ДПС усърдно се разграничи от искания за признаване на турско малцинство
От централата на Доган защитиха сегашния етнически модел, подсилен с тяхното участие във властта

http://www.mediapool.bg/

ДПС се разграничи от тиражираните в пресата искания за конституционното регламентиране на турското малцинство в България и предоставяне на  допълнителни права не българските турци. Според публикации в медиите исканията са инициатива на гражданското сдружение “Миллет-Тракия” и Националната асоциация за евроинтеграция на малцинствата. Подписката трябвало да бъде подкрепена от 6500 етнически турци и внесена в Народното събрание.

Двете организации са регистрирани в Казанлък и досега не са известни с никакви инициативи. За инициатор на подписката е посочен Мендерес Кунгюн - бивш активист на СДС и ДПС и настоящ член на НДПС на Гюнер Тахир.

Тахир отрече пред Mediapool Кунгюн да е член на НДПС и заяви, че той и неговата организация нямат нищо общо с подписката

Подобни новини хвърлят излишен смут в публичното пространство, не това е начинът за противопоставяне на “Атака”, каза Тахир.

Председателят на комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп коментира пред БНР, че искането на тези организации е политически акт, но той не застрашава етническия мир в страната.

Според разпространената от пресцентъра на ДПС позиция на зам.-председателя на партията Лютви Местан, декларацията за признаване на турско малцинство у нас е поредната добре премислена и откровена провокация срещу установения интеграционен модел в страната.

Интеграционният модел се реализира успешно в България през последните 15 години и има своя силен тласък през последните пет години с прякото участие на ДПС в управлението на страната, пише още в позицията.

Според Еюп е по-вероятно инициаторите на подписката да настояват за промени в политическото участие на различни категории български граждани или квотно представителство в държавните институции.

Доста организации и хора през всичките тези години са си поставили за цел и са се борили да елиминират ДПС. Сигурно и те имат такава цел, щом атакуват модела, на който ДПС стои в основата - не е само ДПС автор на този модел, всички сме част от общия политически модел на страната, обясни Еюп, който влезе в комисията от квотата на движението по време на предишното Народно събрание.

Според разпространената информация, авторите на подписката настояват за признаване на турския език като втори официален в България, да се създаде министерство на малцинствата и да се разреши създаването на партии на етническа основа. В момента това е забранено според българската конституция.

Става дума за медийна кампания, която цели затвърждаване на влиянието на ДПС като гарант на етническия мир. Това е отклоняване на вниманието от проблемите в управляващата коалиция, коментираха пред Mediapool свързани с ДПС политици. Целта е БСП или да се дистанцира от действията на ДПС във властта, или да се създаде образ на движението като на “необходимото зло”.

Именно в тази посока се изказа зам.-председателят на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията Трифон Митев (БСП). Проблемите, които стоят за разрешаване пред България на този етап са икономически, а не етнически, коментира той и добави: “Досегашният етнически модел е работещ и не е позволил да се разгорят размирици”.

Тези организации нямат някакво сериозно влияние и представителство в Казанлък, коментира за Mediapool бившият председател на общинския съвет и настоящ депутат от БСП Иван Гороломов. Той цитира данни, според които на последните парламентарни избори ДПС е получила около 7 хил. гласа в цялата област. Това означава всички избиратели да са се подписали, а това не е реалистично, допълни той. По думите му в случая става дума повече за медийна кампания, отколкото за реално влияние.

Мендерес Кунгюн отскоро е с турско име. Преди той се е казвал Милко Кунгьов и е сред основателите на СДС в града. Той е и сред хората, които преди две години, съвместно с областния председател на НДПС - Казанлък Осман Бюлбюл регистрираха турското народно читалище “Прогрес”.

Депутатът от СДС Ваньо Шарков заяви пред Mediapool, че е дадена инструкция на местната структура в Казанлък Кунгюн да бъде изключен от СДС, тъй като декларацията му е провокация към етническия мир.

Исканията в декларацията не са съгласувани с никоя политическа сила, не са сепаратистки, е заявил авторът й Мендерес Конгюн пред БНР. По думите му съществуващият етнически модел пречи на етническия мир в страната, а с партия като ДПС, която участва в управлението, България не е готова за членството си в ЕС.

Общонародният комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ) определи подписката за признаването на турско национално малцинство у нас като престъпно действие, насочено срещу целостта на държавата, предаде БНР.

От комитета поискаха инициаторите да бъдат задържани и осъдени. Лидерът на формацията Минчо Минчев упрекна МВР и прокуратурата в бездействие. В обращение до жителите на Кърджали ОКЗНИ се извинява, че е подкрепил кандидатурата на Георги Първанов за президент на България, тъй като той е изоставил националните интереси.

Исканията за признаване на турско малцинство и произтичащите от това допълнителни права за турците стават в момент на разрояване на националистическите формации в България, съчетани с демонстративни прояви като палежи на фесове и атаки срещу управляващите. Новината съвпада и със скандалите между враждуващите крила в мюсюлманското изповедание, провокирани от разкритията за далавери с помощи от БЧК. Всичко това засегна ДПС, тъй като постъпващите пари и дарения за мюсюлманите се оперират от свързани с партията фирми.

Скандалите и създаващото се около тях обществено и политическо напрежение става броени седмици преди решението на Еврокомисията дали България да се присъедини към ЕС на предвидената дата 1 януари 2007 или членството да бъде отложено.

 

 Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - архив"