Брюксел пак напомни на ДПС за дълга от 82 400 евро

Турските фондации - вторият обръч на Доган

Новият депутат Юксел Хатиб е съдружник на скандалния бизнесмен Бедри Шефик

ИВАН АСЕНОВ

ЛИДЕРЪТ НА ДПС АХМЕД ДОГАН ИЗБЯГВА ДА КОМЕНТИРА ПРЕД ЖУРНАЛИСТИ ПРОБЛЕМА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ЕВРОПАРИ.

Фондациите, създадени от функционерите на ДПС са втория обръч на Доган. Видимата част от комисионерския кръг са строителните фирми и участията на активисти на движението в бордове на търговски дружества.

Доган и хората му обаче здраво са се окопали и в неправителствения сектор. Справки във фирмените регистри показват, че лидерът на ДПС и неговите народни представители имат масирано участие във фондации, които усвояват пари по правителствени и европейски програми.

Миналата седмица Брюксел отново напомни Ахмед Доган, че фондация на Движението за права и свободи трябва да върне 82 400 евро на фондовете на Европейския съюз. Говорителят на комисията по образование и обучение Фредерик Венсан заяви пред Радио Би Би Си, че не е реализиран проект на "Института за изследване на интеграцията".

Парите били получени по подпгрограма "Миневра" на европейската образователна програма "Сократ"от турската фондация, за което "Монитор" вече писа. Брюксел е открил процедура по връщане на парите, но от ДПС все още се ослушват. Фондацията на Доган е кандидатствала за 459 734 евро, но получава одобрение за 206 000 евро. ДПС ще трябва да върне 82 400 евро, защото не е изпратила в Брюксел отчети за разходването им.

Според фирмения регистър "Дакси", фондацията "Институт за изследване на интеграцията" е регистрирана на името на Ахмед Доган през октомври 1998 г. Седалището на института е в партийната централа на ДПС, на ул. "Ал. Стамболийски" 45 А. Като лице за контакт в регистъра на одобрените проекти на програма "Сократ" е посочена Кирилка Ангелова. Преди две години името й беше забъркано в "зърнената афера" по източването на Държавния резерв от фирми на ДПС. Оказа се, че "Акома 97", "БГ Снакс" и ЕТ "Кирилка Ангелова" са участвали в корупционните схеми на представители на ДПС в земеделското министерство. Трите фирми били избрани за обмен на зърно през 2002 г., твърдяха в парламента депутати от БЗНС - Народен съюз. Ангелова е собственик или съдружник и в компаниите "Трейдком", "ИНС КОМ БГ" и "3D-Soft".

Ангелова е председател и на Сдружението на турските общини "Толерантност" до феврвуари 2004 г. по-късно нейното място се заема от Искра Михайлова. Последната пък бе назначена за един от петимата заместници на строителния министър Асен Гагаузов от квотата на ДПС.

Искра Михайлова е отговаряла за "Миневра" във фондацията на Доган по време на кандидатстването за злополучния проект. От "Института за изследване на интеграцията" твърдят, че вината за провала е на бившата шефка Кирилка Петкова.

Сдружение "Толерантност", което обединява общините със турски кметове в България е неправителствена организация, която е средство за достъп на патрията на Доган до европейски средства. Адресът и седалището на фондацията е в партийната централа на ДПС.

По примера на Доган и неговите народни представители участват в неправителствени организации. Депутатът Юнал Тасим и членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Исмет Саралийски са вписани в Сдружение "Арда 1924 - Кърджали". Създадено е през май 2003 г. и с цел "развитие на спорта" в Източните Родопи.

Както "Монитор" вече писа зам.-шефът на ДПС Лютви Местан пък има дял в собствеността на "Сдружение "Българска федерация по петанка". Неправителствената организация е регистрирана в столичния квартал "Гео Милев" през април 2003 г.
Смолянският депутат от ДПС Агуш Ариф управлява ловно-рибарското дружество в града. И той като Рамадан Аталай беше член на ръководството на "Кремиковци" по време на изпълнителния директор Лилян Вачков.

Ариф участва и управлението на други фирми в района на Родопите. Член е на Управителния съвет на "Промет стийл " АД и изпълнителен директор и на "Търговски дом ЛУКойл-Балкани" АД, сочи справка в информационната система "Дакси".

Новият доганов депутат Юксел Хатиб от силистренската листа е съдружник на скандалния турски бизнесмен Бедри Шефик, който беше собственик на девненския захарен завод. Според "Дакси" Хатиб е бил изпълнителен директор на "Бейпар шугар" и "Бесин". Срещу Бедри Шефик е заведено мегадело дело за измами в особено големи размери. Той обаче се укрива в Турция. За турчина с българско гражданство Бедри Шефик "Монитор" писа още в средата на 2004 г., когато стана ясно, че той дължи на хазната над 6 млн. лв. Завличането става по схема на прехвърляния на собственост и пререгистрации на закупения от него през 1997 г. захарен завод в Девня.

Шефик е аферист, издирван от Интерпол, тъй като е обвиняем за измама в особено големи размери, но е бил пуснат на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лв. Заради тежкото обвинение е имал забрана да напуска България, но от през април 2004 г. властите установяват, че е изчезнал. Оттогава е обявен за издирване, а варненската прокуратура е разпоредила незабавен арест в случай на задържане.

Иначе Шефик се нарича бизнесмен, твърди, че притежава и научни титли. Всъщност е стар познайник на Агенцията за приватизация, а впоследствие на митническите и полицейските власти у нас, и е ощетил страната ни с над 25 млн. лв., показаха разследвания на "Монитор" през 2004 г.

Името на турчина нашумя силно три месеца преди парламентарните избори, когато той оглави новосъздадената в Истанбул Партия за развитие и равенство в България. Шефик декларира, че тя трябва да участва в изборите, тъй като в Турция живеели 235 хиляди души, изселили се от България и техните гласове били достатъчни, за да спечелят 16 депутатски места в българския парламент.

До участие на тази партия в изборите не се стигна, тъй като ЦИК й отказа регистрация, а съдът отхвърли жалбата на хората на Шефик срещу това решение.

Политическите апетити на афериста не са от вчера. Преди 2 години той бе член на официалната делегация на тогавашния турски външен министър Абдуллах Гюл, вицепремиер в турското правителство. По този повод тогава дипламати коментираха, че той се надява да получи политически чадър.

През август 2004 г. бившия главен мюфтия Недим Генджев обяви, че висши функционери от ДПС са посетили свети за мюсюлманите джамии по покана на арабската фандация "Ал уакф ал Ислами". фондацията е обвинявана, че е финансира терористични мюсюлмански огранизации, както и че чрез емисарите си в България проповядва радикалния ислям.

Регистрацията на "Ал уакф ал Ислами" е заличена от българските властти през 1994 г., а по-късно в интерес на националната ни сигурност е изгонен и нейният председател Абдулрахим Таха.
Клонът на фондацията за България бе регистриран по времето, когато Фикри Сали бе главен мюфтия за първи път - в периода 1993-94 година. В това време с дарения от богати араби, чрез фондацията, са построени няколко джамии в Северна България. Мюсюлманските храмове са в селата Бисерци и Тодорово. Според източници на "Монитор" с пари на арабската фандация е построена и джамията в Черноочене.

В делегацията до Саудитска Арабия са включени членове на Централния съвет на ДПС, сред които са бившият зам.-министър на отбраната Мехмед Джафер, членът на политическия кабинет на министъра на държавната администрация Димитър Калчев и бивш експерт в Дирекцията по вероизповеданията от квотата на ДПС Айруш Хаджъ, областният председател на ДПС в Благоевград Муса Палев, областният председател на ДПС в Разград Ибрахим Яков. Сред участниците са и зам.-шефът на ДПС в Кърджали Хакиф Емин и кметът на Мадан Вахтин Гаджев.

Членове на Централния съвет на ДПС посетили миналата година мюсюлмански джамии по покана на забранената фондация “Ал уакф ал Ислами”. Доган и хората му здраво са се окопали и в неправителствения сектор. “Минерва” и движението се ослушват за връщането на присвоените пари. С пари на забранени арабски организации се строят джамии в България


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "ДПС - архив"

Обратно към "Новата световна война и България"