Със Славков загази и българският спорт

http://www.segabg.com/06082004/p0050001.asp

***

КОЛАЖ: "СЕГА"

В чужбина никой не повярва на двойната му игра, вече му искат оставката. А тук като нищо ще го оставят да оглавява родния комитет

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

Каленият във всякакви апаратни игри председател на БОК Иван Славков загази здраво заради филма "Да купиш олимпиада".
Чудо трябва да се случи, за да бъде спасено мястото му в МОК. Всички чужди коментари на медии и на олимпийци са против него.
А тук всички фактори в спортните среди са се снишили.
На българския спорт е нанесен сериозен удар. Дори и спортният министър Васил Иванов-Лучано, когото Славков направи свой заместник в БОК, отказва коментар, защото чакал решението на МОК. Тук всички се правят на ударени, след като е много ясно, че няма никаква двойна игра от страна на Батето.
На всичкото отгоре, каквото и да се случи с Иван Славков на международния олимпийски терен, той ще си остане председател на БОК. Откакто през 1982 г. стана председател, Славков винаги е бил преизбиран с аплодисменти. Там няма гласуване - делегатите стават на крака и почват да ръкопляскат.
Няма причина да се смята, че колкото и да е уронен имиджът на първия ни олимпиец, същите тези членове на БОК ще се заемат да го свалят. Освен ако той самият не си подаде оставката, посъветван от МОК.
Олимпийският скандал набра голяма скорост и обещава да стане най-големият след този за корупция около зимните игри в Солт Лейк Сити`02. Оказа се, че подставените от Би Би Си "бизнесмени" не са ровили само около Иван Славков, както се смяташе от откъслечните информации преди излъчването на филма. Става дума за мащабно разследване, засягащо гнилата същност на т. нар. олимпийско семейство.
Славков не е единственият, с когото са влезли във връзка английските журналисти. Тъкмо обратното - той е последният, до когото са опрели, и е чудесна илюстрация на корупционните схеми, описани преди това във филма.
Славков е единственият член на МОК, съгласил се да се срещне с "бизнесмените" от фиктивната компания "Ню Лондон венчърс". Той подхожда към срещата в столичния хотел "Радисън" с огромна лекота въпреки забраните в Етичния кодекс на МОК.
В комисията по етика, която от вчера е натоварена официално да разследва случая, няма как да не бъдат скандализирани от появата на Славков. Защото останалите членове на МОК от "контингента" на другите трима олимпийски лобисти не се появяват в кадър. Дори не се намеква, че са съгласни да дойдат на среща. Даже и с "хората" на печално известния сърбин Горан Такач нещата са подобни. Той опитва да докара на "бизнесмените" едра риба като вицепрезидента на МОК Виталий Смирнов.
Руснакът, който, както и Славков, веднъж оцеля при подобен скандал (за Солт Лейк Сити), обаче категорично отказва. Нещо повече, действа по правилата и уведомява президента на МОК Жак Рох. Той пък от своя страна разпорежда да се сезира комисията по етика. Което не става и на сцената се появява

борецът за чистота на олимпийското движение Иван Славков

Защитната версия на Такач и Батето - как двамата искали да хванат лошите корумпиращи бизнесмени, е очевидно панически измислена. В нея има няколко сериозни пукнатини, които няма как да не направят впечатление на комисията по етика на МОК.
1. Двамата не са успели да запишат мнимите бизнесмени при срещата им в "Радисън", макар да твърдят, че са организирали такава постановка. Напротив, качват се в тяхната стая, въпреки че там няма как да направят запис. Записаните са те. Нещо повече, от филма се вижда, че двамата се държат така, сякаш не им е за първи път да говорят за купуване на гласове, което е един от най-скандалните моменти.
2. Славков започва т. нар. двойна игра, без да има официален мандат от МОК да лови мошеници. Той отлично знае, че е абсолютно забранено от устава да се среща по подобни поводи с когото и да е. Сега му остава само да се надява, че Виталий Смирнов ще го защити при разследването. За негово съжаление руснакът вече даде индикации, че няма да му даде рамо.
3. Откъде накъде един член на "олимпийското семейство" ще се прави на Шерлок Холмс, вместо да сезира МОК и съответните органи в България или в Англия и да остави постановката и разследването в техни ръце. Тогава и контразаписът в "Радисън" може би щеше да се осъществи.
Разбира се, на срещата Славков и дума не обелва за пари и подкуп. Най-скандалното от разговора му с "бизнесмените" са думите, че е готов да преговаря относно подкрепата си за Лондон 2012. Това, което колегите му в МОК няма да му простят, е признанието, че едни от членовете са "бизнесмени", а други "просто обичат спорта".
Това е пределно ясно, но едва ли беше необходимо Славков да го признава така лековато пред непознати "бизнесмени".
И добре известното му чувство за хумор не може да мине като алиби.
Такач дооплесква нещата, като назовава 30 имена на склонни към подкуп олимпийци, като в повечето случаи обяснява как "Иван ще свърши тази работа". Тогава Славков вече не е в стаята и спокойно може да отхвърли твърденията на сърбина.
Впрочем Такач е доста спорна личност в олимпийското движение и самото му участие във филма може да изправи на нокти хората от МОК.
Филмът на Би Би Си повдигна доста завесата на олимпийското движение и

разкри колко е гнило то всъщност

Видяха се някакви лобисти, които охотно предлагат гласове, сякаш това е нормална част от бизнеса им (а може би е така). Такач назовава 30 имена, готови за подкупи. Унгарецът Комяти предлага 20 гласа по 200 000 долара всеки. Кувейтецът Ахмед Муталеб - настоящ директор на Олимпийския съвет на Азия, твърди, че 70% от подкупените за Солт Лейк Сити са все още в МОК, и си предлага услугите за посредничество при уреждането на срещи с 23-мата членове на МОК от Азия. Египтянинът Махмуд Ел Фарнавани от своя страна заявява, че осигуряването на 14 гласа ще струва около $ 1,5 млн.
Всички тези изказвания ще хвърлят в ужас ръководството на МОК, което уж бе започнало да изкоренява корупцията. Скандалът може дори да задмине този от декември 1998 г., когато 13 членове бяха уличени във взимане на подкупи, за да гласуват за Солт Лейк Сити.
Разследването на "Панорама" удря изключително по имиджа на т. нар. "олимпийско семейство", доказвайки това, за което само се говори отдавна - че то е проядено от рушветчийство. Когато гръмна аферата около Солт Лейк Сити, в МОК се опитаха да изкарат, че става въпрос за изолирани случаи. Че неколцина от представителите на развиващи се страни са били непослушни. Тогавашният президент Самаранч обеща, че ще се справи. Оказва се, че корупцията в МОК е дълбоко вкоренена и комитетът не се е реформирал. А промените след скандала със Солт Лейк Сити са били само козметични и са направили начините за корумпиране по-рафинирани.
Президентът Жак Рох обяви вчера в Атина, че се е разпоредил за незабавно и бързо разследване на случая. Манфред фон Рихтхофен, президент на германския спортен съюз и член на МОК, директно поиска оставката на Славков, "който и преди е бил заподозрян в подобна, несъвместима с целите на олимпизма подкупност и сега отново дискредитира МОК. Той няма какво повече да търси в това ръководство и аз се надявам, че г-н Жак Рох ще реагира подобаващо".
Няма как МОК да вдъхва доверие занапред, ако не отстрани поне един от замесените свои членове. И очевидно това ще е ловецът на корумпанти - Славков.
Очертава се страната дълго време да няма член на МОК, който да защитава интересите ни. На игрите в Сидни 2000 след намесата на Славков отборът ни по вдигане на тежести беше върнат в състезанието въпреки трите допингслучая. Ако бъде изключен Славков, мястото му няма да бъде автоматично заето от друг българин.
-------------------
След скандалите около Солт Лейк Сити МОК прие нови правила за избор на членове. Комитетът се състои от 115 души, от които 15 активни спортисти, 15 от международни спортни федерации, 15 от национални олимпийски комитети и 70 индивидуални, какъвто бе и Славков. Всеки мандат трае 8 години, а от последните избори са изтекли 4,5. Така че поне още 3 години и половина няма да има избори, на които да се кандидатира българин.
-----------------
Съмнително е обаче, че скоро някой от МОК ще се съгласи да гласува за българин. А и основните послания, които в последните години изпращаше българският спорт по света, са "допинг" и "корупция". Доскоро се смяташе, че настоящият зам.-министър на спорта Стефка Костадинова е най-перспективна, но на изборите за комисията на спортистите в Сидни тя отпадна безславно. Други подходящи свои наследници Батето така и не подготви през годините.
В крайна сметка съдбата на Славков зависи от няколко души. Първият е Виталий Смирнов. Ако в своите показания той каже, че е знаел за готвената от Славков и Такач постановка спрямо "бизнесмените" от Би Би Си, позициите на българина ще се подобрят. Важно е обаче какво ще реши комисията по етика. Създадена през 1999 г. след скандала за Солт Лейк Сити, това ще бъде първият й голям случай. Начело и е 80-годишният сенегалски адвокат Кеба Мбайе. Членове са бившият генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр и още 6 уважавани личности. Каквото и да отсъдят осмината от етичната комисия, процедурата повелява крайното решение да вземе Изпълнителният борд на МОК. Той се оглавява от Жак Рох и има още 14 членове. Един от тях - корейският вицепрезидент Ун Йонг Ким, обаче ще е възпрепятстван да гласува - той е в затвора в страната си за 2 г. по обвинение в корупция. Така един от приятелите на Славков няма да го защити (припомняме, че дълго време Батето се грижи за арестувания в България син на Ким, който трябваше да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден, но се отърва - не без намесата и на наетите от Славков адвокати).
Ако Батето бъде намерен за виновен от етичната комисия, със сигурност ще бъде изхвърлен. Няма да му е лесно и ако бъде оневинен, защото скандалът се разраства с всеки изминал ден и Славков може просто да бъде "помолен" да си подаде оставката. Утежняващо вината обстоятелство е, че той вече два пъти бе разследван за корупция - по време на скандала около Солт Лейк Сити и преди 3 г. по обвинение, че е дал пълномощно на измамник, който от негово име събирал пари от бизнесмени, макар да бе напълно оправдан.
Изходът от разследването може да бъде обявен още преди началото на олимпийските игри, когато МОК има сесия в Атина. Очаква се докладът на комисията по етика да е готов в събота.
Сигурни са две неща:
1. Лондон няма да получи домакинството на игрите през 2012 г., защото членовете на МОК ще са все още прекалено притеснени да не ги свържат с корупцията, ако гласуват за английската столица; и
2. София няма никакви шансове за зимната олимпиада през 2014 г., каквато кампания се канеше да организира Славков. Последното може би е за добро, защото ще бъдат спестени много пари на данъкоплатците в България. 

Председателят на МОК Жак Рох получи орден "Стара планина" през октомври миналата година. Тогава и Славков бе награден за големи заслуги към българския спорт. Вчера партия Демократи за силна България настоя министър-председателят да предложи, а президентът да отмени Указа за награждаване на Славков със "Стара планина". От партията настояват и за спешна смяна на ръководствата на БОК и БФС, тъй като Славков оглавявал всъщност мафиотски картел.

Снимка: Велислав Николов


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Иван Славков"