19 май 2008
Дизелови войни
 


 
Депутатът от ДПС Ахмед Юсеин:

Г-н Юсеин, в събота вашият колега Ремзи Осман призова младите активисти на ДПС да изготвят искове за дискриминация, ако молбите им за работа в полицията и съда бъдат отхвърлени. Това ли е най-правилният подход в подобни ситуации?

Аз не мога да кажа каква е аргументацията за неговото предложение, но много често виждаме, че годни момчета, които подават надлежни документи с нужния успех, с всичко, което се изисква - грубо ги късат по т. нар. психотест. Може би на това се базира колегата, защото такъв коментар правихме в групата на ДПС преди време.

Питам ви, защото ДПС отдавна бяга от етническото говорене, а думите на Осман изглеждат като крачка назад?

Не мога да разбера въпроса ви, какво говорене?

Ако тези учреждения откажат работа на българи, те към кого трябва да се обърнат, за да се оплачат?

Ако процедурата е нарушена, мисля, че сигурно в закона има текстове, които ги препращат да отидат да се оплакват. Ние като процентно съотношение виждаме, че имаме слабо представителство. Но не искаме квоти – просто обществото трябва да ни възприеме. И в квартали, където живеят предимно представители на малцинствата, би трябвало да има полицаи от това малцинство там. Защото те по-добре знаят житието и битието на отделния гражданин, съселянин, съкварталец и т.н. и по-бързо биха разкрили престъпленията, които се вършат от техните съграждани или съкварталци. Това са главно мотивите. Защото полицаят, който изпълнява тази функция в този квартал, все пак представлява държавната власт.

В партията имате ли конкретни данни за дискриминация и какви?

Има много молби в Комисията по дискриминация. Може да попитате там. Има хора, които не са взети на работа на тази основа и т.н.

Последните данни на тази комисия показаха, че дискриминацията по етнически признак намалява?

Аз участвах в заседанието на комисията…Би трябвало да попитате колегата Ремзи Осман какви са аргументите му. Аз не мога да правя коментар на изказването на колега, направено вчера или оня ден, без да сме го обсъдили на парламентарна група.

На Демир баба теке стана дума и за вицепрезидент от ДПС. Кога да го очакваме?

Без значение от какъв произход е и от каква етническа група – по Конституция всеки гражданин на България има право да кандидатства за президент и вицепрезидент. Няма нищо нито срамно, нито забранено. Нито една политическа сила, която смята себе за водеща и издига кандидати за президенти, не се сети да каже – “Абе, има едно малцинство от 1 милион тука живеещи, дайте вицепрезидентът да бъде от тях!”. Как можа една Америка да направи това, което става сега в Демократическата партия. Просто нещата трябва да ги кажем, не трябва да се дразним от това.

Ремзи Осман спомена за вицепрезидент, не за президент, кой тогава…

Може президент, може вицепрезидент – това е свещено право на всеки български гражданин.

 19 май 2008, www.vsekiden.com/?

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени