http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-05-18&article=146613

 

 

Атака срещу България поде Букурещ часове след доклада на комисаря по разширяването Оли Рен. Сигурна дата за членството на Румъния не е посочена в документа на Еврокомисията заради проблемите на България. Това каза румънският премиер Калин Попеску Таричану по националната телевизия. "От доклада се вижда ясно, че Румъния има по-добри позиции. Букурещ трябва да консолидира постигнатия вече напредък, докато нашите съседи трябва да постигнат резултати", допълни Таричану. Според него, ако Румъния е на мястото на България, вероятно отлагането й вече би било решено.
Румъния и България ще бъдат разглеждани поотделно в зависимост от етапа на подготовката им за ЕС, каза в същия тон председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в Букурещ. Той уточни, че датата на членството ще бъде определена според напредъка и заслугите на двете страни. "Бихме искали присъединяването им да стане едновременно, но всеки случай е индивидуален", посочи Барозу.
"Стандарт" научи от дипломатически източници, че властите в Букурещ са били като попарени от липсата на дата в доклада на Рен. Те до последно са се надявали тя да бъде посочена, защото си били "написали домашното".
За да смекчи сигналите на недоволството в Румъния, външният министър Михай Ръзван Унгуряну каза, че "стъпката към членство в ЕС на 1 януари 2007 г. ще бъде направена заедно с България". "Тръгнахме заедно и заедно ще завършим", подчерта той.
Европейски анализатори също предвиждат като възможен вариант разделянето на Румъния от България. "Еврокомисията ще бъде изправена пред проблема за разделянето им", прогнозира Лучия Монтанаро-Янковски, анализатор в Европейския център за политически изследвания в Брюксел. Отлагането на решението за датата е опит да бъдат пощадени българите, които сега рискуват отлагане в по-голяма степен, отколкото румънците, отбелязва АФП. Според в. "Гардиън" Еврокомисията не е склонна да разделя двете страни, защото "Румъния е всичко друго, но не и готова за членство". Всички румънски медии пишат, че "ако не беше България, сега щяхме да имаме дата". Според Дойче веле метафорично преимуществото на Румъния бе показано от Барозу и Рен, които веднага след обявяването на доклада отпътуваха директно за Букурещ, където имаха "приятелска" вечеря с премиера Търичану и членове на правителството, а за управляващите в София остана "делови" обяд на следващия ден. Всичко е в ръцете ви, дойдохме лично, за да ви кажем, че датата 1 януари 2007-ма е постижима, но и да предупредим, че имате много работа за вършене. Това заявиха вчера Барозу и Рен след срещата си със Сергей Станишев. Премиерът лично посрещна Рен и Барозу на летището.

 

назад

Обратно към "Румъния"