* * *

В рубриката си “Барометър” от 31 март в. "Пари" анализира резултати от представителни за страната проучвания на общественото мнение за ударите срещу Югославия. Данните са на агенциите Алфа рисърч, Медиана, Галъп Интернешънъл, MBMD, АСМИ – ПАРИ.

Общественото мнение е категорично, че ударите на НАТО ще доведат до трайни отрицателни резултати и задълбочаване на проблема. Това мнение застъпват 54 % от анкетираните; само 24 % смятат, че това е начинът за разрешаване на проблема.
 
Заявената логистична подкрепа е увеличила риска България да пострада дори минимално, което неминуемо поставя въпроса може ли НАТО въобще да бъде гарант на националната ни сигурност. Само 14 % са българите, които разчитат на НАТО, 24 % са се доверили на армията ни и едва 4 % виждат надежда от Русия.

На въпроса: “Кое би послужило като по-сериозна гаранция за сигурността на България?” 59% от гражданите ни смятат, че това е неизползването на българска територия за нападение над Югославия; 34 % считат, че гаранциите на Северноатлантическия пакт са достатъчни.
 

Кое би послужило като по-сериозна гаранция за България?

Страхът от евентуалното въвличане на България във войната добавя към мнението на традиционните противници на НАТО, и това на една твърде голяма група хора, за които НАТО по принцип би могло да е гарант за колективната сигурност, но не и в настоящата ситуация. При това положение не бива да ни учудва, че над три четвърти от българите не одобряват действията на пакта  в Югославия.
 

Как се отнасяте към ударите на НАТО в Югославия?
Отношение към резултатите от ударите на НАТО върху  Югославия
 

Реализмът на обикновения човек особено силно се проявява в отговора на въпроса: “Какви ще са последиците за България от ескалацията на конфликта в Косово?”. Над половината анкетирани смятат, че те се изразяват в отлив на чужди инвестиции, отлив на туристи, влошаване на отношенията със Сърбия, срив на икономиката ни.
 

Последици за България от войната в Югославия

Над 47 %, се надяват, че в крайна сметка Милошевич ще отстъпи и ще приеме мирния план за Косово, но пък всеки трети българин счита, че това няма да стане и напрежението ще ескалира. Това дава повод на автора да напомни, че за разлика от американските екшъни в балканските войни се умира наистина.
 

* * *
 

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно