Партията на Доган закриля “дървената мафия”, твърдят преработватели и еколози

Между 40 и 50 млн. лв. годишно печели ДПС от горска сеч

Последният хит на депесарите е износ на елша за Турция с 300 % печалба

МОНИТОР

http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=79740&cid=20&eid=703

Шефът на НУГ се изплаши

Шефът на НУГ Илия Симеонов е разпратил заповед до всички началници на РУГ, с която им нарежда "добитата дървесина да се реализира чрез търгове с явно наддаване". Това е станало в края на месец февруари. Още в началото на годината след препоръки от самия Симеонов горските по места са подписали едногодишни рамкови договори с фирми за продажба на дървен материал по фиксирани цени без търг.
Пред "Монитор" шефът на РУГ-Пазарджик Мехмед Велият заяви, че продава дървесина само след наддаване. Фирмите обаче предварително се разбирали и обикновено купували материала на първоначално обявената цена.
Проверка на вестника обаче установи, че рамковите договори с депесарските фирми не са прекратени. Те продължават да получават дървения материал по договорената схема.
 

След брадвите идва екологична катастрофа

Лошата организация на работа на горските при сечта води до екологична катастрофа, твърдят от екологичната организация "Зелени Балкани". При извозване на дървесината се работи на терени с наклон над 40 градуса. За да минат животинските тяги и тракторите, се строят технологични пътища през 50 м и на етажи. Това предизвиква ерозия на терените - почвата се свлича в реките и язовирите, а прекараните пътища се превръщат в корита на опороени реки. Известно е, че 1 см горска почва се създава 220 години. Истинската трагедия се състои в това, че върху скалите, където е изсечена гората, никога повече няма да поникне гора.
 

Областен лидер сече в резерват

Публична тайна е, че лидерът на ДПС за Силистренска област Гюнай Сефер сече горите на резервата "Каракуз". "Монитор" разполага с рапортите на горски стражари до директора на Дивечовъдна станция "Каракуз", в които се твърди, че камиони с дървен материал  на фирма "Гелиг" непрекъснато извършват незаконна сеч на липови трупи. В документите са посочени и номерата на камионите. До този момент обаче няма издадено наказателно постановление срещу Сефер.
 
 
Снимки: Иван Негревски

Никой не проверява цеховете на Гюнай Сефер в Дулово за незаконно добит дървен материал.

Между 40 и 50 млн. лева годишно печели ДПС от "дървената мафия", твърдят еколози и фирми от бранша. Противно на твърденията на земеделския министър Нихат Кабил, че най-големият проблем на НУГ е незаконната сеч, лесничеите са категорични, че продажбата на дървесина на цени, значително по-ниски от фиксираните , и заобикалянето на тръжните процедури са начините за извличане на огромни печалби. От фирмите, свързани с  ДПС.
Партията на Доган, която е поставила свои кадри на ключови позиции в Националното управление на горите и Държавните лесничейства, създава преференции за турските дружества за закупуване на дървесина без търг, предупреди още преди два месеца Сдружението на дървопреработвателите. Процедурата е проста. От НУГ дават писмо-препоръка на съответната фирма, а шефовете на ДЛ по места сключват едногодишен рамков договор с нея, в който е фиксирана цената на материала. По 10-15 лева на кубически метър е комисионата, която плащат тези фирми за услугата. При 5000 кубика това прави между 50 000 и 75 000 лв. Привилегированите фирми обаче спестяват между 20 и 50 лв. от всеки кубик качествена дървесина, тъй като при наддаване на търг цената от 107-108 лв. често скача до 150-160 лв.

 

Областният лидер на ДСП в Силистренско осигурява и дървата за огрев на социално слабите, чиито ваучери отиват директно при него.


За да спечелят обект за дърводобив,  фирмите от депесарския обръч смъкват цената за услугата сеч, извоз и рампиране с 5-6 лв. на кубик, което им гарантира спечелване на обекта. Парите от дъмпинга след това се избиват чрез т.нар. "законна" кражба -  кубатурата на добития дървен материал се намалява от 2 до 5 см на труп. Впоследствие при продажбата на добития материал на временния склад въпросните фирми се договарят материалът от кухата кубатура да бъде прибран от самите тях.
Последното откритие на ДПС фирмите в дърводобива е износът на елша за Турция. С това се обяснява поголовното рязане  на тополи в смесените региони, което горските обясняват като "необходима, окончателна сеч". Животът на различните видове тополи е до 30 години. Канадската обаче се сече още преди  15-ата.  В момента край река Марица масово се секат тополи, научи "Монитор". Фирмите плащат по  20-30 лв. за кубик елша, а в  Турция я продават по 90-110 лв. В същото време страната ни внася тополови трупи от Румъния за производството на плоскости от дървени частици в Троян.

 

Зелените твърдят, че след набезите на бракониерите идва екокатастрофа


Депесарският хит на миналата година бе сключването на т.нар. рамкови договори с фирми от обръча. Рекордьор по подписване на документите, осигуряващи  покупка на дървесина на фиксирани цени без търг, е шефът на Регионалното управление по горите (РУГ) Пазарджик  Мехмед Велият. Тази процедура протича по следната схема:  Фирмите пишат писмо до шефа на НУГ, в което обясняват, че за "обезпечение на производствената си програма" имат нужда от определено количество дървесина. Началникът на НУГ инж.Илия Симеонов препоръчва на шефовете на РУГ по места да сключат едногодишни договори и те изпълняват.
Горски №1 в Пазарджишко Мехмед  Велият, например,  е подписал такива договори с девет фирми от депесарския обръч.       
Осигурил е на "Ортаклар", в която съдружници са трима турски граждани, 5 000 м.куб.дървесина, на ЕТ "Кемал Бозов" - 6500 кубика, на ЕТ "Косхол" - 5000 кубика, на ЕТ "Акчи-Акчай Муратов" - 6000 кубика, на ЕТ "Салих Фере-54" - 3000 кубика. Посочените пет фирми в никакъв случай не могат да бъдат причислени към т.нар. големи ползватели, за които министерските чиновници през 2002 г. се погрижиха специално. Големи ползватели са фирмите, които преработват на 50 000 кубика дървесина годишно. Те купуват материала с отстъпка от 20-25 % и без търг. Само от тези преференции  НУГ годишно губи над 150 млн. лв.
Необяснима е загрижеността на шефа на НУГ и на колегата му в Пазарджик Мехмед Велият за "Средна гора" АД. В края на миналата година инж. Симеонов препоръчва "за ресурсното обезпечаване на фирмата да бъде сключен рамков договор с ръководството й". Преди това изпълнителният директор на "Средна гора" АД сам е направил предложение за разпределение на трупите от бял бор, с които предприятието работи и дори е препоръчал фирми доставчици. "През последните години фирмите "АМОС" от Велинград, ЕТ "ТСБ-92" от гр. Сърница  и "Секвоя" от гр. Чепеларе се утвърдиха като наши доставчици на бяла борова дървесина", пише до шефа на НУГ Ал. Палешутски. Директорът на частната фирма дори предлага конкретно разпределение на исканите 60 000 куб. м трупи от бял бор. "Молим да осигурите следното разпределение на трупи от бял бор: От РУГ гр. Пазарджик 30 000 куб. м от района на гр. Велинград, където се намира най-големият ни доставчик фирма "АМОС", се посочва в писмото. Претенциите на "Средна гора" са удовлетворени. На практика АД-то, което се ползва с предимствата на голям ползвател, приобщава към себе си депесарски сателити, за които отстъпките също са в сила.  Всички препоръчани от "Средна гора" АД "доставчици" са на активисти на ДПС, установи проверка на "Монитор".


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - архив"