Кръгова отбрана по обвиненията в политическа корупция

ЙОРДАН ЦОНЕВ ПРИЗНА: С ОБРЪЧИТЕ КУПУВАМЕ И ИЗБИРАТЕЛИ!

Иван Асенов

И НДСВ се обяви срещу “обръча от фирми”

И НДСВ се обяви против твърденията на лидера на ДПС Ахмед Доган, че около всяка партия трябва да има обръч от фирми. "Не споделяме тези виждания", каза в Пловдив зам.-шефът на жълтата партия Милен Велев. Според него през последните четири години политиката на НДСВ е била насочена към равнопоставеност на целия бизнес и ще продължи така. "Нашата цел е да се създават прозрачни и равностойни условия за бизнес за всички фирми", допълни Велчев. Той обяви и че жълтите не споделят критиките към медиите, които Доган отправи по време на националната конференция на ДПС в събота.

Според Велчев едва ли изказванията на Доган ще се отразят на отношенията в управляващата коалиция. "Лидерът на ДПС изразява лична позиция и на този етап тя не може да има пряко влияние върху политиката на жълтата партия", уточни ексфинансовият министър.

 

Депутатите Йордан Цонев /първият вляво/ и Камен Костадинов /седналият до него/ след конференцията на ДПС се заеха да разясняват какво е искал да каже Ахмед Доган.

Движенето за права и свободи купува гласове чрез обръча си от приятелски фирми, признаха вчера от ръководството на партията. Хората на Доган казаха, че лобирали за определени фирми и проекти, срещу което получават подкрепа на изборите. Организацията на избирателите била поверена на собствениците на  търговските дружества, които в повечето случаи напълно контролирали както работниците, така и техните семейства.  
Според зам.-шефа на ПГ на ДПС Йордан Цонев тази практика била много по- добра, вместо да се допуска директното купуване на политици от "олигарси".

ДПС била единствената партия, която не позволявала бизнесмени да си купуват позиции в нейните структури и да слагат подставени лица във властта. Това е едно от обясненията за атаките срещу движението, обясни Йордан Цонев.

За да оправдае Ахмед Доган, който по време на партийния конгрес в събота нападна българските медии, Цонев даде за пример две от инвестициите в страната, за които ДПС открито е лобирало - заводите за стъкло на "Шишеджам" и язовир "Цанков камък".   Депесарят не пожела да каже колко пари са влезли в партийните каси от двата проекта. Според него отношенията между бизнеса и политиката трябвало да станат публични. 
В кръговата отбрана по обвиненията в партийна корупция на ДПС се включи и депутатът Камен Костадинов. Според него в обръча от приятелски фирми нямало нищо лошо, защото се подобрявало  качеството на живот на избирателите им. "Българският гражданин реагира по съответния начин и гласува за партията, която е подобрила положението му", заяви невъзмутимо българинът - депутат от ДПС.

По-нататък той обясни, че партията му ще предприеме законодателна инициатива за да изкара на "светло" взаимоотношенията между политиката и "обръчите от фирми". Пред "Монитор" Камен Костадинов отказа да разясни какво е имал предвид. Той обаче допълни, че в България имало 10 олигарси. Според него изкарването на светло на фирмите щяло да стане чрез приемането на закон за лобизма. В ДПС обсъдили възможността да бъде използван законопроектът на Новото време, който не беше приет от Народното събрание през 2003 г. Чрез него щели да се уредят условията, реда, забраните и ограниченията за осъществяване на лобистка дейност и за регистрация на лобистите.

И другият заместник на Доган - Росен Владимиров, се впусна в разяснения на депесарския кръг от приятелски фирми. И според него нямало нищо нередно в него. Той стигна и по-далеч, като заяви, че до момента никой не е съобщил списък на фирми, които са приближени до ДПС. "Българските медии имат едни първокласни разследващи журналисти и не случайно споменах, че това беше казано преди една година. Оттогава насам, ако говорим за обръчи, това може да изглежда и като един списък от фирми, който щеше да бъде публикуван многократно. Досега аз не съм видял нито един такъв", заяви Владимиров.

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - Архив от пресата (205-2008)"