. Образно казано, къде точно най-напред трябва да бъде пипнато, за да се започне разплитането?

Ген.Богомил Бонев:След като минаха толкова години, след като мръсните пари, или една голяма част от тях, са изпрани и са станали всъщност чисти пари, законни пари, сега е моментът държавата да посегне и на законните им пари, защото все пак произходът им е мръсен и, защото мутрите не си направиха извода, който са си го направили организираните бандити в много други райони, че веднъж завинаги трябва да скъсат с мутренския си период, чистите им пари, законният им бизнес отново финансира незаконни сделки, включително и убийствата. И за това държавата трябва да е готова да посегне на чистия им бизнес, който, преди малко го казах, е свързан със застраховането, свързан е с хотелите, свързан е с хазарта, свързан е с високодоходния геноцид.

Водещ: Но как да посегнем към чистия им бизнес, след като първо трябва да се докаже, че тези мутри, които, иначе мутра е нарицателно име, но това не е правна категория, тоест никъде в НК не пише: за мутра еди колко си години затвор. Как трябва да се докаже състав на престъпление, от което да произтече всичко това, за което говорим?

Ген.Богомил Бонев: Разбира се, първата стъпка е МВР да изгони тези метастази, връзките им със самото МВР, за да може да доказва и между другото някои набедени борци с престъпността много плачеха за едни оставки в НСБОП...

Водещ: Е, точно за тях тръгнах да Ви питам - това част ли е от изгонването?

Ген.Богомил Бонев: Поне единият от тях, който отговаряше за стоковата контрабанда, трябваше да бъде вкаран в затвора, а не да бъде оставен да си подаде сам оставката.

Водещ: А тази история с Любен Гоцев, когото Маргините искали да убият, как Ви звучи?

Ген.Богомил Бонев: Не ми звучи сериозно.

Водещ: А как тогава се появява? Ето това, след като не звучи не само на Вас, но и но други хора, сериозно, а то се появи след убийството на Кюлев, сякаш се прави някакъв опит за PR.

Ген.Богомил Бонев: Това според мен е някакъв опит за умишлено изтичане на поверителна информация, която на всичкото отгоре е невярна.

Водещ: Каква е целта?

Ген.Богомил Бонев: Вероятно за съвсем други имена става дума, ако МВР се е добрало до сериозни доказателства в случая.

Водеща: Накрая само да Ви попитам - дали оставката на данъчен № 1 е свързана с това, което Вие казвате, с организираната престъпност?

Ген.Богомил Бонев: Нямам представа точна каква е причината. Данъчен № 1 ми е правил впечатление, както и някои други борци във финансовото министерство, на разни сега кандидати, за които утре ще гласуваме - повече приказки, по-малко работа.

Водещ: Сега, г-н Бонев, наистина последен въпрос, има ли риск организираната престъпност да направи откровена заявка за политика, тоест чрез някаква политическа структура открито да се легитимира?

Ген.Богомил Бонев: Въпросът е последен, но имам ли една минута, за да изложа тази теза, защото това за мен е много важен въпрос. През 1997 г. и до ден днешен аз си давам сметка, че борбата с организираната престъпност не е само да ги арестуваш, да ги смачкаш, дори да ги вкараш в затвора, дори да ги направиш бедни, борбата е да не са модерни в очите на хората, в очите на младите хора. Те станаха модерни от 2001 г. насам. Изведнъж, както си въобразявах, че завинаги са станали герои на вицове и че не е модерно да си мутра, изведнъж да си мутра стана модерно от 2001 г. досега и всичко това, с което аз съм се борел, беше просто сринато, точно защото някой реши, че МВР е най-голямата групировка в държавата. Един от много важните моменти, за който съм си давал сметка и си давам и сега с все по-голяма горчивина, е културата на мутрите. Културата на мутрите е чалгата - чалгата в най-широкия смисъл, чалгата в живота. Чалгата в музиката всъщност е най-малкото проявление. И за съжаление тези хора, които постепенно решиха, че мутрите са модерни и възприеха чалгата като свой начин на живот, възпитават сега децата си. А чалгата, това е връщане от мутрите през културата в политиката, чалгата избира политиците. Тя започна да си избира вече и политици. Толкова е широко разпространението й, че наистина се плаша за бъдещето на обществото.
Водещ: Благодаря на Богомил Бонев, наистина един много необичаен интерес и задълбочен и интересен разговор в петък, ден за размисъл.

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Кой кой е"