http://www.focus-news.net/

 

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
София, 28 октомври 2005 г.


 


Уважаеми г-н Президент,

Обръщам се към Вас след вчерашния Съвет за координация на борбата с престъпността, който не постигна, а и не можеше да постигне целите, които поставихте. Воля за борба с организираната престъпност и единството на институциите не се демонстрират на съвещания, а с ежедневни усилия на управляващите. Конкретни мерки и действия ние не обсъдихме, защото на конкретните въпроси не бяха дадени отговори.

Въпреки това Съветът имаше положителни елементи: 1) Вашето и на министър Петканов разграничение от тезата за „политическо убийство” на г-н Кюлев; 2) Присъединяването Ви към предложението на ДСБ за снемане на имунитетите на депутатите и магистратите, както и към нашето настояване за промени на Конституцията, заради съдебната реформа; 3) Във Вашето говорене за първи път организираната престъпност бе свързана с корупцията.

Тревожните причини да напиша това писмо са две. Първата е изявлението на Главния прокурор за нужда от „тотален контрол върху живота на хората”. Призовавам Ви публично да се разграничите от това абсурдно и опасно за демокрацията говорене.

Втората е, че Вие поставихте на неправилна основа дебата. Убийството на най-богатия български банкер не може да бъде причина за него. Защото самото то е проявление на кризата в МВР, следствието и прокуратурата. Истинската основа на дебата са критичните изводи на Европейската комисия спрямо секторите за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

В тази връзка допуснах грешка в изказването си. ЕК не е констатирала  провал на управляващите в борбата с организираната престъпност. Проваля се този, който действа и не успява. Констатацията на Комисията е по-тревожна: „Особено сериозни безпокойства съществуват относно високото ниво на организираната престъпност в България, което досега не е било приоритет в политическия дневен ред.” Това за съжаление е вярна оценка.

Уважаеми г-н Президент,

Вие направихте всичко, което зависеше от Вас, да създадете сегашното правителство. Така поехте огромна отговорност. С това писмо посочвам, че тя Ви задължава да вкарате като приоритет в политическия дневен ред на управляващите борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.


ИВАН КОСТОВ
Председател на ДСБ


 

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно