БОК застана зад Славков и разобличи "спекулациите" на ББС
2 септември 2004

http://www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/09/02/11_020904bg.shtml

Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет излезе с позиция и се обяви в защита на разследвания за корупция шеф на БОК и член на МОК Иван Славков. Той бе временно отстранен от МОК заради филма на ББС "да купиш" игрите, в който Батето дава съгласие да преговоря с мними бизнесмени в полза на кандидатурата на Лондон за Олимпийските игри през 2012 г. Според съратниците му той е станал жертва на внушения за корупция, направени от британските журналисти.

Зетят на бившия комунистически лидер Тодор Живков ще се яви на 29 септември пред комисията по етика на МОК, която ще реши дали да го изключи окончателно от международната организация. Преди дни, пред сръбска телевизия, Батето обяви, че не е извършил нищо срамно, чист е като момина сълза и е обиден, че още преди да бъде видян филма на ББС, е бил "замразен" във фризера, а също - лишен от акредитацията си за Летните олимпийски игри в Атина. Славков обяви още, че главният прокурор Никола Филчев му обещал да заведе дело срещу ББС тази седмица, защото по българските закони е забранено снимането със скрита камера.

"Изпълнителното бюро категорично не приема юридически неправомерните и морално неиздържани професионални подходи на английската медийна централа ВБС и нейните "репортери", чрез които се прави опит да се злепостави една от най-известните и популярни личности в България - проф. Иван Славков", се казва в становището на бюрото, огласено дни след края на Летните игри в Атина. Там името на България освен със завоюваните победи бе споменавано и в контекста на корупционния скандал около Славков.

В защитата си за Славков от Изпълнителното бюро на БОК посочва, че в продължение на месец (скандалът избухна в началото на август) в БОК непрекъснато пристигали писма с подписите на "изтъкнати спортисти, олимпийски шампиони и медалисти, спортни и културни деятели и общественици", които изразяват отношение към случая "Иван Славков". В тях било изразено "неодобрение и несъгласие с подхода и действията, които се предприемат от някои институции и личности за накърняване авторитета на Олимпийското движение".

Партия Демократи за силна България призова прокуратурата да разследва Славков заради филма, а също и да му бъде отнет дадения от президента Георги Първанов орден "Стара планина". СДС и кметът на София Стефан Софиянски пък призоваха Славков сам да се оттегли от МОК, БОК и БФС. Нито прокуратурата, нито президентът реагираха, а министър-председателят демонстрира мълчалива подкрепа за Славков отивайки на молебена за успеха на олимпийците ни.

Скандалът около Славков постави в центъра на общественото внимание проблемите с корупцията в олимпийско движение.

От комитета не съобщават кои са именитите българи, осъдили кампанията срещу Славков, към чиято позиция се присъединяват.

Според ръководителите на БОК, афишираните намерения във филма "Да купиш игрите" са зле прикрити зад преднамерено режисираните манипулативни кадри, внушаващи атмосфера на подозрителност.

"Извършена е голяма медийна спекулация. Нечестно и манипулативно са отразени факти и обстоятелства. Целта е да се създава внушение у зрителя, че Иван Славков е извършил нарушение спрямо Етическия кодекс на Международния олимпийски комитет", се казва в защитната пледоария.

Според съратниците на Батето, в действителност, той е водил разговор с хора, които са минали под "прикритие" и които изрично заявяват, че "нямат нищо общо с официалната Лондонска кандидатура".

Отбелязва се, че пред Иван Славков не е поставен въпроса "как би могъл да повлияе на вота на членовете на МОК"? Този въпрос е внушен и поставен извън кадър, без да бъде сниман Иван Славков, изтъкват от БОК.

Както и самият Славков заяви пред телевизия Бе-92, че той лично не е говорил за пари, съратниците му отбелязват, че "дадените отговори от негова страна в никакъв случай не могат да имат отношение към така поставения въпрос".

Във филма бе показано ясно, че лобистът Горан Такач говори за парите и уверява, че той ще каже колко и къде да се изпратят.

Лансирайки го като човек, който може да уговаря хора в полза на кандидатурата на Лондон, сърбинът специално посочи, че Славков може да пътува навсякъде като представител на съответните спортни организации.

Според БОК обаче никъде във филма той не казва, че може и че ще заобикаля правилата на МОК, относно срещи с други членове на МОК. Това било "постановка, която непрекъснато се внушава с текст зад кадър".

Единственото изречение, свързано с името на Иван Славков - "Дали да не запознаем за възнаграждението, което ще получи за усилията, които ще положи за Лондонската кандидатура', е поставено в самия край на интервюто. На този въпрос Иван Славков не отговаря, а напуска срещата. Следователно, няма конкретни оферти, няма никакво съгласие, имащо ясно и категорично отношение към Лондонската кандидатура. Всичките въпроси за Лондон са зад кадър и не са зададени конкретно към него", се казва още в оправдателния анализ на компрометиращите кадри.

Вярваме в безпристрастността на Комисията по етика към МОК и сме убедени в разумността и правотата на решенията, които тя ще вземе по случая, завършва защитното становище за Славков.

Mediapool


Copyright 1997-2018 ® “OMDA” Ltd. Всички права запазени

Обратно към рафт "Иван Славков"