Прокуратурата сезирана да провери финансирането на Доган чрез “обръч от фирми”
ЕС запитан дали толерира лансираните от ДПС корупционни практики

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=107220&srcpos=2

 

Група университетски преподаватели и представители на неправителствени граждански организации сезираха главния прокурор във връзка с изявленията на лидера на ДПС Ахмед Доган за мащабните финансови възможности на неговата партия и “обръча от фирми”, гравитиращ около нея.

Предизборното участие на Доган в “Шоуто на Слави” по бТВ на 23 юни предизвика силна обществена реакция заради скандалните му “откровения”, че всяка политическа партия у нас се финансира от “обръч от фирми”, което е “естествена последица от помощта на партиите за тези фирми да получат обществени поръчки”, включително и такива от ЕС. По думите на Доган това било обществена тайна.

Лидерът на ДПС предизвика възхищението на Слави и сценаристите му и с признанието как уредил неплатените сметки на ромите от пловдивския квартал Столипиново с австрийската фирма, която е собственик на тамошното електроразпределително дружество. Той каза дословно: “направих опит, познавам фирмата, помагал съм”.

Както е известно, ДПС получи най-високия резултат на последните избори от 15 години насам благодарение и на хилядите гласове на ромски общности в страната, осигурени от хора на движението и лично от Доган по различни начини и вероятно чрез много пари.  

“С изявлението си за “обръча от фирми” г-н Доган ясно признава системното нарушаване на принципите и на императивните разпоредби на Закона за политическите партии по отношение на тяхното финансиране, както и на законодателството, гарантиращо прозрачност и справедливост при възлагането на обществени поръчки от субектите по чл.7 от Закона за обществените поръчки”, се казва в жалбата до прокуратурата.

“Ето защо Ви молим, уважаеми г-н Главен прокурор, с оглед степента на засягане на обществени и лични интереси при евентуалното наличие на корупционни практики при финансирането на парламентарно представена и участвуваща в управлението на страната политическа партия,  да разпоредите предприемането на действия на поверената Ви институция по чл.119, ал.1 от Закона за съдебната власт”, се казва в жалбата.

Преподавателите и представителите на граждански организации, които на този етап не желаят да обявят имената си, за да не се правят на големи герои, настояват прокуратурата да разпореди проверка на разходите и финансирането на ДПС, като изиска всички свързани с това документи и материали.

Според тях обвинението трябва да възложи на Сметната палата и съответните контролни органи да извършат необходимите проверки и ревизии, а лидерът на ДПС и съответното длъжностно лице по ЗПП трябва да бъдат разпитани.

Жалбоподателите настояват прокуратурата да извърши проверка и в пловдивското електроразпределително дружество за наличието на заявените от Ахмед Доган корупционни практики и евентуално последващо управленско фирмено решение за неплащане на сметки от определен кръг български граждани.

“Да се снемат обясненията на г-н Ахмед Доган за конкретните начини, по които той е “помагал” на споменатата от него австрийска фирма, с оглед на очевидния корупционен подтекст на така наречената “помощ””, пишат авторите на жалбата.

Според тях, при наличие на данни за системно нарушение на закона по изложения от Ахмед Доган начин, прокуратурата трябва да предяви иск за разпускане на партия Движение за права и свободи по реда на чл.40 от Закона за политическите партии.

Авторите завършват жалбата си с извода, че “цялостното поведение на г-н Ахмед Доган в споменатото телевизионно предаване и опитът му за представянето на очевидни корупционни практики за нещо естествено и нормално, бяха крайно непристойни”.

Според тях изявленията на лидер на българска политическа формация, заемаща важно място в общество-политическия живот на страната, освен че съдържат данни за системно закононарушение, скандализират и обществото от гледна точка на морала и добрите нрави.

Жалбоподателите акцентират и на още едни момент от интервюто на Доган в споменатото предаване, в което лидерът на ДПС прави внушението, че използваният от ДПС корупционен модел е наложен от ЕС като задължителен в процеса на усвояване на съответните парични фондове.

“Изреченото от г-н Доган очевидно дискредитира общата европейска финансова политика и морално-психологическия климат в страните от Европейския съюз. Считаме, че независимо от верността на изнесеното от г-н Доган следва да бъде извършена и проверка за евентуалното наличие на съставомерни хулигански действия по чл.325 от Наказателния кодекс”, се казва в жалбата.

“В нещата, казани от г-н Доган в предаването, има достатъчно материал, за да нареди прокуратурата извършването на предварителна проверка”, коментира за  Mediapool жалбата и правните основания за нея юристът Иван Груйкин.

“Независимо, че г-н Доган има депутатски имунитет и срещу него не могат да се извършат следствени действия, най-малкото може да се провери как се финансира партията, на която той е председател, защото по Закона за политическите партии във всяка регистрирана партия има отговорно за финансите лице”, допълни той. Има и други механизми за проверка на партийното финансиране, заяви Груйкин.

Според юриста има данни за корупционна практика и в конкретната информация, изнесена от Доган, за фирмата, собственик на пловдивското електроразпределително дружество, и за това, че тя е опростила задълженията на хора само от определена етническа група. Това пък противоречи и на Закона срещу дискриминацията, каза още той.

Ако прокуратурата е на мястото си, ако предприеме разрешените й от закона действия и ако събере необходимите доказателства за извършени от г-н Доган закононарушения, на определен етап тя ще може да поиска и свалянето на имунитета му, заяви още юристът.    

Според Груйкин обаче няма законов механизъм, който да позволява обществото да проконтролира дали прокуратурата ще поиска или ще откаже да вземе отношение към внесената днес жалба.     

Според независими наблюдатели главният прокурор Никола Филчев едва ли обърне внимание на жалбата, тъй като са известни трайно топлите му отношения с Доган, а нищо чудно, както в други случаи, да разпореди проверка срещу авторите на жалбата.

 

 Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "ДПС"