ДСБ: Симеон и Първанов да лишат Батето от ордена "Стара планина"
Няма как да стане, отговориха от правителството

5 август 2004

http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/08/05/08_050804bg.shtml

Премиерът Сакскобургготски да предложи, а президентът Първанов да отмени указа, с който Иван Славков бе награден с орден "Стара планина". За това настоя в четвъртък партия Демократи за силна България с лидер Иван Костов по повод корупционния скандал, разтресъл МОК, главен участник в който е председателят на Българския олимпийски комитет Иван Славков.

От партията смятат също, че прокуратурата трябва да се самосезира от информацията, съобщена от ББС и да разпореди проверка на изнесените данни срещу Славков.

Няма законова възможност да се отнемат държавни отличия, освен при влязла в сила присъда за тежко престъпление, отхвърли веднага идеята правителственият говорител Димитър Цонев.

В присъствието на председателя на Международния олимпийски комитет Жак Рох, на 27 октомври 2003 г. президентът Георги Първанов връчи орден "Стара планина"- първа степен, на проф. Иван Славков.

Зетят на Живков бе отличен "за изключителния му принос за развитието на физическата култура и спорта и по повод 80-годишнината от създаването на БОК".

"Малка България е страна със забележителна спортна слава, каза президентът като открои и приноса на Иван Славков като ръководител на БОК през последните 20 години", се казва в съобщението на президентския прессекретариат за награждаването.

Явно юридическите съветници на г-н Иван Костов и на партията ДСБ не са запознати достатъчно добре с нормативната уредба, която не предвижда правна възможност по Закона за ордените и медалите тези отличия да бъдат отнемани, коментира днес правителственият говорител Димитър Цонев. Той добави, че отнемането на държавно отличие може да стане единствено по силата на текстове на Наказателния кодекс, след влязла в сила присъда за тежко престъпление.

Цонев определи като "самоцелна партийна пропаганда срещу държавните институции" предложението на ДСБ попадналият в крупен международен скандал Иван Славков да бъде лишен от най-високото българско държавно отличие. Говорителят на Симеон определи още идеята на ДСБ като "неприсъща за ценностната система на една демокрация, каквато нашата държава несъмнено е".

Десните политици многократно са поставяли въпроса за безпринципното награждаване на фигури със съмнителен принос с най-високото държавно отличие. Освен на Батето, Първанов даде "Стара планина" на оръжейния търговец и издател на в. "Дума" Петър Манджуков, главният редактор на "Труд" Тошо Тошев, свързания с Мултигруп интелектуалец Вежди Рашидов и лидера на ДПС Ахмед Доган. Последният обаче се обиди и обяви, че ще върне отличието заради намерението на проф. Огнян Герджиков и президента да дадат орден и на главния прокурор по време на възродителния процес проф. Васил Мръчков. Това награждаване бе осуетено след остра реакция първо на Иван Костов. За утешение и помирение между НДСВ и ДПС Мръчков получи само орден "Св.св. Кирил и Методий".

Според ДСБ, след скандала с подкупа за Славков, министърът на спорта Васил Иванов-Лучано трябва да поеме инициатива за свикване на БОК за избор на нов председател на организацията, а Българският футболен съюз да свика свой извънреден конгрес и да избере нов председател на съюза.

По-късно пред Дарик радио Лучано заяви, че БОК е независима организация и и държавата и министъра не могат да се месят в работата му като поискат конгрес за избор на нов председател на мястото на Славков.

"Това може да бъде само негово лично решение. Разбира се, има общо събрание на Олимпийския комитет, кой да бъде председател и кой да представлява Олимпийския комитет. Държавата и лично министърът на спорта на България, който и да е той, не може по никакъв начин да се бърка в работата на Олимпийското движение. Това не може да го направи министърът - това може да го направи федерацията, защото БОК е една независима организация", каза Лучано.

Достойнството на България зависи от спешните действия на българските институции, които трябва веднага да разграничат категорично страната ни от корупцията, заявяват от ДСБ.

В изявлението се отбелязва, че една от най-авторитетните световни осведомителни агенции ББС е уличила председателя на БОК Иван Славков в подкупност и готовност да корумпира определянето на домакинството на олимпийските игри. От партията определят това като най-големия скандал, опетнил името и образа на България в историята на спортния свят.

Разкритията на Би Би Си потвърждават позицията на ДСБ, че комунистическата олигархия контролира босовете на организирана престъпност в част от спортните ни организации и напълно във футбола, пише в изявлението на партията.

Mediapool


Copyright 1997-2018® “OMDA” Ltd. Всички права запазени

 

Обратно към "Рафт "Иван Славков"