Турските спецслужби спонсорирали партията на Мендерес Кунгюнhttp://www.monitor.bg/article?sid=&aid=81906&cid=20&eid=721 

Мендерес Кунгюн отрича членовете на неговата формация да имат сепаратистки възгледи.

Националното турско обединение, което бе учредено на Бузлуджа тази неделя, се спонсорира от турските специални служби, заявиха пред Дарик радио източници пожелали анонимност. Според тях това не е първата организация, която иска да развива дейност в България в защита на чужди интереси.
Лидерът на новоучредената партия Кунгюн трябва да бъде подведен под наказателна отговорност заради сепаратистките си възгледи, заяви депутатът от "Атака" Павел Шопов.
Българският съд не трябва да регистрира организации, които са противоконституционни, алармираха и от пловдивската организация на ВМРО във връзка с очакванията Националното турско обединение, учредено вчера на Бузлуджа, да подаде документи за регистрация в Пловдивския окръжен съд до края седмицата.
Ако има информация, че хората на Кунгюн развиват противодържавна дейност, данните ще бъдат предадени на Софийската градска прокуратура, беше категоричен апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.
Демонополизиране на турската общност, противодействие на националистическите формации и отстояване на искането Република България да подпише Хартата за малцинствените и регионални езици на Съвета на Европа, ще бъдат основните цели на Националното турско обединение, обясни самият Конгюн. Той отрече категорично членовете на организацията да имат сепаратистки възгледи, както и твърденията, че учредяването и дейността й се финансират от турските специални служби.
Кунгюн каза още, че седалището на Националното турско обединение ще е в Пловдив, а клонове на организацията ще бъдат създадени още в Кърджали, Разград, Търговище, Шумен и Казанлък.

 


Copyright 1998-2023  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"