Докторът е като шило в торба за всяка формация

Син бунтар попълни гвардията на Доган

Янко Станев осигури 3000 седесарски гласа за ДПС

Личната гвардия на Ахмед Доган. Така наричат в ДПС хората, които Сокола посочва за членове на Централния съвет на движението.
По правило избраниците ги очаква бърза политическа кариера. На приключилата VI национална конференция на ДПС личната квота на партийния лидер нарасна от 7 на 15 души. Изборът включва наред с нови лица и хора, които имат дълъг опит на политическата сцена. Сред тях е и изключеният от СДС бивш шеф на варненската синя организация Янко Станев, който сега е в местното ръководство на ДПС. В групата на Доган влизат още кметовете на Кърджали Хасан Азис, на Момчилград - Ердинч Хайрула, на Крумовград - Себихан Керим, на Рудозем - Асан Чакъров, и на Дулово - Митхат Табаков. В квотата е включена и зам. областният управител на Монтана Лилия Замфирова. Рамадан Фаик, изпълнителен директор на "Тракия" в Кърджали, шефът на фондация "Либерална интеграция" Веселин Пенев, зам.-шефът на Агенцията за приватизация Сабри Галиб, зам.-министърът на транспорта Юджел Атилла, съветникът на Емел Етем Айруш Хаджи, шефката на Агенцията за финансов контрол в Търговище Халиме Ахмедова, юристът от дирекцията по земеделие във Видин Иво Иванов и партийният лидер на движението в Лом Георги Георгиев допълват списъка на избраниците на Доган.


Човекът оркестър, заради когото три хиляди бивши седесари гласуваха за ДПС. Това е политическият чеиз, с който д-р Янко Станев дойде при Доган. На 20 юли миналото лято областният лидер на СДС бе изхвърлен от организацията, но на 5 декември същата година той оглави ДПС-Варна. Времето ще покаже кой какво спечели и кой колко загуби от този трансфер. Станев обаче е сигурен, че не е сбъркал. Влизането му в личната квота на Сокола пък показва на какво доверие се радва в движението.
"Това е знак към отваряне на ДПС и създаването на една мултиетническа партия". Така коментира предложението за включването му в Централния съвет на движението Станев още по време на форума в НДК. Кариерата му в политиката започва през 1990 г., когато се записва в партията на Петър Дертлиев - БСДП. По същото това време Станев е назначен за кмет във временната управа на варненския жилищен район "Владиславово". Малко по-късно, през 1991 г., той е издигнат и за кмет на Варна, но на вътрешнопартийните избори в СДС е предпочетен по-късно избраният син кмет и настоящ депутат Христо Кирчев. Малко след това партията му напуска СДС. Станев е един от идеолозите за създаването на Демократична алтернатива за републиката - ДАР, и дори участва като неин кандидат на парламентарните избори през 1994 г. През 1995 г. се преборва за кмет на "Владиславово" от името на ДАР. След това д-р Станев заедно със СДС печели убедително парламентарните избори през 1997 г. и става член на синята партия. През 1999 г. е избран за председател на местен клуб на СДС и за член на общинския съвет на партията. Същата година след провала на скандално известния бивш областен управител Добрин Митев на изборите за кмет на Варна влиза в общинския съвет. През 2000 г. е избран за зам.-председател на общинския съвет на СДС, а през 2002 г. става областен председател на синята партия. До края на 2004 година срещу него и за поста му се води истинска война. Първо Станев дава отпор на Иван Костов, който се опитва да сложи свои протежета начело на СДС-Варна. Следва и конфликтът му с Надежда Михайлова, защото отказва да изпълнява послушно директивите от "Раковски" 134.
С наближаването на последните парламентарни избори обстановката във Варна се нажежава, а отношенията на д-р Станев с ръководството на синята централа се изострят докрай. Причината е несъгласието му да прави избори за "сини парашутисти". За да го премахнат от пътя си, е засипан с поредица от обвинения, че води паралелна политика в полза на Петър Стоянов и срещу Надежда Михайлова. Така логично се стига до изключването му от партията по предложение на Контролния съвет на СДС. Въпреки това продължи да е зам.-председател на общинския съвет и да представлява групата на сините съветници.
Следва обвързването с ДПС. Станев оглави предизборния щаб на движението във Варненска област, което записа най-добрия си резултат.
В същото време отцепи и нова група "Коалиция за Варна" в местния парламент. В нея влязоха четирима общински съветници, които официално напуснаха синята фракция през тази година.
Добромир Радушев


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно