Комисионерите на Доган отбиват пари от фирмите, за да участват в европейски програми

30% “данък ДПС” за спечелване на търг

Схемата обикновено включва депутати и местни водачи

Иван Асенов

Преференции за лидери

Лидерите на областното и общинско ръководство на ДПС в Кърджали си купиха общински жилища на "преференциални цени", които са три пъти по-ниски от пазарните. С евтини апартаменти  до пазара се сдоби бившият областен председател на ДПС Рамадан Каракаш, който в момента се занимава с продажба на военните имоти към Министерство на отбраната.
Общинският шеф на партията на Доган Сейфи Неджиб има две жилища в общинския блок - мезонет за себе си и апартамент за сина си Айдън на втория етаж.
Градоначалникът на Кърджали Хасан Азис живее в същия блок "под наем", твърди пресаташето на община Кърджали Фикрие Салифова. Директорката на "Териториална данъчна дирекция" Елван Тюркаш също е успяла да се сдобие с евтин общински апартамент.
 

Заместник на Гагаузов участва в осем дружества

 

На парламентарните избори Михалевски ръководеше предизборния щаб на Ламбо.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски участва в 8 фирми. Според ДАКСИ той е собственик или управляващ на фирми, заминаващи се с консултантски услуги, производство на консерви и търговия с ел. уреди.
"Мико - Н - Димчо Михалевски" и "Баритек - консулт" са 100% негова собственост. В ООД "Булгар продукт" и "Пенгуен България" Михалевски има съответно 50% и 23%, участва и в управлението на "Булгарпродукт - Агро", в сдружение "Бизнесинкубатор 2003", СД "Лайтинг" и "Лайтинг България - Ге".

Михалевски, който беше зам.-кмет по строителството в екипа на синия кмет на Кърджали Румен Димитров, се ползва с протекцията на Румен Петков, който го издигна за кмет на местните избори през 2001 г. На изборите тази година ръководеше щаба на Стефан Данаилов. В настоящия кабинет, отново по волята Петков, Михалевски беше назначен за зам.-министър в МРРБ.

 

По традиция земеделските министри, които вече втори мандат са от квотата на ДПС, осигуряват проекти по САПАРД за съпартийците си. Мехмед Дикме (в средата) заедно с Лютви Местан (вляво) и Ремзи Осман убеждаваха кърджалийци, че ще сменят тютюна с по-перспективни производства .

По 30% комисиона плащат строителните фирми на представители на ДПС във властта при "спечелен" търг по линия на бюджетни средства, европейски програми и общински поръчки, научи "Монитор".

В корупционните схеми обикновено участват народни избраници и местни лидери с определено влияние върху представители на изпълнителната власт.
Кърджалийската фирма "Ардастрой" например печели всички строителни поръчки на общинската управа. Собственикът Александър Елинов - Садък е в близки отношения с председателя на Общинския съвет Сейфи Неджиб и депутата Ремзи Осман.

През 2003 г. "Ардастрой" прави ремонт на сградата на Народното събрание. Работниците се трудят денонощно, за да приключат строителните работи за два месеца. "Работата" е осигурена от Ремзи Осман.

През ноември миналата година община Кърджали ангажира "Ардастрой" за укрепване на свлачището по пътя за вилната зона в село Енчец. Фирмата получи 450 000 лв. от Комисията по бедствия и аварии. Парите бяха "усвоени", но пътят все още е затворен. Около 10 000 души от околните села са принудени да използавт обходни маршрути при пътуванията им до областния център.

Миналата година правителството отпусна 2 млн. лева за инфраструктурни проекти в община Кирково. И тъй като депутатът Лютви Местан "осигурил" парите, той и неговото протеже в Кърджали Бахри Юмер си избират две фирми, които трябва да правят пътищата в Кирковско.

Местан се спира на своя дългогодишен "бизнес партньор" Ерол Касим. Областният председател на ДПС Бахри Юмер пък избира момчилградската фирма "Родопастрой", с която работи от дълги години. Източници от партията на Доган казват, че двамата партийни шефове са прибрали до 25 % от осигурените пари.

В Крумовград пък основните строителни дейности се извършват от фирма "Софт - Ю". Както "Монитор" вече писа, народният представител Юнал Тасим притежава 50 % от капитала на това дружество.

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно