| ГОРЕЩА ТЕМА
 
МОК отстрани Батето

 
 8 август 2004 | 02:36Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет /МОК/ единодушно реши временно да бъдат отнети всички права и функции на Иван Славков като член на организацията. Санкцията се налага до приключване на започналото срещу него разследване за корупция. В забранена зона се превръщат олимпийските игри в Гърция за Иван Славков и четиримата лобисти, намесени в изобличителния материал на ВВС. Акредитациите им за Олимпиада 2004 са отнети. Българският представител в световното олимпийско движение беше обвинен, че нарушава етичния кодекс, след като журналисти от ВВС заснеха със скрита камера как той преговаря срещу пари да осигури гласове на други членове на МОК, за да стане Лондон домакин на олимпийските игри през 2012 година.
“Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, ще е прекалено слабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма на ВВС", заяви председателят на МОК Жак Рох.
От Българския олимпийски комитет /БОК/ засега се въздържат да коментират как ще се отрази скандалът върху кандидатурата на София за домакинство на Зимните олимпийски игри. Дори и отстранен от Международния олимпийски комитет, Иван Славков ще продължи да оглавява Българският олимпийски комитет и Българския футболен съюз. Той може да бъде освободен само след решение на общите събрания на двете организации. 64-годишният Иван Славков-Батето е основна фигура в българския спорт още от преди демократичните промени. От 1982 година той е председател на Българския олимпийски комитет. Пет години по-късно става член на Международния олимпийски комитет, а от 1995 година оглавява Българския футболен съюз.БТВ – Новините – 19.30
Иван Славков е временно отстранен от Международния олимпийски комитет
Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет /МОК/ единодушно реши временно да бъдат отнети всички права и функции на Иван Славков като член на организацията. Санкцията се налага до приключване на започналото срещу него разследване за корупция. Освен това, Славков няма да посети Олимпиадата в Атина.
Славков няма да има право да посети тазгодишните игри в Атина, които започват след по-малко от седмица.
Българският представител в световното олимпийско движение беше обвинен, че нарушава етичния кодекс, след като журналисти от Би Би Си заснеха със скрита камера как той преговаря срещу пари да осигури гласове на други членове на МОК, за да стане Лондон домакин на олимпийските игри през 2012 година.
На 28 юли президентът на МОК Жак Рох лично сезира комисията по етика за съдържанието на филма на ВВС “За купиш игрите”. На 4 август комисията е информирала Иван Славков, че може да представи обясненията си за изявленията пред британските журналисти, което тай направил още същия ден в писмо до говорителката на организацията Жизел Дейвис. Жак Рох, чиято пресконференция е утре, лично дойде в залата за брифинги, за да коментира новината.
"Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, ще е прекалено слабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма на Би Би Си", заяви председателят на МОК Жак Рох.
Иван Славков до момента не е коментирал решението на Международния олимпийски комитет. Пресаташето на Футболния съюз Атанас Караиванов заяви, че при всички случаи реакция от страна на Славков ще има, но не се ангажира по кое време и по какъв начин ще бъде огласена тя.
Иван Славков трябваше да е водач на българската олимпийска делегация, която утре ще отпътува за гръцката столица. До момента не е съобщено официално кой ще го замени.
България има свой представител в МОК от 1906 година и това е първият случай на временно отстраняване, коментира пред Би Ти Ви пресаташето на Олимпийския ни комитет Здравка Йорданова. Нейните опасения са, че това ще понижи самочувствието на спортистите ни.
"Много неприятно, освен за него самия, а и за цялата ни делегация. Това е ужасно, точно преди Игрите. Не беше необходимо да се налага такава строга мярка. Решението трябваше да се отложи, докато разследването не приключи. Мисля, че цялата българска олимпийска делегация ще бъде разочарована", посочи Йорданова.
От Българския олимпийски комитет /БОК/ засега се въздържат да коментират как ще се отрази скандалът върху кандидатурата на София за домакинство на Зимните олимпийски игри.
Дори и отстранен от Международния олимпийски комитет, Иван Славков ще продължи да оглавява Българският олимпийски комитет и Българския футболен съюз. Той може да бъде освободен само след решение на общите събрания на двете организации.
Името на Иван Славков не за пръв път се замесва в корупционен скандал. През 1998 година той беше намесен в аналогична афера - за купуване на олимпийското домакинство на Солт Лейт Сити. Тогава Славков беше оправдан, а 10 члена на МОК подадоха оставки или бяха принудени да напуснат.
Новият скандал за корупция в олимпийското движение се разрази, след излъчването на филма на Би Би Си 1 - "Да купиш Игрите". Той разследва опита да бъдат закупени гласове за домакинството на Лондон на Олимпиадата през 2012 година.
"Мислех да взема милиона и да не го делим".
Това беше първата реакция на Иван Славков, след като скандалът придоби известност у нас.
Той отказа всякакъв коментар, като обясни, че е посъветван от адвокатите си да мълчи. Батето обяви, че е събрал нужните документи в своя защита при евентуално дело, като е ангажирал юристи от Англия, Швейцария и България.
Днес българският адвокат на Славков Белчо Горанов отказа да коментира пред Би Ти Ви решението на МОК, както и стъпките, които ще предприеме в защита на своя клиент.
64-годишният Иван Славков-Батето е основна фигура в българския спорт още от преди демократичните промени. От 1982 година той е председател на Българския олимпийски комитет. Пет години по-късно става член на Международния олимпийски комитет, а от 1995 година оглавява Българския футболен съюз.
Реакции на водещи наши спортни деятели гледайте в спортните новини .


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Международният олимпийски комитет отстрани Иван Славков
Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Иван Славков.
Освен това президентът на БОК няма да може да присъства на Летните Олимпийски игри в Атина. Мярката срещу Славков е временна, докато тече разследването срещу него. Новината съобщи лично президентът на МОК. Жак Рох обяви пред журналисти, че е “бесен” заради скандала.
Решението за временното отстраняване на Иван Славков от МОК бе предшествано от продължително заседание на 8-членната Комисия по етика, която тази сутрин обсъди темата за неговото членство в една от залите на атинския хотел “Хилтън”. На пресконференция президентът на МОК Жак Рох съобщи, че временно Славков е лишен от всички права и привилегии, които произтичат от членството му в комитета. Рох уточни, че това решение е в сила, докато приключат проверките, които ще бъдат направени. Същевременно бе съобщено, че олимпийската акредитация на Славков е унищожена и това го лишава от възможност да бъде официален гост на игрите, освен ако сам не си купи билет за състезанията.
“Пред вас стои много разочарован и ядосан човек”. С тези думи към журналистите започна изявлението си днес президентът на МОК, очевидно по повод резултатите от разследването в предаването на ББС, които предизвикаха и заседанието на Комисията по етика. Рох обяви единодушно взетото решение Славков да бъде считан за “персона нон грата” след големия скандал около неговото име. Бе уточнено също, че това не е точно наказание, а според устава на МОК, докато не се докаже вината на Славков, той ще бъде считан за невинен и в сила ще са мерките за временното му отстраняване.
Изпълнителният комитет на МОК ще обяви окончателното си решение идната седмица. Много вероятно е това да стане ден преди церемонията по откриването на Олимпийските игри. Припомням, че съгласно съществуващия правилник, ако член на МОК бъде признат за виновен за сериозно нарушения, то изпълнителното бюро може да предизвика неговото изключване от Олимпийското движение и за това ще бъдат нужни две трети от гласовете на сесията на МОК.
Коментарите в гръцките медии по темата са доста лаконични. Вероятно, от една страна, домакините не биха желали да помрачат олимпийската атмосфера няколко дни преди официалната церемония по откриването на игрите тук, а от друга страна, всички очакват с интерес първо да бъде обявено окончателното решение на МОК във връзка с олимпийския скандал.
Скандалът избухна, след като телевизия ББС излъчи кадри, които уличават Иван Славков в корупция. На 4 август дни преди Олимпиадата в Атина, британската медия излъчи филма "Да купиш игрите". От всички герои на скандалния материал Славков е единственият член на МОК.
На шефа на Българския олимпийски комитет авторите на филма са отделили няколко минути в края на филма. Иван Славков е в столичен хотел с мнимия британски бизнесмен. Той се съгласява да преговаря за домакинството на Лондон за Олимпиадата през 2012-та година. В един от откъсите, лобистът Горан Такач обяснява, че Славков може да заобикаля ограниченията в правилника за членове на МОК, защото е представител и на много други спортни организации. Когато журналистът под прикритие Джъстин Роулат пита дали е готов да преговаря и дали знае какво се иска, Иван Славков отговаря «да». Той коментира, че някои членове на комитета са цитирам: "хора на преговорите", а други "се интересуват от спорта".
Веднага след обявяването на наказанието, пресцентърът на БФС съобщи, че Иван Славков ще направи изявление пред медиите. До този момент обаче той не е изразил позицията си за решението на МОК.


БНТ - По света и у нас
Президентът на Българския олимпийски комитет и Българския футболен съюз Иван Славков временно е отстранен от структурите на Международния олимпийски комитет
Мярката ще остане в сила , докато продължи разследването на скандала, избухнал след предаването на Би Би Си.
Той няма да може да присъства на Летните олимпийски игри в Атина, които започват идния петък, реши на заседанието си Изпълнителният комитет на МОК.
“Повече от разочарован съм. Виждате пред себе си един разгневен човек”. Така започна пресконференцията председателят на МОК Жак Рох, след като се обяви решението на изпълнителното бюро днес, взето още на първото му заседание. 15-те му члена приеха безотказно препоръките на комисията по етика. Строгите мерки са ясен знак за желанието на олимпийската организация да покаже нулева толерантност към всякакви корупционни прояви. Предприетите действия обаче са временни, тъй като както се изрази Рох, винаги съществува презумпцията за невинност. МОК ще изчака края на разследването. Срокове за приключването му все още няма, уточни за БНТ Емануел Муро, от пресцентъра на международната организация в Атина. В забранена зона се превръщат олимпийските игри в Гърция за Иван Славков и четиримата лобисти, намесени в изобличителния материал на ВВС. Акредитациите им за Олимпиада 2004 са отнети. Горан Такач и останалите трима олимпийски посредници се обявяват и за персона “нон-грата” в рамките на олимпийското движение. На цялото олимпийско семейство се препоръчва те да бъдат изолирани, съобщи още Муро. Президентът на руския олимпийски комитет и зам.-председател на МОК Виталий Смирнов е уведомил Рох за разговора с Такач, който заявил, че има информация за комисията по етика. Тя обаче така и не е стигнала до членовете й. Ако Такач разполага с такъв вид данни защо не е уведомил комисията, попита днес Жак Рох. Подобни обвинения за участие в схема за купуване на гласове бяха отправени срещу Иван Славков и по повод домакинството на тазгодишните олимпийски игри. През май 2000 година обаче комисията по етика го оневини. Този орган на МОК съществува от 1999 година след избухването на скандала с игрите в Солт Лейк Сити. Тогава бяха отстранени 10 от членовете на МОК за получаване на финансови облаги. Според Хартата на МОК ако се установи вина на негов член изпълнителното бюро може да го предложи за изключване. Изискват се 2/3 от гласовете на членовете на МОК.


БНТ - По света и у нас
Коментари за отстраняването на Иван Славков
Иван Славков е само временно отстранен. По принцип така се постъпва в такива случаи. Той обаче не е изключен от МОК, защото няма доказана вина за корупция, заяви за БТА двукратният олимпийски шампион Петър Киров. Ето още мнения на едни от най-големите спортисти на България.
Стефка Костадинова: “Ситуацията е много неприятна и не искам да коментирам въобще”
Христо Марков, депутат от ПГ на СДС: “Това се съвсем според мен разумна мярка и това според мен трябва да се случи на всички нива и във всички институции, които оглавява г-н Славков”
“Като спортист ли говорите в момента или като политик?”
“Като спортист, защото според мен трудно е когато човек има проблеми наистина всички да те атакуват, но заради спорта според мен на този етап това е най-правилното нещо, което трябва да се направи”
Нонка Матова, депутат от ПГ на НДСВ: “Това несъмнено е един изключително неприятен случай”
“Как ще се отрази първо на България като имидж и второ на българското представяне на игрите според вас?”
“Аз не мисля, че би трябвало да се отрази по какъвто и да е било начин, а и не трябва. Г-н Славков несъмнено е допринесъл чувствително за нашето олимпийско движение, но все пак българският спорт има своето достойно представяне, има своята история. Българските спортисти са готови и нека им пожелаем те съвместно с треньорите по видовете спорт да изстискат възможния максимум и да съумеят да реализират върховете, на които са способни”
Във филма на Би Би Си е показана заснета със скрита камера среща в софийски хотел между Иван Славков и репортери на телевизията , представящи се за бизнесмени, които лобират за домакинството на Лондон за олимпийските игри през 2012 година. Срещата урежда Горан Такач, посредник, специализирал се в подпомагането на градове кандидати за олимпийско домакинство.
Такач и още трима такива посредници заявяват, че могат да осигурят почти половината от необходимите гласове срещу заплащане.
Самият Славков заяви в последствие, че се е срещнал с въпросните мними бизнесмени от Лондон, за да разкрие корумпиращите.


БТВ – Новините – 22.00
Иван Славков е временно отстранен от Международния олимпийски комитет
Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет /МОК/ единодушно реши временно да бъдат отнети всички права и функции на Иван Славков като член на организацията. Санкцията се налага до приключване на започналото срещу него разследване за корупция. Освен това, Славков няма да посети Олимпиадата в Атина.
Славков няма да има право да посети тазгодишните игри в Атина, които започват след по-малко от седмица.
Българският представител в световното олимпийско движение беше обвинен, че нарушава етичния кодекс, след като журналисти от Би Би Си заснеха със скрита камера как той преговаря срещу пари да осигури гласове на други членове на МОК, за да стане Лондон домакин на олимпийските игри през 2012 година.
На 28 юли президентът на МОК Жак Рох лично сезира комисията по етика за съдържанието на филма на ВВС “За купиш игрите”. На 4 август комисията е информирала Иван Славков, че може да представи обясненията си за изявленията пред британските журналисти, което тай направил още същия ден в писмо до говорителката на организацията Жизел Дейвис. “Ето защо изпълнителното бюро, след като изслуша доклада на комисията по етика, единодушно реши да изпълни препоръката на комисията и временно да лиши г-н Иван Славков от всички права като член на МОК за времето на разследването, което тече в момента”, каза тя. Веднага е отнета и акредитацията на Иван Славков за летните игри в Атина. За персона нон-грата са обявени и агентите-посредници в сделката “гласове срещу пари”. На членовете на междуранодното олимпийско семейство се препоръчва да не държат контакти с тях и да не им издават акредитации. Жак Рох, чиято пресконференция е утре, лично дойде в залата за брифинги, за да коментира новината.
"Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, ще е прекалено слабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма на Би Би Си", заяви председателят на МОК Жак Рох. Той подчерта нулевата толерантност на МОК към всякакви прояви на корупция. Тя се доказва трудно, но когато се съберат доказателствата решенията се взимат лесно, бяха неговите думи.
Иван Славков до момента не е коментирал решението на Международния олимпийски комитет. Пресаташето на Футболния съюз Атанас Караиванов заяви, че при всички случаи реакция от страна на Славков ще има, но не се ангажира по кое време и по какъв начин ще бъде огласена тя.
Иван Славков трябваше да е водач на българската олимпийска делегация, която утре ще отпътува за гръцката столица. Негов заместник в делегацията е генералния секрета на БОК Белчо Иванов.
България има свой представител в МОК от 1906 година и това е първият случай на временно отстраняване, коментира пред Би Ти Ви пресаташето на Олимпийския ни комитет Здравка Йорданова. Нейните опасения са, че това ще понижи самочувствието на спортистите ни.
"Много неприятно, освен за него самия, а и за цялата ни делегация. Това е ужасно, точно преди Игрите. Не беше необходимо да се налага такава строга мярка. Решението трябваше да се отложи, докато разследването не приключи. Мисля, че цялата българска олимпийска делегация ще бъде разочарована", посочи Йорданова.
От Българския олимпийски комитет /БОК/ засега се въздържат да коментират как ще се отрази скандалът върху кандидатурата на София за домакинство на Зимните олимпийски игри.
Дори и отстранен от Международния олимпийски комитет, Иван Славков ще продължи да оглавява Българският олимпийски комитет и Българския футболен съюз. Той може да бъде освободен само след решение на общите събрания на двете организации.
Министърът на спорта Васил Иванов коментира, че се надява скандалът с Иван Славков да не развали отношенията на България с МОК и да не повлияе на представянето на българските спортисти в Атина. Според министъра случилото се е най-неприятната изненада, която може да ни сполети преди началото на Олимпидата.
Името на Иван Славков не за пръв път се замесва в корупционен скандал. През 1998 година той беше намесен в аналогична афера - за купуване на олимпийското домакинство на Солт Лейт Сити. Тогава Славков беше оправдан, а 10 члена на МОК подадоха оставки или бяха принудени да напуснат.
Новият скандал за корупция в олимпийското движение се разрази, след излъчването на филма на Би Би Си 1 - "Да купиш Игрите". Той разследва опита да бъдат закупени гласове за домакинството на Лондон на Олимпиадата през 2012 година.
"Мислех да взема милиона и да не го делим".
Това беше първата реакция на Иван Славков, след като скандалът придоби известност у нас.
Той отказа всякакъв коментар, като обясни, че е посъветван от адвокатите си да мълчи. Батето обяви, че е събрал нужните документи в своя защита при евентуално дело, като е ангажирал юристи от Англия, Швейцария и България.
Днес българският адвокат на Славков Белчо Горанов отказа да коментира пред Би Ти Ви решението на МОК, както и стъпките, които ще предприеме в защита на своя клиент.
64-годишният Иван Славков-Батето е основна фигура в българския спорт още от преди демократичните промени. От 1982 година той е председател на Българския олимпийски комитет. Пет години по-късно става член на Международния олимпийски комитет, а от 1995 година оглавява Българския футболен съюз.
Реакции на водещи наши спортни деятели гледайте в спортните новини .


Дарик радио - Вечерна основна емисия - 18:00
Президентът на БОК и БФС Иван Славков беше изваден от структурите на МОК и няма да може да присъства на летните олимпийски игри в Атина, които започват следващия петък. Новината беше съобщена на специална пресконференция в Атина от президента на МОК Жак Рох. Отстраняването е временно, докато тече разследването. Решението беше взето на извънредно заседание на Комисията по етика и Изпълнителния комитет на МОК. На него беше анализиран документалния филм на Би Би Си, в който председателят на БОК Иван Славков беше уличен в готовност да продаде своя глас в полза на кандидатурата на Лондон за домакин на летните игри през 2012 година. Казаното във филма от засегнатите хора е в противоречие с Етичния кодекс на МОК, се казва в декларация на организацията, която беше публикувана малко след началото на заседанието на Изпълнителния комитет. 64-годишният Славков е член на МОК от 1987 година. Белгиецът Жак Рох заяви на пресконференция: “Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, ще е прекалено слабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма на ВВС”. Президентът на МОК Жак Рох обясни, че Комисията по етика е решила да отнеме абсолютно всички права, привилегии и функции на Славков като член на МОК. Президентът на Олимпийския комитет дори изрично подчерта, че акредитацията на Славков незабавно е била отнета и той няма да може да влезе на нито едно от състезанията в Атина, освен ако не си купи билет.


Дарик радио - Вечерна основна емисия - 18:00
Отстраняването на Иван Славков от МОК е неприятен случай, но това кой ще води делегацията ни за Атина няма да повлияе на успехите или неуспехите на спортистите ни. Това каза за Дарик радио министърът на спорта Васил Иванов, който добави, че ако има нужда от него той ще остане в Гърция през цялата олимпиада. Според него не стои на дневен ред въпросът за председателския пост на Иван Славков в БОК. Васил Иванов - Лучано заяви още пред Дарик радио: “Неприятен е случаят, при всички положения за България. Но оттук натам продължава животът, продължава животът и на нашите спортисти. Има комисия, но аз не мисля, че това е еднолично решение и със сигурност не е еднолично решение на Жак Рох. Той се е запознал с данните на комисията и решението на комисията, но оттук натам, поне това, което знам реално е, че има още доста неща да се случат. Нека от МОК, което пак казвам, нито една държава, нито една държавна структура не може да се намеси по никакъв начин, преценката трябва да си дадат лично те.”
Въпрос: Отнета е акредитацията на Иван Славков за игрите в Атина. Кой ще води делегацията ни, как това ще се отрази на спортистите ни?
Васил Иванов: Който и да води делегацията, ни няма да повлияе на успехите или неуспехите на нашите спортисти. В случая това донякъде е без значение. В никакъв случай държавата в лицето на Министерство на младежта и спорта или на което и да е, не може да се бърка в една такава организация. Всичко е в ръцете на Изпълкома.
Въпрос: Включително и по въпроса за това кой ще председателства БОК?
Васил Иванов: Това вече е решение на Общото събрание на Олимпийския комитет, но за не мисля, че в момента това стои на дневен ред. Нека да погледнем това, което ще направят нашите спортисти.
Въпрос: Какво ще кажете на спортистите ни в този момент?
Васил Иванов: Утре ще замине една част от спортистите в 16 часа. Аз лично ще бъда на аерогарата. След това пътувам в 18.15, ще бъдат там до 17 - и ако трябва, ако има нужда от моето присъствие, ще остана през цялата олимпиада. Спортистите ни са добре подготвени. Нека те да покажат техния си дух, какво могат да направят.


Дарик радио - Вечерна основна емисия - 18:00
Олимпийският шампион по троен скок и настоящ депутат от СДС Христо Марков коментира пред Дарик, че след отстраняването на Иван Славков от МОК Славков трябва да бъде освободен и от поста председател на БОК.
Христо Марков: “От Вас разбира за случилото се. Това за мен е много сериозен удар за българския спорт. Да Ви кажа, чак толкова бързо да се случи изключването на Иван Славков, не съм очаквал. Очаквах, че ще има някакви последици, но толкова бързо да се случват, просто не съм очаквал.
Въпрос: Смятате ли, че трябва да последва и отстраняването му от поста председател на БОК?
Христо Марков: След като са наложили такава мярка от МОК, смятам, че това трябва да се случи и в БОК. Това, което искам да пожелая на нашите спортисти, е просто да си свършат работата и да не обръщат внимание на това какво се случва в ръководството на българския спорт.


Дарик радио - Вечерна основна емисия - 18:00
Според депутата от НДСВ и олимпийски медалист по спортна стрелба Нонка Матова след отстраняването на Иван Славков от МОК не бива да се предизвиква истерия, която може да се отрази на спортистите ни на олимпийските игри.
Нонка Матова: Не бива да се хвърля сянка, съмнение, както върху българския спорт, така и върху българските спортисти. Аз не мисля, че случилото се има връзка с подготовката на спортистите. Не виждам защо трябва да се отразява върху тяхното представяне. По-скоро се надявам да не бъде предизвикана чрез медии или по друг начин определена истерия, която все пак да снижи националното чувство на достойнство, което е изключително важно при представянето на нашите отбор.
Въпрос: Трябва ли да бъде направена и бърза промяна в ръководството на БОК?
Нонка Матова: нека да изчакаме спокойно крайното решение на комисията на МОК и тогава вече да оставим МОК като неправителствена организация да вземе становище.
Въпрос: Акредитацията на Иван Славков е отнета за олимпийските игри кой трябва да ръководи делегацията ни?
Нонка Матова: Не мога да кажа. В крайна сметка това не е и толкова важно. Спортиста е важен. Пожелавам на нашите момчета и момичета успешно представяне.

Дарик радио - Вечерна основна емисия - 18:00
Генералният секретар на БОК Белчо Иванов ще ръководи олимпийската ни делегация на игрите в Атина от 13 до 29 август. Той е записан като зам.-директор на мисията. След временното отстраняване на президента на БОК Иван Славков от олимпийското движение Белчо Иванов би трябвало да го замести, заяви пресаташето на БОК Здравка Йорданова, цитирана от Агенция “Фокус спорт”.

Дарик радио - Вечерна основна емисия - 18:00
Четирима съучастници на Иван Славков в корупционния скандал, провокиран от Би Би Си също нямат право да бъдат на игрите в Атина този месец, освен като зрители, съобщиха от МОК. Акредитациите им са отнети.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Председателят на Българският олимпийски комитет (БОК) Иван Славков бе временно отстранен от длъжност като член на Международния олимпийски комитет (МОК) заради обвиненията в корупция срещу него. Освен това Иван Славков е изключен и от олимпийските игри в Атина. Председателят на МОК Жак Рох заяви, на пресконференция: “Пред вас стои един ядосан човек. Ядосан съм от поведението на някои хора, които са в или извън МОК. Ядосан съм, защото това поведение на отделни личности вреди на прекрасното движение, движението на доброволците, които обичат спорта. Искем да ви умеря, че под мое ръководство МОК ще спазва сто процента правилата. Жак Рох заяви, че Комисията по етика е започнала разследване по случая с Иван Славков и добави: “Колкото и да е неприятно ние трябва да обсъждаме тъмните и мрачни страни на спорта”. Управителният съвет на организацията е решил “да лиши временно Иван Славков от всички права, превилегии и функции, произтичащи от членството му в МОК. Жак Рох подчерта, че става въпрос за временна мярка. Окончателното решение ще бъде взето след като приключи разследването. Отстраняването на Иван Славков от МОК е резултат от разследването на корупционния скандал за купуването на гласове за кандидатурата на Лондон през 2012 г. Във филма на журналисти то BBC озаглавен “Да купиш игрите” и показан по “Панорама” Славков бе заснет тайно да дискутира как могат да се купят гласове за кандидатурата на Лондон в съперничество с останалите четири града: Париж, Москва, Мадрид и Ню Йорк. От олимпийските игри е изключен и генералният секретар на Обединението на националните олимпийски комитети на Азия Абдул Муталеб Ахмат от Кувейт. Той бе заснет от BBC да казва, че може да осигури 23 гласа на азиатските членове на МОК за кандидатурата на Лондон. Непринадлежащите към олимпийското движение агенти или лобисти Горан Такач, Габор Комяти и Махмуд ал Фарнавани бяха обявени като персона “non grate” в олимпийското семейство. Техните акредитации също бяха анулирани. Като шеф на българската олимпийска делегация Иван Славков трябваше да пътува утре за Атина, за да вземе участие в тридневната сесия на олимпийската централа.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00

Отстраняването на Иван Славков е наистина неприятен факт за България, но това е решение на един независим орган, какъвто е Международният олимпийски комитет (МОК), каза в предаването “Спорт и музика” на БНР Васил Иванов - Лучано, министър на младежта и спорта. “Това е тяхно решение и разбира се оттук нататък Иван Славков и БОК трябва да изчакат окончателното решението на МОК. Най-неприятното е, че е взета акредитацията, защото утре в 18,15 трябваше да пътуваме заедно за Атина, да изпратим нашите спортисти, на които аз чрез радио “Хоризонт” бих искал да пожелая успех и това нещо да не влияе върху тяхната психика, върху тяхното поведение и върху техните постижения.”


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Иван Славков няма да дава пресконференция или да дава изявления за която и да било медия. Това съобщи пресаташето на БФС Атанас Караиванов. Той не се ангажира по кое време и по какъв начин ще коментира ситуацията около себе си Иван Славков.Агенция "Фокус"
Иван Костов: Институциите не реагираха на международния скандал, в който Славков въвлече България

София. Лидерът на партия Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов каза по повод временното отстраняване на Иван Славков като член на Международния олимпийски комитет (МОК) , че българските официални лица и институции не са реагирали на международния скандал, в който Иван Славков въвлече България, предаде БНР.
"Това донесе допълнително унижение на нашата страна, което можеше да ни бъде спестено при навременна и адекватна тяхна реакция", допълни той. Костов посочи, че единствено ДСБ е реагирала навреме и както трябва. "Днес, след като МОК отстрани Славков, реакцията на президента, премиера, министъра на спорта, главния прокурор и на БОК и БФС е крайно наложителна, каза още той. Славков не може да продължава да петни най-високия орден на Република България. Не може да опозорява повече БОК и БФС като техен председател. Прокуратурата е длъжна да се самосезира за сигналите за неговата подкупност, които МОК намери за достатъчни, за да го отстрани. Ако тези официални лица и институции не действат, петното ще падне върху всички нас и разбира се най-вече върху българския спорт", добави лидерът на ДСБ.
Припомняме, че днес председателят на Българският олимпийски комитет Иван Славков бе временно отстранен от длъжност като член на Международния олимпийски комитет след обвиненията в корупция срещу него. Освен това беше отнета и акредитацията на Славков за Олимпийските игри в Атина.


Агенция "Фокус"
Красимир Каракачанов: Учудвам се от изключително меката реакция на министъра на спорта

София. Това е нормално да се случи след подобен инцидент, в нормалните държави реагират нормално, заяви за агенция “Фокус” председателят на ВМРО Красимир Каракачанов по повод временното отстраняване на президента на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков от структурите на Международния олимпийски комитет (МОК).
"Само можем да си представяме какво става в българския спорт. Явно Славков в България е научен за всяко нещо да взема пари, защото публична тайна е какво става в българския футбол - как се договарят мачовете, как се договаря кой ще бъде шампион и се знае от две години напред кой ще бъде шампион. Това, с което в България сме се примирили, в МОК действат по друг начин, каза още Красимир Каракачанов.
Фактите са ясни. Аз мисля, че не е необходимо да си член на МОК или да си член на комисията по етика, като чуеш за какво става дума, всичко ти става ясно. Една оставка от негова страна ще разреши въпроса. При тази ситуация самият той няма какво да се крие от медията, просто трябва да си подаде оставката, категоричен бе лидерът на ВМРО.
Той каза още: “Аз се учудвам от изключително меката и безмислена реакция на министъра на спорта. Той съжалява, че Славков няма да отиде в Атина и дума не казва за това какво се е случило.”
Българският спорт е тотално в областта на мутрите и корупцията. Ако до момента неговите изказвания кой ще бъде шампион, можехме или по-скоро се правехме, че ги приемаме като някакви шегички в неособено трезво състояние, сега трябва да се замислим сериозно. Разбира се, аз не очаквам да последват някакви радикални промени в ръководството и на Футболния съюз, и на други спортове в България, защото всичко е една мафия. Това е един проблем, който е ясен, заключи Красимир Каракачанов.


Агенция "Фокус"
Нешка Робева: Ако тези хора наистина мислеха за спорта, нямаше да направят това преди Олимпиада

Несебър. Не съм вътре в нещата и не мога да коментирам, но искрено се надявам това да не е истина. Това каза по повод уличаването в корупция на президента на БОК и БФС Иван Славков бившата треньорка на националния отбор по художествена гимнастика Нешка Робева. По думите й обаче “при всяко положение не може да се прави така преди Олимпиада”. Има нещо, което в случая не е както трябва, но не мога да го коментирам, тъй като бяхме на турне, не съм гледала дори филма и не съм запозната, а и съм извън спорта, добави тя.
“В България толкова много сме се ударили сами, че повече няма накъде, така че дори няма защо да се удря страната ни с един такъв скандал. Спомних си обаче случая, когато като треньор ми беше забранено да извеждам състезателките на Олимпиада (б.р. Олимпийските игри в Барселона през 1992 г.), защото уж съм била ударила Мария Гигова (б.р. на световното първенство в Атина през 1991 г.). Но подписката тогава беше събрана от българи. Така че, цялата история и сега намирисва”, каза още Нешка Робева.
“Не съм вътре в нещата, но не искам да вярвам, че това е истина, но ще кажа само, че Иван Славков не е глупак. В Международната федерация по художествена гимнастика имаше няколко случая, в които бяха хванати с подкуп отговорни лица - нито бяха изключени, нито нещо се случи след това. Съвсем скоро съдии бяха хванати с по две хиляди долара подкуп, но Казахстан не беше изключен от федерацията, нямаше никакви последствия. За какво става въпрос, се питам. Може би политиката отново влиза във всичко това”, каза Нешка Робева.
По думите й, щом подобен скандал се разгърмява директно преди Олимпиада, има нещо наистина некоректно. “Ако тези хора наистина мислят за спорта, тогава това трябваше да стане или много по-рано, или веднага след Олимпиадата”, смята тя. Легендарната треньорка допълни, че сега е естествено, българските спортисти да преживеят един психически стрес от всичко това. Те ще бъдат гледани по друг начин, подобни събития натоварват самите спортисти. “Не разсъждавам дали Славков е виновен или не, а гледам какъв ще е ефектът върху българските спортисти. Надявам се обаче те да издържат, те никога не са били галеници, но пък в замяна на това са устойчиви”, каза за Агенция “Фокус” треньорката Нешка Робева от Несебър, където тази вечер предстои спектакъл на трупата й.


Агенция "Фокус"
Случаят с Иван Славков е тежък удар за МОК, каза кореспондентът на BBC в Атина Ричар Галфин

Атина. Кореспондентът на BBC в Атина Ричард Галфин коментира съобщението за временното отстраняване на Славков като член на Международния олимпийски комитет (МОК) с думите: “Случаят с Иван Славков е тежък удар за МОК, особено сега в навечерието на Олимпийските игри в Атина. Не по-малко утежняващ фактор е обещанието на Жак Рох да предприеме действия срещу корупцията след скандала със зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити. Проблемите очевидно са сериозни. Както се вижда, въпреки създаването на Комисията по етика, те не са били преодолени.” Според BBC не е изключено МОК да предприеме допълнителни мерки срещу корупцията, въпреки че вече са въведени подробни правила. Ръководството е разисквало този въпрос днес, но не са взети конкретни решения, предаде БНР.


Агенция "Фокус"
Жак Рох: На Иван Славков ще бъде дадена възможност да се защити

Сиатъл. На Иван Славков ще бъде дадена възможност да се защити, заяви президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох, цитиран от сайта "Seattle Post Intelligencer".
В момента президентът на БОК е временно отстранен от структурата на олимпийското движение, а окончателното решение по скандала с подкупи, в който беше замесен българският спортен шеф, ще бъде взето най-рано по време на общото събрание на МОК през юли 2005 година в Сингапур.
Освен това изпълкомът на МОК препоръчва изгонването на индонезиеца Мохамед “Боб” Хасан на заседанието следващата седмица. Той беше “суспендиран” от МОК през май 2001 година, след като заради афера с корупция в Индонезия влезе в затвора. Досега процедурата за отстраняването на Хасан беше отлагана заради обжалване от негова страна.


Агенция "Фокус"
Зам.-председателят на НДСВ: Не смятам, че партиите трябва да излязат с декларации по случая със Славков

София. МОК е световна организация, чиито правила са достатъчно добре обмислени и има възможности за контрол. След като в този случай така е преценила тази организация, трябва да изчакаме и да видим какво следва и ще се съобразим. В крайна сметка трябва да следваме правилата, те са създадени за всички, не само за нас, каза за агенция “Фокус” Мариана Костадинова, зам.-председател на Парламентарната група на НДСВ. Не мога да говоря от името на НДСВ, но аз не смятам, че партиите трябва да излязат с декларации, смята тя.
“За съжаление аз смятам, че всякакви скандали от такъв мащаб се отразяват негативно на държавата ни. Но пък съм убедена в духа на спортистите ни, които са преживели не малко такива скандали - допинг-скандалите, неразбиране във федерациите, но ние сме доказали, че можем да бъдем една нация, която развива спорта си и залага на представителите си, които постигат немалко успехи. Не мога да кажа какво точно преживяват спортистите ни, но искам чрез вас да им пожелая на добър час и вяра и победа там, където има представители. За българските граждани и за нашето общество всяка победа е много ценна, защото ние трябва да възвърнем вярата си във възможностите на всеки един от нас и да се обединим”, каза още Мариана Костадинова.


Агенция "Фокус"
Надявам се скандалът с Иван Славков да "стегне редиците" в българския отбор, каза Васил Иванов - Лучано

София. Отстраняването на Иван Славков е наистина неприятен факт за България, но това е решение на един независим орган, какъвто е Международният олимпийски комитет (МОК), каза в предаването “Спорт и музика” на БНР Васил Иванов - Лучано, министър на младежта и спорта. Той пожела "успех" на българските спортисти на Олимпиадата в Атина като изрази надежда, че този скандал няма да повлияе на техните постижения, а напротив ще “стегне редиците”. Като бивш председател на Българската федерация по бокс министър Иванов каза, че всичко се решава на ринга, а не извън него.
Старши треньорът на българския отбор по вдигане на тежести Пламен Аспарухов пък беше категоричен: ”Славков е невинен.”


Агенция "Фокус"
От Европа през САЩ до Нова Зеландия, всички пишат за скандала с Иван Славков

София. Всички водещи световни медии съобщават за временното отстраняване на Иван Славков от структурите на Международния олимпийски комитет. Новината беше разпространена първо от немската агенция ДПА, а по-късно името на президента на БОК и БФС бе цитирано от Ройтерс, АФП, АП, Би Би Си, Си Ен Ен, ИТАР-ТАСС и други. “МОК показа нулева толерантност към неетичното поведение, петнящо името на олимпийското движение”, коментира китайската информационна агенция “Синхуа”. Британският сайт “Sport.telegraph” пише, че четиримата агенти, замесени в скандала с подкупи, сърбинът Горан Такач, унгарецът Комиятни, египтянинът Махмуд Ел Фарнавани и Абдул Муталер Ахмад от Кувейт, са обявени за “персона нон грата” от МОК. Засега в световните медии липсват коментари за скандала, като всички цитират думите на президента на Жак Рох: “За съжаление тази сутрин трябваше да се съберем и да обсъдим тъмната страна на спорта: допинг, корупция, възможно изключване на членове от редиците ни. Това не е никак приятна работа, но по този начин доказваме решимостта на МОК да се бори по всякакви начини с тези аспекти. Жалко е да виждаш такива хора като Славков, които не зачитат общоприетите права и си позволяват волности. Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, ще е прекален ослабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма на ВВС”. За отстраняването на Славков съобщават още медии в Сингапур, САЩ, Великобритания, Нова Зеландия, Канада и други.


Агенция "Фокус"
Иван Славков трябва да бъде освободен и от поста председател на БОК, заяви Христо Марков

София. .Олимпийският шампион по троен скок и настоящ депутат от СДС Христо Марков коментира пред Дарик радио, че след отстраняването на Иван Славков от МОК Славков трябва да бъде освободен и от поста председател на БОК. По думите му стана ясно, че разбира от Дарик радио за случилото се и добави, че това е много сериозен удар за българския спорт. "Очаквах, че ще има някакви последици, но толкова бързо да се случват, просто не съм очаквал", добави още депутатът от СДС. На въпрос дали смята, че трябва да последва и отстраняването от поста председател на БОК на Иван Славков Марков добави: "След като са наложили такава мярка от МОК, смятам, че това трябва да се случи и в БОК. Това, което искам да пожелая на нашите спортисти е просто да си свършат работата и да не обръщат внимание на това какво се случва в ръководството на българския спорт".


Агенция "Фокус"
Репутацията на България и на българския спорт ще понесе сериозни щети от случая с Иван Славков, каза Емануил Йорданов

София. “Това е лоша новина за България”, каза за агенция “Фокус” Емануил Йорданов, зам.-председател на СДС по повод отстраняването на президента на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков от структурите на Международния олимпийски комитет (МОК). “Очевидно е, че в МОК са преценили информацията като достатъчно сериозна, за да постъпят така”, допълни той. Сега на първо място трябва да се реагира от страна на самия Иван Славков с подаване на оставка от всички възможни постове, които заема. “Българските спортисти винаги са доказвали, че имат много силна воля и висок дух, надявам се тази ситуация да не се отрази на представянето и на постиженията им, но при всички положения репутацията на България и на българския спорт ще понесе много сериозни щети от този случай”, смята Емануил Йорданов.


Агенция "Фокус"
Генсекът на БОК Белчо Иванов вероятно ще води олимпийците ни в Атина

София. Генералният секретар на БОК Белчо Иванов вероятно ще води олимпийската ни делегация на Игрите в Атина от 13 до 29 август. Той е записан като зам.шеф на мисията, но след временното отстраняване на президента на Българския олимпийски комитет Иван Славков от олимпийското движение г-н Иванов би трябвало да го замести. Това обясни за агенция “Фокус” пресаташето на БОК Здравка Йорданова.
Скандалът с подкупите разтърси олимпийското движение през седмицата. Повод за неочакваните събития стана филм на телевизия Би Би Си, в който председателят на БОК и шеф на БФС Иван Славков бе уличен в готовност да продаде своя глас в полза на кандидатурата на Лондон за домакин на летните игри през 2012 г.


Агенция "Фокус"
Николай Цветин: Нека не хвърляме Иван Славков на кучетата

Пловдив. “Нека не хвърляме веднага Иван Славков на кучетата”, каза вицепрезидентът на шампиона Локомотив (Пд) и член на Изпълкома на БФС Николай Цветин специално за Фокус по повод решението на МОК да изхвърли шефа на БОК от олимпийското движение. “Ако се докаже вината му, безспорно ще има сериозно отражение върху българския спорт, добави той. – Мисля, че Иван Славков сам трябва да реши какво да направи и кое ще бъде най-добре за футбола и за спорта. В момента той се намира в много тежко положение и не би трябвало да наливаме допълнително масло в огъня. Зная, че той изживява много тежко всичко около този скандал. Трябва да преценим добре нещата за нашите условия, защото Иван Славков е направил много за българския спорт”.


Агенция "Фокус"
Евгения Живкова: Защо точно към Иван Славков се насочиха от ВВС?

София. “Трудно ми е да коментирам точно сега всичко това, което се случва с Иван Славков”. Това каза специално за Фокус депутатът от Коалиция за България Евгения Живкова. “Ние като българи би трябвало да се поинтересуваме и да потърсим защо от ВВС се насочиха точно към нашия президент на Олимпийския комитет, за да докажат, че има корупция в МОК, каза още Евгения Живкова. – Дали е някаква тенденция, или какво? Надявам се Иван Славков да се справи и с този случай. Опитвам се да разсъждавам като българка. Защото всичко това ще има последици за българския спорт като цяло. Ще последва верижна реакция. Ще започнат да се вадят кирливи ризи в евентуалната борба за постовете, които ще последват”.


Агенция "Фокус"
Иван Славков изхвърлен от МОК (ОБЗОР)

София. Около 14,00 часа президентът на МОК Жак Рох опвести решението на Изпълкома на централата да извади президента на БОК и БФС Иван Славков от структурите на МОК. Батето няма да може да присъства на Летните олимпийски игри в Атина, които започват идния петък. В своята реч Рох изрази разочарованието си от случилото се. “Не съм разочарован, направо съм бесен от кадрите във филма на ВВС. Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, ще е прекалено слабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма на ВВС. Това засега е само временна мярка. След края на цялостното разследване ще бъде взето някакво решение. За съжаление тази сутрин трябваше да се съберем и да обсъдим тъмната страна на спорта: допинг, корупция, възможно изключване на членове от редиците ни. Това не е никак приятна работа, но по този начин доказваме решимостта на МОК да се бори по всякакви начини с тези аспекти. Жалко е да виждаш такива хора като Славков, които не зачитат общоприетите права и си позволяват волности”, заяви Жак Рох.
Той каза това по време на пресконференцията, на която обяви, че Комисията по етика изважда от олимпийските среди президента на БОК и БФС Иван Славков и му забранява да присъства на Игрите в Атина. Президентът на Олимпийския комитет дори изрично подчерта, че акредитацията на президента на БОК незабавно е била отнета и той няма да може да влезе на нито едно от състезанията в Атина, освен ако не си купи билет.
В същото време пресаташето на Българския футболен съюз Атанас Караиванов съобщи, че скоро Иван Славков ще направи официално изявление.
В коментарите след новината се включи и героят от САЩ’94 и кмет на град Сливен Йордан Лечков. “Ще бъде добре да започнем и световните квалификации по футбол без Иван Славков да е начело на БФС”. Лечков смята, че най-добрият вариант сега за Славков е сам да се оттегли от цялата си публична и управленска дейност. Президентът на Черно море Красен Кралев от своя страна сподели пред “Фокус”, че случилото се със Славков е много неприятно не само за България. “Не би трябвало да се правят крайни коментари точно сега, преди да е приключило разследването”, добави той. Според Кралев, Олимпийският комитет и Българският футболен съюз са две коренно различни организации и не би трябвало да се правят крайни заключения за бъдещето на Славков като президент на БФС. “Постът му в БФС зависи от много други фактори. Според мен няма пряка връзка между скандала в МОК с него и работата му във футбола, а само косвена”, добави Кралев.
Единият от вицепрезидентите на БФС Михаил Касабов научи от агенция “Фокус” за решението на Изпълкома на МОК временно да извади президента на БОК и БФС Иван Славков от структурата на движението заради скандала с подкупи, който беше разкрит във филм на ВВС.
Помолен да коментира дали последните събитията ще се отразят върху ръководния пост на Иван Славков начело на БФС той отговори: “Това не засяга футбола”. Не е приятно, очаквам Славков да ни събере”, заяви г-н Касабов.
Отстраняването на президента на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков от структурите на Международния олимпийски комитет (МОК) няма да се отрази по никакъв начин на българския спорт. Това смята председателят на Парламентарната група "Новото време" Мирослав Севлиевски: "Славков си е Славков, а българският спорт - български спорт", каза той пред Агенция "Фокус".
Председателят на парламентарната група на ОДС и зам.-председател на ДСБ Екатерина Михайлова поиска Славков да се махне и от БФС. “Мисля, че е логично да се действа така”, заяви за агенция “Фокус” Михайлова, по повод отстраняването на президента на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков от структурите на Международния олимпийски комитет (МОК). “Остава и българските институции да действат така, както трябва да се действа срещу корупционните практики. И искам да допълня позицията ни, че освен махане от МОК, трябва да последва махане и от БОК, и от Футболния съюз. Институциите трябва да намерят решение така, както бе намерено решение с ордена Васил Мръчков”, каза Екатерина Михайлова.


Агенция "Фокус"
Валентин Михов: Искам всичко това да е сън, стискам палци на Батето

София. “Искам всичко това да е сън, стискам палци на Батето да се оправят нещата”. Това беше първият коментар на президента на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Валентин Михов специално за Фокус. “Не му мисля лошото на Славков, не зная, много съм объркан сега, добави той. – Дано да излезе по-бързо от този скандал. Безспорно всичко това ще се отрази много тежко на целия спорт. На този етап обаче предпочитам да не коментирам повече. Нека да изчакаме крайното решение, все пак Иван Славков е временно изключен от олимпийското движение”.


Агенция "Фокус"
Махането от МОК трябва да бъде последвано от махане и от БОК, и от БФС, каза Екатерина Михайлова

София. “Мисля, че е логично да се действа така”, заяви за агенция “Фокус” Екатерина Михайлова, председател на парламентарната група на ОДС и зам.-председател на ДСБ, по повод отстраняването на президента на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков от структурите на Международния олимпийски комитет (МОК). “Остава и българските институции да действат така, както трябва да се действа срещу корупционните практики. И искам да допълня позицията ни, че освен махане от МОК, трябва да последва махане и от БОК, и от Футболния съюз. Институциите трябва да намерят решение така, както бе намерено решение с ордена Васил Мръчков”, каза Екатерина Михайлова.


Агенция "Фокус"
"Жалко е да виждаш хора като Славков”, продължава Рох

Атина. Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох разкри, че е крайно разочарован от действията на Иван Славков. В речта си след заседанието на Изпълкома на МОК той заяви: “За съжаление тази сутрин трябваше да се съберем и да обсъдим тъмната страна на спорта: допинг, корупция, възможно изключване на членове от редиците ни. Това не е никак приятна работа, но по този начин доказваме решимостта на МОК да се бори по всякакви начини с тези аспекти. Жалко е да виждаш такива хора като Славков, които не зачитат общоприетите права и си позволяват волности”. Засега Батето е отстранен само временно от МОК. Жак Рох допълни, че крайно решение по случая ще има едва на края на разследването.


Агенция "Фокус"
Красен Кралев: Случилото се със Славков е много неприятно не само за България

София. “Случилото се с Иван Славков е много неприятно не само за България”, беше първият коментар на президента на футболен клуб Черно море Красен Кралев специално за Фокус. “Не би трябвало да се правят крайни коментари точно сега, преди да е приключило разследването”, добави той. Според Кралев, Олимпийският комитет и Българският футболен съюз са две коренно различни организации и не би трябвало да се правят крайни заключения за бъдещето на Славков като президент на БФС. “Постът му в БФС зависи от много други фактори. Според мен няма пряка връзка между скандала в МОК с него и работата му във футбола, а само косвена”, добави Кралев.


Агенция "Фокус"
Отстраняването на Иван Славков няма да се отрази на българския спорт, смята Мирослав Севлиевски

София. Отстраняването на президента на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков от структурите на Международния олимпийски комитет (МОК) няма да се отрази по никакъв начин на българския спорт. Това смята председателят на Парламентарната група "Новото време" Мирослав Севлиевски: "Славков си е Славков, а българският спорт - български спорт", каза той пред Агенция "Фокус".


Агенция "Фокус"
Йордан Лечков: Пожелавам си да започнем и световните квалификации без Славков

Сливен. “Ще бъде добре да започнем и световните квалификации по футбол без Иван Славков да е начело на БФС”. Този коментар е на героя от САЩ’94 и кмет на Сливен Йордан Лечков. Според него, най-добрият вариант сега за Славков е сам да се оттегли от цялата си публична и управленска дейност. “Няма какво повече да коментирам по този въпрос”, добави Лечков.


Агенция "Фокус"
Това е само временна мярка срещу Славков, добави Жак Рох

Aтина. Босът на МОК Жак Рох разкри, че взетото решение за изваждане на Иван Славков от структурата на движението е само временна мярка. “След края на цялостното разследване ще бъде взето някакво решение. Белгийският фунбкционер не пожела да прогнозира колко дълго ще продължи разследването срещу президента на БОК.


Агенция "Фокус"
Жак Рох: Не съм разочарован, направо съм бесен от кадрите във филма на ВВС

Атина. “Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, ще е прекален ослабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма на ВВС”. Тези думи са на президента на МОК Жак Рох. Той каза това по време на пресконференцията, на която обяви, че Комисията по етика изважда от олимпийските среди президента на БОК и БФС Иван Славков и му забранява да присъства на Игрите в Атина.
Рох обясни, че Комисията по етика е решила да отнеме временно абсолютно всички права, привилегии и функции на Славков като член на МОК. Президентът на Олимпийския комитет дори изрично подчерта, че акредитацията на президента на БОК незабавно е била отнета и той няма да може да влезе на нито едно от състезанията в Атина, освен ако не си купи билет.


Агенция "Фокус"
ДПА: МОК изхвърли Славков, забраниха му да присъства на Игрите в Атина

Атина. Президентът на БОК и БФС Иван Славков беше изваден от структурите на МОК и няма да може да присъства на Летните олимпийски игри в Атина, които започват идния петък. Новината беше съобщена от германската агенция ДПА, която цитира президента на МОК Жак Рох. Белгиецът в момента дава специална пресконференция след заседанието в Атина на Комисията по етика.


Агенция "Фокус"
Жак Рох настоял лично да съобщи решението за Славков

САЩ. Президентът на МОК Жак Рох лично ще съобщи решението на Комисията по етика за скандала с подкупи в Олимпийския комитет, в който е замесен и президентът на БОК и БФС Иван Славков. Новината съобщи агенция Асошиейтед прес, цитирана от вестник “Сан Франсиско Кроникъл”.
Представители на МОК, пожелали анонимност, твърдят пред АП, че Жак Рох много внимателно е гледал филма “Да купиш Игрите”, който телевизия ВВС 1 излъчи в сряда в предаването “Панорама”. След като е видял заснетите със скрита камера кадри, президентът на Олимпийския комитет обявил, че е твърдо решен да вземе сериозни мерки за спиране на всякакви намеци, загатвания и обвинения за липса на етика и морал сред членовете на МОК. След това той допълнил, че смята лично да обяви решението на Комисията по етика, която заседава в момента в Атина.
“Жалко е, че такива мръсни неща продължават да се случват, коментира американецът Джим Ийстън, който е вицепрезидент на МОК. – Моето мнение е, че трябва да се вземат много сериозни мерки и да се наложат жестоки наказания в този случай”.
Вестникът припомня, че най-вероятно днес 64-годшният Иван Славков ще бъде отстранен от всичките постове, които заема, за периода, в който ще продължи разследването на случая. Едва когато приключи то, ще бъде взето окончателно решение за наказението му.
“Сан Франсиско Кроникъл” добавя, че президентът на БОК и БФС трябва да пристигне в Атина утре, неделя 8 август, за да присъства на тридневния конгрес на МОК, който започва във вторник.


в. 24 часа
Антон Антонов, шеф на апелативната комисия на БФС: Абсолютно нарушение на Наказателния кодекс

София. Скандалът, разразил се последните дни по световните и българските медии относно президента на БОК и БФС Иван Славков, предизвика у мен две реакции - като юрист и като гражданин на България. В правото и у нас, и навсякъде по света всеки субект е невинен до доказване на противното. И само осъденият с влязла в сила присъда е престъпник. Кое в нашия случай е така? И в тази връзка - юридическата, защо никой не си зададе въпроса - правомерно ли са действали емисарите на предаването "Панорама" на Би Би Си? Защото утре и някой български журналист може да си позволи да измисли подобна схема и да се опита да я осъществи на територията на Великобритания, Русия или някъде другаде. В тази връзка българският наказателен закон (а и другите) не допускат това! В Наказателният кодекс на Република България, чл. 307, се казва: "Който преднамерено създава обстановка или условия, за да предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел да навреди на онзи, който даде или приеме подкупа, се наказва за провокация към подкуп с лишаване от свобода до три години." А и всички доказателства, събрани чрез престъпление, са нищожни!
Вероятно МОК ще вземе своето решение по случая, воден от своите правила, но от видяното и прочетеното ние не видяхме движенията "вземане или даване" от набедения г-н Славков. Към днешния момент от юридическа гледна точка е ясно само едно - физическите лица, медийни разработчици на "Панорама", сгазиха български закон и носят за това наказателна отговорност.
Като гражданин съм озадачен от бурната и неконтролируема реакция и на български медии, спортисти, на политици, които бързат да се застраховат, че са плюли. Този човек е и българин. А, ако не излезе така? Е, тогава плюлите днес утре ще превият гръб и ще викат "Велик си!"
Иначе оставам със симпатии към медиите и безспорния лидер - Би Би Си.


Славков изхвърлен
Иван Славков е отстранен временно от Международния олимпийски комитет (МОК). Отнети са всички права и функции на Батето до окончателното разнищване на скандала. Анулирана е акредитацията на шефа на БОК и БФС за олимпиадата в Атина. Той може да присъства на състезанията само като зрител, но трябва да си купува билети. Изпълнителният комитет на МОК наказа Славков, след като разгледа доклад на комисията по етика заради филма на Би Би Си „Да купиш игрите". Батето падна в капана на журналисти от предаването „Панорама", представящи се за бизнесмени, заинтересувани Лондон да спечели домакинството на летните игри през 2012 г. „Пред вас седи един ядосан човек - тежко обяви президентът на МОК Жак Рох на пресконференция в Атина. - Да се каже, че съм разочарован е малко. Бесен съм!". Рох пожелал лично да произнесе присъдата. Белгиецът добави, че на Иван Славков ще се даде шанс да се защити. Батето може да бъде отстранен окончателно или възстановен най-рано през юли 2005 г. в Сингапур на асамблеята на МОК. Такива са правилата на олимпийския комитет. Дотогава ще се води разследване. На сесията във вторник в гръцката столица от МОК ще бъде изваден завинаги индонезиецът Мохамед „Боб" Хасан, който бе „замразен" отново за корупция още през 2001 г. Случаят с Първия на олимпизма и футбола в България няма да се разглежда идната седмица, защото е много пресен. Батето остана безмълвен до снощи. Миналия вторник той даде пресконференция заедно с лобиста и свой дългогодишен приятел Горан Такач. Двамата заклеймиха Би Би Си, че цели да дискредитира България заради кандидатурата за зимна олимпиада през 2014 г. И подчертаха, че знаели за фалшивата самоличност на „бизнесмените", но решили да играят, за да разкрият огнищата на корупция. Вчера Такач и останалите трима лобисти, които щедро обещаваха гласове във филма на Би Би Си, бяха обявени от Жак Рох за „персона нон грата" за олимпийското движение. Решението на изпълкома на МОК хвърли в смут родния спорт ден преди заминаването на официалната делегация за игрите. Шеф на делегацията ни може би ще е генсекът на БОК Белчо Иванов, заминал за Атина на 5 август.
в. Труд - стр. 1, 13


Официалното становище

Решение D/2/04 на Комисията по етиката на МОК:
Комисията преценява, че обясненията, които г-н Славков е дал пред МОК, не могат да бъдат приети, след като е действал в съглашение с Горан Такач, чиято обичайна дейност се свързва с определени хора от името на градове кандидати. И защото г-н Славков не е бил оторизиран да „разкрие истинските корени на корупцията".
Комисията взе предвид:
- сериозността на уличаващите факти;
- отразяването на фактите в световен мащаб и ефекта от това;
- нуждата да се защити интересът на олимпийското движение.
Комисията препоръчва на Изпълкома на МОК:
- да лиши г-н Славков от всички права, привилегии и функции, произлизащи от членството му в МОК, в хода на разследването;
- незабавно да отнеме, ако има такива, акредитационните пропуски за всички прояви в Атина на господата Славков, Такач, Ел фарнавани, Ахмад и Комяти.
Забележка: Публикуваме документа със съкращения. По-късно Изпълкомът на МОК единодушно решенията на комисията.
в. Труд - стр. 13


Батето мълчи

Иван Славков упорито мълчи за скандала и решението на изпълкома на МОК да го „замрази" временно. Новата версия на филма „Замразения" обаче не е френска комедия с Луи дьо финес, а българска трагикомедия, забранена за лица под и над 16 години. Батето е в нокдаун. Хора от обкръжението му довериха, че вчера почти не е говорил. Бил е вглъбен, тъжен и... трезвен. В 10 ч сутринта той се е усамотил в кабинета си в БОК в очакване на телефонна връзка с Атина. „По жицата" естествено не дошли добри новини. И след като инкасирал предизвестения удар от решението на изпълкома на МОК, бившият зет на Тодор Живков се оттеглил в луксозната си къща до Военната академия в столицата. Около 14 ч някои електронни медии цитираха пресаташето на БФС Атанас Караиванов, че ще има изявление на Батето. Уточнявало се само формата - на пресконференция или чрез депеша.
Уви, до редакционното приключване на „Дневен Труд" Батето стоически мълча. Караиванов също загубил връзка с него, обявиха пак по електронните медии. Явно вместо винаги речовития и находчив Славков сега необичайно ще говорят неговите адвокати. Версията „идеологическа диверсия" е водеща. Тя възкръсна въпреки тези 15 години демокрация. В разработката „Батегейт"' Славков е бил мишената на империализма, смятат поддръжниците му. Съзира се дългата ръка на САЩ - Иван Славков често публично изразява неприязън към янките. В ранната пролет на 2002 г. той отказа да се яви на интервю за американска виза. А всичко започва може би по-рано при избора на Жак Рох за президент на МОК през 2001-ва. Батето минаваше за човек на стария режим - на маркиз Хуан Антонио Самаранч. Той подкрепи корееца Ким Ун Йон срещу Рох. През юни Йон бе низвергнат...
Така злите сили са „набутали" Батето в стаята капан на „Радисън", за да дискредитират България. Призракът на злото пак е тук. Звучи ужасно! Кошмар за милиони евро ни застига в началото на XXI век. Да вярваме ли?
в. Труд - стр. 13


Три са вариантите за постовете му

На пръв поглед решението на МОК за замразяване членството на Славков в организацията не е толкова лошо за Батето в сегашната ситуация. Особено след като целият свят гръмна за огромния скандал. Но е почти сигурно - Жак Рох няма да остави нещата така и най-вероятно Батето догодина окончателно ще се прости с МОК. За бъдещето му като шеф на БОК и БфС в момента има три варианта:
- Замразяването и тук изглежда най-вероятно. Въпрос на лично достойнство ще е Славков сам да се оттегли поне временно от БОК и БФС, докато срещу него тече разследването в МОК. И когато в средата на 2005-а стане ясно как приключва историята - да остане или да си тръгне и от родните спортни организации.
- Моментална оставка. Това също е ход, който Славков би могъл да предприеме. Ако намери смелост и желание да го стори.
- Остава в БОК и БФС -все едно нищо не е било. Тогава ще трябва евентуално извънредни конгреси и на двете организации да решават въпроса за постовете му. Като се имат предвид уставите и влиянието на Батето, нищо чудно той да не може да бъде махнат, ако сам не пожелае.
в. Труд - стр. 13


Васил Иванов - Лучано: Реванш на спортистите в Атина

Няма спор, че случилото се е много неприятно за българския спорт като цяло. Как ще приключи всичко, още е рано да се каже. Но ми се иска да вярвам, че тази история няма да се отрази негативно на нашето участие в Атина. А дори напротив - че спортистите ще намерят сили да представят достойно България на олимпиадата. Това - какво ще направи в личен план Иван Славков - си е негово решение. Но от замразяването на неговото членство в МОК не произтича директно смяната му като шеф на БОК и на БФС. И двете организации са самостоятелни и в правото си да решават кой да ги ръководи. Затова членовете на БОК и на БФС са тези, които трябва да преценят дали Иван Славков да продължи да ги оглавява, докато е със замразено членство в МОК. Всякаква намеса на държавата в управлението на въпросните обществени организации е недопустима.
в. Труд - стр. 14


Йордан Лечков: Дано да започнем квалификациите без него

"Пожелавам си да започнем световните квалификации без Иван Славков", коментира кметът на Сливен и бивш славен национал Йордан Лечков. Легендарният халф отказа да коментира отстраняването на Батето като член на МОК след скандалния филм на Би Би Си и отнетата му акредитация за олимпиадата в Атина. „Каквото човек сам си направи, никой не може да му помогне -продължи Лечков. - Да си сърба сам попарата, която е надробил. Аз не съм против Иван Славков, а против президента на БФС. Не съм човекът, който ще казва дали той трябва да остава в БФС или БОК. Ако има морал, да го направи." Лечков се обяви против управленските действия на Батето още преди старта на „Евро 2004", но повече не смята да говори за него. „Славков вече е за съжаление, а не толкова за коментиране -завърши кметът на Сливен. - Не съм от тези, които обичат да атакуват човек, когато е паднал на земята. Не очаквайте сега да го направя. Не е достойно. Каквото съм имал да го казвам, вече съм го направил пред всички. Нека сега да видим края на историята."
в. Труд - стр. 14


Евгения Живкова: Ще започне вадене на кирливи ризи

"Трудно ми е да коментирам решението на Изпълкома на МОК относно Иван Славков" - заяви Евгения Живкова пред агенция "Фокус". Депутатката от „Коалиция за България" е доведена дъщеря на Батето. „Като българи би трябвало да се поинтересуваме защо от Би Би Си се насочиха точно към нашия президент на олимпийския комитет, за да докажат, че в МОК има корупция - допълни още Живкова. -Дали е тендециозно, или не - не знам? Искрено се надявам Славков да се справи и с този проблем, както винаги досега е правил.
Но безспорно това ще има последици за целия български спорт. Предполагам, че ще последва верижна реакция. Ще започне борба за постове, вадене на кирливи ризи..."
в. Труд - стр. 14


Президентът на МОК Жак Рох: Аз съм..., бесен съм!

„Виждате пред себе си един ядосан човек", така започна изявлението си пред журналисти в Атина президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох. Той направи изявление след края на заседанието на Изпълкома на МОК, който изхвърли Иван Славков от организацията и му забрани достъп то олимпийските игри в Атина. „Да се каже, че съм разочарован е... Аз съм повече от разочарован, аз съм..., бесен съм! - продължи Рох, който само преди 8 месеца дойде в България за 80-годишнината на Българския олимпийски комитет и се изказа много ласкаво за Иван Славков. - За съжаление ни се наложи да обсъждаме тъмната и мътната страна на спорта. Това никога не е приятно, но демонстрира желанието на МОК да показва нулева толерантност към корупцията." Преди 4 години Рох оглави МОК с призив за изчистване на олимпийското движение от корупционни скандали. Белгиецът обеща, че ще направи всичко възможно да не се повтаря ситуацията от 1998-1999 г. Тогава шестима членове на МОКбяхаизключени, а други 4 подадоха оставки след разкритията, че домакинството на Солт Лейк сити за зимната олимпиада през 2002 г. на практика е било купено. „Бесен съм на поведението на някои хора, в това число и на член на МОК (бел. ред. - явно става дума за Иван Славков), защото това, което са направили, вреди на прекрасното олимпийско движение. Мога да ви уверя, че под мое ръководство МОК ще спазва правилата на сто процента." На Иван Славков ще бъде дадена възможност да се защити, е добавил олимпийският шеф Рох, цитиран от щатския сайт в Интернет „Сиатъл пост интелидженсър". Затова и решението на Изпълкома на МОК е само за временно отстраняване от организацията. Но шефовете на МОК са препоръчали на сесията на комитета на 10 август в Атина да бъде изгонен индонезиецът Мохамед „Боб" Хасан, замразен като член на МОК заради корупция още през 2001 година.
в. Труд - стр. 14 – 15


Журналистът Андрю Дженингс: Това означава срам за България

Андрю Дженингс е консултант за предаването "Да купиш игрите" на Би Би Си, което обвинява Иван Славков в неетично поведение, нарушаващо кодекса на Международния олимпийски комитет (МОК). Дженингс работи за британски вестници, телевизии и радиостанции като разследващ журналист. Той е автор на три книги, посветени на корупцията в МОК - „Властелините на пръстените" (1992 г.), „Новите властелини на пръстените" (1996г.), "Белината олимпийска измама" (2000 з.). Носител на журналистически награди във Великобритания. Твърди, че най-голямото му признание е дошло през 1994 г. Тогава МОК заведе дело срещу него и той бе осъден на 5 дни затвор за „неуважение и опит да обвини членове на организацията в корупция".
Андрю Дженингс отговори на въпросите на Интернет агенцията novinite.com.
- Как гледате на заплахите, че скандалният случай с Иван Славков може да стигне до съд?
- Това е смешно! Когато видях първата реакция на говорителя на Иван Славков, бях едновременно изненадан, развеселен и ядосан. Той нарече предаването „провокация, целяща да попречи на София да спечели домакинството на зимните игри през 2014 г.". Колко сериозно! Вие били ли сте в Лондон? Няма много планини, няма сняг и лед... Мина доста време, преди Славков да се сети: „О, да, сега се сетих - ние с Горан поставихме капан на тези странни хора." Ами той така трябваше да каже отначало. Трябваше да си вземе едно касетофонче и да запише всичко. Той обаче не го е направил и това означава срам за България.
- Как очаквате да се развият нещата?
- Президентът на МОК Жак Рох трябва да каже тази седмица на комисията по етика да изгони Славков окончателно от МОК, а не само временно, тъй като той е срам и обида за спорта. Не знам дали МОК е достатъчно информиран, за да се освободи от тези мошеници!
- Легално ли е британските журналисти да използват скрити камери?
- Да, но при определени обстоятелства. Стига да имаш строг контрол, за да е сигурно, че няма да ги използваш за долни цели. Мисля, че Би Би Си е много етична медия с високо качество и висок морал. Продуцентите и репортерите отиват при режисьорите и им казват, че единственият начин да подплатят разкритията си е тайното филмиране. Запитването стига чак до ръководството на Би Би Си. Компаниятае много внимателна и няма да позволи на някой свой журналист просто да иде и да си снима ей така. Трябва да имаш силни основания, за да използваш този метод. „Панорама" са го имали, направиха го и вижте какъв материал имат. Същите тези хора разследваха случая „Солт Лейк сити". Би Би Си се оказаха прави и за Тони Блеър, и за истинските причини за войната в Ирак. И платиха висока цена!
- Филмът ще струва ли гласове за кандидатурата на Лондон?
- Вероятно това е краят на кандидатурата!
- Защо Славков е единственият член на МОК, уличен на филма?
- Журналистите не могат
да вземат списъка с 30 имена и да ги изкарат всички пред скрита камера. Ако Славков не беше толкова алчен, щеше да накара Такач да иде сам в ролята на посредник. Той обаче иска да е там и това го вкарва в беля. Във филма Такач изброява към 30-ина членове на МОК, които според него са склонни да вземат пари. Коректно Би Би Си не оповестява тези имена, защото това щяха да са обвинения без доказателства.
- Изтече информация, че Би Би Си е била подложена на натиск да не излъчва предаването...
- Това са глупости!
в. Труд - стр. 14 – 15


Нешка Робева: Славков не е глупак

"Не съм вътре в нещата, но ще кажа само, че Иван Славков не е глупак" - коментира ситуацията Нешка Робева. Според легендарната треньорка по художествена гимнастика „историята намирисва". „Съвсем скоро съдии в нашия спорт бяха хванати в подкуп с по 2000 долара, но Казахстан не бе изключен от Международната федерация - поясни Робева. - Нямаше никакви последствия. За какво става въпрос? Може би политиката отново се намесва. А ако
тези хора наистина мислеха за спорта, нямаше да направят това преди игрите в Атина."
Според олимпийския шампион в тройния скок Христо Марков Батето трябва да напусне президентския пост на БОК. „Предполагах, че ще има сериозни последици, но толкова бързо - не съм очаквал", добави депутатът от СДС. - Пожелавам на спортистите ни да си свършат работата и да не обръщат внимание на случващото се с ръководството.
в. Труд - стр. 15


Думата на политиците: Да подава оставка от всичките си постове

„Махането на Иван Славков от МОК трябва да бъде последвано от оставки в БОК и във футболния съюз", смята Екатерина Михайлова, председател на парламентарната група на ОДС. Според депутатката остава българските институции да действат по подобен начин срещу корупционните практики. На подобно мнение е и Емануил Йорданов, зам.-шеф на СДС. „Славков трябва да подаде оставка от всички постове, които заема. Спортистите ни винаги
са доказвали, че имат силна воля и висок дух. Надявам се ситуацията да не се отрази върху представянето ни в Атина. При всички положения репутацията на България ще понесе сериозни щети." Зам.-председателят на НДСВ Мариана Костадинова заяви, че партиите не би следвало да излизат с декларации по случая. „Скандали от подобен мащаб се отразяват негативно на държавата -коментира Костадинова. - Но спортистите ни са преживели тежки ситуации. В такъв момент сме доказали, че можем да сме единна нация." Депутатът от „Новото време" Мирослав Севлиевски пък бе лаконичен: „Славков си е Славков, а българският спорт - български спорт. Скандалът няма да се отрази по никакъв начин." „Тол кова л и е трудно да се разбере, че освен удар срещу един човек, даже и виновен в нещо, това е по същество пореден опит да се очерни България пред света. Да се посегне на нейното достойнство и престиж", смята известната журналистка Соня Бакиш, съпруга на бившия председател на Министерския съвет по времето на социализма Станко Тодоров.
в. Труд - стр. 15


Глас от футболните люде: Да не го хвърляме на кучетата веднага

Футболните хора реагираха джентълменски на скандала с президента на БОК и БфС Иван Славков, макар и някои да бяха предпазливи. „Нека не хвърляме веднага Иван Славков на кучетата - призова вицепрезидентът на „Локомотив" (Пд) Николай Цветин. - Мисля, че той трябва сам да реши кое е най-добре за футбола и спорта ни. Необходимо е да преценим добре нещата за нашите условия. Славков е направил много за нашия спорт." „Най-лесно е да се „рита" паднал човек - нека не го правим - сподели изпълнителният директор на „Левски" Наско Сираков. - И за българския спорт като цяло, и за футбола ни конкретно ще е добре Иван Славков да излезе "сух" от тази неприятна история." От ЦСКА отказаха да се ангажират с конкретна позиция относно „Батегейт". „Не мога да взема отношение, тъй като не е налице крайна оценка по случая от някоя официална институция", каза председателят на надзорния съвет на клуба Стефан Орманджиев. „Това не засяга футбола, но не е приятно - коментира вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов пред агенция „фокус". - Очаквам г-н Славков да ни събере във футболния съюз." „Искам всичко това да е сън,стискам палци на Иван Славков да се оправят нещата", коментира решението на МОК шефа на Професионалната футболна лига Валентин Михов.
в. Труд - стр. 15


Отзвукът по света - Нулева толерантност

Би Би Си: „Благодарение на предаването „Панорама " е разкрит корумпираният член на МОК Иван Славков. От олимпийското движение са изключени и четиримата агенти, които са изявили готовност да помогнат да се купуват гласове." ДПА: „Шест дни преди олимпиадата е разкрит скандал с корупция. Изгонен е 64-годишният български член на МОК Иван Славков. Той няма да присъства на игрите в Атина, защото му е отнета акредитацията." Асошиейтед прес: Българският член на МОК Иван Славков е изключен от организацията заради корупция. Иззети са всичките права и задължения на Славков като член на МОК до пълното изясняване на скандала. Ройтерс: Иван Славков, членът на МОК, е изваден от организацията заради обвинения за подкуп. 64-годишният Славков бе оневинен за скандала около домакинството на Солт Лейк сити. „Синхуа": МОК демонстрира нулева толерантност към неетичното поведение, петнящо името на олимпийското движение. Българинът Иван Славков е замразен в организацията и няма да бъде пуснат на игрите в Атина. В. „Блин": Българският функционер Иван Славков е в основата на последния скандал с корупция в МОК и е отстранен.
в. Труд - стр. 15


Белчо Иванов може да води делегацията ни

Има вероятност генералният секретар на БОК Белчо Иванов да води делегацията ни в Атина, тъй като е зам.-шеф на мисията - заяви пресаташето на БОК Здравка Йорданова. - Организацията има достатъчно вицепрезиденти - четирима, които могат временно да поемат функциите на Славков. В същото време Йорданова призна, че по случая не е разговаряла с Белчо Иванов, тъй като той все още нямал гръцки телефон. Генсекът е в Атина и под-
готвя пристигането на първата ни група от 35 олимпийци днес. „Решението на МОК естествено ще повлияе на настроението на нашите спортисти - каза още олимпийската шампионка по гребане от „Монреал 76". - Надявам се обаче това да не рикошира върху представянето ни в Атина. Предполагам, че Славков ще дойде на летището да изпрати първата ни група за игрите." Утре в Олимпийското село ще бъде издигнат българският флаг.
в. Труд - стр. 15

Министър близо до БОК, вратар поема футбола

По обед вчера Иван Славков се бе оттеглил като председател на Българския олимпийски комитет и като президент на Българския футболен съюз.
Новината обиколи за около два часа спортния елит, президенти на футболни клубове започнаха да звънят с оферти за наследници, политици се оглеждаха за лоби сред тях.
Малко след 16 часа обаче замразеният член на Международния олимпийски комитет бил категоричен пред най-близките си, че се отказва да подаде оставки и ще чака края на разследването.
"Тук не става дума за Иван Славков, а за България и българския спорт", отсякъл Иван Славков.
"Точно за това става дума и Батето трябва да си тръгне. Иначе България трудно ще изчисти името си от този грандиозен скандал", контрира висш правителствен източник.
МОК замрази официално вчера членството на Иван Славков и му забрани да оглави делегацията ни за олимпиадата в Атина. "24 часа" още в четвъртък прогнозира този изход от ситуацията с филма на Би Би Си. (Виж подробности от Атина по-долу.)
Името на спортния министър се завъртя тутакси като вероятен наследник на Иван Славков и на двете места - в олимпийския комитет и във футболния съюз.
Експерти твърдят, че за първи път от 15 години някой финансира спорта и той има средства за подготовка. Затова Васил Иванов-Лучано имал сигурната подкрепа на спортния елит, ако се стигне да кандидатирането му.
Министърът запази дискретно мълчание в скандала със Славков, но се счита, че той би приел пост в олимпийския комитет.
По-трудно би могъл да мине във футболния съюз. Още преди месеци влиятелни президенти на клубове лично са отправили покана към Лучано да смени Батето, но той е отклонил офертата.
Затова е възможно Борислав Михайлов, който в момента е първи вицепрезидент на БФС, временно да поеме ръководството на централата до провеждането на конгрес.
Почти никакви шансове няма за свикването на извънреден конгрес на БФС. Предстои редовна сбирка през май догодина и нагласите в централата са дотогава да управлява Боби Михайлов. Рекордьорът по участия в националния ни отбор по футбол и капитан на Пеневата чета е естественият наследник на Батето, за да се избегнат сътресения в разгара на сезона.
Във водач на футболната опозиция срещу Славков се превърна кметът на Сливен Йордан Лечков, за когото също се заговори, че е кандидат за президент. В такъв със сигурност ще се превърне обаче вечният заподозрян Христо Порточанов. Възможно е претенции за поста да прояви и президентът на ПФЛ Валентин Михов. Стигна се дори и до името на националния селекционер Христо Стоичков, който бил склонен да поеме по-голяма отговорност.
Най-абсурдната версия плъзна около 17 часа. Скандалът бил инспириран от премиера Симеон Сакскобургготски чрез връзките му в Англия, за да се намести зет му Китин Муньос. Той бил спортист и с благородно потекло, както повечето от членовете на МОК.
Генералният секретар на олимпийския ни комитет Белчо Иванов ще бъде ръководител на българската делегация за 28-ите олимпийски игри. Той е вписан като заместник-председател на делегацията ни.
ШАНСОВЕТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА БФС
ХРИСТО ПОРТОЧДНОВ 10%
+ Дълги години управлява създадения от него „Нефтохимик" и го легитимира на футболната карта на България.
- Силните му години бяха свързани с безбройни скандали - от пистолет в корема на съдия до безкрайни нападки към шефовете на 6ФС.
ЙОРДАН ЛЕЧКОВ 5%
+ Също е част от незабравимото ни поколение, постигнало най-големия успех в българския футбол. Най-отявленият противник на управлението на Иван Славков напоследък. Натрупа опит като кмет на Сливен.
- Едва ли ще се откаже от започнатото като градоначалник, за да спасява БФС.
ВАЛЕНТИН МИХОВ 5%
+ Вече е заемал този пост, така че функциите няма да са му непознати. Непрестанно свързан с управлението на футбола ни през последните години, майстор на компромисите.
- Не притежава достатъчно харизма. за да се превърне в президент на един модерен футболен съюз.
ЛЮБОСЛАВ ПЕНЕВ 5%
+ Това е вариант за любителите на изненадите в залаганията. Напълно изчезна от фут-болния хоризонт след авантюрата си като футболист на „Локо" (Пд) и кандидат за вицепрезидент на испанския „Валенсия".
- Трудно ще събере достатъчно гласове на евентуален конгрес. Провалът му като президент на ЦСКА също не е в негова полза.
БОК
СТЕФКА КОСТАДИНОВА 10%
+ Най-известното лице на родния спорт. На-трупа опит в управлението като заместник-министър.
- Не е харесвана от мнозина дори в леката атлетика. Има много близки връзки с „добре облечени бизнесмени".
БЕЛЧО ИВАНОВ 10%
+ Дясната ръка на Славков и познат в цялата олимпийска общественост. Плътно до Батето през последните 10 \ ГОДИНИ.
- Почти непознат у нас. Обвързан с Батето.
Валентин ЙОРДАНОВ 2,5%
+ Също доста известно име. Шеф на федерацията по борба.
- Скандали преди олимпиадата с отстраняването на молдовците.
КАРАИАРИНОВ 2,5%
+ Вицепрезидент на БОК и шеф на най-голямата ни федерация по лека атлетика. Добър администратор, без сериозни скандали около името си.
- Отново сравнително неизвестен.
АНКЕТА
Христо Марков, СДС, олимпийски шампион:
След отстраняването от МОК Славков трябва да бъде освободен и от поста шеф на БОК. Това е сериозен удар за българския спорт. Очаквах, че ще има последици, но не и толкова бързо.
Нонка Матова, НДСВ:
Това, в което се обвинява Славков, не трябва да се приписва на България и спорта ни като цяло, защото БОК е неправителствена организация и държавата има минимални механизми за контрол върху нея. Трябва да се изчака решението на комисията по етика на МОК и едва след това да се обсъжда изборът на нов шеф на БОК.
Борислав Цеков, зам.-шеф на "Новото време":
Случаят "Славков" ще остане нарицателен за корупция в спорта. Той трябва незабавно да се оттегли от БОК и БФС. Нека спортната общественост избере авторитетен ръководител на БОК. Защо не един Христо Стоичков?
Екатерина Михайлова, зам.-шеф на ДСБ:
Остава и българските институции да действат, както трябва да се действа срещу корупцията. Трябва да последва махане от БОК и от футболния съюз.
Евгения Живкова, Коалиция за България:
Моят коментар е пристрастен и може би не е най-правилният. Но трябва да си зададем въпроса защо тази атака се прави срещу българин и дали е възможно на територията на друга страна българска телевизия да извърши подобно нещо. Като цяло атаките срещу Славков ще доведат до верижна реакция по отношение на българския спорт.
Емануил Йорданов, зам.-шеф на СДС:
Трябва самият Иван Славков да реагира, като си подаде оставката от всички постове, които заема. Наследникът му трябва да е свързан със спорта. Репутацията на България и на българския спорт ще понесе много сериозни щети от този случай.
Христо Повточанов, бивш шеф на „Нафтекс":
Моят коментар е ясен от няколко години. Къде бяха тогава спортни величия и провалени политици - никой не ме подкрепи. Ако Жак Рох е изненадан, то аз не съм. Случи се това, което трябваше да се случи. Отдавна съм казал, че Иван Славков няма никакво място в българския футбол. Лепнато е мазно петно върху целия български спорт и ще ни трябват много години, за да го изтрием. Не мога да разбера защо трябваше да се стига до този резил в световен мащаб и цял свят да види на показ кирливите ни ризи?!
Николай Цветан, вицепрезидент на „Лоно" (Пд) и член на Изпълкома на БФС:
Нека не хвърляме веднага Иван Славков на кучетата. Ако се докаже вината му, безспорно ще има сериозно отражение върху българския спорт. Мисля, че Иван Славков сам трябва да реши какво да направи и кое ще бъде най-добре за футбола и за спорта. В момента той се намира в много тежко положение и не би трябвало да наливаме допълнително масло в огъня. Зная, че той изживява много тежко всичко около този скандал.
в. 24 часа - стр. 2-3


Рох лично му спря правата

Президентът на МОК Жак Рох лично обяви за спирането на правата на Иван Славков на пресконференция в Атина около 14 часа. „Вие не виждате един разочарован човек, а един разгневен човек", каза той при обявяването на решението на Изпълкома на организацията.
Освен на Славков са отнети акредитациите и на четиримата агенти, които бяха замесени в скандала - Горан Такач, Мохамед Ахмад, Ел Фернауи и унгареца Комяти. Не е ясно обаче кои от тях е трябвало да бъдат на олимпиадата в Атина.
По-късно Жак Рох обяви, че на Иван Славков ще бъде дадена пълната възможност да се защити по време на пълното разследване.
Рох призна, че Горан Такач се е свързал с Виталий Смирнов преди месец. Смирнов също се свързал с белгиеца, но след това никой не се свързал с етичната комисия.
Освен това комисията поетика предложи и Изпълкомът одобри да бъде предложено изключването на индонезиеца Боб Хасан, който е в затвора и със спрени права от 2001 година. Той бе изобличен в присвояването на милиони долари по време на режима на диктатора Сухарто.
За да се изключи член на МОК обаче, процедурата е доста сложна. Трябва да има присъстващи над 100 членове по време на общото събрание и те да гласуват с 2/3 мнозинство.
Разследването срещу Иван Славков ще продължи поне година. Вчера Жак Рох категорично отказа да спекулира колко ще се занимава комисията по етика с Батето.
в. 24 часа - стр. 2-3


Какво загуби в скандала?

Членовете на МОК нямат доста права, но със сигурност губят пари, когато загубят поста си.
Те се ползват с дипломатически имунитет при пътуванията си в чужбина.
По време на престоя на олимпиадата всичките му разходи се покриват от МОК. Спането е безплатно, както и за съпругата му. Плаща се единствено ако поканиш някой на ресторант.
Батето бе член на две комисии, които имат редовни заседания, и това са командировъчни. Те са доста сериозни, като дневните надвишават 100 швейцарски франка.
Отделно Славков вероятно ще се прости и с мястото си в две комисии на ФИФА след скандала. Той бе в комисията за олимпийския турнир, както и в тази за организирането на световен клубен шампионат.
Със сигурност и Изпълкомът на УЕФА ще отмени планираното за София заседание. То трябваше да бъде през септември.
в. 24 часа - стр. 3


Иван Славков отстранен от МОК

Иван Славков беше временно отстранен от структурите на Международният олимпийски комитет и получи забрана да присъства на Игрите в Атина като официално лице, предадоха информационните агенции. Решението обяви президентът на МОК Жак Рох след извънредно заседание на Изпълнителния комитет на международната спортна централа. То беше свикано специално за да се произнесе по скандала, предизвикан от излъчения в сряда филм на Би Би Си "Да купиш Игрите".
"Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек, заяви Рох вчера. - Всъщност, да кажа, че съм разочарован, е прекалено слабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма".
Рох, начело на МОК от 2001 г., обясни, че Комисията по етика е решила временно да отнеме абсолютно всички права, привилегии и функции на Славков като член на организацията. Белгиецът дори изрично подчерта, че акредитацията за Атина на президента на БОК незабавно е била отнета и той няма да може да влезе на нито едно от състезанията, освен ако не си купи билет.
"Все още не сме решили за каквато и да е окончателна санкция срещу господин Славков. Просто взехме временните мерки, постановени в олимпийската харта. Той няма да може да участва в сесиите, да гласува и да представлява МОК. Това е временна мярка, тъй като винаги съществува презумпция за невинност и наказание може да бъде наложено само след приключване на разследването", обясни Жак Рох.
64-годишният председател на БОК и президент на Българския футболен съюз Иван Славков е главно действащо лице в корупционния скандал за купуване на гласове за кандидатурата на Лондон за игрите през 2012 година, излязъл на бял свят чрез скандалния филм на Би Би Си. Славков и сръбският лобист с швейцарски паспорт Горан Такач бяха заснети от британски журналисти, представящи се за бизнесмени, тайно да дискутират с тях как могат да бъдат купени гласове в полза на Лондон. Останалите кандидати за Олимпиада 2012 са Париж, Москва, Мадрид и Ню Йорк.
Във филма мнимите бизнесмени хванаха в капана си и други трима лобисти, също готови да осигурят вот срещу пари. Според правилата на МОК, ако негов член бъде признат за виновен за тежки нарушения, изпълнителното бюро може да поиска неговото изключване от олимпийското движение. Това може да стане с две трети от гласовете на сесия на олимпийският комитет.
Копроматът на авторитетната британска телевизия е резултат от едногодишно разследване на корупцията във висшите етажи на международното олимпийско движение. Мотивът да бъде направен такъв филм е бил да се установи дали промените в олимпийския комитет след скандала в Солт Лейк Сити 2002 наистина са направили невъзможно корумпирането. Екипът на " Панорама" е разследвал дълго документите на организационния комитет на Олимпиадата в Солт Лейк Сити, където съвсем надлежно и точно са описани всички пари и всички услуги, които комитетът е предоставял на различни членове на МОК, за да си осигури домакинството. Срещу ръководителите на организационния комитет беше заведено дело, но впоследствие те бяха оправдани.
Преди две години Батето също беше замесен в скандал в МОК. Той излезе невредим след разследване на Комисията по етика във връзка с писмо, дадено от Славков на съмнително лице, което от негово име да събира пари от бизнесмени в чужбина.
Иван Славков е зет на бившия партиен и държавен лидер Тодор Живков. Професионалната кариера на Батето започва като журналист. Бил е редактор във вестниците "Труд" и "Работническо дело". През периода 1971 - 1982 г. е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1982 г. е председател на Българския олимпийски комитет. От 1995 г. оглавявя и Българския футболен съюз. Член на Международния олимпийски комитет от 1987 година. Славков се пробва и в политиката. Създава политическата партия "Напред, България", която в началото на 39-ото народно събрание е в "Коалиция за България", но по-късно излиза от нея.
в. Монитор – стр. 3


Йордан Лечков: Славков сам да се оттегли от управлението

"Най-добрият вариант за Славков сега е сам да се оттегли от цялата си публична и управленска дейност. Ще бъде добре да започнем и световните квалификации по футбол без той да е начело на БФС". Този коментар е на героя от САЩ '94 и кмет на Сливен Йордан Лечков.
в. Монитор – стр. 3


Екатерина Михайлова: Трябва да се махне и от БОК, и от БФС

Позицията на Демократи за силна България е, че освен махане от МОК, трябва да последва махане и от БОК, и от футболния съюз. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова. "Мисля, че е логично да се действа така. МОК показа как е правилно да се постъпва в такива случаи. Остава и българските институции да действат както трябва срещу корупционните практики", добави Екатерина Михайлова.
в. Монитор – стр. 3


Васил Иванов - Лучано

Отстраняването на Иван Славков е наистина неприятен факт за България, но това е решение на един независим орган, какъвто е Международният олимпийски комитет (МОК), надявам се,че това няма да повлияе негативно на олимпийците, а напротив ще "стегне редиците". Старши треньорът на българския отбор по вдигане на тежести Пламен Аспарухов пък беше категоричен: "Славков е невинен,"
в. Монитор – стр. 3


Йордан ПАЛАЗОВ, МОК изхвърли Иван Славков

МОК лиши от права Иван Славков и му отне акредитацията за олимпиадата в Атина. Мерките са временни, докато продължава разследването на Комисията по етика. 64-годишният член на МОК, председател на БОК и шеф на БФС попадна в капана на Би Би Си заедно с още четирима лобисти. Във филма "Да купиш игрите" те обещават гласове за Лондон срещу пари. Столицата на Англия е кандидат за игрите през 2012 г. "Разгневен съм, жалко е да гледаш хора като Славков", избухна президентът на МОК Жак Рох в Атина, докато обявяваше решението. БТА пусна съобщение, че Батето ще направи изявление, но това така и не се случи. В късния следобед говорителят на БФС Атанас Караиванов отрече, че ще има пресконференция. Официална реакция на Славков не последва.
в. Стандарт – стр. 1


Отрязаха Батето за Атина

Говорителката на БОК Здравка Йорданова коментира ситуацията за Ройтерс минути след изказването на Жак Рох. "Ужасно - особено преди олимпиадата. Може би нямаше нужда решението да е толкова строго, преди да приключи разследването. Мисля, че всички в българската делегация ще са разстроени", заяви олимпийската шампионка по гребане от игрите в Монреал '76.
Иван Славков бе обявен за персона нон грата на Летните олимпийски игри в Атина. 64-годишният шеф на БОК и БФС бе лишен временно от права, прерогативи и функции, произтичащи от членството му, докато продължава разследването на Комисията по етика. Акредитацията на българина е анулирана и той може да присъства на състезанията само ако си купи билет като зрител. През седмицата Батето обяви, че ще пътува с олимпийците на България за Атина, за да изчисти името си. Филмът на Би Би Си "Да купиш игрите", излъчен в предаването "Панорама" в сряда, разкри, че в МОК продължава да има корупция. Освен Славков скритата камера запечата лобистите Горан Такач, Габор Комяти, Махмуд ел Фарнавани и Муталеб Ахмад. Последният е генерален директор на азиатския Олимпийски съвет. Те с охота предлагаха гласове за Лондон, който е кандидат за игрите през 2012 г. Тарифата се движи около 200 000 евро за глас. Четиримата агенти също бяха обявени за персона нонграта от Изпълкома и акредитациите им бяха анулирани. "Виждате пред вас един ядосан мъж. Разочарован съм, не, направо съм разгневен - избухна президентът на МОК Жак Рох на извънредната пресконференция в Атина. - За съжаление тази сутрин трябваше да се съберем и да обсъдим тъмната страна на спорта: допинг, корупция, възможно изключване на членове от редиците ни. Това не е никак приятна работа, но така показваме решителността на МОК да се бори по всякакви начини с тези явления. Жалко е да виждаш хора като Славков, които не зачитат общоприетите правила и си позволяват волности, с което вредят на прекрасното олимпийско движение." Рох подчерта, че Славков е невинен, докато продължава разследването на Комисията по етика. Белгийският хирург обаче не спомена колко време ще продължи то. Членовете на МОК бяха единодушни, че трябва да се сложи край на корупцията. "Това е шанс да изчистим организацията от последните елементи, които вредят на доброто име, с което се ползва олимпийското движение", заяви един от членовете. В борбата за игрите през 2012 г. остават пет града - Лондон, Париж, Ню Йорк, Москва и Мадрид. Гласуването е другото лято.
в. Стандарт – стр. 2-3


2/3 от гласовете и българинът е аут

Сесията на МОК ще определи дали Иван Славков да бъде завинаги изхвърлен от редиците на организацията, съобщи АП. Ако член бъде признат за виновен за сериозни нарушения, Изпълнителният комитет може да поиска неговото изключване от олимпийското движение. За това са необходими 2/3 от гласовете на общо 124-мата членове. Все още няма яснота кога случаят ще бъде окончателно решен. Възможно е това да стане още на сесията в Атина, която стартира от утре и продължава три дни. Според Хартата на МОК Изпълкомът може да накаже с порицание или директно с отстраняване свой член, който с дейността си застрашава интересите на организацията. "Разочароващо е, че това отвратително нещо се случва отново. Предполагам, че ще се стигне до тежки наказания", коментира американският вицепрезидент на МОК Джим Ийстън. Последният член на комитета, който бе замразен, е кореецът Ким Ун Йонг. Той бе осъден на две години затвор заради финансови злоупотреби.
в. Стандарт – стр. 2


Белчо Иванов ще поведе делегацията

Генералният секретар на БОК Белчо Иванов ще води олимпийската делегация в Атина от 13 до 29 август, стана ясно вчера. Той ще замести временно отстранения от олимпийското движение президент Иван Славков. Иванов е записан като зам.-шеф на българската мисия. Това обясни за агенция "Фокус" пресаташето на БОК Здравка Йорданова. Батето няма да бъде допуснат като официално лице в Атина.
в. Стандарт – стр. 3


Доклад на Комисията по етика

Решение D/2/04
Дело №3/04
Би Би Си 1 Панорама
Лондон
РАЗСЛЕДВАНЕ
В писмо от 29 юли 2004 г. президентът на МОК сезира Комисията по етика за следното: "Бих искал да бъде разследван случай, чиито детайли ще откриете в приложените документи. Ще ви бъда признателен, ако ме информирате за вашето становище". Писмото разкри, че един или повече души вероятно са нарушили Етичния кодекс.
В писмо от 4 август 2004 г. Комисията по етика информира г-н Иван Славков за това разследване и го уведоми за възможността незабавно да отговори на твърденията, направени в предаването "Панорама", което се излъчи същата вечер във Великобритания от 21 ч.
На 5 август 2004 г. Комисията по етика получи отговор от г-н Славков. Той заяви, че ще представи всички документи по позицията си в Атина. Комисията взе предвид и писменото изложение от 4 август на г-н Славков до г-жа Жизел Дейвис, шеф на отдел "Връзки с обществеността" на МОК.
ФАКТИ
Комисията по етика бе информирана за следните факти:
В продължение на няколко месеца разследващи журналисти от програма "Панорама" по Би Би Си Лондон са осъществили наблюдение върху процедурата по избор на домакин на олимпиадата през 2012 г. Резултатът от тяхната работа бе излъчен по Би Би Си.
Представяйки се като пълномощници на група клиенти от Източен Лондон със собствени причини да искат провеждането на игрите в Лондон, журналистите са записали г-н Славков в компанията на Горан Такач със скрита камера. Думите, използвани от въпросните личности, както се вижда от предаването, не зачитат Етичния кодекс и Правилата за поведение на всички градове, желаещи да организират олимпийски игри.
В допълнение програмата показва различни хора, вероятно разполагащи с акредитации за игрите в Атина. Сред тях са включително господата Горан Такач, Габор Комяти, Махмуд ел Фарнавани и Муталеб Ахмад, които също правят коментари без да зачитат Етичния кодекс и Правилата за поведение на всички градове, желаещи да организират олимпийски игри.
Още повече че Би Би Си разполага с внушителна кореспонденция с членове на МОК, представители на градовете кандидати за олимпиадата през 2012 г. и други лица, замесени в предаването "Панорама".
С писмо от 30 юли 2004 г. Комисията по етика поиска от Би Би Си да бъдат предадени всички документи, с които разполага. Отговорът бе, че това ще стане след излъчването на филма. Той бе показан на 4 август, след което ни бяха предоставени запис и стенограма.
СТАНОВИЩЕ
След като се запозна с всички приложени документи, Комисията по етика реши, че някои действия на г-н Иван Славков, член на МОК, са в противоречие с точка 5 от част В на Етичния кодекс: "Представителите на МОК трябва да полагат старание при изпълнението на мисията си. Те не бива да предприемат никакви действия, уронващи престижа на комитета". Комисията реши да направи проверка. Обясненията, дадени от г-н Славков пред МОК, не могат да бъдат приети за състоятелни, след като е влязъл в споразумение с Горан Такач, чиято обичайна дейност, както е известно на всички от олимпийското движение, е да влиза в контакт с представители на градове кандидати, и защото г-н Славков не е предприел никакви действия да "разкрие истинския корен на корупцията".
Етичната комисия прие също така:
- сериозност на твърденията, - близостта на случая до срещата на Изпълнителния комитет (7-9 август), Сесията (10-12 август) и Олимпийските игри (13-29 август), - излъчването по международна медия и голямото обществено значение, - необходимост от защита на интересите на МОК.
Обосновка на препоръката: временно лишаване на г-н Славков от всички права, привилегии и функции, произтичащи от неговия пост в МОК по време на разследването; незабавно отнемане (ако изобщо съществуват) на акредитациите на господата Горан Такач, Габор Комяти, Махмуд ел Фарнавани и Муталеб Ахмад за игрите в Атина.
ПРЕПОРЪКИ
В съответствие с точка 9, част В на Етичния кодекс комисията препоръчва на Изпълнителния комитет:
1. Съобразно параграф 4 от правило 25.2.1.1 на Олимпийската харта временно да бъдат отнети всички права, привилегии и функция на г-н Иван Славков като член на МОК по време на разследването.
2. Съобразно параграф 4 от правило 25.2.2.3 на Олимпийската харта да бъдат незабавно отнети акредитациите (ако такива изобщо съществуват) на господата Горан Такач, Габор Комяти, Махмуд ел Фарнавани и Муталеб Ахмад за игрите в Атина.
6 август 2004 г., Атина
За президента
в. Стандарт – стр. 3


Реакции

Надявам се скандалът да стегне редиците
Васил Иванов-Лучано, министър на спорта
Отстраняването на Иван Славков е наистина неприятен факт за България, но това е решение на един независим орган, какъвто е МОК. Пожелавам "успех" на българските спортисти на Олимпиадата в Атина и се надявам, че този скандал няма да повлияе на техните постижения, а ще стегне редиците. Всичко се решава на ринга, а не извън него.
Вярвам в духа на нашите
Мариана Костадинова, зам.-председател на ПГ на НДСВ
МОК е световна организация, чиито правила са достатъчно добре обмислени, за да има възможности за контрол. След като така е преценила организацията, трябва да изчакаме и да видим какво следва и ще се съобразим. В крайна сметка трябва да следваме правилата. Те са създадени за всички, не само за нас. Не мога да говоря от името на НДСВ, но аз не смятам, че партиите трябва да излязат с декларации. Скандали от такъв мащаб се отразяват негативно на държавата. Но пък съм убедена в духа на спортистите ни, които са преживели не малко скандали. Не мога да кажа какво точно преживяват те, но искам да им пожелая на добър час, вяра и победи.
Няма да се отрази на българския спорт
Мирослав Севлиевски, лидер на ПГ "Новото време"
Отстраняването от МОК на президента на БОК Иван Славков няма да се отрази по никакъв начин на нашия спорт. Славков си е Славков, а българският спорт - български спорт.
Ще се вадят кирливи ризи заради постове
Жени Живкова, ПГ "Коалиция за България"
Трудно ми е да коментирам всичко това, което се случва с Иван Славков. Трябва да се поинтересуваме - защо от Би Би Си се насочиха точно към него, за да докажат, че има корупция в МОК. Дали е някаква тенденция, или какво? Надявам се Иван Славков да се справи и с този случай. Опитвам се да разсъждавам като българка. Защото всичко това ще има последици за българския спорт като цяло. Ще последва верижна реакция. Ще започнат да се вадят кирливи ризи в евентуалната борба за постовете.
Спортистите да си вършат работата
Христо Марков, депутат от ПГ на СДС
Случилото се е много сериозен удар за българския спорт. Очаквах да има някакви последици, но толкова бързо да се случат - просто не съм очаквал. Смятам, че трябва да бъде отстранен и от БОК. Това, което искам да пожелая на нашите спортисти, е просто да си свършат работата и да не обръщат внимание какво се случва с ръководството на българския спорт.
Стискам палци, искам да е сън
Валентин Михов, президент на ПФЛ
Искам всичко това да е сън, стискам палци на Батето да се оправят нещата. Не мисля лошото на Славков, не знам, много съм объркан сега. Дано да излезе по-бързо от този скандал. Безспорно всичко това ще се отрази много тежко на целия спорт. На този етап обаче предпочитам да не коментирам повече. Нека да изчакаме крайното решение, все пак Иван Славков е временно изключен от олимпийското движение.
Да го махнат от БОК и БФС
Екатерина Михайлова, председател на ПГ "ОДС"
Мисля, че е логично да се действа по този начин по отношение на Иван Славков. Необходимо е и българските институции да постъпват така, както трябва да се постъпва срещу корупционните практики. Позицията на нашата парламентарна група е, че освен отстраняване от МОК Славков трябва да бъде махнат и от БОК, а също и от Българския футболен съюз.
Световните квалификации без него, ще бъде добре
Йордан Лечков, кмет на Сливен
Ще бъде добре да започнем световните квалификации по футбол, без Иван Славков да е начело на БФС. Най-добрият вариант за него сега е сам да се оттегли от цялата си публична и управленска дейност. Няма какво повече да коментирам по този въпрос.
Питайте тези, които се занимават с футбол
Васил Божков, мажоритарен собственик на ЦСКА, президент на шахматната федерация и шеф на "Нове Холдинг"
В чужбина съм и не съм запознат със случая. Затова не искам да коментирам. Дали скандалът може да се отрази върху БФС - питайте тези, които се занимават с футбол в България.
Да не го хвърляме на кучетата
Николай Цветин, вице-президент на Локомотив (Пд) и член на Изпъл-кома на БФС
Нека не хвърляме веднага Иван Славков на кучетата. Ако се докаже вината му, безспорно ще има сериозно отражение върху българския спорт. Иван Славков сам трябва да реши какво да направи и кое ще бъде най-добре за футбола и за спорта. В момента той се намира в много тежко положение и не би трябвало да наливаме допълнително масло в огъня. Знам, че изживява много тежко всичко около този скандал. Трябва да преценим добре нещата за нашите условия, защото Иван Славков е направил много за българския спорт.
Неприятно е не само за България
Красен Кралев, президент на ФК "Черно море" и зам.-председател на ПГ "Новото време"
Случилото се с Иван Славков е много неприятно не само за България. Не би трябвало да се правят крайни коментари точно сега, преди да е приключило разследването. Олимпийският комитет и Българският футболен съюз са две коренно различни организации и не трябва да се правят крайни заключения за бъдещето на Славков като президент на БФС. Постът му в БФС зависи от много други фактори. Според мен няма пряка връзка между скандала в МОК с него и работата му във футбола, а само косвена.
в. Стандарт – стр. 2-3


ПЕЧАТЪТ

Това е тъмната страна на спорта
SMH
Колкото и да му е неприятно, на Жак Рох се наложи да се заеме с тъмната страна на спорта. Заради скандалното предаване "Панорама" по Би Би Си българският член на МОК Иван Славков бе временно остранен от организацията, докато тече разследването.
Би Би Си докара наказание
The Washington Time
Лондонската телевизия Би Би Си докара наказание за българина Иван Славков, който от вчера вече не е член на МОК. Президентът на комитета Жак Рох обяви, че е разочарован и ядосан от неговото поведение. Акредитацията на Славков за игрите в Атина е отнета.
Четирима агенти са “персона нон грата”
The Daily Telegraph
Четиримата агенти, които бяха заснети от Би Би Си да обещават гласове на мними бизнесмени от Лондон, вече са "персона нонграта" в МОК. Потърпевш е и българският член на комитета Иван Славков, който в предаването изрази готовност да съдейства за избирането на Лондон. Отнети са всичките му права, привилегии и функции.
в. Стандарт – стр. 2


Купуването на игрите

5 години след избухването на скандала с подкупи около Зимната олимпиада в Солт Лепк Сити реномето на МОК отново бе заловено на карта. Този път фитилът подпалиха Журналисти от Би Би Си с разследване на опити да се изтъргуват гласове в полза на домакинството на Лондон на игрите през 2012-а. филмът им се завъртя на 4 август в предаването на Би Би Си „Панорама", а герои в него бяха спортни посредници и Иван Славков.
„Купуването на игрите" е заснет със скрита камера. Журналистите се представят за консултанти на несъществуващата фирма „Ню Лондон Венчърс", която събира вотове в полза на английската столица.
„Спортните посредници имат силни връзки с членовете на МОК" -обясняват действалите под прикритие репортери. - Никой от тях не бе възмутен от предложението да „продаде" гласове. Напротив, идеята им се стори примамлива и те обявиха намерението си да свършат услугата срещу шестцифрена сума."
Лобистите заявяват в прав текст, че няма да взимат пари на ръка, а чрез посредници. Някои от тях обявяват Желанието си да получат не долари, а привилегии. „Очевидно са си взели поука от Солт Лейк Сити и действат ловко в новата ситуация на строги правила", коментира с ирония „Дойче веле".
Оправданията на замесените също предизвикват усмивки. Повечето от тях обявиха, че са приели срещата с мнимите бизнесмени с благородна цел - за да направят собствено разследване на опитите за корумпиране на членове на МОК. Иван Славков заяви, че ще търси правата си чрез международен спортен съд.
филмът на Би Би Си вероятно също ще „застане" пред магистратите. „Купуването на игрите" е направен след едногодишно разследване, а репортерите на Би Би Си са събирали доказателствен материал на четири континента. Журналистите на „Панорама" са се срещнали с четиримата агенти Горан Такач, Габор Комяти, Муталеб Ахмад и Махмуд ел фарнавани, както и с Иван Славков.
Публикуваме стенограмата на филма им, която бе излъчена по радио „Гонг".
ЕТИЧЕН КОДЕКС НА МОК
Структури на МОК или негови представители не бива да ходатайстват, да приемат или предлагат поръчки, привилегии или услуги, свързани с организацията на олимпийските игри.
Олимпийските деятели имат право да приемат и да дават само подаръци на номинална стойност, съответстваща на местните обичаи. Всички други дарове трябва да бъдат предоставени на организацията, към която принадлежат.
Олимпийските структури не трябва да участват в петнящи името на МОК ситуации и да контактуват с фирми и лица, чиято дейност е несъвместима със заложените в Олимпийската харта принципи.
Олимпийските структури нямат право да дават или приемат инструкции за гласуване или намеса сред органите на МОК.
Членове на МОК нямат право на визитации в града - кандидат за домакин. Представители на селището също не трябва да се срещат с членовете на МОК.
Ако член на МОК трябва да се установи в града-кандидат по някаква причина, местните нямат право да покриват разходите по пътуването му, нито да презентират кандидатурата си.
Етичният кодекс на МОК се разпраща до всички градове - кандидати за домакинство на олимпийски игри.
Джъстин Роулат: Нашето разследване започна тук, в Солт Лейк Сити. Тук беше домът на последните зимни олимпийски игри през 2002 г. Олимпиадата тук показа как се вземат игрите. В сравнение с другите изборни градове тук се пазеха секретни записи от това къде са отишли техните пари. Искахме да разберем какво Лондон все още може да научи от това как Солт Лейк Сити взе игрите. В Скалистите планини над града се намират едни от най-добрите спортни съоръжения в света, но ние не сме тук за спорт, защото истината е, че не бе спортът този, който остави олимпийските игри тук незабравими. Това беше фактът, че те приключиха в тази заседателна зала. Това са Том Уелч, който водеше кампанията и комитета на Солт Лейк Сити, и неговият подчинен Дейв Джонсън. Те бяха учудени, когато свършиха в съда. Дейв ДЖонсън каза, че докато топ е бил свързан с кандидатурата, не е направил нещо лошо, освен да следва олимпийската традиция.
Джон Хауърд: Избраният град не участва в избирателния процес. Ние бяхме в услуга на Международния олимпийски комитет по бреме на изборния процес. Да си член на МОК е аристократично и това е истински случай. Ти знаеш, че можеш да видиш портиер, който се разхожда в стаите на хотела в Бирмингам, натоварен с купища подаръци, и тогава си мислиш - о, кей, всичко е наред, вероятно днес си взимат подаръците, но следващия ден ще има пореден трафик на подаръци, а това ще се случи и на последващия. Това представлява един безконечен набор от подаръци, чрез които хората се опитват по този начин да искат услуга от членовете на МОК.
Диктор: Избраните градове искат да задържат услугата с членове на МОК, защото именно те са истинските олимпийци. Всеки един има единичен вот, който се пази в тайна. Те решават къде ще се проведат олимпийските игри. В Бирмингам Дейв Джонсън научи точно как и колко избраните градове са плащали за тези гласове. Солт Лейк Сити е сигурен, че има най-добрата кандидатура, но Нагано в Япония спечели само с 4 гласа, като похарчи милиони долари, забавлявайки членове на МОК. Японските компании спечелиха почти 20 милиона.
Джъстин: Имаме нещо като обучение. За съжаление на всичко това, което се случи, ние се прибираме вкъщи и решаваме да отидем още по-напред. Решени сме да насилим нещата, за да вземем олимпиадата. Обратно сме в Солт Лепк Сити. Те решават отново да се кандидатират за игрите през 2002 г. Да имаш едни от най-добрите спортни съоръжения в света се оказа недостатъчно. Къде е трикът. Оказва се, че се нуждаят от експертна помощ.
Джон: Нуждаем се от хора, на които Вярваме в тези сфери на света и които имат връзки с членове на МОК. Ние трябва да вземем тези възможности и да се възползваме от тях. На „Панорама" бе даден достъп до архива на изборния комитет. Тези архиви показват, че комитетът е научил много от предишните избрани градове. Ясно са написани група от агенти-мъже, които се представят за специалисти по олимпиади. Кандидатури, които казват как са определяни пари, с които могат да се купят гласове от МОК. На агентите от изборния комитет е казано, че това е ключът да се вземат гласовете, но те заявиха, че ще намерят точния начин към това, какво Желаят членовете на МОК. Джъстин: 5-звездни хотели, шампанско и избрани вина, най-прекрасната храна в света, първа класа самолети, билети и почивки по целия свят за някои членове на МОК и за членове на техните семейства. Освен това не минава и без подаръци за някои от членовете на МОК. Стриктните правила определят, че подаръците могат да бъдат до 2 хиляди долара. Изборният комитет е похарчил 15 милиона долара, докарвайки игрите в Юта. С помощта на техните агенти е издадена много проста стратегия: каквото пожелае член на МОК, отговорът е „да". Медицинско обслужване, включващо виагра и пластична хирургия, за членовете на МОК и техните семейства. Да, стотици хиляди долари помощи за членовете на МОК, за да могат техните деца да учат в Америка. Да, и четвърт милион, платен по банкови сметки на членове на МОК и техни роднини. Ние разполагаме с листа на членове на МОК, които са готови евентуално да приемат подаръци. И смятаме, че това са около 85% от членовете на МОК. Наистина човекът, натоварен да се бори с корупцията, бе обвинен, че е нарушил правилата. Президентът на МОК Самаранч прие като подарък малък пистолет на стойност 9 хиляди долара. Топ каза, че го е депозирал в сейфа на МОК в Швейцария и не е нарушил правилата.
Бяхме в Будапеща, за да се срещнем с друг агент - Габор Комяти. Топ е човек с голяма репутация, помагал за събиране на гласове в полза на домакинството на Сидни. Но предвид промените в правилата, дали би направил същото и за Лондон? Г-н Комяти заяви, че никога не би се срещнал с нас в офиса му.
Габор Комяти: За дискусия в този вид аз трябва да ви заведа... Тук сме на твърде видно място.
Репортер: Аз се срещнах с него в лоби-бара на нашия хотел. Опитах се да намеря идеалното място за срещи. Първото нещо, което си помислих, бе дали реформите не са били направени с цел да спрат корупцията.
Габор Комяти: Трябва да бъдем изключително внимателни, ако искате да говорите с членове на МОК. За щастие аз не съм имал никога проблеми, работя с тях, и това би ми помогнало.
Диктор: Г-н Комяти ми каза, че може да играе поддържаща роля в битката за игрите през 2008 г., а вече е получил предложение за 2012 г.
Репортер: А кой е градът?
Габор: Не мога да кажа.
Репортер: Но един град или няколко?
Габор: Един град.
Репортер: Но вие не работите ли в
негова полза? Габор: Не.
Репортер: Колко ли гласа може да донесете на Лондон? Габор: Възможни са 20 гласа. Репортер: Добре, засега това е. Вие казахте 20 гласа, колко ще ни струва това?
Габор: Нормално, като извадим пътуванията и това-онова, около 200 хиляди евро.
Репортер: 200 хиляди евро? Габор: Да, ако вие ... Репортер: Ако вие им предложите директно?
Габор: Да, ако похарчите тези пари, ще имате гласовете.
Репортер: 200 хиляди евро по 20 - това прави 4 млн. евро. Това са много пари. Габор: Да. Това са много пари. Диктор: Комяти каза, че скандалът със Солт Лейк Сити е променил поведението на олимпийския комитет.
Габор: Аз мисля, че те действат много по-разумно, и ще видите колко дискретни и внимателни са те. Нужни са ви двойни и тройни връзки, да използвате много посредници, ако е необходимо. Този апартамент да го дадете на някой, той да го прехвърли на друг и т. н., и т. н. Ако сте готови на това, вие сте в играта.
Репортер: Той каза, че не може да извърши никакви плащания, ние трябва да направим това.
Габор: Аз не се нуждая от тези пари, не искам да купувам апартамент, вие или някой ваш представител, нали разбирате. Някой много внимателен и потаен.
Репортер: И смятате, че членовете на МОК ще се съгласят? Габор: Точно така. Вие трябва.... Репортер: Как ще стане плащането? Габор: Аз ще ви дам име, номер, адрес. Диктор: 4 месеца след срещата ни ние писахме на г-н Комяти, за да му съобщим какво сме направили. След нашата среща бяхме в е-mail-кореспонденция с него посредством „Ню Лондон Венчърс". Когато му съобщихме за „Панорама", той ни увери, че от дълго време е знаел, че сме Журналисти. Комяти ни каза, че е работил за каузата на Стокхолм 2004, но той не даде никакви детайли. Затова отидохме в шведската столица да открием нещо повече. Стокхолм е бил домакин на Олимпиадата през 1912 г. Мац Екман е човекът, който се бе разстроил от начина, по който Стокхолм води своята кампания. Топ беше събрал чудесна документация около кандидатурата на Стокхолм.
Мац Екман: Шведският организационен комитет отричаше през цялото време да е използвал агентура и твърдеше, че се е борил единствено с честни средства.
Диктор: Данните на Мац съдържаха десетки, хиляди факти. Кандидатурата на Стокхолм 2004 показва, че преди да избухне скандалът със Солт Лейк Сити, шведите са действали също в този дух.
И както в случая със Солт Лепк Сити, контактите с членовете на МОК не са се ограничавали до срещи в 5-звездни хотели и самолети. Съществуват банкови преводи, които са били направени два дни преди процедурата на вота в Лоза-на и са доста съмнителни. На 11.10. онази сутрин Олаф Стенхамър, шефът на Шведския организационен комитет, отделил 460 хиляди крони от своята лична сметка и я трансферирал. Той е поискал голяма защита на превода. 30 минути по-късно парите са били изтеглени от получателя. Парите са били сменени в щатски долари, като са били изтеглени само в банкноти от по 100 долара, общо 50 хиляди долара. Стенхамър твърди, че тези 50 хиляди долара са били
предназначени за неговата отпуска и никога не са напускали Швеция. Шведските съдебни власти разследваха случая и бяха скептични по отношение твърденията на Стенхамър.
Ван дер Квас: Имах съмнение, че тези пари са получени от членове на МОК, но това са само мои предположения.
Репортер: Сериозни предположения ли?
Ван дер Квас: Да, аз мога да кажа, че това са сериозни подозрения.
Репортер: Вие мислите, че тези 50 хиляди долара са подкуп?
Ван дер Квас: Да.
Репортер: Защо не разследвахте този случай?
Ван дер Квас: Нямаше как.
Диктор: Нямаше как, но по време на правенето на тази програма бяха открити нови доказателства. Парите са напуснали Стокхолм два дни преди решителния вот.
***
Диктор: В „Панорама" получихме запис на разговор с подчинен на Стенхамър. Топ казва, че е пътувал до Женева с парите и ги е оставил в хотел в Лозана. Този човек е дясната ръка на Стенхамьр. Независимо от техните усилия, два дни по-късно Стокхолм не получи домакинството и беше разочарован. Избраха Атина.
След това си уредихме среща с един от агентите, който беше ключът към успеха на Солт Лепк Сити - египтянин, живеещ в Кайро. Топ е част от олимпийското семейство десетилетия. Той
беше получил 150 хиляди за помощта си.
***
Диктор: Стигнахме до Атина, дома на Олимпиадата. Върнахме се там през февруари. Гърците имат още много работа, но ние не оглеждахме само съоръженията. Присъствахме на среща на олимпийското семейство. И там на челната маса един до друг виждаме друг президент на МОК, забъркан в скандал -руснака Виталий Смирнов. Топ стреля на воля няколко дни в екипировка за няколко хиляди долара. Смирнов урежда безплатно лечение на руски спортист и олимпийска стипендия за руски студент. Взема и оборудване за баня на стойност 1488 долара. Той е предупреден за това си действие, но това не наврежда на кариерата му в МОК, както стана и с корееца. През 2001 г. той взема третия си мандат като вице в МОК. Г-н Виталип Смирнов се очисти от обвиненията. Когато срещнахме Такач в Белград, го попитахме каква е връзката му с руснака.
Такач: Той ще ви каже, че съм най-добрият му приятел. Топ ме познава от много време и това е точно така.
Диктор: И той би приел една вратовръзка от вас?
Такач: Да.
Диктор: Топ обеща да уреди среща на „Ню Лондон Венчърс" с приятеля му Смирнов. Но когато от Атина се обадихме на Смирнов, топ не беше много ентусиазиран.
Такач: Той отказва да се срещне с вас. Категорично.
Диктор: И какво каза още?
Такач: Каза, че отрича категорично.
Диктор: Помолихме Смирнов да коментира връзката си с Такач. Топ отказа. В Лозана МОК се готвеше да подбере градовете-кандидати за 2012 г. Всички бяха там.
Барбара Косани, шеф на организационния комитет на игрите в Лондон: Всеки натиска тайно своето копче. Те са от 80 страни и наистина не може да разбереш какво би им повлияло на решението.
Диктор: Ние не знаехме, че това ще е едно от последните интервюта. Ден
по-късно тя напусна, казвайки, че й е писнало да пие до ранните часове с мъже около 40-те, пушещи дебели пури.
Обратно в офиса на „Ню Лондон Венчърс" имаме е-mail от агента Горан Такач. Някой от кандидатурата на Лондон му е звънял.
Горан Такач: Той ме попита за кого работя.
Репортер: Дали те искат да ви ангажират?
Горан Такач: Да, може би ще говорим по-късно.
Диктор: „Лондон 2012" подчертаха пред „Панорама", че организационният комитет ще спази правилата на МОК. Кои други градове са се свързали с нашите агенти? Г- н Ахмад каза, че е комуникирал с „Ню Йорк 2012". „Ню Йорк" каза за „Панорама", че г-н Ахмад е изразил интерес да помогне за кандидатурата безплатно, но не е отвърнал на интереса, В същото време Париж заяви пред „Панорама", че нашите четирима агенти са добре известни. Не са имали директен контакт и имат намерение да се обърнат към тях. Москва отговори, че нямат контакт с агентите. Докато „Мадрид 2012" каза същото, поздравявайки „Панорама" за подхващането на тази деликатна, но интересна тема. „Панорама" имаше още въпроси за кандидатурата на Лондон. Горан Такач ми каза, че изпълнителният шеф на Лондон е изпратил писмо до Смирнов, предлагайки тайна среща 8 Москва. Правилото на МОК гласи: не трябва да има посещение в градовете при членове на МОК за представяне на тяхната кандидатура. Горан Такач каза, че Виталий Смирнов му се е обадил по телефона.
Горан Такач: Не трябва да се прави така, това е против правилата.
Диктор: „Лондон 2012" потвърди, че
Купената олимпиада в Солт Лейк
Олимпийското движение преживява две сериозни кризи - първата е убийството на 11 заложници от арабски екстремисти на игрите в Мюнхен през 1972-а. Втората е скандалът с подкупването на 14 членове на МОК за домакинството на Солт Лейк Сити през 2002 година.
Разкритията за търговията с гласове са направени още през декември 1998-а от ФБР, щатското Министерство на правосъдието. Американския олимпийски комитет, прокуратурата на щата Юта. Магистратите обаче отсичат, че няма криминално престъпление, а само нарушение на етичния кодекс на организацията.
Заподозрени в предлагането на подкуп са тогавашният председател на организационния комитет Том Уелч и вицепрезидентът Дейвид Джонсън. Двамата са изправени пред съда, но през 2000 година получават оправдателни присъди поради липса на доказателства.
Американците предлагали на членове на МОК подаръци и облаги на стойност между 5000 и 70 000 долара. Сумите включвали такси за обучение в колежи и университети, Жилища, медицинско обслужване, безплатни полети с хеликоптер, пластични операции, почивки на екзотични места.
„Това са слухове", каза след изнасянето на информацията губернаторът на щата Юта Майк Лийвит. „Невинни сме, нямахме представа какво са правили зад гърба ни", обявили и повечето членове на
организационния комитет. Доказано бе обаче, че те са събирали милиони долари за домакинството на Солт Лейк Сити от фирми и частни лица. „Ню Йорк Таймс" разкри и един от възползвалите се от облагите - Жан-Клод Ганга от Конго. В неговата банкова сметка влезли 70 хил. долара преди решаващото гласуване и човекът мъдро ги инвестирал в земя.
След скандала шестима олимпийци са изгонени.
А тогавашният президент на МОК -Хуан Антонио Самаранч, е разкритикувай за корупцията в организацията. Той не подава оставка, но създава комисия по етиката в МОК, която регулира и проверява действията на олимпийските деятели.
Обичайните заподозрени
Освен Иван Славков в скандала са замесени още четирима мъже - т. нар. олимпийски посредници, които обещават да осигурят гласове на МОК за домакинството на Лондон през 2012 г. Всички те са заснети със скрита камера от работещите под прикритие Журналисти на предаването на Би Би Си „Панорама"
Габор Комяти, унгарец
„Трябва да сте изключително Внимателни, ако искате да говорите с членовете на МОК"
Кой е той: Прочу се като спортен агент, помогнал Сидни да се сдобие с домакинството на Летните олимпийски игри през 2000-а.
Срещата: Екипът Журналисти предлага среща в офиса му, намиращ се в центъра на Будапеща. Комяти отклонява предложението с обяснението, че мястото е „неподходящо". Рандевуто се осъществява в хотела, където са отседнали хората на „Панорама". Преговорите се водят в залата за срещи.
Обещанията: „Мога да осигуря 20 гласа за Лондон, всеки ще ви струва 200 000 евро", заявява Габор Комяти. Елементарната сметка показва, че цялата операция по купуването на гласовете ще излезе 4 млн.
Оправданието: „През цялото време знаех, че говоря с Журналисти", заявява след разгарянето на скандала унгарецът.
Горан Такач, сърбин
„Всичко се решава с пари"
Кой е той: Син на Артур Такач - съветник на бившия президент на МОК Хуан Антонио Самаранч. Един от ветераните в олимпийското лобиране.
Срещата: Офисът му в Белград, Сърбия.
Обещанията: Да осигури между 15 и 20 гласа. По думите му посредничеството ще струва над 4 млн. Настоява за 3600 евро хонорар на ден. Обещава да
организира срещата с Иван Славков в София.
Оправданието: „Бях убеден, че това е капан, и просто играех заедно с екипа на „Панорама", твърди той.
Махмуд ел фарнавани, египтянин
„Давам 100% гаранция, че ще победим"
Кой е той: Лобист, благодарение на който Солт Лейк Сити спечели домакинството на Зимните олимпийски игри през 2002-а. Говори се, че за подкрепата си взел $150 хил. Живее в Кайро. Срещата: Мястото й не се уточнява. Обещанията: Да осигури минимум 14 гласа, като обаче се придържа към правилата. Настоява да получи 1.5 млн. в зелено.
Оправданието: Официално не дава такова.
Муталеб Ахмад, кувейтец
„Трябва да се сближите с членовете на МОК, не е задължително да използвате официалните пътища"
Кой е той: Генералният директор на Азиатския олимпийски съвет.
Срещата: Мястото й не се уточнява.
Обещанието: Не може да гарантира точен брой на гласове, но гарантира среща с 23 членове на МОК от Азия. Допълва, че две трети от получилите облаги от Олимпиадата в Солт Лейк Сити още работят в МОК.
Оправданието: Ахмад заявява, че никога не е искал пари на ръка.
Васил Велев, Журналист от Българската секция на ВВС: Британските вестници не коментираха „Купуването на игрите"
След като писаха доста преди излъчването на филма на „Панорама" по Би Би Си, британските вестници подминаха без коментари специалното издание на програмата „Купуването на игрите". В сряда вечерта тв каналът Би Би Си 1 показа разследването на „Панорама", документирало съгласие от страна на Иван Славков да преговаря за евентуален подкуп срещу гласуване за Лондон като домакин на Олимпиадата през 2012 година. Информационните агенции разпространиха изявлението на президента на МОК Жак Рох 8 Атина, че комитетът ще направи всичко необходимо, за да се изчисти от съдържащите се в програмата на Би Би Си обвинения. Рох каза пред Журналисти преди излъчването на „Панорама": „Не знаем подробности, тъй като предаването ще се излъчи тази вечер. Разбира се. Комисията по етика ще разгледа случая и МОК ще предприеме необходимите действия", добави Рох.
Международният олимпийски комитет беше заявил дни преди това, че ще разследва твърденията за „допуснати нарушения" в процеса на определяне домакина на Олимпиада 2012. Медиите напомниха също, че Славков е бил намесен в скандала с игрите в Солт Лейк Сити през 1998-а, но по-късно е бил оневинен. Цитирани са думите на Иван Славков и на лобиста Горан Такач, че те са провели контраоперация, за да разкрият хората, които се опитват да вкарат в капан членове на МОК. Тези думи не звучат особено убедително според британския Журналист Андрю Дженингс - автор на книги за корупцията в МОК. В интервю за Би Би Си топ каза, че всички се оправдават по този начин, като ги хванат. „Защо Славков не излезе от стаята? Какво направи в тази стая за изобличаване на корупцията? Нищо", каза Дженингс.
Разследването на скандала със Солт Лейк Сити доведе до оставките или изгонването на 10 членове на МОК заради получаване на подкупи и до затягане на правилата за контактите между членовете на МОК и организационните комитети на градовете -кандидати за домакинство, писа „Ройтерс". Независимо че „мнимите бизнесмени" казват, че преследват лондонски бизнес интереси, организаторите на Лондон 2012 заявиха в специална декларация, че програмата не съдържа материал, който да засяга пряко кандидатурата на британската столица. Другите кандидати са Париж, Ню-Йорк, Мадрид и Москва. Градът домакин ще бъде назован през юли 2005-а след гласуване на членовете на МОК. Според Андрю Дженингс МОК може да се повлияе от програмата и да си каже: „Британците отново ни критикуват за корупция, затова ще дадем игрите на друг кандидат. Още повече че ако Лондон спечели. Би Би Си ще получи правата за излъчване на игрите. Що се отнася до кандидатурата на София, господин Славков сега гарантира, че София няма да получи Зимната олимпиада през 2014-а, казва още британският журналист.
Мийлс е писал на Смирнов, предлагайки му среща в кафе в Москва. От организационния комитет предадоха, че на тази среща не е трябвало да се представя която и да е кандидатура. Срещата не се е състояла. „Ню Лондон Венчърс" направи своето последно пътешествие. Г-н Смирнов отказа да се срещне с нас, но г-н Такач ни уреди среща с друг член на МОК. Българската столица София. Дали ще намерим решаващо доказателство, че агенти все още доставят гласове. Дали член на МОК наистина ще се съгласи да се срещне с „Ню Лондон Венчърс". Джъстин към Горан по телефона:
Джъстин: Горан ли е?
Горан: Да, Джъстин. С г-н Славков ще сме на последния етаж в ресторант „Панорама", на 19-ия етаж.
Диктор: На другата сутрин българинът Иван Славков пристигна, докаран в олимпийски джип. Той е важен човек, не само член на МОК, но и шеф на БОК. Топ е и професор в Киевския университет, бил е министър, шеф на БНТ и зет на комунистическия диктатор Тодор Живков и със сигурност не трябва да присъства на такава среща. Правилата на МОК гласят: не трябва да са забъркани с фирми или персони, чиято дейност не се покрива с принципите в олимпийското движение.
Репортер: Горан обясни ли ви кои сме ние?
Иван Славков: Да, топ ми обясни.
Репортер: Каза ли ви колко е деликатен въпросът - ние не участваме в официалната кампания на лобирането за кандидатурата на Лондон.
Иван Славков: Да, знам това.
Диктор: Проф. Славков с удоволствие обсъди въпроса как „Ню Лондон Венчърс" може да повлияе върху спечелването на гласове в МОК.
Репортер: Вече решихте ли към която кандидатура клонят пристрастията ви?
Иван Славков: Още не.
Репортер: Още не? Това значи ли, че сте отворен за преговорие?
Иван Славков: Да.
Репортер: Как насърчавате хората да... нали разбирате... да видят облагите?
Иван Славков: Бих казал, че с различен... нали знаете... подход. Някои са бизнесмени и са заинтересувани...
Репортер: Да разбирам, че те искат услуги?
Иван Славков: Да, в някои сфери, където имат интереси...
Репортер: Значи мислите, да им предложите бизнес договор или...
Иван Славков: Да, да, другите, другите просто са... те вярват в спорта.
Диктор: Звъни се. Пристига и Горан, имал е проблем с таксито.
Репортер: Здравей, Горан, радвам се да те видя пак.
Диктор: Горан обясни, че понеже проф. Славков заема много постове, може да заобикаля правилата на МОК за провеждане на срещи с членове на МОК.
Горан: Като член на комисии той може да пътува където си иска. Той е председател на БФС, член на управителния съвет на ФИФА и УЕФА, нали така?
Славков: На комисиите...
Горан: Комисиите... В това си качество топ може да пътува, където пожелае. Лесно може да се направи и всичко е скрито-покрито.
Репортер: Говорихме за договора с вас и вече разгледахме предварителните, за които говорихте. Ако включим господин Славков, как ще го възнаградим за усилията, които топ ще положи за кандидатурата на Лондон?
Горан Такач: Г-н Славков беше включен в тези суми... Вече ви казах. Топ вече е включен в сумите, които ви дадох. Исках да имаме много открити отношения на доверие.
Диктор: Малко по-късно проф. Славков се извини.
Иван Славков: Момчета, тръгвам, защото отивам на погребение и трябва да произнасям реч.
Диктор: След като си тръгна, попитахме още за неговата роля, дали ще се появи в някой договор.
Горан Такач: Не, разбира се, че не. Името му изобщо няма да се появи никъде. И дори бих казал, че това е последният път, в който седим всички и говорим за това.
Репортер: Разбирам.
Диктор: Предполагам, че в това някои хора ще видят нарушаване на правилата по принцип.
Горан Такач: Точно така. Той няма да се появява повече, топ ще убеди неговите... нашите най-близки приятели да вземат парите и това е.
Репортер: И тогава ще ни се обадите, за да кажете къде трябва да отидат парите?
Горан Такач: Ще ви кажа точно колко и къде.
Диктор: Месец след това се свързахме с Такач и проф. Славков да ги попитаме за това, което казаха. Те казаха на „Панорама", че са се съгласили на срещата, за да разкрият един истински опит да бъде опорочена и корумпирана изборната процедура. Проф. Славков казва: Каквото и да съм казал по време на срещата, беше да хванем в капан рушветчиите. Беше трудно да свържем това с казаното по време на срещата. След като професорът си тръгна, Горан ни показа списък със сегашните членове на МОК и го изчете име по име.
Горан Такач: Сега ще ви кажа към кого можем да се обърнем, но не и по какъв начин.
- Голям приятел, но не мога да говоря с него за пари. Иван може.
- Ако Лондон вземе игрите, заделете 500 хиляди, защото има нужда от пари.
- Топ е 100% под контрол, няма проблем.
- Топ е пич, с когото може да уредите големи сделки.
Диктор: Горан назова така около 30 членове на МОК, към които можел да се обърне.
сп. Тема - стр. 14-15, 16-17, 18-19, 20


Радослав Янкулов, шеф на спорта в ВВТ и бивш говорител на БфС: Иван се държи парадоксално

Това, което се говори за Иван Славков сега, може да се каже за Всеки човек. Този процес - дали ще го наречем взимане на подкуп или лобиране, има две страни. Едната е, че носи материални облаги за този, който го взима, а другата - показва, че въпросният човек е важен в йерархията, неговата дума се чува, авторитетът му има значение и може да ши работа. А свършената работа се възнаграждава, без значение как се нарича - подкуп, хонорар, благодарност.
В този смисъл теоретично е възможно това, в което е обвинен Иван Славков, да се е случило.
Гледах много внимателно филма на Би Би Си, и установих, че Горан Такач е накиснал Славков много здраво. Също така разбрах, че Иван явно е пристъпил правила на Международния олимпийски комитет. Тези правила са Железни, слагат бариера дори в плахите опити за контакт с хора, които работят за някаква кандидатура.
Според мен Иван Славков не е този, който познаваме отпреди няколко години. Твърдя, че в много отношения неговите прояви, изказванията му, начинът му на общуване и поведение са парадоксални. Това издава или някакъв непукизъм, или намалена способност да оценява трезво обстановката около него.
В този смисъл изобщо не съм учуден, че е участвал в тази среща. Не съм учуден, че определя Горан Такач като свой много близък приятел и сътрудник. Славков не би трябвало да има проблеми с парите, ако смятате, че това го е подтикнало да участва в тази схема. В най-лошия случай обаче е възможно всичко това, което видяхме във филма, да е било абсолютно целенасочено и трезво премислено от страна на Славков. И да е на базата на тази популярност, която той мисли, че има сред международното олимпийско движение. За да говоря в тази посока обаче, трябва да имам по-категорични доказателства.
Ако обаче има дори 1 процент съмнение, че това, в което той е обвинен, е така, то Иван Славков просто трябва да изчезне от света на олимпизма и от света на спорта. Само така топ може да се опита да спаси легендата Иван Славков, с която голяма част от нас продължаваме да Живеем. А що се отнася до имиджа на България, мисля, че каквото и да направи, би могъл да го спаси.
сп. Тема - стр. 19


Наръчникът на Би Би Си позволява „бръмбарите

Продуцентският наръчник на Би Би Си позволява на Журналистите си тайно да правят записи, каза юристката и член на СЕМ Райна Николова.
„Бръмбарите" се допускат като средство за разследване на сериозни противообществени или криминални действия и при наличие на достатъчно основателни предварителни доказателства.
За ползването на скрита камера или микрофон задължително се иска одобрение от съответния началник по редакционната политика в Би Би Си. Преди нелицеприятните моменти да бъдат запечатани на лента, Журналистите трябва да имат неоспорими доказателства, че хората, които ще бъдат записани, са участници в извършеното престъпление.
Би Би Си задължава продуцента на предаването да докаже, че ако записът се
прави явно, разследването ще се провали. Доколко доказателствата са убедителни и дали е оправдано излъчването на материала, се преценява за всеки конкретен случай от шефовете на медията. Преди това обаче те трябва да се съобразят с обществения интерес, поведението на разконспирираните и мястото, където е направен записът.
Какво е положението у нас? Българската конституция забранява фотографиране, филмиране, записване без знанието или въпреки несъгласието на набелязаните за „скритата камера", освен в предвидените от закона случаи. Основен принцип на радио- и телевизионната дейност у нас е защитата на личната неприкосновеност на гражданите, отбелязва Николова. Тя може да бъде ограничена, когато става въпрос за информация от публичен
интерес за личния живот на гражданите, работещи за важни държавни органи, или на граждани, чиито решения имат влияние върху обществото. Радио- и телевизионните оператори могат да създадат вътрешни правила, подобни на тези на Би Би Си, които да регламентират процедурите за извършването на журналистическата дейност.
сп. Тема - стр. 19


Изчистете килимите за МОК
АНДРЮ ДЖЕНИНГС

Андрю Дженингс е най-скандалния автор на олимпийската тема през последните години.
Той написа трилогията „Господарите на кръговете" в която разкрива системата на корупция в Международния олимпийски комитет и фашисткото минало на неговия бивш президент Хуан Антонио Самаранч. Никой обаче не обръщаше внимание на книгите на Дженингс преди да избухне скандала с подкупите в Солт Лейк Сити, Дженигс предостави специално за „24 часа" авторска статия по последния скандал свързан с програмата „ Панорама" на Би Би Си и участието на Иван Славков в нея. Авторите на проекта са използвали негова идея отпреди 3 години и са го ползвали като консултант на филма. Със сигурност той ги е насочил към Иван Славков и Горан Такач, които са сред главните герои на предишните му книги. Славков бе обвинен в търговия с оръжие, както и в получаването на подкупи. Версията на Дженигс за загубата на София от Лилехамер за зимните олимпийски игри през 1994 година е, че Батето е бил предаден от Хуан Антонио Самаранч в последния момент. Норвежците са обещали Нобеловата награда за мир на президента на МОК и така ни изтласкали от надпреварата, въпреки че предната вечер всичко е било готово за успеха на София. Горан Такач пък е описан като човекът, който събира пари от неуспели кандидати. По време на гласуването за зимните игри през 1992и 1994 година освен за София сърбинът е работил и за половината от конкурентите ни. Другият герой, свързан с България в книгите му е академик Емил Жечев, шеф на съдийската комисия на международната федерация по бокс. Дженингс описва корупцията в нея, която доведе до най-големите скандали в олимпийската история, включително и даването на медал на загубил състезател, както стана с американец в Сеул. Той бе жестоко орязан заради представител на домакините. Дженингс продължава да работи по нова книга в Англия.
Но не би! Няма да затворят корумпираните в МОК. А техните изобличители. Като имам предвид собствения си опит от разкритията на мръсните игри в МОК, със сигурност те ще покрият своите проблеми, ще намерят симпатичен съдия в Лозана, ще отрекат всичко и ще го отнесат репортерите. Това направиха с мен, когато публикувах „Господарите на кръговете" през 1992 г. Книга за корупцията в МОК и фашисткото минало на президента Хуан Антонио Самаранч.
Те ме вкараха в съда за „писане на лъжи" и след това се усмихнаха, когато получих 5-дневна условна присъда. Не ми пукаше за този "процес" и дори не се появих. Но сега ще е трудно на МОК да избяга от правосъдието. Всички видяха един силен документален филм, в който прикрити като бизнесмени репортери разкриха добре известна група агенти, през които минават подкупите към членовете на МОК. Още в началото тези „бизнесмени" получиха уверението, че могат да купят най-малко 54 от 63-те гласа, които са необходими на Лондон да спечели срещу Париж, Мадрид, Ню Йорк и Москва. Благодарение на скритата камера всички видяха, че игрите могат да се купят за няколко милиона евро. Само един член на МОК - Иван Славков, бе достатъчно глупав, за да застане пред камерата и да бъде записан. Неговата първа реакция, след като разбра, че е хванат на местопрестъплението, бе, че това е „провокация", насочена към кандидатурата на София за зимните олимпийски игри през 2014 година! По същия начин той реагира, когато се появиха доказателствата за корупция през 1999 година в Солт Лейк Сити. Тогава беше "добре организирана атака срещу международните спортни организации от страна на могъщи финансови групировки". Изведнъж той и приятелчето му Виталий Смирнов си спомниха, че веднага разкрили опита на Би Би Си да ги корумпира и смятали да го разкрият по-късно. Смирнов забрави това, когато взе парите от Солт Лейк Сити, и остана в МОК с предупреждение. А неговите колеги бяха толкова шокирани, че го преизбраха за вицепрезидент през 2001 година. Животът на другаря Смирнов в МОК е прекрасен. Луксозен апартамент в Москва, дача в горите около града и скромен апартамент във Версоа до Женева. На две крачки от този на най-големия измамник в света Андре Гуелфи. Смирнов знае най-много за корупцията в МОК. Като един от най-важните му членове той може да си спомни къде са покрити документите за куп скандали. Този от германския одиторски офис през 1986 година, този за рекет от страна на членове на МОК по кандидатурата на Торонто през 1991 година с имената им, подобен от Манчестър през 1993 година, и един от Кейптаун през 1997 година. Но проблемите на МОК идват от един човек. Преди спортният министър на Франко Хуан Антонио Самаранч да поеме контрола през 1980 година, това бе частен клуб на аристократи и военни. Те не бяха корумпирани просто защото нямаше какво да се краде. Самаранч обаче вкара морала на режима на Франко и скоро корупцията бе институализирана. Той прикриваше
положителни проби за допинг и когато се появяваха статии за корупция, с каменно лице обявяваше, че членовете са „100 процента чисти". И когато скандалът в Солт Лейк Сити избухна, той изхарчи милиони долари на МОК и ги даде на ло-бистите от "Хил енд Ноул-тън", чиято задача бе да убедят репортерите, че комисията с помпозното заглавие "Реформа 2000" ще гарантира доброто поведение на членовете в бъдеще. В тази комисия влязоха, о, боже, моралните титани Иван Славков, Сеп Блатер, Рубен Акоста, който подаде оставка от волейбола заради скандал с комисионите от спонсорите, и Примо Небиоло. Друг избран моралист бе членът на МОК за Кувейт шейх Ахмад ал Фахад ал Сабах, чийто най-близък помощник Муталеб Ахмад бе разкрит с документи как е разпределял 62 000 долара на членове от Азия от Солт Лейк Сити. И отново разкрит от Би Би Си. Дали този път пък няма да го уволнят? Най-лошото е, че корупцията в МОК пропива и трови останалия свят. Много скоро честни хора, които искат да спечелят домакинство, разбират, че ако не играят мръсно, по добре въобще да не играят. И това е най-голямото предизвикателство пред Жак Рох, който все още няма успехи в тази борба. Че е честен, честен е, но нерешителен и все още се колебае. През 1999 година Рох бе член на комисията, която разследва скандала в Солт Лейк Сити. Заради бъдещото си президентство той обаче замълча, когато Самаранч разреши на един от най-корумпираните - вицепрезидента Ким Юн Нам, да остане в МОК, след като обещае повече да не е лош. Гражданските власти в Сеул обаче бяха доста по-реални и го пратиха зад решетките в поредната глава от историята на олимпийската корупция. Рох прехвърли топката в комисията си по етика и обеща бързи резултати. Айде, бе! По сегашните темпове на работа Иван Славков евентуално може да очаква да бъде изгонен след четири години. Точно толкова бе необходимо да се разгледат 100-процентовите доказателства срещу милиардера Боб Хасан, близък приятел на бившия индонезийски диктатор Сухарто, който е в затвора в Джакарта от игрите в Сидни за отклоняване на средства. Бъдещето му ще бъде дискутирано на 10 август. Много страшно! Но явно да се криеш от неприятните факти е някакво швейцарско заболяване, което е заразило пътя от Лозана чак до Цюрих. През април 2002 година разкрих в статия за лондонския „Дейли Мейл", че по време на изборите за президент на ФИФА в Париж през 1998 година, вместо делегата от Хаити, който не присъства, гласува помощник на вицепрезидента Джак Уорнър. Това е абсолютно нарушение на правилата на ФИФА и корумпиране на общото събрание. Всичко е записано в официалния доклад на конгреса и дори може да се види и на видео. Когато за първи път притиснах Блатер в Маями, той ми се изсмя в лицето и заяви, че според швейцарските закони, ако никой не оспори избора до 30 дни, то всичко е наред.
Отново срещнах Блатер в Лондон през януари миналата година на сбирката, организирана от Питър Хагърти. Притиснат, Блатер трябваше да отнесе нещата до Марсел Матьо и неговата „независима" дисциплинарна комисия, която доста бързо наказва провинилите се футболисти. На мен ми трябваха 4 дни да проуча и напиша статията. 18 месеца по-късно Матьо все още не е направил доклад. Може би защото единствената присъда е виновен и трябва да се изхвърлят Уорнър и кликата му. И това не хвърля ли сянка върху легитимността на победата на Блатер над Ленарт Иохансон? Тайната история на близките отношения на Блатер с фалиралата маркетингова фирма ISL също трябва да се разгледат, особено когато магистратът от Цюг Томас Хилдебранд даде доказателствата за кражбата на повече от 100 милиона долара от парите на ФИФА. А дотогава Блатер трябва да отговори на въпроса защо даде на Иван Славков ордена за заслуги на ФИФА и защо го включи в комисията по организирането на олимпийския турнир в Атина. Жак Рох трябва да действа още по-бързо. Разкритията на „Панорама" ще накарат всяко правителство да размисли дали си струва кандидатурата. Защо да се включваш в състезание, в което победителят се определя от черни пари, а не от заслугите му? Гласуването за олимпиадата през 2012 година е през юли догодина. Тази седмица в Атина трябва да бъдат отнети правата на Иван Славков и поне още един член на МОК. Рох трябва да поиска независимо, външно разследване и резултатите трябва да бъдат пуснати незабавно в интернет. Ако членовете на МОК не се съгласят, то трябва да подаде оставка. А швейцарските прокурори да започнат разследване на корупцията в МОК, а не на честните продуценти на „Панорама".
В. 24 часа - стр. 32 – 33


Американци на обучение у нас

Американци ще идват на обучение в олимпийската ни академия, съобщи от Атина генералният секретар на БОК Белчо Иванов. Той е в гръцката столица, за да приеме стаите на делегацията ни и да направи офис на България на игрите. „Всички отбягват да коментират скандала", заяви той по повод отстраняването на Иван Славков. „Дори и колегите му. Не знам обаче как е взето решението, след като той не е присъствал на заседанието на комисията по етика", допълни той. „Трудно е комисия по етика да взима неетични решения", бяха последните му думи по телефона. Заседанието на комисията е било в олимпийското село, а след това докладът е бил занесен в хотел „Хилтън", където заседава Изпълкомът на МОК. Мегалайнерът „Силвър Уиспър" бе първият, който акостира при невероятни мерки за сигурност в пристанището в Пирея. На него на 22 август трябва да е коктейлът за деня на България на олимпиадата, но не е ясно дали той ще се състои след скандала с Иван Славков. Батето е имал и запазен апартамент на кораба, на който е трябвало да пребивава по време на олимпиадата.
В понеделник на специална церемония ще бъде издигнат и българският флаг. На нея ще присъстват всичките ни спортисти, които пътуват за гръцката столица днес с първия полет на „Виаджо". Първият ни състезател на олимпиадата ще е стрелецът с лък Явор Христов, който има квалификационен кръг още сутринта след откриването в петък. Следобед Таню Киряков
излиза на любимата си дисциплина в стрелбата - 10 метра с пистолет. Вечерта пък е състезанието на Изабела Рифатова при най-леките щангистки. Рифатова спечели титлата на олимпиадата в Сидни преди 4 години, но след това медалът й бе отнет в аферата „Ороцетам".
В. 24 часа - стр. 35


Изритаха Батето от олимпийския комитет

Иван Славков вече не е член на МОК. Временно са му отнети всички права, приоритети и функции, обяви президентът на комитета Жак Рох на пресконференция в Атина вчера. Батето остана и без акредитация за олимпиадата и ако иска да гледа състезанията, ще трябва да си купи билет. В негово отсъствие делегацията почти сигурно ще води изпълнителният директор на БОК Белчо Иванов.
"Аз съм не просто разочарован, а направо бесен - избухна пред журналистите Рох. - Жалко е да гледаш човек като Славков, който не спазва правилата и си позволява волности. Той е отстранен от поста, докато приключи разследването. Ще му дадем възможност да се защити."
Няколко часа преди изявлението на белгийския хирург бе предаден докладът на Комисията по етика за скандала, разпален от Би Би Си. "Твърденията на Славков са несъстоятелни, действията му противоречат на няколко основни точки в Олимпийската харта и Етичния кодекс", се казва в официалното становище.
През целия ден имаше индикации, че Батето ще направи изявление, но това така и не се случи.
в. 7 дни спорт - стр. 1


Жак Рох: Жалко е да гледаш хора като Славков
Йордан ПАЛАЗОВ, Цветан БАЯСЛИЕВ

Иван Славков е временно отстранен от МОК, съобщи президентът на комитета Жак Рох на извънредна пресконференция в Атина вчера. 64-годишният шеф на БОК и БФС бе лишен от всички права, привилегии и функции, а за капак бе отнета и акредитацията му за започващата в петък олимпиада. Той ще присъства на състезанията единствено ако си купи билет като обикновен зрител. Мярката ще важи до приключване на разследването, което започна след предаването на доклада на Комисията по етика вчера сутринта.
"Пред вас стои един ядосан човек. Аз съм не просто разочарован, а направо бесен - избухна пред журналистите Рох. - За съжаление тази сутрин трябваше да се съберем и да обсъдим тъмната страна на спорта - допинг, корупция, изключване на членове от редиците ни. Това не е никак приятна работа, но така показваме решителността си да се борим по всякакви начини с тези явления. Жалко е да виждаш хора като Славков, които не зачитат общоприетите правила и си позволяват волности, с което вредят на прекрасното олимпийско движение. Все пак той ще получи възможност да се защити." Рох подчерта, че Славков е невинен, докато тече разследването на Комисията по етика. Белгийският хирург обаче не уточни колко дълго ще продължи то.
В борбата за игрите през 2012 г. остават пет града - Лондон, Париж, Ню Йорк, Москва и Мадрид. Гласуването е другото лято.
Иван Славков е член на МОК от 1987 г. Той е водач на българската олимпийска делегация и трябваше да пътува за Атина днес, за да вземе участие в тридневна сесия на комитета. Световните агенции уточниха, че месечните заплати на всички членове на МОК е 17 000 швейцарски франка.
От комитета бе изключен генералният директор на Oбединението на националните олимпийски комитети на Азия Муталеб Ахмад от Кувейт. Във филма на Би Би Си "Да купиш игрите" той бе заснет да казва, че може да осигури гласовете на 23-ма азиатски членове на МОК за кандидатурата на Лондон. Изпълнителният комитет препоръча и изключването на индонезийския член Мохамад Хасан. Той бе отстранен през 2001 г., след като бе вкаран в затвора по обвинение в корупция и финансови злоупотреби.
РЕАКЦИЯТА НА БОК
Говорителката на БОК Здравка Йорданова коментира ситуацията за Ройтерс минути след изказването на Жак Рох.
"Това, което се случи, е ужасно. Особено преди олимпиадата. Може би нямаше нужда решението да е толкова строго, все пак не е приключило разследването. Мисля, че всички в българската делегация ще бъдат разстроени", заяви олимпийската шампионка по гребане от игрите в Монреал '76.
в. 7 дни спорт

Сесията ще реши съдбата му

Сесията на МОК ще определи дали Иван Славков да бъде завинаги изхвърлен от редиците на организацията, съобщи АП. "Ако член бъде признат за виновен за сериозни нарушения, Изпълнителният комитет може да поиска неговото изключване от олимпийското движение. За това са необходими две трети от гласовете на сесията на МОК", уточнява американската агенция.
Членовете на комитета са общо 124-ма. Това означава, че Батето ще бъде отстранен, ако срещу него гласуват 83-ма.
Все още няма яснота кога случаят ще бъде окончателно решен. Възможно е това да стане още на сесията в Атина, която стартира от утре и продължава три дни.
Според Хартата на МОК Изпълкомът може да накаже с порицание или директно с изключване своите членове, които с дейността си застрашават интересите на организацията.
"Разочароващо е, че това отвратително нещо се случва отново. Предполагам, че ще се стигне до тежки наказания", коментира американският вицепрезидент на МОК Джим Ийстън.
Последният член на комитета, който бе замразен, е кореецът Ким Ун Йонг. Той бе осъден на две години затвор заради финансови злоупотреби.
в. 7 дни спорт

Жени Живкова: Ще се вадят кирливи ризи заради постове

Трудно ми е да коментирам това, което се случва с Иван Славков, призна представителката на ПГ "Коалиция за България" Жени Живкова. "Трябва да се поинтересуваме защо от Би Би Си се насочиха точно към него, за да докажат, че има корупция в МОК. Дали е някаква тенденция? Надявам се Славков да се справи и с този случай. Опитвам се да разсъждавам като българка. Защото всичко това ще има последици за нашия спорт като цяло. Ще последва верижна реакция. Ще започнат да се вадят кирливи ризи в евентуалната борба за постовете", заяви тя.
в. 7 дни спорт

Иванов е новият водач на отбора

Изпълнителният директор на БОК Белчо Иванов почти сигурно ще води българската делегация на олимпиадата в Атина, след като на Иван Славков бе забранено да присъства на игрите като официален представител. Иванов е записан като заместник-шеф на мисията, обясни пресаташето на БОК Здравка Йорданова. Първата група български спортисти ще отлети за гръцката столица в 16 ч. днес.
в. 7 дни спорт

Печатът

ТОВА Е ТЪМНАТА СТРАНА НА СПОРТА
Колкото и да му е неприятно, на Жак Рох му се наложи да се заеме с тъмната страна на спорта. Заради скандалното предаване "Панорама" по Би Би Си българският член на МОК Иван Славков бе временно отстранен от организацията, докато тече разследването.
БИ БИ СИ ДОКАРА НАКАЗАНИЕ
Лондонската телевизия Би Би Си докара наказание за българина Иван Славков, който от вчера вече не е член на МОК. Президентът на комитета Жак Рох обяви, че е разочарован и ядосан от неговото поведение. Акредитацията на Славков за игрите в Атина е отнета.
ЧЕТИРИМА АГЕНТИ СА ПЕРСОНА НОН ГРАТА
Четиримата агенти, които бяха заснети от Би Би Си да обещават гласове на мними бизнесмени от Лондон, вече са персона нон грата в МОК. Потърпевш е и българският член на комитета Иван Славков, който в предаването изрази готовност да съдейства за избирането на Лондон. Отнети са всичките му права, привилегии и функции.
в. 7 дни спорт

Мнения

ВАСИЛ ИВАНОВ – ЛУЧАНО, МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА: НАДЯВАМ СЕ СКАНДАЛЪТ ДА СТЕГНЕ РЕДИЦИТЕ
Отстраняването на Иван Славков е наистина неприятен факт за България, но това е решение на един независим орган, какъвто е МОК. Пожелавам успех на българските спортисти на олимпиадата в Атина и се надявам, че този скандал няма да повлияе на техните постижения, а ще стегне редиците.
ХРИСТО МАРКОВ, ДЕПУТАТ ОТ ПГ НА СДС: ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ВЪРШИМ РАБОТАТА СИ
Случилото се е много сериозен удар за българския спорт. Очаквах да има някакви последици, но не съм очаквал такова бързо развитие. Смятам, че Славков трябва да бъде отстранен и от БОК. Това, което искам да пожелая на наште спортисти, е просто да си свършат работата и да не обръщат внимание какво се случва с ръководителите.
ЙОРДАН ЛЕЧКОВ, КМЕТ НА СЛИВЕН: ПО-ДОБРЕ БЕЗ НЕГО В КВАЛИФИКАЦИИТЕ
Ще бъде добре да започнем световните квалификации по футбол, без Иван Славков да е начело на БФС. Най-добрият вариант за него сега е сам да се оттегли от цялата си публична и управленска дейност. Няма какво повече да коментирам по този въпрос.
ВАСИЛ БОЖКОВ МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА ЦСКА, ПРЕЗИДЕНТ НА ШАХМАТНАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ШЕФ НА НОВЕ ХОЛДИНГ: ПИТАЙТЕ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ФУТБОЛ
В чужбина съм и не съм запознат със случая. Затова не искам да коментирам. Дали скандалът може да се отрази върху БФС - питайте тези, които се занимават с футбол в България.
НИКОЛАЙ ЦВЕТИН, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА ЛОКОМОТИВ (ПД) И ЧЛЕН НА ИЗПЪЛКОМА НА БФС: ДА НЕ ГО ХВЪРЛЯМЕ НА КУЧЕТАТА
Нека не хвърляме веднага Иван Славков на кучетата. Ако се докаже вината му, това безспорно ще има сериозно отражение върху българския спорт. Той сам трябва да реши какво да направи и кое ще бъде най-добре за футбола и за спорта. В момента Славков се намира в тежко положение и не би трябвало да наливаме допълнително масло в огъня. Зная, че той изживява много дълбоко този скандал. Трябва да преценим добре нещата, защото Славков е направил много за българския спорт.
КРАСЕН КРАЛЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА ЧЕРНО МОРЕ И ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ "НОВОТО ВРЕМЕ": НЕПРИЯТНО Е НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ
Случилото се с Иван Славков е много неприятно не само за България. Не би трябвало да се правят крайни коментари точно сега, преди да е приключило разследването. БОК и БФС са две коренно различни организации и не трябва да се правят генерални заключения за бъдещето на Славков като президент на БФС. Постът му зависи от много други фактори.
МАРИАНА КОСТАДИНОВА, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА НДСВ: ВЯРВАМ В ДУХА НА НАШИТЕ СПОРТИСТИ
МОК е световна организация, чиито правила са достатъчно добре обмислени, за да има възможност за контрол. След като така са преценили, трябва да изчакаме и да видим какво следва. В крайна сметка нека следваме правилата. Те са създадени за всички, не само за нас. Не мога да говоря от името на НДСВ, но не смятам, че партиите трябва да излязат с декларации. Скандали от такъв мащаб се отразяват негативно на държавата. Но съм убедена в духа на спортистите ни, които са преживели много скандали.
ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ОДС: ДА ГО МАХНАТ ОТ БОК И БФС
Мисля, че е логично да се действа по този начин по отношение на Иван Славков. Необходимо е и българските институции да постъпват по същия начин срещу корупционните практики. Позицията на нашата парламентарна група е, че освен отстраняване от МОК Славков трябва да бъде махнат и от БОК, а също и от БФС.
в. 7 дни спорт


МОК изхвърли Иван Славков
Надя ЕМИЛОВА

Международният олимпийски комитет отстрани временно Иван Славков. Президентът на БФС и БОК е наказан заради обвиненията в корупция в тайно заснетия документален филм на Би Би Си. „Пред вас стои един ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, е малко, аз съм разгневен", заяви президентът на МОК Жак Рох в Атина вчера. Изпълнителният комитет на МОК е взел решение „да лиши временно Иван Славков от всичките права, прерогативи и функции, произхождащи от неговото членство в МОК, докато тече разследването по случая. Акредитацията на Батето за Игрите в Атина бе незабавно анулирана вчера.
Меридиан мач - стр. 1


Цветин:"Да не хвърляме Славков на кучетата"

„Нека не хвърляме веднага Иван Славков на кучетата", каза вицепрезидентът на шампиона Локомотив (Пд) и член на Изпълкома на БФС Николай Цветин пред”Фокус” по повод решението на МОК да извади шефа на БОК от олимпийското движение. "Ако се докаже вината му, безспорно ще има сериозно отражение върху българския спорт", добави той. „Мисля, че Иван Славков сам трябва да реши какво да направи и кое ще бъде най-добре за футбола и за спорта. В момента той се намира в много тежко положение и не би трябвало да наливаме допълнително масло в огъня. Зная, че той изживява много тежко всичко около този скандал. Трябва да преценим добре нещата, защото Иван Славков е направил много за българския спорт", каза Цветин.
Меридиан мач - стр. 3

Михов: "Стискам палци на Батето"

„Искам всичко това да е сън, стискам палци на Батето", коментира пред”Фокус” президентът на ПФЛ Валентин Михов. "Не му мисля лошото на Славков. Много съм объркан сега", добави той. - Дано да излезе по-бързо от този скандал. Безспорно всичко това ще се отрази много тежко на целия спорт. На този етап обаче предпочитам да не коментирам повече. Нека да изчакаме крайното решение, все пак Иван Славков е временно изключен от олимпийското движение", каза Михов.
Меридиан мач - стр. 3

Красен Кралев: „Рано е за крайни коментари"

„Случилото се с Иван Славков е много неприятно не само за България", беше първият коментар на "президента на футболен клуб Черно море Красен Кралев пред “Фокус". "Не би трябвало да се правят крайни коментари точно сега, преди да е приключило разследването", добави той. Според Кралев Олимпийският комитет и Българският футболен съюз са две коренно различни организации и не би трябвало да се правят крайни заключения за бъдещето на Славков като президент на БФС. "Постът му в БФС зависи от много други фактори. Според мен няма пряка връзка между скандала в МОК и работата му във футбола, а само косвена", добави Кралев.
Меридиан мач - стр. 3

Лечков: "Без него ще е по-добре"

„Ще бъде добре да започнем световните квалификации по футбол без Иван Славков да е начело на БФС". Този коментар е на героя от САЩ'94 и кмет на Сливен Йордан Лечков. Според него най-добрият вариант сега за Славков е сам да се оттегли от цялата си публична и управленска дейност. "Няма какво повече да коментирам този въпрос", добави Лечков.
Меридиан мач - стр. 3


Рох: "Жалко е да виждаш хора като Иван Славков"
Надя ЕМИЛОВА

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох разкри, че е крайно разочарован от действията на Иван Славков. В речта си след заседанието на Изпълкома на Международния олимпийски комитет той заяви: "За съжаление тази сутрин (б. а.- вчера сутринта) трябваше да се съберем и да обсъдим тъмната страна на спорта: допинг, корупция, възможно изключване на членове от редиците ни. Това не е никак приятна работа, но по този начин доказваме решимостта на МОК да се бори по всякакви начини с тези аспекти. Мога да уверя обаче, че под моето ръководство МОК ще спазва правилата на 100 процента. Жалко е да виждаш такива хора като Славков, които не зачитат общоприетите права и си позволяват волности."
Засега президентът на Българския футболен съюз и на Българския олимпийски комитет Славков е отстранен само временно от МОК. Жак Рох допълни, че крайно решение по случая ще има едва на края на разследването. "Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек. Да кажа, че съм разочарован, ще е прекалено слабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма на Би Би Си", сподели още на пресконференцията белгиецът Рох. Той обясни още, че Комисията по етика е решила да отнеме временно абсолютно всички права, привилегии и функции на Славков като член на МОК. Президентът на олимпийския комитет дори изрично подчерта, че акредитацията на президента на БОК незабавно е била отнета и той няма да може да влезе на нито едно от състезанията в Атина, освен ако не си купи билет. „Все още не сме решили за каквато и да е санкция срещу мистър Славков. Просто взехме мерки, постановени в олимпийската
харта, а именно отнемане на всички права и привилегии. Това е временна мярка, тъй като винаги съществува презумпцията за невинност и наказание може да бъде наложено само след приключване на разследването", каза още президентът на МОК. От олимпийските игри е изключен е генералният секретар на обединението на Националните олимпийски комитети на Азия Абдул Муталеб Ахмад от Кувейт. Той пък бе заснет от Би Би Си да казва, че може да осигури 23 гласа на азиатските членове на МОК за кандидатурата на Лондон. "Жалко е, че такива мръсни неща продължават да се случват - пък коментира пред "Сан Франсиско Кроникъл" американецът Джим Ийстън, който е вицепрезидент на МОК."
ДОСИЕ
Президентът на БФС и БОК Иван Славков е петнадесетият член на МОК, който се забърква в сериозен скандал за последните 5 години. Най-пресният случай е с отстраняването от структурите на МОК на Гафор Мирзоев - президент на Националния олимпийски комитет на Таджикистан, който бе арестуван в петък. Мирзоев е заподозрян в тежки престъпления, убийство и незаконно притежание на оръжие. След като станаха факт аферите с негово участие, той бе изхвърлен от МОК. Три години преди старта на зимната олимпиада в Солт Лейк Сити 13 олимпийски дейци бяха обвинени, че са продали гласовете си в полза на столицата на Юта. Вицепрезидентът на МОК Ким Юн Йон получи 7-годишна присъда за отклоняване на над $ 1 млн. от спортни организации. По-късно двама от обвинените, че са раздавали подкупи за домакинството на Солт Лейк Сити, са оправдани. Именно след този скандал бе създадена Комисията по етика към МОК, а Жак Рох наследи на президентския пост в организацията Хуан-Антонио Самаранч.
Меридиан мач - стр. 14

Политическият елит: "Славков да напусне всички структури!"

Това е лоша новина за България", коментира за агенция "Фокус" Емануил Йорданов, заместник-председател на СДС по повод отстраняването на президента на Българския олимпийски комитет Иван Славков от структурите на Международния олимпийски комитет. "Очевидно е, че в МОК са преценили информацията като достатъчно сериозна, за да постъпят така", допълни той. Сега на първо място трябва да се реагира от страна на самия Иван Славков с подаване на оставка от всички възможни постове, които заема. "Българските спортисти винаги са доказвали, че имат много силна воля и висок дух, надявам се тази ситуация да не се отрази на представянето и на постиженията им, но при всички положения репутацията на България и на българския спорт ще понесе много сериозни щети от този случай", смята Емануил Йорданов.
"Мисля, че е логично да се действа така", заяви пък Екатерина Михайлова, председател на парламентарната група на ОДС и заместник-председател на ДСБ по повод отстраняването на Славков. "Остава и българските институции да действат така, както трябва да се действа срещу корупционните практики. И искам да допълня позицията ни, че освен махане от Международния олимпийски комитет трябва да последва махане и от БОК, и от футболния съюз. Институциите трябва да намерят решение така, както бе намерено решение с ордена Васил Мръчков", каза Екатерина Михайлова. Отстраняването на президента на БОК Иван Славков от структурите на олимпийския комитет няма да се отрази по никакъв начин на българския спорт. Това смята председателят на Парламентарната група „Новото време" Мирослав Севлиевски: „Славков си е Славков, а българският спорт -български спорт", отсече той.
Меридиан мач - стр. 14

Васил Иванов: "Това е неприятна изненада"

„Надяваме се, че този скандал няма да развали отношенията на България с МОК. А също така, че няма да повлияе и на представянето на българските спортисти на олимпийските игри", заяви министърът на спорта Васил Иванов. „Продължаваме да се надяваме, че българските медали ще бъдат повече. Когато пристигнем в Атина, ще имаме повече информация около работата на двудневното заседание на МОК. Ще поискаме и стенограма от работата на изпълнителния комитет", каза още г-н Иванов. Според него това е „най-неприятната изненада, която може да ни сполети преди началото на олимпиадата". Както е известно МОК отстрани временно Иван Славков. Българските официални лица и институции не реагираха на международния скандал, в който Иван Славков въвлече България, и това донесе допълнително унижение на нашата страна, което можеше да ни бъде спестено при навременна и адекватна реакция, каза пред БТА председателят на партия Демократи за силна България Иван Костов. „Прокуратурата е длъжна да се самосезира за сигналите за подкупността на Славков, които МОК намери за достатъчни, за да го отстрани временно", посочи още лидерът на ДСБ.
Меридиан мач - стр. 15

ПРЕСАТА

АП: "РОХ ЩЕ МУ ДАДЕ ШАНС"
„Президентът на БОК Иван Славков бе обвинен за подкуп и временно отстранен от МОК. Българинът отрече всички твърдения, въпреки че бе заснет тайно от Би Би Си. Шефът на МОК Жак Рох обяви, че ще прояви „нулева толерантност" към корупцията, но и уточни, че ще даде шанс на Славков да се защити", съобщава „Асошиейтед прес".
"МАРКА": „РЕШЕНИЕ ЗА СЛАВКОВ - ДОГОДИНА"
„МОК отстрани временно Иван Славков заради разследване в корупционна практика, свързана с кампанията за избор на домакин на Игрите през 2012 г. Крайното решение за бъдещето на Славков ще се вземе през юли 2005 г, когато сесията на МОК ще определи и домакинът на олимпиадата.", пише испанският ..Марка".
„СПОРТ ЕКСПРЕС": „ЧИНОВНИК ИЗКЛЮЧЕН ОТ МОК ЗА ПОДКУП"
„Чиновник от МОК - българинът Иван Славков бе изключен заради корупция", съобщава руският „Спорт експрес", чиято информация обаче не е съвсем точна: „Славков бе сниман със скрита камера, докато взема подкуп от дегизирани
журналисти от Би Би Си".
Меридиан мач - стр. 15

Белчо Иванов води олимпийците, Батето отказва да говори
Надя ЕМИЛОВА

Генералният секретар на БОК Белчо Иванов вероятно ще води олимпийската ни делегация на Игрите в Атина (13-29 август). Той е записан като заместник-шеф на мисията, но след временното отстраняване на президента на БОК Иван Славков от олимпийското движение г-н Иванов ще го замести. Първата група български олимпийци заминава за Атина днес. В нейния състав са състезатели по стрелба, вдигане на тежести, плуване, бадминтон и спортна гимнастика. Президентът на Българския футболен съюз и председател на Националния ни олимпийски комитет Иван Славков отказа всякакъв коментар по случая вчера. „При всички случаи реакция и официална позиция на Славков по случая ше има", заяви пресаташето на БФС Атанас Караиванов. Най-вероятно тя ще бъде оповестена днес.
Меридиан мач - стр. 15
 


Обратно към "Рафт "Иван Славков"