| СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 http://www.focus-news.net/
Задържаха шефове на Общинска банка

 
 21 януари 2005 | 04:30


Председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов и председателят на Управителния съвет на банката Васил Пиралков са задържани с прокурорско разпореждане. По думите на градския прокурор на София Бойко Найденов става въпрос “за безстопанственост”.
Основание за задържането на Любомир Павлов е неспазване от страна на Общинска банка на решение на Столичния общински съвет (СОС) във формата, в който то е било взето през 1995 година. Това каза столичният кмет Стефан Софиянски.
Няма констатирани нарушения в дейността на Общинска банка, се казва в официално становище на банката.Агенция "Фокус"
Задържан е председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов

Задържан е председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов, съобщиха за "Фокус" от следствието. Информацията за задържането му потвърди говорителят на ВКП Николай Марков.
Любомир Павлов е бил арестуван по разпореждане на прокуратурата. По думите на градския прокурор на София Бойко Найденов председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е задържан “за безстопанственост”. Той допълни, че утре ще има официално съобщение относно задържането му.
Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров потвърди пред "Фокус" информацията за задържането на Любомир Павлов с думите, че "от Столичното следствие ми съобщиха, че е започнало предварително следствие и процесуално-следствени действия с основание за задържане срещу Любомир Павлов и на един от изпълнителните директори на банката Васил Пиралков".

Агенция “Фокус” припомня:

Любомир Павлов е председател на Надзорния съвет на Общинска банка. Тя е учредена през април 1996 г. като универсална търговска банка.Регистрираният капитал е 25,000,000 лева.
Общинска банка е една от най-печелившите, средни по големина банки у нас. Мажоритарен собственик е Столичната община, но дялове от капитала притежават и други общини. През банката минава финансирането на големи инвестиционния проекти в София и други градове. Любомир Павлов е в Общинска банка от учредяването й през 1997 г. по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски. Първоначално той е председател на управителния съвет на трезора. Година по-късно става шеф на надзорния съвет. Павлов има лекарска диплома.
Банката обслужва и първия общински еврооблигационен заем у нас, който през юни 1999 г. емитира Столичната община. Той е на обща стойност 50 млн. евро. Книжата са изкупени за броени часове на борсата в Люксембург. За 2000 година банката има печалба от 2,5 млн. лв. Отпуснатите кредити са за 50 млн. На 03 август 2004 г. международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърждава контрагентен кредитен рейтинг на Общинска банка АД "ВВ- " със стабилна перспектива. Банката има 16 клона в различни областни и общински центрове.
През лятото на 2001 година Павлов преживява тежка автомобилна катастрофа.
През декември 2003 г. съпругата на Любомир Павлов Диляна Грозданова обявява, че той е заплашван от Венцислав Стефанов, за да бъде спряна атаката срещу “Софийски имоти”. Във връзка с тези заплахи НСБОП предприема разследване. Освен Павлов тогава са заплашвани семействата на Надежда Михайлова и Стефан Софиянски. Любомир Павлов изразява готовността си да се подложи на детектора на лъжата и да предостави разпечатка от телефонния разговор, в който е бил заплашван.
През март 2004 година председателя на Столичния общински съвет /СОС/ Владимир Кисьов заявява, че до два месеца в СОС ще бъде внесено предложение за продажбата на акциите на общината в Общинска банка. Столична община държи 67% от трезора. Останалите са собственост на 19 софийски общински фирми и общини. Миноритарни акционери в Общинска банка са общинските фирми Софстрой и Софийски аптеки с по 7%, ВиК - 6%, и Софийски имоти и Пътища и съоръжения с по 3%. Владимир Кисьов заявява, че целта е "максимално освобождаване на общината от участието в банката”. Две европейски банки, които се занимават с общинско финансиране - германската "Депфа" и белгийската "Дексия", проявяват интерес към покупката на Общинска банка, твърди столичният кмет Стефан Софиянски. По думите му нови четири общини - Бургас, Чепеларе, Царево и Котел подават заявления да станат акционери в банката и бюджетите им да се обслужват от трезора. Общините Русе, Варна, Плевен и Велико Търново сменят "Общинска банка" с други трезори.
Лидерът на Движение “Гергьовден” Любен Дилов-син внася искане за смяна на надзора на банката за разглеждане в общинския съвет. Против смяната на надзора е Стефан Софиянски.
В края на юли 2004 г. Столичният общински съвет решава да не продава целия си акционерен пакет в Общинска банка (67% от капитала й). Тогава СОС обявява, че след продажба ще намали общинския дял под 50 процента.
В началото на ноември 2004 година става ясно, че СОС има намерение да продаде само 15% от акциите на банката и няма намерение да се раздели с мажоритарния 50-процентов пакет. Към въпросните 15% от капитала на Общинска банка проявяват интерес ЕБВР, германската банка „Депфа" и френската финансова групировка „ДЕКСИА".
На 2 и 3 ноември в София на провелия се инвестиционен форум за Югоизточна Европа, председателят на надзорния й съвет Любомир Павлов заявява, че банката ще започне преговори с финансови институции и общински власти в Македония, Сърбия и Черна гора и Албания за разкриване на свои офиси и представителства в тези държави.
На 13 януари 2005 г. Столичният общински съвет гласува почти единодушно предложението на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост да се открие процедура по продажба на притежаваните от Столична община и едноличните общински търговски дружества пакет от 80,5% акции от капитала на Общинска банка АД.
Вносители на предложението са Пламен Илиев от Съюза на свободните демократи, Мичо Райковски от БСП, Станимир Зашев от коалицията "Гергьовден"-БЗНС-НС-ДП" и председателят на групата на СДС Стефан Иванов. Идеята е след като продаде участието си в банката, Столичната община да разчита на по-добро финансиране от Общинска банка. Според действащото законодателство банката не може да отпуска кредити на акционерите с дял над 5%. Против предложението се обявяват кмета на София Стефан Софиянски и на шефа на Надзорния съвет на банката Любомир Павлов, които искат общината да запази позициите си в трезора. Междувременно на 10 януари, след като научава от медиите, че се подготвя продажба Любомир Павлов кани с официално писмо ръководствата на всички политически групи в СОС, за да ги запознае с акционерното участие. На поканата му се отзовава единствено председателят на групата на ССД Радослав Кацаров.
От своя страна Стефан Софиянски настоява съветниците да решат банката да не продава целия дял. Той заявява, че продажбата на общинския дял поражда риск да бъде намален кредитният рейтинг на София, тъй като той се определял и според рейтинга на банката.
Според запознати искането на кмета е опит да се запази поста на шефа на Надзорния съвет Любомир Павлов. Според устава ръководството на банката може да бъде сменено само с решение на 3/4 от акционерите плюс още един глас. Това значи, че ако новият собственик иска да прави промени в банката, трябва да има 75% от акциите плюс една.
Решението за продажбата на общинския трезор е взето с мнозинство от 54 гласа от общо 61 съветници. Само 8 от съветниците гласуват общината да запази някакъв дял. Всички останали политически групи гласуват и общинските дружества да продадат всички свои акции.
След гласуването съветниците от групата на Стефан Софиянски в СОС Пламен Илиев, Орлин Иванов, Стефан Ботев, Славчо Шалев, Румяна Ангелова и Атанас Медникаров се отцепиха в нова група - „Демократи за София".
На 17 януари Пламен Илиев заявява, че Любомир Павлов му е оказвал натиск да оттегли подписа си от докладната за начина за продажба на Общинска банка.


Агенция "Фокус"
Няма констатирани нарушения в дейността на Общинска банка, се казва в официално становище на банката

"Надзорният и Управителният съвет на Общинска банка АД – София заявяват, че третират като недоразумение повдигането на обвинения срещу отговорни длъжностни лица от ръководството на банката и задържането им". Това се казва в официално становище на Общинска банка, изпратено специално до "Фокус", по повод ареста на председателя на Надзорния съвет на банката Любомир Павлов и изпълнителния й директор Васил Пиралков.
"Действията на управителните органи на банката са били и са под постоянния контрол на БНБ и останалите компетентни по закон органи, както и под този на акционерите. До този момент не са констатирани нарушения при управлението и дейността на банката. За случилото се незабавно са уведомени Българската народна банка и Столична община като мажоритарен собственик на акции от капитала", пише по-нататък в текста на становището.


Агенция "Фокус"
Има достатъчно основания прокуратурата да се намеси по случая Общинска банка, според Вили Лилков

Причината за задържането на председателя на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов, която е заради “безстопанственост”, “съвпада с мотивите, с които ние сезирахме вчера Софийска градска прокуратура”, каза за Агенция “Фокус” председателят на групата общински съветници от ДСБ в Столичния общински съвет Вили Лилков. “Имахме достатъчно основание да сметнем, че прокуратурата вече трябва да се намеси и може да изразя задоволството си от това, че се е случило, защото Столичният общински съвет няма сили да се справи с проблеми от този вид, защото е станал заложник много отдавна на икономически интереси на частни кръгове, част от които е и Любомир Павлов”, допълни Вили Лилков.


Агенция "Фокус"
Намесата на прокуратурата по случая с Общинска банка беше повече от наложителна, каза Божидар Димитров

Намесата на прокуратурата по случая с Общинска банка беше повече от наложителна. Единственото, за което съжалявам, е че политическата инициатива за това не е на левицата, а на групата от ДСБ. Ние смятахме да сезираме прокуратурата в понеделник, като се подготвим с документи за това, но хората на г-н Костов ни изпревариха. Това каза пред Агенция “Фокус” проф. Божидар Димитров, председател на групата общински съветници от левицата в Столичния общински съвет. Той добави, че “не съм специалист по банкови и финансови въпрос, но от своите съветници в нашата група, която ползва експерти и специалисти по всички въпроси, знам, че Общинска банка дълго време е ползвана, образно казано, като “касичка” на г-н Софиянски и приближените му. И за тази “политика на касичката”, да я наречем условно, на групата на Софиянски, негова маша там е бил точно г-н Любомир Павлов.
Нашите съветници – специалисти по банковото дело казват, че банката се е занимавала главно с финансиране на фирми, близки до г-н Софиянски и кръга около него. Т.е. на практика това е било една банка, обслужваща частни интереси. Общината, за десет години от съществуването й, не е получила никакъв дивидент от нея”.
Той подчерта, че от банката не е финансиран нито един голям общински проект, а отделни малки проекти може би са финансирани.
Професор Димитров припомни, че единодушно от всички групи, включително и дясната коалиция в София, през декември беше взето решение да се открие процедура по приватизацията на банката. Дни по-рано (тъй като решението не е взето спонтанно, а е “зреело” сред групите съветници), очевидно са взети мерки - във времето между 10 и 20 декември – общината да загуби контролния си пакет акции, който, съгласно устава, е неправомерно висок – 75 % плюс 1 акция. Това е станало след като са вписани отделни извършени продажби на акциите на две общински предприятия, които се ръководят от близки на групата на Софиянски. По този начин Столичният общински съвет буквално беше подигран и осмян. Защото ние на 13 януари гласувахме продажба на 80,5 % от акциите на банката. Оказа се, че от 23 дни общината не притежава такъв процент акции, а притежава само 71 %, което е с четири процента по-малко от контролния пакет. Оттук нататък става ясно, че банката практически не може да се продаде, тъй като няма да има инвеститор, който да се съгласи купи 70 % от акциите на банката, и да не може да управлява. Смешно положение се получава, не само с осмиването на СОС на 13 януари, а и с това, че съгласно устава на банката, хората, държащи миноритарен пакет акции – 29 % - могат да контролират и да ръководят банката и мажоритарните собственици.
“Всичко това е нелепо, смешно, унизително и жалко. Очевидно групата на кмета Софиянски води ариергардни боеве, губейки една по една икономическите си позиции в Софийска община, но не желае да се даде без бой и вече не подбира и никакви средства”, заключи професор Божидар Димитров.


Агенция "Фокус"
Неспазване на решение на СОС от 1995 г. е основание за задържането на Любомир Павлов, каза Стефан Софиянски

Основание за задържането на Любомир Павлов е неспазване от страна на Общинска банка на решение на Столичния общински съвет (СОС) във формата, в който то е било взето през 1995 година. Това каза в предаването “Коритаров LIVE” на Нова телевизия столичният кмет Стефан Софиянски. “Банката не може да се персонифицира с политически лица или с един човек”, подчерта Софиянски.
Състоянието на Общинска банка е много добро, категоричен бе столичният кмет. Заслугата за това, според него, е на екипа на банката и на Общинския съвет. По думите му банката има много висок кредитен рейтинг. “Банката се контролира от банковите институции и затова нямам притеснения за състоянието й”, каза още столичният кмет.
Както “Фокус” съобщи, председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов бе задържан днес по разпореждане на прокуратурата. Освен Павлов е арестуван и председателят на Управителния съвет на банката Васил Пиралков. И двамата са задържани за 72 часа.
По думите на градския прокурор на София Бойко Найденов председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е задържан “за безстопанственост”. Той допълни, че утре ще има официално съобщение относно задържането му.
Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров потвърди пред "Фокус" информацията за задържането на Любомир Павлов с думите, че "от Столичното следствие ми съобщиха, че е започнало предварително следствие и процесуално-следствени действия с основание за задържане срещу Любомир Павлов и на един от изпълнителните директори на банката Васил Пиралков".


БНТ - По света и у нас
Председателят на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е задържан в Столичната следствена служба

По информация на “По света и у нас” председателят на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е задържан в Столичната следствена служба на улица “Майор Векилски”. Това потвърди градският прокурор Бойко Найденов. Мотивите са свързани с обвиненията за безстопанственост при управление на банката.
Вчера Любомир Павлов отрече твърденията на нередности около акционерния капитал на Общинска банка. Според Ангел Александров, директор на НСлС заедно с Любомир Павлов е задържан и изпълнителният директор на Общинска банка Пиралков. По информация от банката днес Павлов е бил призован от следствието и веднага се е отзовал.


БТВ – Новините – 22.00
С прокурорска заповед е задържан председателят на Надзорния съвет на столичната "Общинска банка" Любомир Павлов

С прокурорска заповед е задържан председателят на Надзорния съвет на столичната "Общинска банка" Любомир Павлов. След обиск в банката е арестуван и един от изпълнителните директори на банката Васил Пиралков.
Миролюба Бенатова: Както чухме вече, в късния следобед днес в столичното следствие е отведен шефът на "Общинска банка" Любомир Павлов. С Павлов е отведен и изпълнителният директор на банката Васил Пиралков. Арестите са по нареждане на Градската прокуратура срещу двамата е повдигнато обвинение за престъпна безстопанственост в големи размери. Двамата са задържани за 3 денонощия с прокурорско нареждане. Припомням ви, че скандалът около "Общинска банка” се разгоря, когато преди дни групата на ДСБ в Столичния общински съвет сезира Градска прокуратура за законността на прехвърлянето на акции на "Общинска банка” от общински дружества към частни фирми. Прокуратурата трябваше да се произнесе дали има нарушение при сделките, които намалиха процента на общината от 80 до 72 %. Стана ясно, че общинските фирми “ВиК” и “Пътища и съоръжения” са прехвърлили акциите си на частните “Софстрой” и “Софийски аптеки”, без знанието на Столичния общински съвет. Междувременно съветници от групата на ССД се оплакаха, че върху тях е бил оказан натиск по повод продажбата на акциите. Председателят на “Демократи за София” Пламен Илиев заяви, че е бил притискан лично от Павлов. Да чуем изявлението на Любомир Павлов от вчера.
Любомир Павлов: “В медиите се тиражираха много неверни твърдения от различни общински съветници и представители на много политически групи. Аз искам да кажа, че изобщо не е вярно, че е отказан достъп до книгата на акционерите на общинските съветници, както и не е вярно, че не е предоставена информация. Тя е предоставена в срок до “Банков надзор” за всички извършени продажби. Както и не е вярно, че в края на миналата година между 20 и 30 декември са извършвани продажби. За цялата тази информация аз поканих представители на всички групи от Общинския съвет на 10 януари, 3 дни преди сесията на Общинския съвет. От тях дойде само един представител на групата на Свободните демократи. Накрая искам да заяви, че “Общинска банка” има една основна цел- защитата на интересите на всички акционери и на всички клиенти. Всякакви неверни твърдения увреждат интересите на самите акционери. Ние искрено се надяваме да бъдем изключени от всякакви политически борби и да не бъдем използвани като средство в тях.”
В изявление до медиите от Надзорния и Управителния съвет на "Общинска банка” в София заявяват, че третират като недоразумение повдигането на обвинение срещу отговорни длъжностни лица от ръководството на банката и задържането им. Действията на управителните органи на банката са били и са под постоянния контрол на БНБ и на останалите компетентни по закон органи, както и под този на акционерите.


БТВ – Новините – 22.00
До този момент не са констатирани нарушения при управлението и дейността на банката

До този момент не са констатирани нарушения при управлението и дейността на банката. За случилото се незабавно са уведомени БНБ и Столичната община като мажоритарен собственик на акции от капитала. Това се казва в официалното становище на “Общинска банка”.
Противоречиви са информациите за това къде се намира в момента арестуваният Любомир Павлов. След задържането си, той е бил закаран в следствения арест на ул. “Майор Векилски”, появиха се обаче информации, че Любомир Павлов е бил закаран в МВР-болница във влошено здравословно състояние. Припомняме ви, че преди време той претърпя тежка катастрофа. Информацията, че сега Павлов е в болница не е официална и не е потвърдена. Очакваме да научим повече от Константин Караджов, който е пред следствието на ул. “Майор Векилски”.
Константин Караджов: Наистина, допреди 20 мин. адвокатът на Любомир Павлов – Илиян Василев, чакаше своят клиент да бъде докаран в МВР-болница, оттам обаче отричат да са приемали такъв пациент. Според адвоката здравословното състояние на Павлов се е влошило силно, а както знаем, Павлов пострада при тежка катастрофа преди няколко години. Илиян Василев сподели още, че обвиненията срещу Павлов са смешни и той само чака момента да ги обори. Преди малко адвокатът се премести пред Централния затвор. Според информация на адвоката, се чака лекарката, която преглежда Павлов да си напише заключенията. Адвокатът е обещал да даде изявление след това.
Междувременно кметът Стефан Софиянски заяви, че мярката задържане за 72 часа ще отпадне и за двамата. Той смята, че с тези действия може да се намали цената на банката. Кметът отказа друг коментар, тъй като представители на Столичния общински съвет участват в общото събрание на банката.

БТВ – Новините – 22.00
В началото на седмицата общински съветници предупредиха, че се разпродават акциите на общината в “Общинска банка”

В началото на седмицата общински съветници предупредиха, че се разпродават акциите на общината в “Общинска банка”, а от групата на ССД предложиха да се създаде комисия, която да направи разследване.
Председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Владимир Кисьов предложи да се свика незабавно общо събрание на банката и акционерите. От групата на ДСБ вчера сезираха прокуратурата, като поискаха спешна проверка на всички продажби на дялове на “Общинска банка”.
Радослав Кацаров: Ние, от ССД, предложихме анкетна комисия, която да проучи този въпрос, всички политически сили от СОС да бъдат представени в тази анкетна комисия, за да се стигне..., дотолкова-доколкото знам и прокуратурата е сезирана, тя също ще се произнесе по тези въпроси, така че...загубена е, нали, 72,3 или 72,4 % е собствеността на общината и на общинските фирми в “Общинска банка”. Това дали е фатално за приватизацията на “Общинска банка”, аз мога да го коментирам и да оспорвам доста, даже мисля, че общината, ако запази някакъв пакет в банката, също ще е добре за приватизацията, т.е. не трябва да се фиксираме върху процента 75%. Може да има успешна приватизация и при по-малки проценти и затова нашата идея беше да се упълномощи или да се сключи договор с международно признат консултант, който има опит в банковата приватизация, да ни посъветва какво да правим.


БНТ - По света и у нас – 24.00
В Столичната следствена служба е задържан председателят на Надзорния съвет на “Общинска банка” Любомир Павлов

В Столичната следствена служба е задържан председателят на Надзорния съвет на “Общинска банка” Любомир Павлов. Той е арестуван по разпореждане на прокуратурата с обвинение за безстопанственост при управление на банката. Задържан е и председателят на Управителния съвет на банката Васил Пиралков.
Прокуратурата е разпоредила шефовете на “Общинска банка” да останат 72 часа в следствения арест. През това време разследващите трябва да установят има ли доказателства да поискат постоянно задържане. Още в сряда следователите са започнали да изземват документи от “Общинска банка”.
Илиян Василев: Днес г-н Павлов получи призовка в 15,50 часа затова, че трябва да се яви в 15,30 часа в следствието. Незабавно се яви, просто беше въпрос на минути да се яви и тук вече ни чакаха, подготвени предварително обвинения, предварително подготвено разпореждане за задържане. Обвиненията са абсурдни. Толкова невъзможно е това, в което го обвиняват, просто не е за вярване, че го чета.
В ареста здравословното състояние на Павлов се е влошило, разказа адвокатът му. Преди 2 години той е претърпял операция на главата след тежка катастрофа. Първоначално наблюдаващият прокурор разпоредил да за преместят в МВР-болница, по-късно заповедта е отменена от висш магистрат.
Илиян Василев: И сега последно информацията е, че от час и нещо го преглежда лекарката на ареста, за която се съмнявам силно, че е от водещите специалисти в областта на неврохирургията. Очевидно някой, може би, много добре е подбрал момента – да го арестуват в ден, в който съпругата му е заминала в чужбина, детето му е само вкъщи, то е малко дете, баща му е постъпил сутринта за операция, и просто, ако някой е искал лично да го малтретира, е намерил подходящо време и форма да го стори.
Любомир Павлов не е бил разпитван в ареста. Той има доброто желание да сътрудничи на разследващите, твърди адвокатът му, досега обаче те не са проявили интерес към неговата версия за престъплението, в което е обвинен.
Повдигането на обвинения срещу отговорни длъжностни лица от ръководството на банката и задържането им е недоразумение. Това съобщават в съобщение до медиите от Надзорния и Управителния съвет на “Общинска банка”. Действията на управителните органи са били и са под постоянен контрол на БНБ и останалите компетентни по закон органи, както и под този на акционерите. Според Надзорния управителен съвет на банката до този момент не са констатирани нарушения при управлението и дейността на банката. За случилото се незабавно са уведомени БНБ и Столична община като мажоритарен собственик на акции от капитала.
До късно тази вечер Управителният съвет на “Общинска банка” се беше събрал на съвещание. Малко след 22 часа един по един членовете на съвета напуснаха сградата на банката и отказаха коментар.
По-рано тази седмица стана известно, че са извършени сделки с акциите на “Общинска банка”, довели до намаляването на дела на кметството от 85 % на около 72 %. За извършените сделки първи сигнализираха напуснали групата на ССД общинари, в последствие групата на ДСБ сезира Софийска градска прокуратура за извършени закононарушения при управлението на трезора. Председателят на групата на ДСБ – Вили Лилков, обясни, че информацията през последната седмица в медиите показва, че са извършени нарушения. През последните дни стана ясно, че хората, които управляват “Общинска банка”, са взели превантивно мерки да запазят контрола си върху нея и след приватизирането й, смятат мнозинството общински съветници, които вкупом бяха изненадани от прехвърлянето на акции. Ето как отговори вчера председателят на Надзорния съвет на Любомир Павлов: “Не е вярно, че не е предоставен достъп до книгата на акционерите, не е вярно, че не сме уведомявали Банков надзор за извършваните продажби на акции и не е вярно, че има сключени сделки за продажби на акции в края на миналата година между 20 и 30 декември.


БНТ - По света и у нас – 24.00
Според кмета Стефан Софиянски, задържането на Любомир Павлов е “част от акция за сваляне на цената на банката”

Според кмета Стефан Софиянски, задържането на Любомир Павлов е “част от акция за сваляне на цената на банката”. Софиянски не назова средите, от където, според него, идват тези интереси.
Стефан Софиянски: За мен най-голямото притеснение е, че в момента, в който се обяви банката за приватизация, има такъв удар, който може да доведе до намаляване на цената на банката. Банката е изцяло собственост на Общинския съвет. Има представители, които Общинският съвет избра – 6-ма представители, там са Владимир Кисьов, Пейковски от БСП, т.е. има пълно политическо представителство и никой от тях не повдигна и досега какъвто и да било проблем в банката. Нещо повече, имаме доклад на комисия, който е приет от Общинския съвет, който казва, че банката е в идеално състояние и аз знам, че банката е в много добро състояние...
Репортер:...Но от страна на прокуратурата обвиненията са за безстопанственост при управление на банката, защо се стига до подобна формулировка?
Стефан Софиянски: Стопанство се проявява от собственика. Собственик е
Общинският съвет и той трябва да си поеме отговорността, и той има излъчени представители, които цяла година, 6-ма души, са там.
Репортер: И Вие ги посочвате като конкретните виновници за едно такова обвинение?
Стефан Софиянски: Напротив, аз смятам, че те имат много по-голяма информация какво става.
Репортер: Подозирате ли определени икономически или политически кръгове?
Стефан Софиянски: По-скоро това са интереси, които да са свалят цената на банката, за да бъде купена евтино.


Нова ТВ – “Календар” – 24.00
Председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е задържан

Председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е задържан, потвърдиха за Нова телевизия от Върховната касационна прокуратура. Разследването срещу него е за безстопанственост при управлението на финансовата институция.
В ареста е и шефът на УС Васил Пиралков, твърдят източници от прокуратурата. Според непотвърдена информация магистратите са открили нередности при продажбите на дяловете на общински дружества на частни фирми. Става въпрос за ВиК и “Пътища и съоръжения”, които са предоставили акции на приватизирани компании, също акционери в банката. По този начин общината с нейните фирми са изгубили контролния пакет и не притежават необходимите 75 % от капитала на банката.
По време на местните избори всички кандидат-кметове на София, без настоящия, обещаха, ако бъдат избрани, да приватизират банката. В края на 2003- та Общинският съвет разпореди проверка на всички общински дружества, включително и на банката. След няколко месечно протакане, което от комисията за проверка обясниха със забавяне на поискани документи, крайният доклад не откри сериозни нарушения. За “Календар” обаче председателят на тази комисия Станимир Зашев коментира, че проверяващите нито са имали достатъчно време, нито са били професионално подготвени за такова проучване. Вчера от ДСБ поискаха от прокуратурата спешна проверка на Общинската банка. След ареста председателят на софийската организация Атанас Кондурджиев коментира, че са подозирали злоупотреби с акциите и са очаквали този развой. Надяваме се, че с действията си сме успели да ограничим щетите за софиянци, допълни Кондуржиев. Той отхвърли твърденията, че сезирането на прокуратурата е политическа атака. Във факс до медиите от Надзорния и Управителен съвет на Общинска банка заявяват, че повдигането на обвинения е недоразумение. Действията на органите на банката са били под постоянен контрол на БНБ, пише още в съобщението. В него се допълва, че до този момент не са констатирани нарушения при управлението и дейността на дружеството.
При случая с Любомир Павлов няма извършено никакво престъпление, твърди адвокатът му Илиян Василев. За Нова телевизия той обясни, че обвинението е абсурдно.
Илиян Василев: Това е нещо, което е изписано съвсем формално, само законова основа за арестуване, за задържане под стража. Очевидно за някого е от най-първостепенна важност човекът да бъде арестуван.
Репортер: Научихме, че е викан лекар. Какво е състоянието на г-н Павлов в момента?
Илиян Василев: Състоянието му е крайно тежко и това е още нещо, което обществеността трябва да си даде сметка за това в каква държава живеем. Преди да напуснем следствения арест, аз с очите си видях разпореждане на прокурор от Градска прокуратура, което разпореждаше незабавно привеждане на г-н Павлов в болницата на МВР с оглед крайно тежкото му състояние. По-късно се е намерил някой висше стоящ прокурор, за който, пак казвам, едва ли ще излезе с физиономията и с името си и ще защити това, което прави, който е отменил това разпореждане. Разпореден е преглед от лекарката на ареста и очевидно е преценено, че няма нужда от медицинска интервенция, тъй като последната информация е, че г-н Павлов му е отказан достъп до медицинско заведение.
Арестът нанася сериозен удар върху цената на Общинска банка. Това заяви кметът Стефан Софиянски в предаването на Нова телевизия “Коритаров LIVE”. Според него става дума за целенасочена атака преди приватизацията на Общинска банка.
Водещ: Какви са според Вас основанията?
Стефан Софиянски: Това, което поне на мен ми казаха като основание, е доста несериозно. Защото става въпрос за едно решение от 1995 година на Общинския съвет, значи всичко е поредица от решения на Общинския съвет. Нека не забравяме, че Общинският съвет е собственик на банката, че става въпрос за едно решение, което не е изпълнено от банката или т.е. не е спазено във формата, в който е взето 95-та година.
Водещ: Вие стоите ли като политическа отговорност зад Любомир Павлов?
Стефан Софиянски: Аз изобщо не мога, отново Ви отговарям, че банката не може да се персонифицира първо с политически лица, второ с един човек.
Банката има Надзорен съвет, банката има Управителен съвет, това е една добре действаща банка. Освен това Общинският съвет избира представителите на общината в банката. Аз не съм сред представителите на общината в банката. Т.е. общинският съвет избра другите, така че този въпрос Вие можете да го зададете към общинските съветници, които представляват банката
Водещ: Има ли роднини или близки на семейството на Любомир Павлов в управителните съвети на тези общински дружества?
Стефан Софиянски: Не мога да Ви кажа, г-н Коритаров, не мога да ги знам тези дружества, защото българското законодателство определя една независимост на търговското дружество. Това, което мога категорично да кажа, е, че там, където аз съм назначавал по решения на Общинския съвет хора, които участват в дружествата, не е имало такива хора.


Арестуваха шефа на Общинска банка
Председателят на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов и изпълнителният директор на трезора Васил Пиралков бяха задържани за 24 ч вчера следобед в ареста на ул. "Майор Векилски".
Причината е образувано с постановление на Върховната касационна прокуратура следствено дело, свързано с промяна в акционерния капитал на банката.
Прокуратурата се е самосезирала от публикации, според които общински фирми продали неправо
мерно дяловете си в трезора. Според магистрати става въпрос за 3 фирми акционери - ВиК, „Пътища и съоръжения" и „Софийски имоти". Имало и други дружества, чието прехвърляне на дялове се разследва. Работният текст, по който е образувано делото, е за престъпление по служба, казаха магистрати. Разследването се наблюдава от Софийската градска прокуратура.
Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за двамата.
Според магистрати Павлов имал стари здравословни проблеми и най-вероятно е изкарал нощта в затворническата болница.
Столичният кмет Стефан Софиянски потвърди, че в 18 ч Павлов е бил извикан на "Майор Векилски" и е задържан за 24 часа.
Това удря цената на банката, бе коментарът на Софиянски.
Според общински юристи нарушено е решение на Столичния общински съвет от 1995 г., според което общината трябва да държи контролния пакет в банката. Той трябвало да е поне 75% , а с прехвърлянето на дяловете на общинските фирми е паднал повече.
Екипи на Икономическата полиция са иззели документация от сградата на банката след сигнала, че е била извършена незаконна сделка с акции на дружеството.
в.24 часа – второ издание – стр. 4


Шефът на Общинска банка арестуван

Председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов е бил арестуван вчера и откаран в Столичното следствие на ул. "Майор Векилски", съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Той ще отговаря за незаконно продадени акции на банката, уточниха обвинителите. Павлов е злоупотребил с властта си и е превърнал Общинска банка в своя, заявиха те. Ако вината му бъде доказана, той може да получи до 8 години затвор. През деня банката е била претърсена и са били иззети документи.
Скандалът около Общинска банка започна миналата седмица, когато се оказа, че фирмите "Пътища и съоръжения" и ВиК са продали без знанието на Столичния общински съвет дяловете си в банката. Двете фирми държаха 10 на сто от книжата на институцията. Надзорният съвет на банката също не е уведомил общинския съвет за сделките.
За продажбите се разбра ден след като общинският съвет взе решение банката да бъде приватизирана. В решението на съветниците бе записано, че за продажба ще бъдат предложени 80,5 на сто от банката. Кметът Софиянски бе против приватизацията на целия пакет. Малко след гласуването групата общински съветници от неговата партия Съюз на свободните демократи се разцепи. Шестимата напуснали групата, заявиха, че Любомир Павлов ги е притискал да не гласуват за продажбата на общинския дял в банката.
Жалко е, че след решението за приватизация се правят стъпки за намаляване на цената й, заяви късно снощи Софиянски по повод арестуването на Павлов. Според него няма сигнали, които да сочат за корупция в банката.
По-рано вчера през деня се разбра, че акции на Общинска банка са минавали през фирми, които играят ролята на "пощенски кутии". Една от тези пощенски кутии е фирма "Софинвест". Фирмата е купила и впоследствие продала голям дял книжа на банката. В управителното тяло на фирмита, изкупила най-много акции от Общинска банка - "Софстрой", влиза Ралица Грозданова, сестра на съпругата на Павлов Диляна Грозданова. За "Новинар" Ралица отказа да коментира роднинската си връзка с Павлов.
По-рано вчера общинският съветник от БСП Божидар Димитров каза в интервю за радио "Нова Европа", че според кулоарна информация "Софстрой" и "Софийски имоти" принадлежат на Стефан Софиянски
в. Новинар – стр. 1, 2


Веселина ГАРЧЕВА, Прокуратурата сама се сезира за акциите на Общинска банка

Прокуратурата се е самосезирала още във вторник за нарушения при продажба на акции в Общинска банка и е започнала проверки, научи "Сега". Прокурори и икономическа полиция са влезли в банката и във всички общински и частни дружества - акционери, за да проверят документацията. Лидерът на костовистите сред общинарите Вили Лилков също подаде сигнал до прокуратурата.
Общинските дружества "ВиК" и "Пътища и съоръжения" са продали дела си в банката - общо 10%, и по този начин общината заедно с акциите на няколко общински дружества вече не държи контролния пакет от 75% плюс 1 акция. Това означава, че надзорът не може да бъде сменен нито от общинския съвет, нито от евентуален купувач на дела на общината. Шеф на надзора сега е приближеният до кмета Стефан Софиянски Любомир Павлов.
Скандалът около Общинска банка разклати сериозно дясната коалиция в София. Шефът на СОС Владимир Кисьов изиска книгата на акционерите, за да се види какви сделки са правени и кога. Четиримата му заместници обявиха, че вписвания са правени на 17, 27 и 30 декември м. г. От банката твърдяха, че сделки с продажба на акции не са правени в края на 2004 г.
Запознати казват, че "Пътища и съоръжения" е продало акциите си на друго общинско дружество - "Софинвест", което пък ги е препродало на частни фирми. Акциите на "ВиК" и "Пътища и съоръжения" са разпределени между 3 приватизирани вече общински дружества: "Софстрой", "БКС-Средец" и "Софийски аптеки". Това според общинари е станало, за да се избегне разрешение от банковия надзор, задължително за сделки над 10%.
в. Сега – стр. 3


Шефът на Общинска банка- арестуван

Председателят на надзорния съвет на Общинска банка АД Любомир Павлов и Васил Пирелков от управата на трезора, са били арестувани в късния следобед вчера. Двамата са били извикани за разпит в Столичното следствие. По нареждане от високо място обаче са били оставени за 24 часа в килията. Този срок може да бъде удължен на 72 часа от прокуратурата. Като основание за ареста са послужили данни, че Павлов и Пирелков не са съобщили на акционерите на банката информация, свързана с дяловите участия и евентуална тяхна продажба. Скандалът с Общинска банка гръмна преди няколко дни, след като общинският съвет реши да продава 80,5 % от капитала на трезора. Оказа се, че двете общински дружества ВиК и "Пътища и съоръжения" са продали дела си на частни фирми - също акционери.
в. Телеграф - стр. 1


Арестуваха шефа на Общинска банка

Шефът на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов и шефът на УС на трезора Васил Пиралков са били арестувани в късния следобед вчера, съобщиха източници на "Монитор". Двамата били извикани за разпит в Столичното следствие, но по нареждане от високо място са оставени за 24 ч в килията.
Според източниците на "Монитор" като основание за ареста са послужили данни, че Павлов и Пиралков не са съобщили на акционерите на банката информация, свързана с дяловите участия и евентуална тяхна продажба.
Скандалът с Общинска банка гръмна преди няколко дни, след като общинският съвет реши да продава 80,5 % от капитала на трезора. Оказа се, че двете общински дружества - "ВиК" и "Пътища и съоръжения" са продали дела си на частни фирми - също акционери. Купувачите са приватизираните "Софстрой" и "Софийски аптеки".
В момента общината притежава с нейните фирми 71% от капитала, а решения се взимат с гласовете на 75% плюс един.
в. Монитор - стр. 1

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към Любомир Павлов