Би Би Си срещу Славков
Британски журналисти застрашени от арест у нас
[ 2004-12-31 ] Фани Чоджумова

http://www.novinar.net/main.php?act=news&act1=det&sql=MTQ5Mjsw&mater=MTQ5Mjs2Mw==

 

 

   Не можем да дадем гаранция на екипа на Би Би Си, който снима филма "Да купиш игрите", че ако бъде призован в България, няма да бъде арестуван, съобщиха вчера от следствието.
    Журналистите ще бъдат призовани чрез служебна поръчка да дадат показания в София по дело за провокация към подкуп и за незаконно използване на специални технически средства при заснемането на филма, който уличава шефа на БОК, председател на БФС и член на МОК Иван Славков в корупция. Филмът бе излъчен през август по Би Би Си и по БНТ и в него Славков се съгласи да разговаря с членове на МОК да гласуват за кандидатурата на Лондон за Олимпийските игри през 2012 г. Британските журналисти се представиха пред Славков като заинтересовани за домакинството на страната си бизнесмени. Прокуратурата образува дело през ноември срещу британците по жалба на Славков. Той е бил разпитан преди десет дни.
    Консултантът на филма Андрю Дженинкс обяви вчера по БНР, че целият свят е разбрал, че Славков не трябва да остава в МОК. Смехотворно е прокурорът да приема сериозно каквото и да било оплакване от Славков, смята той. "Голям срам за хората в България е, че в центъра на обществения живот стоят хора като Иван Славков и главния прокурор, които са все още в онези времена, в които беше Румъния по времето на Чаушеску", каза Дженинкс. Той призова Никола Филчев да се оттегли от поста, а Славков да бъде отстранен от всички длъжности, които заема. Славков е история в МОК и няма никаква възможност да се върне, каза английския журналист.
    От прокуратурата отказаха коментар по изявлението на Дженинкс с аргумента, че са страна по делото срещу обвиняемите британски журналисти. В България има закони, които ние изпълняваме, казаха прокурорите. Те припомниха, че не прокуратурата, а съдът е осъдил румънския журналист Джордже Бухнич, който бе арестуван, след като снимал без разрешение на Дунав-мост. Бухнич бе обвинен в незаконно използване на специално техническо средство и бе осъден да заплати 1000 лв. Журналистът обжалва присъдата.

 
 
2004-12-30 21:25:15, CommonSense
Уважаеми журналисти от ББС! Много ви моля, елате в БГ на разпита! Това е единственият шанс светът да научи какви извратеняци управляват света! Това са същите лекета на които руснаците не просто им разрешаваха а изискваха да правят каквото си искат стига само да са по-руснаци и от руснаците! Сега същите мърлячи си мислят, че ще се мазнят на НАТО, ЕС САЩ и те ще им разрешават да се държат по същия дерибейски начин! Та елата! Аако си позволят да ви арестуват ще ги смаже сметовното обществено мнение! Ако пък ги хване шубе, ще помогнете на много хора в българия да разберат що за мизерници ги управляват!
2004-12-30 21:26:24, ЖАН ВЪЛЖАН
Прав е журналиста за мнението си за главния прокурор и г-н Славков.За голямо съжаление България създава впечатление пред ЕС и света,че комунизма и комунистическото мислене отдавна са си отишли.Нищо такова няма в реалността.И по начин на живот и по начин на разсъждаване в по голямата си част този скапан народ живее по комунистически.Ценностната система,градена през тези години е такава.Защо се очудвате,че съдиха румънския журналист и оправдават постъпката на г-н Славков?Далаверата и корупцията се е превърнала в норма на обществен живот и ежедневие.Далавераджиите и рушветчиите са на почит в обществото.За тях няма полиция,следовател,прокурор и съд.Тези държавни структури са за кокошкарите,които нямат пари за да се откупят.Така беше и по Татово време.Далавераджиите вместо в затвора ги пращаха за "наказание" на по-висок пост.Абе това не е народ,а мърша.Сега ли го разбрахте уважаеми западни граждани.Само ако знаехте какъв таралеж си вкарвате в гащите с България и Румъния.Ето Ви един пресен пример за потвърждение на казаното.Служители от министерството на икономиката,бивши комунисти и настоящи социал-демократи от управляващата партия(чисти пребоядисани комунисти),след загубата на изборите и предстоящата смяна на правителството задигат от министерството всички компютри,телефини ,факсове,размножителна техника,столове и офис оборудване.Хората са си го занесли в къщи по стар комунистически обичай.Нали е държавно,значи ничие.Кради народе без съд и присъда.В България нещата са същите.Без далавера,рушвет и политическа протекция нищо не става.
2004-12-30 21:28:11, CommonSense
Моля за извинение за допуснатите по-горе грешки! Уважаеми журналисти от ББС! Много ви моля, елате в БГ на разпита! Това е единственият шанс светът да научи какви извратеняци управляват България! Това са същите лекета, на които руснаците не просто им разрешаваха, а изискваха да правят каквото си искат стига само да са по-руснаци и от руснаците! Сега същите мърлячи си мислят, че ще се мазнят на НАТО, ЕС, САЩ и те ще им разрешават да се държат по същия дерибейски начин! Та елате! Ако си позволят да ви арестуват ще ги смаже световното обществено мнение! Ако пък ги хване шубе, ще помогнете на много хора в България да разберат що за мизерници ги управляват!
2004-12-30 22:04:44, Магистър по икономика и магистър по администрация
В България далаверата и рушвета вървят задължително с политическите протекции.Ще Ви дам един пример,как член на НДСВ-Варна с далавери и политически протекции мами Варненската общественост от няколко години и сега за срам и позор на тази безпринципна партия става съдебен заседател към Варненски районен съд с протекциите на НДСВ.Според изискванията на закона лицето,което е избрано за съдебен заседател трябва да е известно в обществото,да е порядъчно и морално неопетнено и да не е осъждано никога.За избраното от Варненския общински съвет за съдебен заседател лице от НДСВ не може да се каже същото.Като председател на фалшиво регистрирано,фантомно сдружение "Академика-Магистър-Интелект"става кандидат за общински съветник от НДСВ от гражданската квота.Следват участия на конкурси за държавни служители с политически протекции и пазарлъци без лицето да отговаря на нито едно законово изискване.За този случай министър христина Христова пише в www.anticoruption.bg оправдателно писмо.С така регистрираното фалшиво и фантомно сдружение участва в семинари,обществени мероприятия,приеми от името и подкрепата пак на НДСВ.С това фалшиво и фантомно сдружение и с политическите протекции на Варненските депутати от НДСВ стига до посещения на двореца "Враня" при царица Маргарита,посещения на двореца "Евсиноград" на гости на вицепремиер и посещения в парламента.Да жевее далаверата и политиката.При другите партии положението е същото.Да му мислят подсъдимите във Варненски районен съд!Не само съдебната,а цялата система в България е скапана.Далавераджийте,рушветчиите и политическите партизани са на почит.За тях няма принципи и морал.Случаят,който Ви описах е типичен за обществения живот в България и за партийния морал.Да не забравяме,че някой хора дойдоха на власт с намерението да положат основите на нов обществен морал и бизнес правила.По делата ще ги познаете.
2004-12-30 22:40:06, православен
Магистре, Щом обвиняваш, дай твоето име и името на обвиняемия. В противен случай е равносилно на клюка и клевета.
2004-12-30 23:12:30, Антов
Крайно време бе запада да разбере, че в БГ комунизма си стои непокътнат и Иван Славков е само една бръмка от него-вярно твърде арогантна. Защото точно от запад се правят на слепи и са готови да пресъединят една държава с цар-министър вербуван от руските чекисти, с президент доказан комунист, с корумпирани прокурори и съдии. Да не говоря за месната власт която е две трети червена и която краде на поразия парите от предпресъидинителните фондове. Целия държавен апарат са само снахи, деца, внуци и зетьове на комунистически величия и една мутра главен секретар на МВР. А че цялата икономика е преватизирана от комунистите и те сега насаждат див капетализъм. За всичко това запада си затваря очите и когато някой техен човек го докоснат тогава пискат. А ние които все още живеем в тази ненормална държава и които сме осъдени на комунизъм какво да правим? Разбира се на комунизъм ни осъди точно Англия в Ялта и ни хвърли в рацете на онзи звяр Сталин. Така ще бъде уважаеми западняри, докато си затваряте очите винаги когато се докоснете до БГ действителноста ще ви вони на лайна.
2004-12-31 03:32:23, Болгарский красний патриот
Ребята,приежайте к нам!
2004-12-31 05:05:19, Ник
Погледнете му физиономията. Мутра, нали?И кой го кръсти Батето? Преди 89-та хората не го наричаха така.Наричахме го принца, плейбоя, зетя, но никога Батето.Така са му викали тесен кръг ибрикчии.Като Тошо Тошев, например, който именно възкреси обръщението си от тогава.За тях е бил и си остава Батето.За хората е мутра.Що се отнася до екипа на Би Би Си, имат основание да не искат да идват в България.Кобургота може така да насъска лудия прокурор, че хората да прогният в каушите.Ориенталска работа!
2004-12-31 05:54:58, Магистър по икономика и магистър по администрация
(до православен)Повод да опиша този частен случай на далавера и политически протекции са публикуваните статии във в.Новинар за размерите на корупцията и плачевното състояние на съдебната система.У нас не само,че не се води борба срещу корупцията и далаверите,а в повечето случаи те се осъществяват с партийни протекции и участие.Избора на лицето за съдебен заседател във Варненски районен съд,стана пак с партийни протекции и пазарлъци без да се има предвид това,че то е лъгало и лъже Варненската общественост с фалшиво регистрирано,фантомно сдружение и е закононарушител.Не исках да занимавам форума с имена,но за да не мислите,че е клюка и клевета,лицето се казва Пепа Маркова Ризова,член на НДСВ-Варна,областен координатор за Варненска област на "Женска либерална мрежа"към НДСВ.Тя е типичен случай за това как може да се стане политик и общественик от НДСВ с фалшиво регистрирано,фантомно сдружение наречено "Академика-Магистър-Интелект" и как може с партийни протекции,нарушавайки законите на страната да се прави кариера.Аз се казвам Марин Филев.Магистър съм по икономика и магистър по администрация и управление.За този случай съм информирал НДСВ-София,НДСВ-Варна,Областна администрация-Варна,Общински съвет-Варна,Община-Варна,Варненски Свободен Университет.При всяка реакция по случая от моя страна и от страна на магистрите по публична администрация се разперва политически чадър от депутати и ръководството на НДСВ.И вместо да се извинят на обществеността на Варна за лъжите и да я отстранят от партията,по стар комунистически обичай я повишават в длъжност,а сега за срам и позор я избраха за съдебен заседател.В такава страна живеем приятелю.Докато далавераджийте и закононарушителите са на почит в обществото и всички неща стават с даване на рушвет,политически протекции и пазарлъци България ще е в това състояние.Най-голямата заблуда беше,че царя с неговата партия ще положи основите на нов морал и бизнес правила.Рибата се вмирисва от главата-казва народът!
2004-12-31 08:43:21, vlado
Do Magister Ne iskam da hvalya vremeto na Tato, no si spomnyam, 4e togava sadebnite zasedateli se izbiraha ot naroda - na mestnite izbori...
2004-12-31 08:46:01, az
"pravoslaven", pravis se na mnogo otvoren, no i ti ne si kazvas imeta. na vsi4ki ni e qsno, 4e ziveem v mrasniska darzava, upravlqvana ot mrasnizi i ti si oste edno potvarjdenie za tova(kakto i az samiqt)
2004-12-31 09:00:27, Ник
Магистре, съгласен съм, че не е най-важното да се посочват имена в случая, за който съобщаваш.Той е типичен за създаването и функционирането на жълтата партия.В публичното пространство се назоваха и суми, заплащани за влизане в депутатски листи, открито се говори за "лични" депутати /какъвто е Влахов на Васил Божков-Черепа/ и т.н.Пример даде самият Кобург, ако си спомним как бе направена и финансирана личната му кампания през 2001 г. Не съм съгласен,обаче, че при всички други партии положение е същото.Това със сигурност не се отнася за Демократи за силна България.Лошото е, че проблемите, за които пишем тук, не стигат до масовия избирател.Медийните босове вече влязоха в новата кампания на Кобурга "Феникс" за оставането му във властта и открито го подкрепят заедно със социолози като Мира Янова, Райчев, Кънчо Стойчев, Кольо Колев и пр.оловни войничета на жълто-червената мафия.
2004-12-31 09:42:29, До Ник
Ник! Ако беше само жълто-червервената мафия както и да е, а какво ще кажеш за жълтите пуловрчета на аварина Петър Стоянов? Ами за ловджията Николов от Разград благодарение на когото беше назначен един нов шеф на Националния осигурителен институт? Ами за Светла Петрова - жената на Илчев, която беше върла седесарка уж, пък благодарение на която БТВ стана по-жълта и от съдържанието на толаетна чиния?
2004-12-31 10:14:04, Ади
Оставете Светла Петрова, не виждате ли, че е болна жената. Тресе се от нерви и истеризира в екран. Лесно ли е да лавираш между толкова много планини от лайна - все ще изядеш някое. Пък и детето й нали го прибраха испанците за наркотрафик и търговия с проститутки. Е, вярно че живее в българското посолство и царят му прати адвокат, не е хвърлено на вълците в кауша. Ама все пак е тежко за една майка. То добре, че Илчев носи парици вкъщи, не напразно върти опашка около Симеончо.
2004-12-31 10:15:43, Пенка Пенкова
Тошо Тошев се казва по паспорт ТОШКО, а иначе не е по-малка мутра от Славков или Черепа.
2004-12-31 10:23:30, dosta_umeren
Neuvajaemi jurnalisti ot BBS.Vie ste nai-sku4nata televizia i radio na Ostrova.Vie triabva da se nau4ite,4e vsiaka durjava ima svoi sobstveni zakoni i te triabva da se spazvat.Nosete si posledicite.Vseki znae kakuv e Bateto- polujiv.No sum kraino razo4arovan ot hora ostavili mnenieto si i za6titava6ti vas,jurnalistite,koito naru6ihte zakona v BULGARIA!
2004-12-31 10:35:59, Кики
Всички Вие по-горе трябва да се научите да уважавате първо Българина-България,така както чужденците уважават себе си дори и да не са прави и да не се хващате за всяка манипулация.Никой чужденец,няма право да обижда институциите в България.Това мене като Българин ме обижда много и се надявам на съответна реакция от хората,които могат официално да изразят недоволството ни,след като журналистката не го направи на интервюто.
2004-12-31 10:47:32, Dreamer
Mislia ,che E KRAINO VREME BBC DA NAPRAVI EDIN FILM I ZA BALGARSKATA PROKYRATYRA!!!!!
2004-12-31 10:53:56, нот
Какви закони има в България бе.нещастнико!Ето такива подлоги крепят мафията в България!
2004-12-31 11:17:22, dosta_umeren
DO HOT.SELIANIN SMOTAN KUPI SI BILET ZA VLAKA I OTIDI V SOFIA NA PL. SLAVEIKOV SE PRODAVA EDNA KNIJKA NARE4ENA KONSTITUCIA NA REPUBLIKA BULGARIA.KUPI SI IA AKO IMA6 PARI I IA PRO4ETI I TOGAVA 6TE VIDI6 KVI ZAKONI IMA BULGARIA.SIGUREN SUM 4E SI NAPRAVIL MNOGO SVIRKI NA 4UJDENCI
2004-12-31 11:19:18, Za VLADO
Vladko,po vremeto na Todor Jivkov sadebnite zasedateli se izbiraha i perdlagaha ot voennite otdeli na BKP po mesta.I se glasuvache zachtoto imache edna edinstvena lista. Az pomnia.
2004-12-31 13:51:15, Ник
Тук се спомена как били нарушени законите ни, цитира се конституцията във връзка с излагацията на Славков.За сведение: Един от авторите на тази конституция - Янаки Стоилов, наскоро примирително и откровено си призна, че главата за съдебната власт не е сработила.В прав текст това вече се казва от всички публични фигури, от съюзниците ни в НАТО и от партньорите ни в ЕС.Въпрос на време е негодната и вредна за обществото конституционна глава за съдебната система, обслужваща мутри като Славков, да се замени с ясни правила, поставящи институциите на естественото им място.Като българи дали не трябвало да защитаваме Славков. Не, не трябва. Трябва да се срамуваме от него.А що се отнася до законите на страната ни, идентичен случай имаше в Южна Корея с председателя на олимпийския им комитет и зам.председател на МОК /и приятел на Славков/. Срещу него, след като бе само заподозрян в корупция, тамошната прокуратура предприе незабавни действия, изобличи го и сега е за две години в затвора.
2004-12-31 14:08:16, vlado
Ne hvalya Tato, no za6to sega sadebnite zasedateli, a i magistratite, gi izbira nyakakva klika, a ne narodat?
2004-12-31 16:38:40, нот
ДОСТА УМЕРЕН-НЕ ЗНАМ ДАЛИ СИ УМЕРЕН-НО СИ ДОСТА ГЛУПАВ!ТОЧНО ТАКИВА ГЛАВОЧИ КАТО ТЕБ КРЕПЯТ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ.ИНТЕРЕСНО КАКВО ОТ КНИЖЛЕТО НАРЕЧЕНО"КОНСТИТУЦИЯ" НА БЪЛГАРИЯ СЕ СПАЗВА.ПОНЕ ЕДНО!
2004-12-31 16:57:26, Real
Слушай бе dosta umeren ти си направо доста стерилен откъм чувство за справедливост!Кви закони си има всяка държава?Ти кво се кефиш на беззаконието всъщност, не ти ли е ясно,а тъпако непоръбен?Кво като са BBC, NBC или FUCKCC дреме ми на кура!Мен ме интересува че тук където живея се толерират такива уроди като Славков от сакати банани като теб!
2004-12-31 17:08:01, Бай -Хуй
Умерен идиот, и ти Кики-Чики-Рики,да ви уебе Батето и да си му поодухнете така яко!Кво измествате темата за мръсния боклук и сральо само за тва че не са български журналисти!? Той просто трябваше отдавна да радва със задника си криминалните в централния!Щом го защитавате и вие заслужавате подобна участ, е може би в Бойчиновци!За криминално мислене там е мястото!
2004-12-31 17:10:11, Юрист
Съгласно действащия Наказателно-процесуален кодекс,чл.7,ал.2 Съдебните заседатели имат еднакви права със съдиите.В състава на съда участват само съдии и съдебни заседатели назначени по съответния ред.Съдебни заседатели могат да бъдат пълнолетни граждани,които се ползват с добро име и с авторитет в обществото и не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления,независимо дали са реабилитирани.Съдебните заседатели се назначават по предложение на общинския съвет.За районите съдилища-от общото събрание на съдиите от съответния окръжен съд по предложение на общинския съвет.Мандата на съдебните заседатели е 5 години.Съдебните решения в районните съдилища се вземат от съдия и двама съдебни заседатели.Съдебните заседатели се избират от комисия съставена от фракциите в общинския съвет.Кандидат съдебните заседатели подават молба до комисията ,автобиография и свидетелство за съдимост.Водещите партиини фракции в общинския съвет предлагат и определят кандидатите по техни критерии за "изявена обществена личност".Този критерии определя дали лицето ще бъде одобрено или не.Естествено,че избора на съдебните заседатели ще става с политически пазарлъци и протекции,квоти и рушвети.Тежеста на тяхното мнение в съда е голямо.Един съдия и двама съдебни заседатели вземат съдбовно решение по наказателни дела.Партийната партизанщина също.Такова е състоянието на скапаната съдебна система в България.Защо се чудим тогава,че съдебната система е корумпирана и съда пуска безнаказано престъпниците?
2004-12-31 17:10:27, отвратен
За да се случи наистина нещото, наречено демокрация първо трябва да се оперира съдебната система и да се изреже тумора най-вече от следствието и прокуратурата. Иначе ще продължава гаврата, като тази да се гони разобличителя вместо престъпника.
2004-12-31 17:20:08, подкрепящ
И аз съм на мнение, че dosta_umeren може да си избърше задника с конституцията от Славейков. По-добре да забравим великата си мутренска българска култура и ни управляват чужденци по човешки, отколкото да ни управлявеат мутри като Славков, проповядващи патриотизъм
2004-12-31 18:46:16, Хитър Петър
Според мен,като гражданин на тази скапана държава,един закон които е насочен явно против обществения интерес не е закон.След като Конституцията регламентира структурна уредба на съдебната система:съд,следствие,прокуратура и тази структура,от нейното приемане до сега,е неефективна,корумпирана и противообществена,ще си избърша гъза с тази Конституция.За какво ни е закон пък бил той и Конституция на Р.България,които е против обществените интереси?Закона е закон,ако защитава обществените интереси,а не интересите на партийни активисти,престъпници, далавераджии и отделни групи хора.С много закони трябва да си избършим гъзовете и след това да вземем сопата и да им счупим главите на тези,които са ги приели от наше име.
2004-12-31 21:29:37, ГеМеТо
Инструкция за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави КАА/08.113 Москва, 2.VI.1947 г. НК/003 47 Това е един документ, който не се нуждае от коментар. Той обяснява, но не оправдава, много от явленията в обществото ни по времето на тоталитарния режим в България. 1. В сградата на посолството да не се приемат местни информатори. Срещите да се организират от наши специални служби на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби. 2. Да не се допуска контакт между нашата войска и цивилни лица от страната. Забраняват се посещения на местни лица от нашия офицерски състав, контакт на войници с местни жени или на войници с войници от страната и нашата войска. 3. Да се ускори ликвидирането на граждани, които участват в или симпатизират на партии и организации отпреди войната и възстановили се след нея без нашето съгласие. Да се използват за тази цел всички конфликти и недоразумения между тях, а също така и въоръжена опозиция. 4. В политическите репресии да се използват войници от армията (възстановена на наша територия) и след това да се ликвидират тези войници. 5. Да се ускори съединяването на всички социалистически партии в една – комунистическа, като всички водачи на тази партия да бъдат предварително утвърдени от органите на нашите специални служби. 6. Да се обединят всички младежки организации в една – комсомолска – с водачи, утвърдени от нашите служби. Преди обединяването да се ликвидират всички водачи на бивши юношески и младежки организации. 7. Делегатите на партийните конгреси да нямат мандат след конгреса. Да се елиминират делегатите, които са активни. За всеки следващ конгрес да се избират делегати, утвърдени от нашите служби.
2004-12-31 21:30:57, ГеМеТо - 2 част
9. Да се организира – всички държавни служители, освен милиционери и миньори, да получават ниски заплати. Това специално да се отнася до здравните служби... съдебно-изпълнителските служби, просветата и културата. 10. Към всички органи на властта и всички значителни заводи да се включат хора, които сътрудничат на КГБ. Това да се осъществява без знанието на държавните местни власти. 11. Да се обърне внимание на печатната преса да не цитира сумарни количества и видове на стоки, които се изпращат в СССР. Да се посочва, че това е обменна търговия. 12. Местните власти да не издават на купувачите на земя, къщи и парцели нотариални актове, а актове за получаване. 13. Да се приложи такава специална икономическа политика към частното селско стопанство, че то да бъде с ниска производителност и неефективно. При втория етап да се започне колективизация на селското стопанство. Ако се появи силна опозиция – да се намали доставката на средствата за производство и се увеличат данъците към държавата. Ако и това няма ефект, то селското стопанство да се доведе до състояние да не може да изхранва държавата и да разчита на внос отвън на храна. 14. Да се формулират всички закони, укази и разпоредби за организация, икономика и право така, че да не се дава точно и прецизно тълкуване (с изключение на военните). 15. За всеки проблем да се създават комисии, съвети, инструкции и т. н., така че никой от тях да няма право на окончателно решение без консултации с останалите. 16. Самоуправляващите органи на заводите да не могат да имат влияние върху дейността и развитието на предприятието. Те могат да се занимават само с изпълнение на полученото задание.
2004-12-31 21:33:08, ГеMeТо - 3 част
17. Профсъюзите не могат да имат противоречия с разпорежданията на дирекцията. Да се натоварят профсъюзите с други задължения – организиране на почивка, просвета, културни и други развлечения, екскурзии, разпределяне на дефицитни стоки и потвърждаване на мнение и характеристики от политическите власти. 18. Да се авансират само такива сътрудници и началници, които образцово изпълняват получените служебни задания, но без склонност към анализ на проблемите извън заданията. 19. На всички отговорни ръководители на партийни, държавни и стопански дейности да се създадат условия, които да ги компрометират в очите на подчинените им, като се изключва възможността да се върнат в средата, от която са излезли. 20. Офицерският кадър от местната армия може да получи отговорни длъжности само при условие че там има наши сътрудници от КГБ. 21. Да се организира специален надзор за количеството муниции за всички видове оръжие на всеки арсенал. Учение с бойни патрони да се прави само при строг контрол. 22. Да се обхванат под специален надзор всички лаборатории към НИИ /Научно изследователските институти - б.р./. 23. Да се обръща специално внимание на всички изобретатели и рационализатори, като всички по-важни изобретения и предложения да се регистрират в нашите централи. До реализация да се допускат само изобретения, засягащи експлоатацията на минното дело. Важните изобретения да се продават в чужбина. Да не се допуска до публикация стойността на изобретението. 24. Системно да се нарушава графикът на транспорта в страната (изключение на нашия специален транспорт). 25. Да се провеждат симпозиуми и конференции и да се записват предложенията и докладите, като се регистрират докладчиците, но за реализацията да се спазва само нашата инструкция. 26. Да се популяризират интервюта с работници за актуални производствени проблеми, като се критикува безпорядъкът, но не трябва да се ликвидират причините за тези проблеми.
2004-12-31 21:34:10, ГеМеТо - 3 част
27. Всички обръщения към народа от официални служители и водачи да обхващат исторически и народни акценти, но да не се проповядва дух на обединение на целия народ. 28. Да се обърне внимание на всички новостроящи се градове и квартали да не се изгражда друг освен главен водопровод. Всички стари кладенци и локални водопроводи да се ликвидират систематично. 29. При модернизиране и разширение на заводите да се осигури изтичането на замърсени води да става в реки, които могат да бъдат резерв за питейна вода. 30. В новостроящите се апартаменти и къщи, а така също и при възстановяване да не се строят помещения за запасяване с хранителни стоки и за отглеждане на животни. 31. Частните работници и предприятия да се снабдяват с лошокачествени суровини и оборудване, което да осигурява производството на лошокачествена продукция на цени, по-високи от държавните. 32. Да се създадат условия за максимално развитие на администрацията по всички нива – районни, общински, градски. Може да се допуска критика на администрацията, но това да не влияе на нейното намаляване или по-прецизна работа. 33. Да се контролира само изпълнение на плана на предприятия, произвеждащи суровини и други производства, включени в нашата инструкция. Забранено е изпълнението на плана за продукти и стоки за вътрешния пазар. 34. Специално да се наблюдава църквата, като се създават условия и програми за обучение на младежта за наслагване на омраза към нея. Специален контрол да се упражнява над църковните печатници, библиотеки, архиви, проповеди и т. н.
2004-12-31 21:35:54, ГеMeТо - 4 част
35. От всички основни, професионални и средни училища да се уволнят учителите, които имат голям авторитет и се ползват с уважение от учениците и населението. На тяхно място да се назначат нови. Учебните програми да се направят така, че да се прекъсва връзката между изучаваните предмети. Да се ограничи производството на учебни помагала. Да се премахне изучаването в средните училища на латински, гръцки, обща философия, логика, генетика. По история да не се обяснява какво са правили царете за доброто на страната, а да се изтъкват тиранията и борбата на потискания народ. В професионалното обучение да се набляга на тясната специализация. 36. Да се организират държавни митинги при годишнини на борбата против завоевателите (с изключение на руснаците), като се подчертава борбата срещу германците, а преди всичко борбата за социализъм. 37. Забранява се да се поместват в средствата за информация и издаваните книги данни за местни хора, живели в Русия преди революцията и по време на Втората световна война. 38. Ако се възстановят или създадат организации, които поддържат дружбата със СССР, но се опитват да контролират дейността на държавните органи – да се обвинят в шовинизъм и национализъм (нашите действия са независими от органите на държавата). Начин на действие: унищожаване на нашите гробища и паметници, публикуване и размножаване на позиви, в които се осмива руският народ, руската култура и договорите между СССР и страната. Към тази пропаганда да се ангажират граждани от страната и да се използва съществуващата ненавист към СССР. 39. Да се прояви грижа за строителството на пътища и мостове, за да са готови при налагаща се интервенция, така че нашите войски най-бързо и от всички посоки да се придвижат до центровете на опозиционните сили.
2004-12-31 21:37:40, ГеМеТо - 5 част
40. Да се арестуват всички политически противници. Специално да се преследват противниците, които имат авторитет сред населението. Да се ликвидират всички политически противници и след това да се обвинят в тежки криминални престъпления. 41. Да не се допуска реабилитация на хора, съдени на политически процеси. Ако се налага, такава да се допусне, но при условие че това е съдебна грешка, без започване на разследване и обвиняване на виновните за съдебното решение. 42. Не може да се изправят пред съд хора с длъжности, дадени от партията – независимо че тези хора са виновни за икономически загуби и са мразени от подчинените си. В драматични ситуации трябва да се преместват на друга равностойна или по-висока длъжност в друга област или град. В крайни ситуации тези хора да се назначават на неначалническа служба като се използват за кадрови резерв за друго време. 43. За хора, които не са съгласувани от нашите специални служби, може да се публикуват съдебни процеси (специално се отнася за кадри от армията, генерални директори, министри), в които се обвиняват в дейности против народа, социализма, индустриализацията. Това ще увеличи подозрителността и ще мобилизира работническата класа. 44. Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация. 45. Да се проявява постоянна грижа за систематически подбор за висшите институти на хора, които произхождат от най-ниската категория от населението или незаинтересовани професионално хора, стремящи се само към диплома.
2004-12-31 21:38:39, ГеМеТо - Епилог за документа
Инструкцията за управлението на окупираните от Съветската армия източно-европейски държави днес вижда бял свят благодарение на в-к "Про и Анти...", който я издири и публикува. Този исторически документ би трябвало да се прочете от всеки български гражданин, за да се оцени по достойнство подвигът и саможертвата на хилядите знайни и незнайни земеделци в годините след 9-ти септември, 1944-та. Сегашните поколенията имат право да знаят истината за цената, която те следва да плащат днес.

Обратно