22 депутати от Меджлиса и съпругите им на митинг в Джебел

Пак масиран десант от Анкара в Кърджалийско

Пристигнаха и многобройни делегации от побратимени турски общини

ВИЛДАН БАЙРЯМОВA

http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=81556&cid=1&eid=718

 

Депутатите води Ибрахим Кьошдере (третият отляво надясно) който е председател на групата за приятелство с България в Меджлиса.

Двайсет и двама депутати от турския парламент -Меджлиса, придружавани от съпругите си, пристигнаха с лимузини в Джебел вчера.

Автобуси докараха и десетки гости от Федерацията на балканските турци "Балгьоч", както и многобройни делегации от побратимени турски общини. Целият град се превърна в своеобразен паркинг на коли от южната ни съседка.

Така в рамките на две седмици област Кърджали се оказа домакин на два десанта откъм Турция. В края на април вицепремиерът и външен министър Абдулах Гюл се разходи из областния град, плътно придружаван от кмета Хасан Азис.

Песещението му не бе съгласувано с българското външно министерство.
Изглежда не случайно в годишния доклад за състоянието на националната сигурност, приет завчера от правителството, като основна заплаха се посочва, че чужди държави и специални служби се опитват да манипулират етно-религиозните отношения в смесените региони на България в ущърб на националните ни интереси, пише още в документа.

Отруденият електорат получи указания да научи децата си първо на турски език


VIP-гостите на Джебел станаха обект на едночасови прегръдки и целувки от страна на местните общинари - домакини на ежегодните тържества, с които се отбелязва поредната годишнина от трагичните Майски събития от 1989 година.

Кметът Бахри Юмер би рекордите и на Гинес, като за отрицателно време успя да нацелува абсолютно всичките стотици пришълци. С тях се прегръщаха и целуваха, както е прието по два пъти, вече пристигналите за събитието заместници на Ахмед Доган и депутати в българския парламент Касим Дал, Лютви Местан, Росен Владимиров, Ремзи Осман, Неджми Али, Юнал Тасим, Ахмед Юсеин.

В Джебел бяха и заместник-министрите, гордост на ДПС във властта Раиф Мустафа /на МВР/, Бюрхан Абазов /на земеделието и горите/, Мукадес Налбант /на образованието и науката/. Да демонстрират съпричастие към празника и областните лидери на ДПС от Пловдив, Шумен и Хасково,  всички кметове на останалите 6 кърджалийски общини, както и председателите на общински съвети и на местните структури на ДПС.

Тъй като всичкото това гъмжило беше изключително ангажирано с приветстване на свидните гости от Турция, зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев си остана непосрещнат, но се присъедини към приповдигнатите домакини.


Площадът на Джебел беше оборудван с мощни тонколони, от които се носеше турска естрада, изпълнявана от комшийски звезди. Митингът започна с повече от час закъснение, явно защото беше наложително всеки да се прегърне и целуне с всеки.

След като турските хитове спряха да се леят в горещината, зазвучаха химните на България и на Европейския съюз. Най-после посрещнати и уважени, гостите и домакините замръзнаха на място, както подобава за съответния фон. Впоследствие водещият обяви най-важните от всички важни новопристигнали, а заместник-областния управител на Кърджали Бойка Арабаджиева представи като "Бойко Борисова". Тя бе пратена от губернатора на Кърджали Ангел Коджаманов и за всеобща изненада й беше дадена думата за приветствие.

Впрочем, на присъстващите на жежкия от слънцето площад беше спестена информацията за числеността на VIP-групата. Беше обявен единствено водачът й Ибрахим Кьошдере, председател на групата за турско-българско приятелство към Меджлиса.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи отправи кратка заупокойна молитва в памет на жертвите и героите от разпръснатата с кръв и милиция мирна протестна демонстрация, поискала на този ден през 1989 г. връщане на турско-арабските имена на българските турци.

Кметът на Джебел Бахри Юмер, който е и областен лидер на ДПС, прочете словото по повод годишнината от Майските събития, което чете всяка година без редакции. "Преди 17 години Джебел беше на ръба на гражданска война. Свободолюбивото ни население, ръководейки се от лидерите си, които излежаваха присъди по затворите, застана твърдо зад желанието си за демократични промени, зад вярата и имената си", каза той.


"От тази дата ние трябва да извлечем урока, смисъла на историята, извода, който трябва да ни държи нащрек - да ни припомня, че злото може да реанимира под една или друга форма", предупреди отново обаче Бахри Юмер. И още по-страшна прогноза изрече той: че "и днес, тук или там, в нечия глава може да се родят отново планове за нов геноцид на етническа или верска основа".

Кметът и лидер на ДПС не пропусна да подчертае, че на на 19 май преди 87 години "бащата на турския народ Кемал Ататюрк слиза на Самсунг с група съратници, за да събере войска и да прогони агресорите". Поради което трябваше да отправи поздравления и към турския народ.

Освен това Юмер се впусна да благодари на "нашите депутати и лично на председателя на партията г-н Ахмед Доган за това, че вече са създадени равни условия за бизнес на всички български граждани". Но изглежда забрави да посочи, че в случая равните условия касаят само онези български граждани, които знаят, че всяка бизнес инициатива се регистрира и плаща на "Стамболийски" 45 А в столицата.

Юмер втрещи сведущите с твърдението, че заслугата на ДПС била безспорна както за членството ни в НАТО, така и за това, че сме получили точна дата за присъединяването ни в ЕС. Следващата изненада се състоеше във факта, че митингът не трая над три часа като до миналата година, а около 1 час.
И още - този митинг беше безпрецедентен по отношение на езиците от трибуната. Както се полага на едни билингви, каквито са българските турци, и водещият, и ораторите се бяха съобразили /като никога досега!/ с това, че Джебел е в България, че там живеят и в момента на площада са множество българи.

Дори турският депутат Ибрахим Кьошдере преведе сам финала на речта си. Той се е изселил в Турция с родителите си още през 1968 г., но е запомнил езика на българското училище.

Лютви Местан пък изненада площада с обещанието да бъде изключително кратък, "защото всичко вече е казано". "Площадът е украсен със стотици български знамена. Това ми дава основание да кажа, че 19 май е ден на Джебел, но и на българската свобода. Вдигнете си гордо челата, защото на вас България дължи свободата си! Без 19 май 10 ноември щеше да закъснее, а на 1 януари 2007-а България нямаше да има своето европейско настояще", заяви разпален депутатът и заместник-лидер. Той се зарече, че ДПС ще бъде във властта и ще бъде докрай в тройната управляваща коалиция.

През цялото това време координаторката на "Атака" в Кърджали Камелия Колчева, застанала на първата редица в публиката, внимаваше, снимаше и записваше ставащото. До нея на земята и под оскъдната сянка седяха местните хора. Отрудени и изнурени в борбата си за оцеляване, електоралните единици гледаха вяло и се опитваха да разберат какво им обещават пак избраниците в луксозните костюми.

С посланието на проф.д-р Емин Балкан, лидер на федерацията на балканските турци обаче нямаха проблем. Той неколкократно подчерта, че за турците в България най-важното е да знаят майчиния си език. "Както днес казвате: "Аз съм турчин и мюсюлманин", така и утре трябва да живеете с това съзнание. Трябва да знаете майчиния си език, но непременно и перфектно и българския. А тъй като утре влизате в ЕС, децата ви са длъжни да владеят английски, немски, френски, италиански. Но на първо място - турски!", начерта гостът перспективата пред селските хора.

На финала на смайващо краткия митинг водещият поръча публично на "нашите депутати" да предадат на Ахмед Доган много здраве от Джебел, както и сведението, че Джебел твърдо вярва на ДПС. Последва мощна заря посред бял ден и вместо многоцветни фойерверки народът се наслади на тънки пушечни струи и пукотевица.

Трибуната се опразни, площадът почти опустя, след като многобройните гости тръгнаха на лъчове към гощавките. Един мъж в приповдигнато настроение прескочи въжетата пред естрадата и под звуците на кючекчийската музика замята ръце и кълки. Последваха изпълнения на танцьорите от ансамбъла при турското читалище в Кърджали "Юмер Лютви".
Докато ухилени момичета в шалвари и младежи в потури хвърляха гюбеци край българските знамена, VIP-десантчиците се разпределиха в три групи. Едните можеха да похапнат на коктейла в кметството. Вторите - на гощавката в завод "Пневматика". За третата група в местността Читака по пътя за Кърджали, край рекичката се въртяха чевермета.

Гладът от пътуването обаче не можа да отмени обязяностите към Аллах. Притеснени общинари придружаваха турски гости от мъжки и женски пол до тоалетните в кметството. Там най-ревностните последователи на исляма и депутати от управляващата ислямистка партия трябваше да извършат ритуалното измиване "апдест" и после да се отправят към джамията за обедната петъчна молитва.

Джебелчани пък се пръснаха под сенките и който можа, си купи от прословутите местни кебапчета, чиято миризма гарнираше през цялото време голямото събитие. 

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "ДПС"