ДПС пише закон за лобизма

Червени и жълти одобряват идеята, черпят опит от "Новото време"

СОФИЯ. Закон за лобизма подготвя ДПС. Целта му е да регламентира отношенията между бизнеса и политиката, съобщи за "Стандарт" депутатът Камен Костадинов. В момента юристите на Ахмед Доган проучват подобни западноевропейски и американски закони. Проектът ни ще е модерен и работещ, уточни Костадинов. ДПС ще го внесе до 2 месеца в парламента. На конференцията на движението в събота Сокола обяви, че обръч не е мръсна дума. Той се появи преди 5-6 години като отговор на олигархията, която се срасна с властта, но за разлика от нея няма нужда от корупционни схеми и прикриване на данъци, каза тогава Доган.

В последния доклад на Европейската комисия от 25 октомври 2005 г. има изискване за приемането на Закон за лобизма, обясни вчера и зам.-омбудсманът на България Борислав Цеков. Законът трябва да се подготви от кабинета и институцията омбудсман. Срокът за приемането му е 31 декември. Такъв закон осветлява връзките между бизнеса и депутатите, допълни Цеков. През 2002 г. като депутат от "Новото време" той внесе свой проект в парламента, но НДСВ не го прие. Сега е възможно да взаимстваме текстове от него, уточни Костадинов.

Готови сме да участваме в дебат за закон за лобизма, обявиха БСП и НДСВ. При създалата се ситуация идеята заслужава обсъждане, коментира социалистът Георги Близнашки. Според колегата му Янаки Стоилов по-добре е лобизмът да бъде публичен. Такъв закон ще има и антикорупционен ефект, защото ще се знае кой поръчва музиката и кой плаща, заяви и зам.-шефът на ПГ на жълтите Минчо Спасов.
 

Нина Александрова
Лили Войнова

 

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно