Германският член на МОК призова Славков да се оттегли
Официална София мълчи
5 август 2004

http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/08/05/03_050804bg.shtml

Президентът на германския спортен съюз и член на Международния олимпийски комитет Манфред фон Рихтхофен поиска оставката на Иван Славков от МОК заради дискредитирането му по време на разследването на ББС за корупцията в олимпийското движение. В същото време руснакът Виталий Смирнов, който е вицепрезидент на МОК, обвини английската медия че е огласила скандала точно преди началото на олимпиадата в Атина и заплаши, че това може да коства домакинството на Лондон през 2012 година.

Снощи тв канала ББС1 излъчи пълното разследване на програмата "Панорама", документирала съгласие от страна на Иван Славков да преговаря за евентуален подкуп за домакинството на Лондон на летните Олимпийски игри през 2012 година. Срещата на разследващите журналисти под прикритието на мними бизнесмени с шефа на българския олимпийски комитет и член на МОК Славков е осигурена с посредничеството на лобиста Горан Такач.

Филмът на "Панорама" предизвика остри реакции в Германия, предава днес ББС. Президентът на германския спортен съюз и член на МОК Манфред фон Рихтхофен заяви възмутен по повод на Славков: "...който и преди е бил заподозрян в подобна несъвместима с целите на МОК подкупност и сега отново дискредитира МОК, няма какво повече да търси в това ръководство и аз се надявам, че президентът на МОК Рох ще реагира подобаващо.

Корупционният скандал с българския футболен бос и член на МОК Славков и неговия агент Такач зае водещите новини на всички германски телевизионни програми късно снощи, които не спестиха остротата на заглавията и коментарите: "Мръсни пари", "Скандал заради подкуп разтърсва МОК".

Разтърсващ за Славков и България е и коментарът на телевизия RTL: "българинът, протеже на Самаранч, който едва се отърва от подозренията, че е бил купен за Солт лейк сити, сега влезе в капана с двата крака.

Шефът на МОК разпореди разследване

След излъчването на филма на ББС, Международният олимпийски комитет официално започна разследване за корупция сред своите членове.

В сряда вечерта в Атина президентът на МОК Жак Рох заяви, че МОК ще предприеме необходимите действия, за да проучи обвиненията на телевизия ББС за корупция сред членовете му. Изявлението на Рох беше преди самото излъчване на предаването.

"Не знаем подробности, тъй като предаването ще бъде излъчено тази вечер. Комисията по етика, разбира се, ще го гледа и МОК ще вземе необходимите мерки", каза Жак Рох при пристигането си в столицата на летните олимпийски игри 2004, които започват след дни.

Вицепрезидентът на МОК Смирнов обвини ББС

В интервю за РИА Новости вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов заяви, че ББС не е трябвало да прави публично достояние скандала за корупция точно в навечерието на Олимпиадата в Атина.

Ако телевизия ББС е събирала материали за корупция цяла година, не беше задължително да огласи резултатите от своето разследване точно сега, каза Смирнов. Предстои ни голям празник, наближава олимпиадата в Атина и не бих искал той да бъде помрачен, добави той.

Вицепрезидентът на олимпийския комитет заплаши, че "действията на тази група журналисти няма да доведат до успех на Лондон в борбата за домакинството на игрите през 2012 година". Смирнов все пак се надявал, че действията на британските разследващи журналисти са били продиктувани от добри намерения.

В отговор на въпрос дали е възможно да са били дадени пари на президента на БОК Иван Славков, Смирнов каза, че "няма нищо невъзможно в това", макар че не е запознат с подробности. Той обаче посочва, че по негови данни българската страна отрича да е замесена в скандала и ще съди медиите, разпространили тази информация.

Самият Смирнов също бе забъркан в скандала като ключов аргумент на оправдателната версия на посредника Такач и Иван Славков, че се съгласили на срещата за да разобличат онези, които се опитват да корумпират МОК. Според сърбина, вицепрезидентът на МОК предварително бил информиран за техните намерения. Смирнов обаче се разграничи от постановката, заявявайки пред Канал 3, че е посъветвал българския си колега от МОК и лобиста да се обърнат директно към комисията по етика на олимпийския комитет и да откажат срещата.

 

Управляващите в София продължават да мълчат за скандала

Партия Демократи за силна България настоя премиерът Симеон Сакскобургготски да предложи, а президентът Георги Първанов да отмени указа за награждаване на председателя на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков с орден "Стара планина". Веселин Методиев посочи, че държавните институции трябва да защитят достойнството на България. От ДСБ смятат, че и прокуратурата трябва да се самосезира от разкритията на Би Би Си.

До изчистването на случая Иван Славков трябва да се оттегли, коментира пред БНР олимпийският шампион по троен скок от Сеул 1988 г. Христо Марков. Според Марков, който в момента е депутат от СДС, последиците от скандала ще са тежки за България и представляват сериозен удар по българския спорт.

На обратно мнение е колежката му Нонка Матова от НДСВ, която определи зетят на бившия комунистически диктатор Тодор Живков като емблематично име за българския олимпийски спорт, допринесъл много за България. Матова, също световна и олимпийска шампионка по спортна стрелба, заяви, че българското общество не трябва да се поддава на истерии и че трябва да се изчака решението на Международния олимпийски комитет.

Подобна теза - че скандалът със Славков не е проблем на България, а на МОК, разви преди ден и премиерът Симеон Сакскобургготски.

Също преди ден министърът на спорта Васил Иванов Лучано отказа коментар, преди да е изгледал филма на ББС. Днес сутринта Лучано заяви, че трябва да се изчака края на разследването на комисията по етика на МОК. Пред БНР Лучано потвърди, че поддържа връзка с Иван Славков, но отказа подробности.

Спортният министър определи скандала като неприятен, но допълни, че той няма да се отрази на кандидатурата на София за зимните олимпийски игри през 2014 година.

"Панорама" доказва, че корупцията в МОК не е преодоляна и след скандала в Солт лейк сити

Валентин Илиев от ББС обясни пред Дарик радио, че целта на колегите му от предаването "Панорама" е била чрез разследването да установят дали промените в МОК след скандала около олимпиадата в Солт лейк сити наистина са направили невъзможно корумпиране на членове на комитета.

Екипът на "Панорама" е разследвал дълго документите на организационния комитет на олимпиадата в Солт лейк сити, където съвсем надлежно и точно са описани всички пари и всички услуги, които комитетът е предоставял на различни членове на МОК, за да си осигури домакинството. Срещу ръководителите на организационния комитет бе заведено дело, но впоследствие те бяха оправдани, защото с действията си просто са спазвали олимпийската традиция.

Дотогава изборът на домакини за олимпиадата е ставал чрез личната преценка на всички членове на МОК, които са обикаляли градовете - кандидати. Индивидуалните срещи от своя страна създават възможности за опити за подкупване.

След скандала и с идването на белгиеца Жак Рох начело на МОК механизма е сменен. Сега домакин на олимпиадата се избира от комисия на МОК, включваща няколко нейни членове, които заедно обикалят градовете кандидати и провеждат колективни срещи. Именно тази комисия предлага на заседание на МОК кой да бъде домакин и предложението й се гласува от всичките 124-ма членове на олимпийския комитет. Останалите членове на МОК, извън хората в комисията, нямат право да посещават в това си качество кандидатите за домакин на олимпийските игри и да провеждат срещи с организационните комитети.

Изводът от разследването на "Панорама" обаче е, че все още има възможност за корумпиране на членове на МОК.

Журналистите от ББС не се притесняват от заканите на Славков и Такич

Пред БНР Андрю Дженингс, журналист и консултант на екипа на ББС, заснел филма за корупцията, заяви че разразилия се скандал ще причини големи проблеми при бъдещите кандидатури за домакинство на игрите, защото страните, правителствата и градовете вече ще бъдат недоверчиви към МОК. Дженингс допълни, че не очаква революция в Международния олимпийски комитет, а там трябва да има такава, защото МОК трябва да бъде прочистен.

Според него досегашните мерки на МОК за борба с корупцията вътре в комитета са само козметични, а "лошите момчета са останали непокътнати".

По думите на Дженингс, след 15 години опит в разследването на корупция в МОК може да направи две заключения. Първото е, че олимпийският комитет, прикривайки резултати от допинг тестове, на практика е толерирал вземането на допинг и войната срещу забраненото стимулиране на спортистите така и не се е състояла. На второ място Дженингс подчерта, че МОК не е идеална организация, която носи ценности в живота ни, а организация, която корумпира хората, свързани по някакъв начин с нея.

В отговор на въпрос британският журналист заяви, че не се притеснява от заканите за съд срещу екипа на ББС, отправени преди два дена от Иван Славков и Горан Такич. "Няма такава вероятност. Знам за изявлението на Славков, а също и на Такач, че ще заведат дело, но подобно нещо просто няма да се случи. Те няма да го направят, защото са виновни", заяви Дженингс.

 

Mediapool


Обратно към "Рафт "Иван Славков"