http://www.focus-news.net/?id=s1047

 

Искат оставката на Кабил

 

16 май 2006 | 04:19 |

 

Четирима депутати от Добричкия регион поискаха оставката на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.
Николай Камов, Ясен Пенчев, Евтим Костадинов и Станчо Тодоров мотивират искането си с пасивната политика по места и Доклада на Европейската комисия.
Пред “Фокус” Ясен Пенчев коментира, че управлението на селското стопанство не е променило след парламентарните избори, а народните представители са поели ангажимент пред избирателите за съществена промяна в политиката по земеделието. Депутатите настояват на мястото на Кабил да дойде човек от НДСВ или БСП.


Агенция "Фокус"
Според депутата от ДПС Ергинч Хаджиев сега не е моментът за възникване на конфликт в коалицията между ДПС и БСП

София. Още със сформирането на новото коалиционно правителство в област Добрич бяха направени няколко бързи и безкомпромисни смени на директори от страна на представители на БСП. Това заяви депутатът от ДПС Ергинч Хаджиев за предаването "Тази сутрин" на bTV, визирайки исканата от депутати на БСП оставка на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. “Колегите от БСП насочиха своето внимание към земеделските структури, които са на подчинение на министър Нихат Кабил, но министър Кабил не се поддаде на този натиск”, заяви още депутатът и допълни, че именно това е причината за възникването на тези противоречия между ДПС и БСП. Според него сега не е моментът за възникване на такъв конфликт в коалицията, точно когато тя прави всичко възможно за по-успешно присъединяване към Европейския съюз, борейки се за членство без предпазни клаузи.

Агенция "Фокус"
Според министър Нихат Кабил в новия доклад на Европейската комисия забележките по глава "Земеделие" ще намалеят

София. Имаме предварителната информация, че от 9 области в земеделието, които са били в "червената зона" в октомврийския доклад, вече само две са останали "в червено". Това заяви пред Агенция “Фокус” министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в отговор на въпрос какво очаква от доклада на Европейската комисия, който ще излезе днес. По думите на министър Кабил в червената зона остават системата за идентификация на земеделските парцели и изграждането на административния контрол на евросубсидиите. “По последното ние имаме всички технически параметри, всичко е изчистено, работим и до края на август-септември ще е готово”, категоричен бе Нихат Кабил. Той допълни, че до момента около 35% от ортофотокартата на страната е готова.
“Друга критика е за събирането и обезвреждането на вторичните животински отпадъци, превенцията и контрола върху болестта луда крава”, каза още министър Кабил. По думите му в тази област Министерство на земеделието и горите (МЗГ) има ангажимент да направи един екарисаж със средства по Програма ФАР в южна България. Кабил каза още, че в северна България има два екарисажа - в Шумен и Варна, които са били проверени от специалист на Европейската комисия на 11-12 април. “Имаме положителна оценка да работим с тези екарисажи”, категоричен бе министърът.
“Нямаме зони на особено безпокойство, в които тепърва да започваме да правим организация, да търсим финансиране или да провеждаме някаква реформа”, категоричен бе Нихат Кабил. По думите му МЗГ е в "червената зона", защото Европейската комисия била отчела, че България върви в областта “Земеделие” с известно забавяне. “Ние имаме планове, имаме отговорности, имаме финансиране, имаме срокове и вървим по тях”, заяви Кабил.
Мария СТАЛЯНОВА

Агенция "Фокус"
Областният съвет на ДПС – Добрич излезе с декларация в подкрепа на министър Нихат Кабил

Добрич. “Може би Ясен Пенчев има амбицията да стане земеделски министър”, казват от ДПС - Добрич в отговор на исканата от четирима депутати оставка на Нихат Кабил. От движението смятат, че искането на оставка е несериозен политически акт, чрез който се решават вътрешнопартийни проблеми на коалиционния партньор на местно ниво и че искането съвсем не е позиция на парламентарната група или на Висшия съвет на БСП, или на министър-председателя. В декларация на областното ръководство на ДПС се казва, че по-скоро това са властови амбиции на отделни елементи от ръководството на БСП - Добрич, начело с народния представител Ясен Пенчев. Областният съвет на ДПС застава зад усилията на министъра на земеделието Нихат Кабил за интеграция на българското земеделие по европейските стандарти.
От ДПС - Добрич демонстрират готовност за диалог между партньорите. Те твърдят, че са организирали две срещи в присъствието на Нихат Кабил, на които добричките депутати от Коалиция за България не са се явили. “В доклада на ЕК, който ще стане известен днес, ще стане ясно, че от 9 области в земеделието, към които е имало критики, са останали само 2”, каза на пресконференция депутатът от ДПС Ердинч Хаджиев. 12 561 000 лв. са постъпили като инвестиции в земеделието в област Добрич. От 208 проекти по САПАРД в Добрич са влезли 120 108 000 лв., от които 32 млн. лв. субсидия.
Информацията е на радио Добруджа.

Агенция “Фокус”
Ясен Пенчев: Трябва да има промяна в селското стопанство, затова искаме оставката на Нихат Кабил

Няма промяна след парламентарните избори в управлението на отрасъл “Селско стопанство” и по тази причина аз подкрепям искането за оставка на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. Това каза пред репортер на Агенция “Фокус” депутатът от Коалиция за България Ясен Пенчев, който е член на Комисията по земеделие и гори към парламента. “Нещата продължават по същия начин. Ние сме поели ангажимент пред селскостопански производители и пред нашите избиратели в Добричка област за съществена промяна в политиката на селското стопанство”, каза още Пенчев. По думите му няколко са нещата, поради които може да се иска оставка и, в които няма промяна. Едно от тях е липсата на отношение към управлението на земеделието в Добричка област. Това нещо можело да се потвърди с два факта: първо, че няма директор на областна дирекция фонд “Земеделие” от септември миналата година и, второ, няма директор на областна дирекция “Земеделие и гори” от октомври миналата година.
“Оттогава започва всичко - министърът насрочва конкурси и когато представителите на ДПС отпаднат на втори кръг, той без да даде основателна причина прекъсва конкурса”, категоричен бе Ясен Пенчев. По думите му след това се насрочвал друг конкурс след 3-4 месеца. “Това е подигравка с Добричка област”, заяви Пенчев.
“Имахме и претенции по начина на работа на фонд “Земеделие” - работата му продължава по същия начин. В последния момент се обявява кога са сесиите за приемане на документи и други”, каза още депутатът.
По думите на Пенчев от комисията по земеделие и гори се интересуват от това какъв е ”остатъкът по отделните мерки по програма САПАРД”. “Това работи до края на тази година - приемането и одобрение на проекти. Ако до края на тази година ние не съумеем да заработим и да използваме възможността - България ще загуби около 300 млн. евро”, обясни Ясен Пенчев.
И допълни, че няма полза да си “посипват главата с пепел през декември, когато е краят на програмата”.
По думите на Пенчев искането за оставката на Нихат Кабил се правило коректно - преди доклада на Европейската комисия. “Ние не чакаме отвън да ни кажат къде са ни кусурите, ние сами ги виждаме и искаме да има промяна”, заяви червеният депутат. Той каза още, че не трябва министърът да се засяга лично от всичко. “Ако той се смята за безгрешен - ние не смятаме така”, категоричен бе Ясен Пенчев. По думите му животът се развива и “трябва да има корекция и подобрение на условията за работа във всеки един момент”.
Мария СТАЛЯНОВА

Агенция “Фокус”
Четирима депутати от Добрички регион искат оставката на министър Нихат Кабил

Оставката на земеделския министър Нихат Кабил искат четирима депутати от Добрички регион: Николай Камов, Ясен Пенчев, Евтим Костадинов и Станчо Тодоров.
Оставката се иска във връзка с европейския доклад, който ще стане ясен утре и може да мотивира подобно искане с практиките, които ДПС налагат по места и с пълната пасивност, обяви на пресконференция днес водачът на добричката листа на Коалиция за България Николай Камов. ”Почти година търпяхме и чакахме в областта на земеделието да се случат предизборните обещания. Най-активен в тази посока беше господин Пенчев”, изтъкна Камов. Не е лична войната на земеделския министър с народния представител Ясен Пенчев, добави той. Сега сезираме политическите партии и очакваме решение, каза още депутатът. Друга партия от Коалицията да поеме поста, искат депутатите от Добричко. ”Не може земеделието да бъде част от обръча”, заяви категорично Камов.
От своя страна Ясен Пенчев заяви, че за да отговорят на доверието на добруджанци, искат реализация на политиката си в селското стопанство. Той добави, че депутаът от НДСВ Енчо Малев не се е ангажирал с оставката, защото е отчаян от резултаите при предишния мандат на земеделския министър. Като мотиви за исканата оставка, Пенчев посочи подходът при назначаване на кадрите на възлови места в земеделието, недоброто управление на Добруджански земеделски институт и пасивността на министерството. ”Аз не критикувам министъра, а политиката, която се води от него”, каза Пенчев. Той посочи, че на кандидатите за даден пост в земеделието са правени предложения да станат членове на ДПС.
Използваме медиите като истински медиатори да обявим публично искането си за оставка на Нихат Кабил, каза пред журналисти Николай Камов. Преценката и на четиримата народни представители ще бъде представена на заседание на парламентарната група на Коалиция за България.
Информацията е на радио Добруджа.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Оставката на земеделския министър Нихат Кабил поискаха четирима депутати от Добричкия избирателен район

Оставката на земеделския министър Нихат Кабил поискаха четирима депутати от Добричкия избирателен район, начело с Николай Камов. Да бъде сменен министърът, настояват още депутатите от БСП Ясен Пенчев и Евтим Костадинов, както и независимият Станчо Тодоров.
Според народните представители, ДПС борави с неевропейски стил и методи на работа, има избирателен подход при назначаване на кадрите в земеделието и умишлено провежда политика на нерешаване на селскостопанските проблеми.
Най- добре е друга партия от коалицията да поеме отговорността и управлението на отрасъл “Селско стопанство” и сектор “Земеделие”, категорични са депутатите от Добричкия район. България ще загуби около 300 млн. евро по САПАРД, по неусвоени проекти и само заради това министър Кабил трябва да си отиде, но не в края на годината, когато го констатираме, заявиха още народните представители. Земеделието трябва да излезе от обръча фирми на ДПС и да влезе в България, каза Николай Камов. Искането за оставката на земеделския министър ще бъде дискутирано и в парламентарната група на Коалиция за България.

Оставката на Кабил искат 4-ма депутати от Добрич
Юлияна ВЕЛЧЕВА

Земеделският министър Нихат Кабил да подаде оставка, а мястото му да бъде заето от човек от друга коалиционна партия, искат 4-ма депутати от Добрич. Намерението обяви вчера водачът на листата на Коалиция за България Николай Камов. Подкрепят го двамата депутати от БСП Ясен Пенчев и Евтим Костадинов и независимият Станчо Тодоров.
Бездействие в земеделската политика, подходът при назначаване на кадри в земеделските служби и критики към министерството в доклада на ЕК са мотивите им. "Има натиск към кандидатите да оглавят земеделските служби. Заявявано им е, че ще получат длъжностите, ако станат членове на ДПС", съобщи Пенчев.
Ябълката на раздора между мен и депутатите от БСП е, че аз и областното ръководство на ДПС не сме съгласни с безпринципния подход в назначаването и освобождаването на кадрите в областта, коментира министър Кабил. Той е категоричен, че БСП кадрува, и даде за пример назначенията на шефове на РДВР, ВиК и НАП в региона.
В. 24 часа – стр. 4

Четирима червени депутати от Добрич поискаха
оставката на земеделския министър Нихат Кабил заради неевропейския му начин на работа.
В. Труд - стр. 4

Трима соцдепутати искат оставка от Кабил
Трима червени депутати Николай Камов, Ясен Пенчев и Евтим Костадинов, поискаха вчера оставката на земеделския министър Нихат Кабил. Те са избрани от Добричкия регион. Към тях се присъедини и независимият Станчо Тодоров, който бе човек на „Атака".
Настояваме БСП да поеме отговорността за управлението на земеделското министерство, каза Пенчев. Депутатите ще отправят искането си към премиера Сергей Станишев и към лидерите на НДСВ и ДПС Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Мотивите им били, че Кабил е наложил неевропейските стандарти, подходи и управление на българското земеделие.
Една година търпяхме и чакахме в земеделието да се случат неща на базата на предизборните обещания, но днес можем да кажем, че нищо планирано не е станало, заявиха четиримата. Те упрекват министъра, че бави създаването на разплащателна агенция, за нерешения фитосанитарен контрол по границите и за пропуски по САПАРД. В Добрич пък от месеци нямало шефове на областните дирекции по земеделие и държавен фонд „Земеделие". „Не може земеделието да влиза в обръча, както си въобразяват в централата на ДПС". Така Камов коментира практиката на отговорни длъжности в земеделието да се издигат само членове на ДПС.
в. Труд – Второ издание – стр. 4


Леви депутати искат оставката на Кабил
Дана РУСЕВА

На днешното заседание на ПГ на Коалиция за България ще бъде поставено на обсъждане предложението за оставка на земеделския министър Нихат Кабил, обяви вчера в Добрич народният представител и областен лидер на БСП Ясен Пенчев. Предложението е на четирима депутати от Добричкия регион - Николай Камов, Евтим Костадинов, Ясен Пенчев, както и на независимия Станчо Тодоров. Не може земеделието да бъде част от обръча от фирми на ДПС, категоричен бе Камов. Според Ясен Пенчев пък в Добричко движението се опитва да бъде единствената партия, която да кадрува в регионалните структури на земеделското министерство.
В. Дума – стр. 2

БСП и ДПС се скараха за пари
Червени депутати искат оставката на Кабил, защото Доган отрязъл техни фирми
Оставката на аграрния министър Нихат Кабил поискаха вчера трима червени депутати от Добричкия регион. Те са Николай Камов, Ясен Пенчев и Евтим Костадинов. Към тях се присъедини и независимият Станчо Тодоров. Основните мотиви за искането ни са липсата на промяна на политиката в областта на земеделието, отсъствието на диалог с ръководството на министерството, както и манталитета на работа на областните и общинските дирекции "Земеделие", заяви Ясен Пенчев. Той каза още, че депутатите от Добрич не приемат продължаващата практика на политическа поръчка на ДПС в кадровите назначения. Те не са доволни и от начина, по който се усвояват еврофондовете по програмата САПАРД.
Ние настояваме БСП да поеме отговорността за управлението на земеделското министерство, каза депутатът. Приемаме всичко като лична обида, няма диалог и търсене на пътища за промяна на ситуацията, коментира Пенчев. А след като диалог няма, на нас не ни остава нищо друго, освен да поискаме оставката на министъра, добави той.
Преди месец министър Кабил беше обещал среща на депутатите от Коалиция за България Евтим Костадинов и Ясен Пенчев, за да се изясни въпросът с липсата на ръководител на държавен фонд "Земеделие" в Добрич. Постът е вакантен от септември 2005 г. Среща между министъра и народните представители обаче все още не се е състояла.
Имаше конкурс за дирекция "Земеделие и гори", но след като на първия тур отпаднаха кандидати с небългарски имена, той без обяснение беше отменен, заяви Пенчев. Той разкри още, че някои от участниците в конкурса на втория етап от състезанието са били канени на разговори за членство в ДПС с циничния въпрос "Къде сте тръгнали, без да бъдете членове на ДПС?"
В. Атака - стр. 3

Червени депутати поискаха оставката на Нихат Кабил
Валерия КАСИЯН

Левицата настоява да поеме земеделското министерство
Трима депутати от Коалиция за България поискаха вчера оставката на земеделския министър Нихат Кабил. Това са народните избраници от Добрички регион Николай Камов, Ясен Пенчев и Евтим Костадинов. Към тях се присъедини и независимият Станчо Тодоров, който беше част от парламентарната група на коалиция "Атака". Основните мотиви за искането ни са липсата на промяна на политиката в областта на земеделието, отсъствието на диалог с ръководството на министерството, както и манталитетът на работа на областните и общинските дирекции "Земеделие", заяви пред "Всеки ден" червеният депутат Ясен Пенчев. Той каза още, че депутатите от Добрич не приемат продължаващата практика на политическа поръчка на ДПС в кадровите назначения. Те не са доволни и от начина, по който се усвояват еврофондовете по програмата САПАРД.
Искат ми оставката заради интриги и вътрешнопартийни проблеми в БСП, коментира Нихат Кабил в интервю пред национален всекидневник.
Настояваме БСП да поеме отговорността за управлението на земеделското министерство, съобщи Ясен Пенчев. Той обясни, че депутатите от Добрич са станали народни представители от квотата на Коалиция за България именно с обещанията и ангажиментите, че ще работят за промяна в отрасъла като цяло. Приемаме всичко като лична обида, няма диалог и търсене на пътища за промяна на ситуацията, коментира Пенчев.
Червеният народен представител уточни, че не случайно искат оставката на Нихат Кабил ден преди доклада на Европейската комисия. Така депутатите показвали, че не само външните оценки за подготовката на България за Европейския съюз са важни, а и вътрешните. Преди месец министър Кабил обещал, но не се срещнал с депутатите от Коалиция за България Евтим Костадинов и Ясен Пенчев, за да се изясни въпросът с липсата на ръководител на държавен фонд "Земеделие" - Добрич. Такъв няма назначен на поста от септември 2005 г.
Конкурсът за дирекция "Земеделие и гори" бил отменен без обяснение, след като на първия тур отпаднали кандидатите с небългарски имена. Някои от участниците, допуснати до втория етап на конкурса, били канени на разговори за членство в ДПС с циничния въпрос "Къде сте тръгнали, без да бъдете членове на ДПС?"
В. Новинар – стр. 5

