МОК освободи виден лобист, уличен във филма на ББС
12 август 2004

http://www.mediapool.bg/site/world/2004/08/12/04_120804w.shtml

Кувейтецът Абдул Муталеб Ахмад, който е генерален директор на Олимпийския съвет на Азия, бе изключен от комисия на Международния олимпийски комитет (МОК), докато трае разследване за корупция във връзка с филма на ББС "Да купиш игрите".

Жак Рох обеща нулева
толерантност към корупцията

Ахмад не е член на МОК, но участваше в комисия за солидарност, която осигурява финансова помощ на атлети и национални олимпийски комитети.

В събота МОК замрази членството на Иван Славков и му бе отнета акредитацията за Олимпиадата в Атина, която се открива на 13 август.

Славков е единственият член на МОК, показан във филма на ББС, заснет от репортери под прикритие, които се представят за частни консултанти, желаещи да дадат подкуп за домакинството на Лондон през 2012 г. От видеозаписа става ясно, че Славков изразява готовност да бъде подкупен.

Муталеб Ахмад и още трима лобисти бяха обявени за "персона нон грата" със забрана да присъстват на срещите на МОК в Атина.

Президентът на МОК Жак Рох заяви, че не може да вземе повече мерки срещу Муталеб Ахмад, защото той не е член на МОК и затова ще остави на Олимпийския съвет на Азия да реши дали да го освободи от поста.

Във вторник МОК изключи индонезиеца Мохамед "Боб" Хасан. Той беше осъден за корупция в Индонезия на шест години затвор през 2000 година, но членството му в МОК беше само замразено до тази седмица.

Хасан е първият изключен член на МОК след като скандалът с домакинството на Солт Лейк Сити стана публичен.

Президентът на МОК Жак Рох отново подчерта, че членовете на комитета трябва да спазват етичните правила.

"МОК винаги ще има нулева толерантност към допинга и нулева толерантност към корупцията", заяви той.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Иван Славков"