Адевърул”: Румъния се присъединява през 2007 г., България – отложена за 2008 г.

 

01 май 2006 | 09:20 | Агенция "Фокус"

 

Букурещ. В проекта за доклад на Европейската комисия, който ще бъде публикуван на 16 май, ясно се препоръчва присъединяването на Румъния на 1 януари 2007 г. и отлагането на България за 2008 г., пише днес букурещкият вестник “Адевърул”, като се позовава на дипломатически източници от Брюксел. Възможността за разделяне на двете кандидатки е предвидена в член 39 от присъединителния договор, като окончателното решение ще бъде взето от Съвета на ЕС през юни или най-късно през есента, пише вестникът.
България обаче притежава едно предимство в сравнение с Румъния - за отлагането на София е необходим консенсус в Съвета, докато Румъния може да бъде отложена с две трети от гласовете, припомня “Адевърул”. “Разделянето от България изобщо не е в наш интерес, тъй като това поставя проблеми в процеса на ратифициране на присъединителния договор”, каза държавният секретар в Министерството на интеграцията в Букурещ Леонард Орбан. В края на миналата седмица румънският външен министър Михай Ръзван Унгуряну каза пред български журналисти в София, че Румъния не е била разделена от България, когато е изоставала с много в присъединителния процес и че и сега не е моментът за разделяне на двете държави, които “заслужават да отидат заедно в европейското пространство”.
Румънският вестник пише още, че докато европейските социалисти оказват натиск за навременното присъединяване на София и Букурещ, членовете на Европейската народна партия изпращат противоречиви сигнали. Високопоставен представител от Европейския парламент заявил пред “Адевърул”, че председателят на Комисията по външни отношения на Европейския парламент Елмар Брок се срещнал наскоро с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозо и като посочил липсата на напредък в София, поискал запазване на румъно-българския тандем и индиректно настоял за отлагането и на двете държави.
Ако Европейската комисия препоръча отлагането на България за 2008 г., единственият шанс на Румъния да се присъедини през 2007 г., е да поиска разделянето на двете страни, смята “Адевърул”.

Обратно към "България в ЕС"

Обратно към "Румъния"