Добре дошли в страната на Батето
Ина Стоянова
5 август 2004

http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/08/05/11_050804bg.shtml

Най- после фамозният мошеник Иван Славков бе изобличен за корупция. Недосегаемият и несменяемият бос на българското олимпийско движение, на българския футбол и на цялата клика, контролираща тези организации, падна в капана на журналистическо разследване на ББС.

Без съмнение излъченият в сряда вечерта филм в предаването "Панорама" на ББС "Да купиш игрите" ще разклати сериозно Международния Олимпийски комитет, който трябва да доказва доколко се е очистил от корупция. Това е обаче друга тема и както би казал българският премиер, за това си има "други отговорници".

Проблемът е защо София гузно мълчи и как правителството или президентът, наградили Батето с най-високото българско държавно отличие, не намериха за нужно поне да осъдят корупцията в МОК или да заявят, че държавата няма нищо общо с поведението на нейния представител там. Засега единствената официална реакция е на спортния министър Васил Иванов - Лучано, прочул се с подарения му от Батето "Ягуар" за рождения ден. Министърът каза, че трябвало да се изчака разследването в МОК - теза, която преди ден изрази и премиерът Сакскобургготски.

Може би пък държавната власт използва паузата, ослушвайки се за международните реакции, за да измисли с какъв орден да смени "Старата планина" на Славков - по същия начин, както гафът с награждаването на "възродителя" Васил Мръчков бе замазан, като му смениха ордена със "Св. св. Кирил и Методий".

Не се забелязва и особено възмущение от страна на спортистите, на голяма част от българските медии, а и на обществеността. Те са готови да простят всичко на Славков - и "уволнението" на феновете, и пиянско - менторските речи и закани, и въобще всяко издевателство, на което е способен бившият зет на Тодор Живков.

Някои вестници дори се засегнаха и запитаха защо българската прокуратура не се е "размърдала" спрямо журналистите от ББС, защото провокацията към корупция у нас е престъпление. Вестникът не пледира за затвор на колегите от ББС, а само ако може Филчев да ги накара "да не се пъчат колко хитро са се маскирали на търговци".

Явно това е доминиращата публична нагласа в родината спрямо безобразията на Славков, а и не само на Славков. Показателно е, че досега не се намери българска медия, която да разследва сериозно която и да е афера в родния футбол, в спорта, а и в която и да е сфера на икономическия и политическия живот, която би предизвикала неприятни последици за шепа помазани като недосегаеми "босове".

Иначе и медиите, и политиците, и обществеността, много се вълнуват от успехите и неуспехите на българския спорт и в частност на българския футбол, но така и целият дебат за оглушителния ни провал на Евро' 2004 се сведе до въпроса със смяната на треньора. Никой не посмя да назове открито главния проблем - мутризацията на българския футбол, купуването на мачове и тоталното заличаване на правилата.

В тази сфера са се възцарили правилата на Батето, а както обяснява неговият дългогодишен приятел - лобистът Горан Такач - Славков "заема много постове", "лесно се покрива" и "може да заобикаля правилата на МОК".

У мнозина по нашите географски ширини този факт вероятно предизвиква само възхищение. Или примирение. Или просто безразличие. Защото държавата се е превърнала в едно целокупно "Бате" и също като него е "уволнила феновете" (на политически език наричани "електорат" , на финансов жаргон - "данъкоплатци"), за сметка на едно недосегаемо ядро от сродни на Батето политически и бизнес - икони, които заемат много постове, лесно се покриват и заобикалят правилата...

Mediapool


Copyright 1997-2018 ® “OMDA” Ltd. Всички права запазени

Обратно към рафт "Иван Славков"