ДСБ: Членството на неподготвена Турция в ЕС би навредило на българските интереси
Партията настоява за промяна в изборното законодателство

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=116846&srcpos=7

 

Поради своята различна културна и цивилизационна принадлежност, територията, населението, ниски доходи, членството на неподготвена Турция ще забави или провали задълбочаването на интеграцията на Европейския съюз. Това се посочва в официалната позиция на ДСБ, представена във вторник от лидера на партията Иван Костов във връзка с преговорите за членство на Турция в Евросъюза.

Ако Европейският парламент препоръча страните от ЕС да подпишат присъединителния договор за Турция, то българското правителство трябва да приеме позицията си след референдум сред българските граждани, се посочва в позицията на ДСБ.

“ДСБ винаги са били за провеждане на референдум по ключови за България въпроси като членството ни в ЕС и сега за членството на Турция. Това са въпроси, които влияят пряко върху живота на гражданите”, обясни Костов.

Според тезата на ДСБ, ако Турция се присъедини към ЕС в сегашното си състояние, това би навредило на България като я остави в бедната периферия на съюза - арена на “оспорвано влияние” на Русия и Анкара.

“Съюзът направи много сериозен компромис, защото турското представяне е неубедително по два от Копенхагенските критерии: в страната не са стабилизирани институциите, способни да гарантират демокрацията, върховенството на закона, правата на човека, закрилата на малцинствата, свободата на словото и религиозните свободи”, се казва още в политическия документ.

От Демократи за силна България посочват, че решението на Брюксел от октомври м.г. за започване на преговори с Турция е било бонификация от страна на ЕС.

Това стана по време на британското председателство на ЕС, и именно Великобритания е най-големият поддръжник на членството на Турция. Против беше Австрия, която от 1 януари тази година пое председателството на ЕС. 

Резервирана позиция по отношение на членството на Турция имат Холандия и Франция.

Според ДСБ именно началото на преговорите с Анкара са станало причина за отхвърлянето европейската конституция от Франция и Холандия преди година. Иван Костов подчерта, че опасенията на западноевропейците са свързани с нуждата от огромно финансово подпомагане за Турция, както и тежестта, която Анкара ще придобие, ако стане член на ЕС поради голямото население на страната.

Турция влияе върху вътрешната политика на други държави

Според ДСБ Анкара опитва чрез голямото си емигрантско присъствие и големи общности да влияе върху вътрешната политика на други държави. Иван Костов посочи, че именно Турция съдейства на ДПС да се монополизира вота на българските турци чрез организиране на гласоподаватели за участие в изборите в България.

Турски политически и икономически фактори съсредоточават ресурси в “обръча от фирми” около Ахмед Доган. Това превръща ДПС в “държава в държавата”, мотивират съображенията си от Демократи за силна България.

В позицията се посочва още, че развитата индустриално западна Турция вече не може да поеме миграцията на от източната част, а в същото време ДПС подготвя смесените региони в България за посрещане на същата тази емиграционна вълна.

Партията посочва, че българската позиция в отношенията по оста Брюксел – Анкара трябва да е за стриктно спазване на критериите за членство и “преговори с отворен край”.

“Ние не сме против членството на една подготвена Турция, но въпросът е, че тя може да се реформира, но може и това никога да не стане”, каза Иван Костов. Той посочи, че ако “бонификациите” от страна на Брюксел към балканската страна продължат, то София би могла да види Турция в ЕС в “близко бъдеще”.

Според ДСБ България трябва да използва своето членство в ЕС от 2007 година, за да може да защити “възможно най-скоро” своя интерес в преговорите между Брюксел и Анкара.

“Дебатът за порочния български етнически модел трябва да бъде пренесен в плоскостта България-Турция-ЕС и с оглед мюсюлманските и други общности в другите страни членки на ЕС, този модел следва да бъде отхвърлен и заменен с европейските принципи за толерантност и защита на общочовешките права и свободи”, заявяват от ДСБ.

Според партията, България трябва да изиска доказателства от Анкара, че тя се отказва от използването на общностите си в чужбина за намеса във вътрешната политика на други страни, като същевременно българските институции работят за премахването на етно-политическия чадър върху кадрите на ДПС.

От ДСБ искат промяна на избирателното законодателство, като се даде право на гражданите зад граница да гласуват единствено в официалните български представителства на територията на държавата, в която живеят. Иска се и в местни избори право на вот да имат само български граждани, постоянно пребиваващи в конкретното населено място.

В същото време лидерът на партията Иван Костов подчерта, че в сферата на сигурността Турция е стратегически партньор на ЕС и България и българските институции трябва да задълбочат сътрудничеството си с Анкара в борбата срещу различните видове трафик.


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Турция"

Обратно към "ДСБ"