Андрю Дженингс:
'Защо Славков просто не излезе от стаята?'

 
Наталия Илиева
Българска редакция на Би Би Си
 Наистина ли корупцията е така дълбоко вкоренена в МОК? Андрю Дженингс е журналист и автор на три книги за корупцията в олимпийското движение. Той също така бе консултант за разследването на екипа на "Панорама". Попитах го дали наистина корупцията е така разпространена сред членовете на МОК или става въпрос за изолиран случай:
Те определено искаха да покажат, че става дума за изолирани случаи през 1999 година, когато се разрази скандалът с купуването на Олимпиадата в Солт Лейк. Че неколцина от представителите на развиващите се страни - от Африка, да речем, са били непослушни. Тогава Самаранч обеща, че ще се справи с корупцията и няма да има повече скандали. Но програмата на ББС показва точно обратното. Репортерите на "Панорама" взеха имената на спортните агенти, които бяха свързани със скандала в Солт Лейк и се свързаха с тях, представяйки се за консултанти. И както се казва в началото на филма, за кратко време са получили обещанието за 54 гласа за Лондон от необходимите 63. Това е потресаващо. Аз бях шокиран, защото смятах, че ще купят около 25 гласа. Скандалното е, че стана толкова лесно.

Но единственият човек, който бе уличен във филма, е Иван Славков. Просто лош късмет ли е това?

Дали е лош късмет? Той лекомислено си е позволил да бъде в една и съща стая с един от агентите с най-незавидна репутация - Горан Такач. И камерата го е записала как казва, че е готов да преговаря. Така че Славков загази. През годините Славков беше виждан прекалено често в компанията на Горан Такач и други спортни агенти с недобра репутация. Те са известни на журналистите, които следят олимпийското движение. Спомням си, че през 1991 година в Бирмингам на годишната конференция на МОК журналистите не можеха да се акредитират. Накрая успяхме да получим акредитация и кой беше първият човек, когото виждам във фоайето? Горан Такач с акредитационна карта, каквато дори истинските журналисти не получиха. За него се грижеха добре. Корупцията в МОК беше дълбоко вкоренена. Това, което става ясно от филма на Панорама, е, че МОК не се е реформирал. Промените след скандала със Солт Лейк са били козметични.

Да, но Славков твърди, че се е включил, така да се каже, в играта, за да разкрие кои са хората, искащи да подкупват МОК.

Това е абсурдно. Всички, като ги хванат, казват така. "О, аз знаех какво ставаше" - не вярвайте и дума. Никой няма да повярва. Защо Славков просто не излезе от стаята? Какво направи в тази стая за изобличаване на корупцията? Нищо.

Какво според Андрю Дженингс ще стане сега. МОК ще отстрани ли Славков?

Той е в беда.
Не знам как МОК може да вдъхва доверие, ако не го отстрани. Това може да отнеме години защото комисията по етиката е просто шега и понякога й трябват години да вземе решение. МОК действително трябва да направи нещо. Поставете се в положението на градовете-кандидати. За кандидатурата се използват частни и обществени пари. Кой ще позволи да се пилеят парите на данъкоплатците за процес, който е корумпиран.

Какво ще стане, ако все пак МОК отстрани Славков. Това означава ли, че на негово място ще има друг българин, или България няма да има член на МОК, както много други държави.

МОК е мистериозна институция. Има навика да заменя бащите със синовете им, кралете със синовете им - принцове. Самаранч вкара сина си, когато се пенсионира през 2001. Така че някога България може отново да има свой представител в МОК. Това е самоизбиращ се клуб. Единственото нещо, което няма да позволят, е на хората, които се интересуват от спорт, да избират кой да ги представя. Този скандал показва, че оборите не бяха изчистени след Солт Лейк. И нещо друго става ясно: прочистването трябва да стане от независимо тяло. Миналия път беше вътрешно, но явно нищо не е станало. Ако МОК иска да запази някакъв авторитет, трябва да се обърне към външно независимо разследване. Не мисля, че ще направят това, и сега малко хора вярват на МОК. Трябва да се знае обаче, че има и много членове на МОК, които са чисти.

Горан Такач каза, че ще съди ББС за програмата. Смята ли Андрю Дженингс, че ще успее да осъди корпорацията.

Преди това да стане, трябва прасетата да литнат. Той няма да съди, защото ББС е силна, праволинейна организация. Като консултант на филма мога да ви кажа, че всяко детайлче, което е включено в програмата, бе проверено отвсякъде. Репортерите никога не подвеждат Славков в разговора. Не го вкарват в клопка. Само казаха: ние сме бизнесмени, които искат да помогнат на Лондон да спечели домакинството на Олимпиадата. Те не попитаха кой можем да подкупим, защото вътрешните правила на ББС не позволяват човек да бъде подтикван към неуместно поведение. Такач според мен ще се върне в Белград и ще си остане там. Той е свършен като агент около МОК.

Как ще се отрази програмата на Панорама на лондонската кандидатура. Няма ли да намали шансовете на Лондон?

Вероятно да. Доколкото познавам МОК, неговите членове не разбират и никога няма да разберат, че "Панорама" е напълно независима част от ББС. Трябва да се каже, че ако Лондон спечели, вероятно ББС ще получи правата на излъчване, което ще доведе до законни печалби за корпорацията. Затова МОК ще каже: "Британците отново ни обвиняват в корупция, затова ще дадем олимпиадата на Париж или Москва или Ню Йорк". Що се отнася до кандидатурата на София господин Славков сега гарантира че София няма да получи зимната олимпиада 2014.http://www.bbc.co.uk/bulgarian/news/story/..._jennings.shtml


Обратно