http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=48947&eid=434

 

Батето нахлу в БОК и си назначи заместник

Славков позори олимпизма

Бойко Оков

Батето заяви пред БТА, че ще обжалва решението на МОК за изключването му от олимпийското движение в Международния арбитражен спортен съд в Лозана. "Наел съм екип от юристи и ще обжалвам изключването си", каза той.
Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Симон Спасов пък подчерта, че основната цел на работата му ще бъде организацията и провеждането на Общото събрание на БОК на 28 септември. Той твърди, че заседанията на ИБ на БОК от 19 и 27 юли са нелегитимни и смята, че не трябва да се бърза със събранието.
Според източници от БОК е бил уволнен и генералният секретар Белчо Иванов. Той щял да поеме поста директор на Националната спортна база, на който ще замени досегашния шеф Марио Примджанов. До снощи обаче не успя да стане ясно какви са точните мотиви за уволнението и кой е подписал заповедта.
"Това е самоуправство, не може да се действа по такъв начин", коментира действията на Славков г-жа Ирена Кръстева, изпълняваща временно длъжността председател на комитета. Тя беше избрана на 19 юли на тази длъжност с 10:1 гласа от ИБ, а после това решение беше вписано в съда.
Така директорката на Българския спортен тотализатор стана легитимният, макар и временен, президент и в ролята на такъв подготви и подписа документите за официалната кандидатура на София за Зимните олимпийски игри през 2014 г., които бяха изпратени в централата на МОК в Лозана. Президентът на МОК Жак Рох й благодари лично с писмо за подадената кандидатура.
Скандалът с Иван Славков на практика започна още на 19 юли, когато той напусна заседанието на Изпълнителното бюро. Това стана, след като той предложи Симон Спасов за свой заместник, но членовете на Изпълкома не уважиха искането му. Тогава Батето се изниза бесен от Гранд хотел "София", където беше форумът, през задния вход, а после бивши негови съратници обявиха, че е влязъл в болница. Всъщност вечерта той беше засечен на чашка в Боровец от репортери на "Дарик радио".
Членовете на Изпълнително бюро на БОК осъдиха с декларация действията на бившия си председател и му напомниха, че неговото изключване е било позор за цяла България. В документа, подписан от 13 членове на ИБ, се изразява протест срещу проявите на Батето и неговото обкръжение.  Предлагаме ви пълното му съдържание.

Декларация на членовете на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет

На 01. 08. 2005 г. сутринта г-н Славков и негови приближени, сред които членът на ИБ на БОК г-н Симон Спасов, нахлуха в сградата на БОК и се настаниха в кабинета на Председателя на БОК. Там г-н Славков е "прогласил" своя доверен човек Симон Спасов за Председател на БОК.
Напомняме на г-н Славков, че на 19.07.2005 г. с 10 срещу 1 гласа Изпълнителното бюро на БОК взе решение да избере за временен председател на БОК г-жа Ирена Кръстева, а не г-н Симон Спасов. 
ИБ на БОК изразява протеста си срещу днешните неуместни и недостойни действия на г-н Славков и обкръжението му. Разбираме личното огорчение на г-н Славков заради отстраняването му от поста Председател на Български олимпийски комитет, но то е последица от персоналното му поведение, довело до изключването му от Международния олимпийски комитет и до голям позор за България.
Когато е имал честта да стане член на МОК г-н Славков е положил клетва, в която е декларирал, че "ще служи на олимпийското движение, ще зачита и ще осигурява зачитането на всички предписания на Олимпийската харта и решенията на МОК, които ще счита за неподлежащи на оспорване".
Цялата световна общественост знае какво беше решението на Сесията на МОК от 07. 07. 2005 г. в Сингапур - МОК изключи г-н Славков, като препоръча на БОК да предприеме незабавни мерки за изпълнение на това решение. Съгласно Олимпийската харта и устава на БОК, когато някой е изключен от МОК, той няма право повече да бъде член на БОК. Лишаването от права е автоматично, а ИБ взе своевремнното решение да отстрани г-н Славков от поста председател, тъй като това беше единственият начин да се спаси частта от достойнството на България пред международната общественост.
Призоваваме г-н Славков да се оттегли с достойнство и да остави хората, които действително служат на олимпийското движение да работят, особено сега, когато България издига кандидатурата си за домакинство на 22-ите Зимни олимпийски игри. Членове на

Изпълнителното бюро на БОК:   

1. Норайр Нурикян
   2. Пюзант Касабян
   3. Добромир Карамаринов
   4. проф. Светослав Иванов
   5. д-р Виржиния Михайлова
   6. Васил Тончев
   7. Андрей Дойчев
   8. Христо Марков
   9. Йорданка Благоева
10. Петър Попангелов
11. Ирена Кръстева
12. Валентин Йорданов
13. Марио Примджанов

 

* * *

http://www.standartnews.com/archive/2005/08/02/theday/index.htm

 

СОФИЯ. С гръм и трясък се появи вчера в олимпийския комитет (БОК) доскорошният президент Иван Славков. Заедно с юристи той въведе бившия шеф на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Симон Спасов с цел да го замества в БОК, докато отсъства от България. Батето заминава за чужбина днес на среща с президента на ФИФА Сеп Блатер. Според плановете на Славков заместникът му Симон Спасов ще поеме ръководството до връщането му на 16 август. За 17 август футболният шеф е назначил и заседание на Изпълнителното бюро на БОК. В съдебното решение, където оспорва поставянето на Ирен Кръстева за заместник, пише: "В името на народа".
От двайсет и кусур години съм председател на БОК - най-демократичната организация, коментира Батето. Досега всичко е било поставено на масата. Нямаше нищо скрито-покрито. И сега - от един път - нова охрана! А БОК е като църква! Сега искам Мони (б.р. - Симон Спасов) да си седне на мястото.
Имам издадена заповед да замествам Иван Славков в страната и чужбина, обясни пък Спасов. Основната цел била да се проведе Общо събрание на БОК. Според Спасов тези на 19 и 27 юли били нелегитимни, тъй като нямало протоколи и листи за присъствие.Минути по-късно бе уволнен досегашният генерален секретар на БОК и дългогодишен съратник на Батето Белчо Иванов. Мотиви не бяха посочени.

 

* * *

 

http://www.standartnews.com/archive/2005/08/02/theday/s4514_2.htm

 

Батето: Спретнаха селска революция

Иван Славков е категоричен, че Общото събрание на БОК, свикано от Ирен Кръстева, няма да бъде легитимно.
Зад гърба ми се прави дневен ред. Не допълнение към съществуващия дневен ред, а нов, възропта Батето пред Ринг тв. Общо взето - революция. Такава, селска революция. Няма дневен ред, няма покани, всички научават всичко ей така - на улицата, оплака се в характерния си тон той.
Според Иван Славков фактът, че Ирен Кръстева е подписала заявката за кандидатурата на България за домакинство на зимната олимпиада през 2014 година, по никакъв начин няма да обърка нещата.
Този документ може да го подпише и секретарката, смята той. Важен е печатът и гаранцията от 150 000 долара.
На финала Батето обобщи, че е съвсем нормално синът му да го наследи като шеф на олимпийския комитет. Но засега "този вариант не вървял".

 

 

Поразяващата уста

 • Кандидатирам се за кмет на София. Ще разруша всичко. Ще оставя само едно поле и една къща.
 • Днес печеля избора, после президентските два мандата и отивам в манастир.
 • Догодина в Атина със Здравка (б.р. - Йорданова, олимпийска шампионка по гребане) ще сме в една лодка, но с платна и трябва всички вие да се съберете, за да духате.
 • В това е истината (сочи подаръците от чуждите делегации), а пликчетата може и насаме да ми ги дадете.
 • Много хубаво е в Бразилия. Не ми се прибираше. Пред Бразилия предпочитам само себе.
 • Добре съм, щом осъмнах.
 • От Азербайджан ще внасяме петрол, само че ме дразни, че килимчето е много малко (към зам.-шефа на НОК на траната Хусеинзаде, който му подари ковьор).
 • Повече няма да стъпя в САЩ. Те са едно предприятие, а не държава. Пък и ми се ходи там толкова, колкото на американския посланик в село Лиляче. Нека дойде тук да ме интервюира, няма да му искам виза.
 • Писна ми от конгреси! Няма за какво да се събираме пак. Знаете, че когато има конгреси, обикновено ги печеля.
 • Доброто прекарване е винаги там, където съм. Скучно ми е там, където ме няма.
 • Срещу фашистите ми е било най-трудно просто защото не съм се засичал с тях.
 • Имам вкъщи 250 костюма и ще взема да ги раздам за олимпиадата. Жените пък ще ги оставя голи - те така са по-хубави.
 • Шампиона по футбол го определям още преди да е почнало първенството, но не го обявявам, за да има интрига.

 

* * *

http://www.standartnews.com/archive/2005/08/02/theday/s4514_5.htm

 

Отряд адвокати обжалва изгонването

Иван Славков ще обжалва решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да го изключи от редиците си, стана ясно вчера.
Вече съм наел френски, американски и английски юристи, за да обжалвам решението, с което ме изключиха от редиците на МОК на сесията в Сингапур, обяви той. Първо ще обжалвам в самия МОК, а след това и пред Спортния арбитражен съд. Ще го направя, защото не се чувствам виновен. По тази причина отказах и да си подам доброволно оставката от МОК. А можех да направя това и да си остана председател на БОК.Иван Славков обясни, че напуснал преждевременно първото заседание на БОК, за да остави присъстващите на него да си говорят.
Поискаха да си подам оставката, но аз не я подадох, завърши Батето.

 

http://www.segabg.com/02082005/p0010002.asp

 

Батето превзе БОК, ще се бори и с МОК

Иван Славков

 

МИЛЯНА ВЕЛЕВА

Придружен от юрист и камера на "Ринг тв", бившият шеф на БОК Иван Славков превзе сградата на ул. "Иван Вазов". Въпреки че преди дни Изпълнителното бюро на комитета избра шефката на тотото Ирена Кръстева за и. д. председател, Батето връчи съдебно решение, според което зам.-председателят Симон Спасов поема поста. В рамките на визитата си в БОК Славков успя да уволни и генсека на комитета Белчо Иванов.
Кръстева не бе в сградата. Тя пристигнала по-късно и вдигнала скандал на охраната, която пуснала Батето.
Славков заминава днес за Лозана, където смята да подаде жалба пред Спортния арбитражен съд срещу решението на МОК да бъде изключен от организацията. "Вече съм наел френски, американски и английски юристи, за да обжалвам решението", каза Славков.

 


* * *

 

http://www.segabg.com/02082005/p0090013.asp

 

Славков превзе БОК

Иван Славков (вляво) предава ключовете от касата на БОК в ръката на бившия председател на ДАМС Симон Спасов (който е извън кадъра) в присъствието на юрист (в средата).

Снимка: Ринг тв

 

Батето уволни предалия го генсек, ще оспорва пред съд изхвърлянето си от МОК

МИЛЯНА ВЕЛЕВА

Кадрилът в БОК продължава. Вчера бившият му шеф Иван Славков "превзе" сградата.
Придружен от юрист и камера на "Ринг тв", Славков влезе в бившия си кабинет на ул. "Иван Вазов", въпреки че шефката на тотото Ирена Кръстева постави там своя охрана веднага щом Изпълнителното бюро на БОК я избра за и. д. председател. В присъствието на юриста той връчи на зам.-председателя Симон Спасов съдебно решение. Според документа именно бившият шеф на ДАМС от правителството на Иван Костов трябва да управлява БОК до общото събрание. Причината - Спасов е избран за първи зам.-председател и Славков го е натоварил да го замества още докато бе действащ шеф на комитета.
Според Батето и Спасов решенията на Изпълнителното бюро от 19 юли (б. р. - когато бе избрана Кръстева) са нелегитимни, защото въобще не е трябвало да бъде подлагано на гласуване кой да ръководи временно комитета. При това положение

Спасов възнамерява
да свика нова сбирка

на бюрото на 17 август.
Докато вчера Батето предаваше властта, Кръстева не бе в сградата. Очевидци разказват, че тя се е появила бясна, след като двамата и тв екипът са си тръгнали, и вдигнала скандал на охраната. Още когато смени пазачите, тото-шефката бе дала указания в сградата да не бъде допускан Славков и да се внимава служители на БОК да не изнасят документи.
"Не може държавата да се меси в делата на БОК. И Кръстева, и Лучано в момента са представители на властта. Всяко заседание на Изпълнителното бюро се свиква с предварително обявен дневен ред. На всяко ново заседание се приема протоколът от предишното. Мандатът на общото събрание на БОК изтича през ноември. Не е нужно да се бърза чак толкова независимо от сложната политическа обстановка в България. БОК е извън политиката и е надпартиен", каза Симон Спасов.
Бюрото на комитета пък реагира с декларация, подписана от 12 членове, сред които Кръстева. Според тях "действията на Славков са неуместни и недостойни".
В качеството си на президент на БФС Славков заминава за чужбина днес. В Лозана той ще се срещне с шефа на ФИФА Сеп Блатер. Също там

ще подаде и жалба пред
Спортния арбитражен съд

срещу решението на МОК да бъде изключен от организацията.
"Вече съм наел френски, американски и английски юристи, за да обжалвам решението. Първо ще обжалвам в самия МОК, а след това и пред Арбитражния съд. Не се чувствам виновен, затова и отказах да се оттегля сам. А можех да го направя и да си остана председател на БОК", каза Славков.
Той добави, че е напуснал преждевременно първото заседание на БОК на 19 юли, за да остави присъстващите да си говорят (б. р. - на въпросното заседание Марио Примджанов, шеф на "Национална спортна база" ЕАД, казал на Славков да не се меси и да остави всичко на бюрото). "Примджанов ми каза, че си бил оставил съвестта навън, на заседанието сърцето му говорело - добави Батето. - А аз, като излязох, намерих съвестта му навън и го изгоних и от футболния съюз" (б. р. - Примджанов беше един от най-верните хора на Славков и бе шеф на Дисциплинарната комисия в БФС).
Славков обяви още, че очаква олимпийските циркове да спрат. На въпроса кой трябва да го наследи на поста в БОК той отговори: "Нормално е да бъде синът ми, но сега не върви. Сега нали знаете кои се готвят за членове на МОК."
Той обаче не видя нищо фатално в това, че Ирена Кръстева е подписала кандидатурата на София за домакин на зимните игри през 2014 г. "Този документ може да го подпише и секретарката. След като има печат на него, подписът няма значение. Спекулации с това не може да се правят. Става въпрос за държавни и обществени структури.

Важни са печатът
и гаранцията

от $150 000", уточни Славков.
Вчера той уволни и генералния секретар на БОК Белчо Иванов, за когото е споделял пред свои близки, че го е предал. Генсекът бе дълго време в болнични. Той не се появи на първото заседание на Изпълкома и после бе обвинен от Стефка Костадинова, че не е внесъл в съда документите, за да бъде тя регистрирана като зам.-председател на БОК. Според мнозина Иванов вече е преминал в "противниковия" на Славков лагер, който чрез Кръстева лобирал за председател на БОК да бъде избран спортният министър в оставка Лучано.


 

Тото-шефката веднага "издействала" спортна база за комитета

Най-изненадващо спортна база "Цар Самуил" е харизана на олимпийския комитет. Тя е в активите на "Национална спортна база" (НСБ) с изп. директор Марио Примджанов.
С решение от 22 юли 2005 г. - едва 3 дни след като Изпълнителното бюро избра тото-шефката Ирена Кръстева за и. д. председател, базата е дадена за ползване на БОК. Този факт оповести Иван Славков, който обаче твърди, че комитетът няма никаква необходимост от обекта в Петрич.
Това изтиква на преден план съмнения за подготвяна далавера около имота с участието на Кръстева, която е едно от най-доверените лица на спортния министър в оставка Лучано.
През пролетта на 2004 г., когато Славков и Лучано бяха в добри отношения, министърът даде за 10 г. на БОК срещу смешен наем - 3900 лв. месечно - базата "Спортпалас" в Златни пясъци. Тогава двамата защитиха този договор с мотива, че БОК се нуждае от база. Месеци по-късно комитетът спря да плаща наема и НСБ прекрати договора за наем.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Иван Славков"