http://www.focus-news.net/
Стенограма на "Купуването на игрите", което Би Би Си излъчи тази вечер

 
 4 август 2004 | 21:24
 Агенция "Фокус"


София. Агенция "Фокус" предоставя на своите читатели пълен запис на стенограмата от предаването на Би Би Си "Купуването на игрите", което беше излъчено тази вечер от 23 часа българско време в програмата "Панорама". Стенограмата бе излъчена в предаването на радио "Гонг" днес от 17 часа.

Водещ: Идеята ни е да разберат всичките колеги какво ще се говори довечера и как се корумпират високопоставени хора в световния спорт.

Репортер-преводач: Това, което превеждам през последния половин час - в общи линии настръхва ми косата, защото става въпрос за едни такива страшнички неща от типа как се осигурява например обучение за децата на членовете на МОК в скъпи американски университети, как дори се купува виагра за членовете на МОК ...

Водещ: Виаграта мен не ме учудва, на повечето им трябва сериозно количество.

Репортер-преводач: Стига се до там, че дори на 80-годишни дядовци се плащат пластичните операции, изобщо много далеч е корупцията в МОК и наистина колегите от Би Би Си вдигат тази завеса и ни показват това, което стои зад олимпийските кръгове. Те ни въвеждат в този таен свят на корупция, пошлост и много, много облаги. Действието се развива в 5-звездни хотели, в най-скъпите президентски апартаменти, с много шампанско, с отбрани вина и най-вкусната храна, която се предлага по цял свят.

Водещ: От тук нататък моят глас ще играе ролята на водещия, на онзи, който довечера във филма по Би Би Си ще разказва, а ще се чуят и гласовете на колеги, които ще се въплътяват в култови роли с такива герои като Горан Такач, Иван Славков, унгареца Далвор, Джъстин и т.н, сума ти хора. Започваме.

Водещ: Предаването Панорама започва с въведението “най-голямото спортно събитие на Земята ще започне точно след 9 дни. Почти 4 милиарда души ще гледат състезанията за олимпийското злато”. Но в същото време едно друго състезание, цитирам водещия “ състезание за кръговете започна. Най-големите градове на света започнаха състезания за игрите през 2012 г. “Победителят ще бъде определен от 124 члена на световните, най-важни клубове, базирания в Швейцария МОК. Тази вечер Панорама ще пропътува 4-те континента за едно изключително важно разследване, което изобличава корупцията в лицето на олимпийското движение Заедно с игрите сега ние питаме каква е таксата на тези олимпийски игри, колко милиарда струва домакинството на града. Стесненият кръг за кандидатурите за 2012 МОК вече огласи: Париж, Ню Йорк, Москва, Лондон и Мадрид. Но дали игрите вече са решени, на нас ни бяха обещани достатъчно гласове от МОК, за да върнем игрите отново във Великобритания, казва водещият на Панорама. И продължава така: Панорама направи разследване, в което филмира 4 вътрешни хора от МОК, които казват това, каква е цената, която те ще вземат, за да гласуват за Лондон. Вече влизаме в пряката реч със замесени главни герои във филма. Въпрос: Как Габор може да ни помогне?

Водещ: Унгарецът Габор можем да го оприличим на сърбина Такач, един от тези агенти, които лобират.

Горан Такач: 20 е относителна цифра, която мога да кажа.

Репортер: О, кей.

Водещ: Това го казва репортерът Джъстин.

Водещ: Габор е работил с няколко града за около 20 години.

Репортер: На колко гласове, мислиш, че трябва да повлияем?

Горан Такач: Между 15 и 20.

И мъжът от Египет: Какво мислиш, че той може да направи?
Лондон се нуждае от 63 гласа, за да спечели, но вие бяхте обещали 54. Аз се надявам, че можем за вземем още. Аз ще се срещна с ген. Директор на Азиатския олимпийски комитет.

Водещ: И тук се появява митичният кмет от Египет, също агент, който работи в областта на лобирането. Ето какво заявява Ахмед:
Този човек или ще му дадеш парите, или той ще ги вземе.

Водещ: Олимпийското движение има високи идеали - интеграцията и честната игра. Тази вечер ще ви покажем тайния свят зад олимпийските кръгове.

Репортер: Нашето разследване започна тук в Солт Лейк Сити. Тук беше домът на последните зимни олимпийски игри през 2002 г. Олимпиадата тук показа за път как се вземат игрите. (...) в сравнение с другите изборни градове пазеше секретни записи от това, къде са отишли техните пари. Но искахме да разберем какво Лондон все още може да научи от това как Солт Лейк Сити взе игрите. В скалистите планини над града се намират едни от най-добрите спортни съоръжения в света, но ние не сме тук за спорт, защото истината е, че не бе спортът този, който остави олимпийските игри тук незабравими. Това беше фактът, че те приключиха в тази заседателна зала. Това са мъжете на този док - Том Уелш, който водеше кампанията и комитета на Солт Лейк Сити и неговия подчинен Дейв Джонсън. Те бяха учудени колко свършиха в съда, когато свършиха в съда. Дейв Джонсън каза, че докато той е бил свързан с кандидатурата, направил ли е нещо лошо, освен да следва олимпийската традиция.

Водещ: Тук идва моментът да се включи репортерът Джон. Ето какво заявява той:

Джон: Избраният град не участва в избирателния процес. Ние бяхме в услуга на Международния олимпийски комитет по време на изборния процес.

Водещ: Дейв Джонсън научи как работи изборния процес на МОК, когато те се състезаваха неуспешно за предишните зимни олимпийски игри. Всичките 4 избрани града трябва да бъдат пропътувани от Великобритания за финалния глас, който ще реши къде ще бъдат игрите в крайна сметка.

Джон: Да си член на МОК е аристократично и това е истински случай. Ти знаеш, че можеш да видиш портиер, който се разхожда в стаите на хотела в Бирмингам, натоварен с купища подаръци и тогава си мислиш - о'кей, всичко е наред, вероятно днес си взимат подаръците, но следващия ден ще има пореден трафик на подаръци, а това ще се случи на по-следващия. Това представлява един безконечен набор от подаръци, чрез които хората се опитват по този начин да искат услуга от членовете на МОК.

Водещ на Панорама: Избраните градове искат да задържат услугата с членове на МОК, защото именно те са истинските олимпийци. Всеки един има единичен вот, който се пази в тайна. Тези градове решават къде ще се проведат олимпийските игри. В Бирмингам Дейв Джонс научи точно как и колко далече избраните градове са плащали за тези гласове. Солд Лейксити е сигурен, че има най-добрата кандидатура, но Нагано в Япония спечели само с 4 гласа като похарчи милиони долари забавлявайки членове на МОК. Японските компании спечелиха почти 20 милиона. Повече от олимпийския музей.

Джон: Имаме нещо като обучение. За съжаление на всичко това, което се случи ни есе прибираме в къщи и решаваме да отидем още по-напред. Решени сме да насилим нещата, за да вземем олимпиадата. Обратно сме в Солд Лейксити. Те решават отново да се кандидатират за игрите през 2002 г. Да имаш едни от най-добрите спортни съоръжения в света се оказа недостатъчно. Къде е трикът. Оказва се, че се нуждаят някои от експертна помощ.

Джон: Нуждаем се от хора, на които вярваме в тези сфери на света и които имат връзки с членове на МОК. Ние трябва да вземем тези възможности и да се възползваме от тях. На Панорама бе даден достъп до архива на изборния комитет. Тези архиви показват, че комитетът е научил много от предишните избрани градове. Ясно са написани група от агенти-мъже, които се представят за специалисти по олимпиади. Кандидатури, които казват как са определяни пари, с които могат да се купят гласове от МОК. На агентите от изборния комитет е казано, че това е ключът да се вземат гласовете, но те заявиха, че ще намерят и точният начин към това, какво желаят членовете на МОК. Те бяха обезкуражени да посетят града. Визия на хотелския апартамент - единият от специалните, президентски. (Тук си представете как показват президентския апартамент)

Водещ на Би Би Си: На нас ни беше дадено най-доброто, което може да бъде предложено. 5-звездни хотели, шампанско и избрани вина, най-прекрасната храна в света, първа класа самолети, билети и почивки по целия свят за някои членове на МОК и за членове на техните семейства. И след това имаше подаръци за някои от членовете на МОК. Стриктните правила определят, че подаръците могат да бъдат до 2 хиляди долара като цяло. Изборният комитет е похарчил 15 милиона долара, докарвайки игрите в Юта. С помощта на техните агенти е издадена много проста стратегия: каквото пожелае член на МОК, отговорът е “да”. Медицинско обслужване включващо виагра и пластична хирургия за членовете на МОК и техните семейства. Да, стотици хиляди долари помощи за членовете на МОК техните деца да учат в Америка. Да, и четвърт милион, платен по банкови сметки на членове на МОК и техни роднини. Много хора, участващи в усилията на предизборната кампания, но мисля ,че подсигуряването на МОК, дори осигуряване на медицинско лечение, но ние мислим, че това е част от облагите, които тези хора имат.

Водещ: Филмът продължава. Репортерите решават да стигнат още по-далеч, правейки нещата така, че да се опитат да купят директно гласове за кандидатурата на Лондон за домакин на игрите през 2012 г. Естествено като журналисти на Би Би Си не биха могли да се доберат до агентите, които осигуряват въпросните гласове на членовете на МОК. За това те решават да основат компания. И така добре дошли в “Ню Лондон венчърс”.

Водещ на Би Би Си: Ние разполагаме с листа на членове на МОК, които са готови евентуално да приемат подаръци. И ние смятаме,че това са около 85% от членовете на МОК. Наистина човекът, натоварен да се бори с корупцията бе обвинен, че е нарушил правилата. Президентът на МОК Самаранч прие като подарък малък пистолет на стойност 9 хиляди долара. Той каза, че го е депозирал в сейфа на МОК в Швейцария и не е нарушил правилата.
Бяхме в Будапеща, за да се срещнем с друг агент - Габор Комияти. Той е човек с голяма репутация, помагал за събиране на гласове в полза на домакинството на Сидни. Но в предвид промените в правилата, дали той би направил същото и за Лондон. Г-н Комияти заяви, че никога не би се срещнал с нас в офиса му.

Габор Комияти: За дискусия в този вид аз трябва да ви заведа...(тук се намесва и репортерът Джей или Джъстин - трябва да бъдем абсолютно дискретни).

Габор Комияти: Тук сме на твърде видно място.

Репортер: Аз се срещнах с него в лоби- бара на нашия хотел. Опитах се да намеря идеалното място за срещи. Първото нещо, което си помислих бе дали реформите не са били направени с цел да спрат корупцията.

Габор Комияти: Трябва да бъдем изключително внимателни, ако искате да говорите с членове на МОК. За щастие аз не съм имал никога проблеми, работя и с тях, и това би ми помогнало.

Водещ на Би Би Си: Г-н Комияти ми каза, че може да играе поддържаща роля в битката за игрите през 2008 г., а вече е получил предложение за 2012 г.

Глас, репортер: А кой е градът?

Габор: Не мога да кажа.

Глас, репортер: Но един град или няколко?

Габор: Един град.

Глас, репортер: Но Вие не работите ли в негова полза?

Габор: Не.

Глас, репортер: Колко ли гласа той може да донесе на Лондон?

Габор: Възможни са 20 гласа.

Глас, репортер: Добре, за сега това е. Вие казахте 20 гласа, колко ще ни струва това?

Габор: Нормално, като извадим пътуванията и това-онова, около 200 хиляди евро.

Глас, репортер: 200 хиляди евро?

Габор: Да, ако Вие …

Глас, репортер: Ако Вие им предложите директно?

Габор: Да, ако похарчите тези пари, ще имате гласовете.

Глас, репортер: 200 хиляди евро по 20 - това прави 4 млн. евро. Това са много пари.

Габор: Да. Това са много пари.

Водещ на Би Би Си: Комияти каза, че скандалът със Солт Лейк Сити е променил поведението на олимпийския комитет.

Габор: Аз мисля, че те действат много по- разумно и ще видите колко дискретни и внимателни са те. Нужни са ви двойни и тройно връзки, да използвате много посредници ако е необходимо. Този апартамент да го дадете на някой, той да го прехвърли на друг и т.н. и т.н. Ако сте готови на това, вие сте в играта.

Глас, репортер: Той каза, че не може да извърши никакви плащания, ние трябва да направим това.

Габор: Аз не се нуждая от тези пари, не искам да купувам апартамент, вие или някой ваш представител, нали разбирате. Някой много внимателен и потаен.

Глас, репортер: И смятате, че членовете на МОК ще се съгласят?

Габор: Точно така. И след, по-често от обикновеното вие трябва….

Глас, репортер: Как ще стане плащането?

Габор: Аз ще ви дам име, номер, адрес.

Водещ на Би Би Си: 4 месеца след срещата ни ние писахме на г-н Комияти, за да му съобщим какво сме направили. След нашата среща бяхме в e-mail-кореспонденция с него посредством “Ню Лондон Венчърс”. Когато му съобщихме за Панорама, той ни увери, че от дълго време е знаел, че сме журналисти. Комияти ни каза, че е работил за каузата на Стокхолм'2004, но той не даде никакви детайли. Затова отидохме в шведската столица да открием нещо повече. Стокхолм е бил домакин на Олимпиадата през 1912 г. Старият олимпийски стадион ме посрещна за моята среща. Мац Екман е човекът, който се бе разтроил от начина , по който Стокхолм води своята кампания. Той беше построил, събрал чудесна документация около кандидатурата на Стокхолм.

Мац Екман: Шведският организационен комитет отричаше през цялото време да е използвал агентура и твърдеше, че се е борил единствено с честни средства.

Водещ на Би Би Си: Данните на Мац съдържаха десетки, хиляди факти. Кандидатурата на Стокхолм'2004 показва, че преди да избухне скандалът със Солт Лейк Сити шведите са действали също в този дух. И както в случая със Солд Лейк Сити контактите с членовете на МОК не са се ограничавали до срещи в 5-звездни хотели и самолети. Съществуват банкови преводи, които са били направени два дни преди процедурата на вота в Лозана и са доста съмнителни. На 11.10. онази сутрин Олаф Стенхамър, шефът на Шведския организационен комитет, отделил 460 хиляди крони от своята лична сметка и я трансферирал. Той е поискал голяма защита на превода. 30 минути по-късно парите са били изтеглени от получателя. Парите са били сменени в щатски долари като са били изтеглени само в банкноти от по 100 долара, общо 50 хиляди долара. Стенхамър твърди, че тези 50 хиляди долара са били предназначени за неговата отпуска и никога не са напускали Швеция. Шведските съдебни власти разследваха случая и бяха скептични по отношение твърденията на Стенхамър.

Ван дер Квас: Имах съмнение, че тези пари са получени от членове на МОК, но тава са само мои предположения.

Глас на репортер: Сериозни предположения ли?

Ван дер Квас: Да, аз мога да кажа, че това са сериозни подозрения.

Глас на репортер: Вие мислите, че тези 50 хиляди долара са подкуп?

Ван дер Квас: Да.

Глас на репортер: Защо не разследвахте този случай?

Ван дер Квас: Нямаше как.

Водещ на Би Би Си: Нямаше как, но по време на правенето на тази програма, нови доказателства бяха открити. Парите са напуснали Стокхолм два дни преди решителния вот.

Водещ на Би Би Си:В Панорама получихме запис на разговор с подчинен на Стенхамър. Той казва, че е пътувал до Женева с парите и ги е оставил в хотел в Лозана. Този човек е дясната ръка на Стенхамър. Независимо от техните усилия, два дни по-късно Стокхолм не получи домакинството и беше разочарован. Избраха Атина.
След това си уредихме среща с един от агентите, който беше ключът към успеха на Солт Лейк Сити - египтянин, живеещ в Кайро. Той е част от олимпийското семейство десетилетия. Той беше получил 150 хиляди за помощта си.

Водещ Би Би Си: Стигнахме до Атина, дома на Олимпиадата. Върнахме се там през февруари. Гърците имат още много работа, но ние не оглеждахме само съоръженията. Присъствахме на среща на олимпийското семейство. И там на челната маса един до друг виждаме друг президент на МОК, забъркан в скандал - руснака Виталий Смирнов. Той стреля на воля няколко дни в екипировка за няколко хиляди долара. Смирнов урежда безплатно лечение на руски спортист и олимпийска стипендия за руски студент. Той взима и уреди за баняна стойност 1488 долара. Той е предупреден за това си действие, но това не наврежда на кариерата му в МОК, както стана и с корееца. През 2001 г. той взима третия си мандат като вице в МОК. Г-н Виталий Смирнов се очисти от обвиненията. Сръбски агент го е потърсил от комитета на Солт Лейк Сити и е поискал 35 хиляди долара за гласа на Смирнов. Смирнов и Такач отричат обвиненията. Когато срещнахме Такач в Белград, го попитахме каква е връзката му с руснака.

Такач: Той ще ви каже, че съм най-добрият му приятел. Той ме познава от много време и това е.

Водещ Би Би Си: И той би приел една вратовръзка от Вас?

Такач: Да.

Водещ Би Би Си: Той обеща да уреди среща с “Ню Лондон Венчърс” да се срещнем с приятеля му Смирнов, (чува се звук от набиране на телефон). Но когато от Атина се обадихме на Смирнов, той не беше много ентусиазиран.

Такач: Той отказва да се срещне с Вас. Категорично.

Водещ Би Би Си: И какво каза още?

Такач: Каза, че отрича категорично.

Водещ Би Би Си: Помолихме Смирнов да коментира връзката си с Такач. Той отказа. В Лозана МОК се готвеше да подбере градовете-кандидати за 2012 г. Всички бяха там. Добър ден, г-н Самаранч. Сам, това сте вие.

Джъстин: Казвам се Джъстин, работя за Би Би Си.

Водещ Би Би Си: Г-н Самаранч очевидно още е заинтересуван от олимпийските дела. Той сяда зад настоящия шеф на МОК и там е нашия приятел Смирнов, всички “пазачи” на олимпийските идеали в една стаичка. Нас ни изгониха. В града медиите чакаха решението. Тръгна пресконференция на Жак Рок. Приемаме кандидатурата на Париж, Москва, Лондон, Ню Йорк, Мадрид.

Интервю с Барбара Косани, шеф на организационния комитет на игрите в Лондон: Всеки натиска тайно своето копче. Те са от 80 страни и наистина не може да разбереш какво би им повлияло на решението.

Водещ Би Би Си: Ние не знаехме, че това ще е едно от последните интервюта. Ден по-късно тя напусна, казвайки, че й е писнало да пие до ранните часове с мъже около 40-те, пушещи дебели цигари.
Обратно в офиса на “Ню Лондон Венчърс” имаме e-mail от агента Горан Такач. Някой от кандидатура на Лондон му е звънял.

Горан Такач: Той ме попита за кого работя.

Глас репортер: Дали те искат да Ви ангажират?

Горан Такач: Да, може би ще говорим нататък.

Водещ Би Би Си: Лондон'2012 подчертаха пред “Панорама”, че организационният комитет ще спази правилата на МОК. Кои други градове са се свързали с нашите агенти? Г-н Ахмат каза, че е комуникирал с Ню Йорк'2012. Ню Йорк каза за “Панорама”, че г-н Ахмат е изразил интерес да помогне за кандидатурата на Ню Йорк безплатно, но не е отвърнало на интереса. В същото време Париж каза на “Панорама”, че нашите четирима агенти са добре известни. Париж каза, че не са имали директен контакт и има намерение да се обърнат към тях. Москва отговори, че нямат контакт с агентите. Докато Мадрид'2012 каза същото, поздравявайки “Панорама” за подхващането на тази деликатна, но интересна тема. Панорама имаше още въпроси за кандидатурата на Лондон. Горан Такач ми каза ,че изпълнителният шеф на Лондон е изпратил писмо до Смирнов, предлагайки тайна среща в Москва. Правилото на МОК гласи: не трябва да има посещение в градовете при членове на МОК за представяне на тяхната кандидатура. Горан Такач каза, че Виталий Смирнов му се е обадил по телефона.

Горан Такач: Не трябва да се прави така, това е против правилата.

Водещ Би Би Си: Лондон`2012 потвърди, че Мийлс е писал на Смирнов, предлагайки му среща в кафе в Москва. От организационния комитет предадоха, че на тази среща не е трябвало да се представя която и да е кандидатура. Срещата не се е състояла. “Ню Лондон Венчърс” направи своето последно пътешествие. Г-н Смирнов отказа да се срещне с нас, но г-н Такач ни уреди среща с друг член на МОК. Българската столица София. Дали ще намерим решаващо доказателство, че агенти все още доставят гласове. Дали член на МОК наистина се съгласява да се срещне с “Ню Лондон Венчърс”. Джъстин към Горан по телефона:

Джъстин: Горан ли е?

Горан: Да, Джъстин. С г-н Славков ще сме на последния етаж в ресторант “Панорама”, на 19 етаж.

Водещ Би Би Си: На другата сутрин българинът Иван Славков пристигна докаран в олимпийски джип. Той е важен човек, не само член на МОК, но и шеф на БОК. Той е и професор в Киевския университет, бил е министър, шеф на БНТ и зет на комунистическия диктатор Тодор Живков и сигурност не трябва да присъства на такава среща. Правилата на МОК гласят: не трябва да са забъркани с фирми или персони, чиято дейност не се покрива с принципите в олимпийското движение.

Глас репортер: Горан обясни ли Ви кои сме ние?

Иван Славков: Да, той ми обясни.

Глас репортер: Каза ли ви колко е чувствително това - ние не сме част от формалната кандидатура на Лондон.

Иван Славков: Да, знам това.

Водещ Би Би Си: Проф. Славков е щастлив да дискутира как “Ню Лондон Венчърс” би повлияла на гласовете на членове на МОК.

Глас репортер: Вие решил ли сте къде отиват вашите предпочитания?

Иван Славков: Още не.

Глас репортер: Значи сте готов да преговаряте?

Иван Славков: Да.

Глас репортер: Как карате хората да видят ползата?

Иван Славков: Бих казал, че различно, знаете как - различен подход, някои са бизнесмени и са заинтересувани.

Глас репортер: Да разбирам, че те искат облаги?

Иван Славков: Да, те са заинтересовани в някои области.

Глас репортер: Значи мислите ,че ако им предложим договор, или..

Иван Славков: Да, да, другите, другите, те вярват в спорта.

Водещ Би Би Си: Звъни се, проблем с таксито. Тогава пристига и Горан.

Глас репортер: Здравей Горан, радвам се да те видя пак.

Водещ Би Би Си: Горан обясни, че понеже проф. Славков заема много постове, може да заобикаля правилата на МОК, може да се среща с членове на МОК. Като член на комисии той може да пътува където си иска. Лесно е и лесно се покрива.

Глас репортер: Говорихме за договора с Вас и видяхме важните фигури, за които говорихме. Ако вкараме и г-н Славков, с колко трябва да го възнаградим за усилията му?

Горан Такач: Г-н Славков беше включен в тези фигури.

Водещ Би Би Си: Малко по-късно проф. Славков се извини.

Иван Славков: Момчета тръгвам, защото отивам на погребение и трябва да произнасям реч.

Водещ Би Би Си: След като си тръгна, попитахме още за неговата роля, дали ще се появи в някой договор.

Горан Такач: Не, разбира се, че не. Той няма да се появи никъде. И дори бих казал, че това е последният път, в който седим всички и говорим за това.

Водещ Би Би Си: Предполагам, че в това някои хора ще видят нарушаване на правилата.

Горан Такач: Точно така. Той няма да се появява повече, той ще убеди неговите, нашите най-близки приятели да вземат парите и това е.

Глас репортер: И тогава ще ни се обадите, за да кажете къде трябва да отидат парите?

Горан Такач: Ще ви кажа точно колко и къде.

Водещ Би Би Си: Няколко седмици по-късно се свързахме с Такач и проф. Славков да ги попитаме за това, което казаха. Те казаха на “Панорама”,че са се съгласили на среща, за да разкрият един истински опит за подкупване на процесите по кандидатурите. Проф. Славков казва: какво и да съм казал, по-добре на срещата беше да гепя корумпираните. Това, обаче трудно се връзва с онова, което казаха по време на срещата, след като професорът си тръгна. Горан направи списък с настоящи членове на МОК, той започна име по име.

Горан Такач: Сега ще ви кажа към кого можем да се обърнем, но не и по какъв начин. Голям приятел, но не мога да говоря с него за пари. Иван може. Ако Лондон вземе игрите, ще имате 500 хиляди, защото има нужда от пари. Той е 100% под контрол, няма проблем. Той е човек, с когото мога да правя големи сделки.

Водещ Би Би Си: Горан назова така около 30 члена на МОК, към които можем да се обърнем.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Иван Славков"