Соцдепутати искат оставката на Кабил
Иван АСЕНОВ Ива ДИМИТРОВА

Парламентарната група на БСП ще обсъжда днес дали да поиска оставката на земеделския министър Нихат Кабил.
Добричките червени депутати Николай Камов, Ясен Пенчев и Евтим Костадинов поискаха официално оставката на земеделския министър Нихат Кабил вчера. Към тях се присъедини и независимият Станчо Тодоров.
Не можем да си позволим земеделието да стане част от "обръча от фирми", както вероятно си въобразяват в централата на ДПС, заяви Николай Камов. Според него, Нихат Кабил трябва да бъде сменен с представител на друга управляваща партия.
Пред "Монитор" депутатът Ясен Пенчев не отрече, че причината за конфликтите със земеделския министър са назначенията в областната дирекция "Земеделие и гори" и Държавен фонд "Земеделие". Двете структури са без началници.
"Правят се конкурси, но когато отпаднат кандидатите с турски имена, състезанието се анулира без мотиви", възмути се Пенчев. БСП.
Според него средствата по фондовете на Министерство на земеделието се разпределяли тайно. Пенчев заяви още, че има конкретни данни за злоупотреби с пари по САПАРД в Добричка област, които ще обяви на днешното заседание на парламентарната група на БСП.
На него избраниците ще поставят и въпроса за оставката на Нихат Кабил.
Социалистът обясни още, че депутатът от НДСВ Енчо Малев не се е ангажирал с оставката, защото е отчаян от резултатите при предишния мандат на земеделския министър в кабинета "Сакскобургготски".
Тримата депутати на са единствените червени, поискали главата на Кабил. Преди 2 седмици група народни представители, водени от неуспелия кандидат - министър на земеделието Васил Калинов дадоха ултиматум на управника да се откаже от контрола на горите до 20 май. Червените заплашиха, че ако министърът не обособи отделна агенция "Гори", те щели да го направят сами, като внесат законодателни промени в Народното събрание.
За да парира мераците на БСП, Нихат Кабил поиска среща с главния прокурор Борис Велчев и му предостави "данни" за дейността на горската мафия в България.
Самият министър счита, че БСП иска оставката му заради вътрешно-партийни интриги. Вчера управникът не бе открит за коментар. От земеделското министерство уточниха, че той е на погребение на близък роднина в родното му село Подайва.
Нихат Кабил беше един от най-критикуваните министри за поведението си и в предишното правителство. Коалиционните партньори от НДСВ неколкократно настояваха за оставката му и го обвиняваха в самоуправство в ръководеното от него ведомство. Кадърът на ДПС обаче се ползваше с пълната подкрепа на лидера си Ахмед Доган и не само че не бе сменен, но запази поста си и в правителството на Сергей Станишев.
В. Монитор – стр. 1, 4

3-ма леви нарочиха Кабил за смяна
Депутатите от Коалиция за България Николай Камов, Ясен Пенчев и Евтим Костадинов настояха за оставката на земеделския министър Нихат Кабил. Тримата уточниха, че това е личното им мнение. "Мотивът ни са практиките, които ДПС налага в управлението на земеделието", обясни Камов. Според него движението привилегирова своите партийни членове. Кабил трябвало да бъде сменен с представител на друга партия от мнозинството.
Ясен Пенчев допълни, че 9 месеца областната дирекция "Земеделие и гори" и местната структура на ДФ "Земеделие" са без началници. Конкурс за дирекцията бил насрочен, но когато са отпаднали кандидатите с турски имена, състезанието било анулирано без мотиви.
Кабил пък коментира пред в. "Стандарт", че оставката му се иска заради вътрешнопартийни интриги в БСП.
В. Сега – стр. 2

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно