Искрено и лично
Доган: Имаме си обръч от фирми – те ни финансират, ние им помагаме

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=106410

На 23 юни вечерта, часове преди началото на деня за размисъл преди парламентарните избори, лидерът на ДПС Ахмед Доган гостува в “Шоуто на Слави”. Той бе последен от поредицата четирима партийни лидери, приели поканата на Слави Трифонов на финала на предизборната кампания да отговарят на въпросите на сценаристите на шоуто. Час след края на шоуто с Доган започна забраната за всякакви политически информации или интерпретации, която продължи до 20 ч. снощи. Затова днес Mediapool публикува част от разговора, в който лидерът на ДПС “отваря” събеседниците си за неговата схема за партийно финансиране.

Казахте, че ще ни отворите как партиите събират пари...

Много фино ви будалкат с разни дарения лични, фирмени, което може да се приеме, но не е цялата истина всъщност. Вижте, в цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми. . . Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са. . . или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка.

Ако щете, има винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.

Това не е лошо, в края на краищата.

Не е лошо, разбира се. . .

А политическата сила се отплаща по някакъв начин на фирмите?

И това е вярно, да.

То било много просто. . .

Просто е. После има обекти кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н.

Защо само вие си го признавате това?

Защото имам смелостта.

.................................................

Понеже заговорихте за евроинтеграция, и ние тук вече една седмица близо седим и говорим всяка вечер с лидери на политически сили. Досега излизаше, че се борят идеи или концепции, според нас всъщност - личности, с техните различия, истории, конфликти. Пък сега, като ни казахте това за обръча от фирми, борбата ми се изяснява по друг начин. От Европейския съюз идват едни между 3.9 и 5 милиарда евро и май е важно през чий обръч от фирми ще минат.

. . .разбира се. Значи, няма случай европейски фонд да не предполага задължителна европейска фирма, главен изпълнител, европейска консултантска фирма. Българските фирми са някъде в графата подизпълнители, на трета позиция. Това е даденост. Тези 4 милиарда 760 милиона евро примерно, които ще ги получим до 2008-2009 година, бъдете убедени, че рамката на фирмите вече е определена от тях.

А сега на 25-и ще определим рамката от нашите фирми.

Разбира се. Това е естествено.

Значи, ако ние станем едни успешни бизнесмени, можем евентуално да се надяваме на добър бизнес, ако. . .

Можете, да. Особено много е важно кого ще подкрепите.

Ясно е, разбрах. Едно от най-ефектните ви предизборни обещания, които направихте, беше проблемът с тока в "Столипиново", на циганското население... Ако приемем, че аз дам гласа си за вас, вие обещавате ли в следващите пет години аз да не си плащам тока?

Въпросът действително беше решен. Моята молба към австрийската фирма, която приватизира "Електроразпределение", южното направление, Пловдив – Бургас... направих опит, познавам фирмата, помагал съм.

Вече се сещаме, да.

Така се прави политика, иначе няма.


Обратно към "Кой кой е"

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени