Министрите на Доган обвинени в корупция, а кабинетът - в политически чадър над тях

Десните вадят далавери на ДПС по време на вота

ОДС, ДСБ и БНС внесоха искането си за оставка на правителството

Вера Александрова Иван Асенов
 
 

Иван Колчаков от СДС (вдясно) и Веселин Методиев от ДСБ заедно с представители на други десни партии внасят искането за вот на недоверие в деловодството на НС.

Десницата ще извади на светло далаверите на ДПС-министрите с парите за наводненията по време на дебатите по вота на недоверие. Вчера представителите на ОДС, ДСБ и БНС внесоха искането си за оставка на правителството в деловодството на парламента.
В проекторешението си те са записали, че кабинетът трябва да си ходи освен заради кризата след потопите и заради "създадените трайни корупционни практики при усвояване на отпуснатите средства". "Обвиняваме министрите на ДПС в корупция и целия кабинет - в политически чадър над тях", каза зам.-шефът на ДСБ Веселин Методиев.
Вотът на десницата скара депутатите на Доган по време на вчерашното им заседание. Хората му се събраха вчера, за да обсъдят стратегията си по време на дебатите. Искането за оставка на Етел Етем поляризира лобитата в партия и в групата. Хората на Касим Дал били разярени от намерението на вицепремиера да прехвърли вината върху предшественичката си Филиз Хюсменова.
Според източници на "Монитор", Емел Етем неколкократно заявила, че  вина за ситуацията носи и Хюсменова. Според вицепремиерката, тя поела ведомството с много наследени проблеми заради трите вълни на потопа от миналата година. Тя дори обяснила, че схемите за разпределяне на парите, включително и корупционните практики, били създадени именно от Хюсменова. Затова Етем поискала предшественичката й също да се включи в дебатите срещу десните.
Това отпушило недоволството на Хюсменова и депутатското лоби на Касим Дал. "Кой носи вина за непремерените изказвания в медиите, че пострадалите от наводненията трябва да се оправят  сами?! И кой настрои  журналистите срещу нас?", я запитал Дал. На вицепремиера били напомнени и постоянните оплаквания на заместниците й, че са изолирани от взимането на решения. Плътно зад Етем се оказал депутатът Рамадан Аталай, който получи 1, 4 млн. лв. за възстановителни работи в Разград, чрез фирма "Антора". Неочаквано тя получила подкрепа и от Йордан Цонев и Христо Бисеров.
Десните отхвърлиха критиките на управляващите, че с вота на недоверие пречат на еврочленството ни. Според тях караниците на БСП, НДСВ и ДПС за постове са по-голямата черна точка пред Европа. "Проблемите на България са ясни в ЕС, като опозиция не можем да мълчим", каза Христо Кирчев от СДС. Десницата поиска президентът Първанов също да присъства на дебатите.

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени