Политика  
  http://www.vsekiden.com/news.php?topic=1&id=12586  
 

Стреляли по Доган


Опитът за убийство бил малко след Нова година

 

Опит за убийство срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е бил осъществен малко след Нова година. С такава информация разполагат службите. Това е и причината Доган да поиска неотлъчно до него да има служители на Националната служба "Охрана". Той е под засилени мерки за сигурност от месец януари. Тогава по неговия джип, в който е бил той, заедно с шофьора си, е стреляно. Това се е случило след среща на ръководството на ДПС във вилата на Доган в кв. Бояна, известна като Сарая на ДПС.

Лидерът на ДПС е напуснал сбирката около 22 ч. Веднага след като джипът му напуска двора, от горната част на пътя се появява автомобил, който препречва пътя на колата на Доган и двама души откриват стрелба. Произведени са 4-5 изстрела. Един от тях е улучил джипа на лидера на ДПС. Светкавичната реакция на шофьора, който е бивш кадър на УБО, спасила Доган. Той е върнал колата назад и тя отново се е прибрала във вилата. Автомобилът със стрелците избягал.

Пътят след вилата на ДПС се стеснява и се извива нагоре. Най-вероятно там стрелците са изчаквали излизането на джипа. Самата сграда е обградена от високи огради. Само по едната от тях има около 10 камери. На портала постоянно пазят хора с униформи.

От МВР отказаха какъвто и да било коментар по темата. Не е ясно докъде е стигнало разследването. Стрелбата по Доган е една от най-строго пазените тайни в системата, коментираха от службите. Тъй като в случая става въпрос за политик от такъв мащаб, никой не иска да говори. Шефът на НСО ген. Румен Миланов каза пред "Всеки ден", че не иска да бъде занимаван. Той отговори на въпроса за стрелбата: "Проверявайте си го сами". Миланов отказа да уточни колко души в момента продължават да пазят лидера на ДПС.

В началото на февруари от НСО официално потвърдиха, че Доган е охраняван. Това е станало, след като от МВР е постъпил сигнал за отправени заплахи към ДПС лидера. "Става дума за сигнал за застрашеност, но не мога да кажа нищо по-конкретно", каза тогава ген. Миланов. Информацията за засилените мерки за сигурност на Доган беше потвърдена и от зам.-шефа на движението Лютви Местан. От партията обаче твърдяха, че това не е прецедент и че подобни мерки са предприемани и за Надежда Михайлова, и за Иван Костов, например. Местан поясни, че когато става въпрос за държавник от ранга на Доган и службите имат сигнали, те са длъжни да предприемат адекватни действия. Самият Доган коментира тогава така:"Тази охрана не е голяма. Тя е по-скоро скромна. Никой не би поискал охрана, ако заплахите не са реални". На въпрос дали се страхува за живота си, Доган каза: "Има ли някой да не се страхува за живота си?".

Досега лидерът на ДПС също имаше охрана, но тя бе частна. В парламента НСО охранява само председателя на НС. Зам.-председателите имат право на кола и шофьор от службата. Останалите депутати се охраняват само ако срещу тях има заплахи.


Христина Емилова
 


21-03-2006
 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - архив"